“Mijn vriend blijft zijn ex zien en liegt erover. Moet ik bij hem weg?”

13 maart 2019

"Ik heb nu bijna vier jaar een relatie. Ik vermoed dat hij een narcist is, en dat ik codependent ben. Al snel ontdekte ik dat hij loog over het afspreken met zijn beste vriendin, een ex. Eerst ontkende hij, tot ik hem confronteerde met bewijzen. Na een lange ruzie zei ik hem daar geen probleem mee te hebben, zolang ik op vóórhand weet dat hij haar opzoekt. Dat beloofde hij. Maar ondertussen heb ik hem al vijf keer betrapt op een leugen omtrent hun afspraakjes. Hij verwijt me dat ik dat zelf in de hand werk. Hij zegt dat hij liegt om ruzie te vermijden. Mijn vertrouwen in hem is volledig weg. Ik wil een punt zetten achter de relatie. Maak ik de juiste keuze? Of is zijn gedrag toch mijn schuld?"
 
Rika Ponnet:

Ik krijg de laatste jaren veel vrouwen over de vloer die hun (ex-)partner als narcistisch omschrijven. Ik vermoed dat Google ervoor zorgt dat dit label zo populair is geworden, en ons groeiend verlangen om voor de dingen die niet goed lopen in ons leven een eenduidige, psychologische verklaring te geven. Of je analyse klopt, vind ik niet belangrijk, wel dat je door die labels een denkkader creëert dat erg inperkend is. Ik denk dat het bij relationele problemen helpt om niet-interpreterend te kijken naar wat er binnen jullie relatie gebeurt, wat dit met jou doet en in welke mate dit jou (on)gelukkig maakt. Jouw partner kiest ervoor om een relatie met een ex gaande te houden, jij wilt dat niet en ontdekt dat hij haar toch ziet en daarover ook liegt. Het zorgt ervoor dat je ongelukkig bent, dat je geen veilig gevoel kunt ontwikkelen en dus ook geen vertrouwen kunt hebben.
 
De kernvraag in deze is niet: moet ik het verder proberen met hem? Heb ik gelijk? Ze is wel: hoe wil ik in een relatie me verhouden tot de andere waardoor ik me wel veilig, gewaardeerd en geliefd voel? Jij vindt het belangrijk dat iemand duidelijk exclusief kiest voor jou. Jij vindt het belangrijk dat iemand niet liegt. Hij hanteert duidelijk andere waarden. Door te kiezen om niet met hem verder te gaan, kom je op voor die dingen die voor jou essentieel zijn in je welbevinden. Het doet op korte termijn pijn om een relatie op te geven, omdat we altijd opnieuw hopen op en verlangen naar een invulling van ons diepste verlangen naar liefde. Op lange termijn versterkt dit opkomen voor wat je graag wilt je zelfwaardegevoel, je vermogen tot zelfliefde. Net dat zal mee bepalen dat je een volgende keer kiest voor iemand die ook echt voor jou kiest.