Mijn vriend leidde een dubbelleven

13 maart 2019

"Ik, een vrouw van 46, kwam vijf maanden geleden een toffe man tegen. Een schipper die drie weken thuis is, drie weken vaart. Hij was zo zorgzaam, deed alles voor mij en mijn dochters als hij thuis was. Tot vorige week bleek dat hij nooit single was. Dat hij identieke momenten beleefde met een andere vrouw. Alles was één grote leugen. Hij blijft echter proberen het uit te leggen, zegt dat hij met haar wou breken. Kan ik dat nog vertrouwen? Ik heb het moeilijk om de breuk te aanvaarden."

Rika Ponnet:

Ontdekken dat je partner een dubbelleven leidt, is shockerend, zelfs ziekmakend. Het maakt dat alles wat geweest is, in eerste instantie, alle waarde en glans verliest. Wie zo"n verhaal hoort, reageert doorgaans zwart-wit: wat een bedrieger, breken en verdergaan! De praktijk toont zich taaier. Hoe we ons tot iemand verhouden, de gevoelens die we voor die persoon koesteren, het ons-verhaal waarvan we deel uitmaakten, zet je niet zomaar uit met een knop. Ja, er is ongeloof en boosheid, maar evengoed verdriet en gemis en ergens ook een verlangen dat het toch goedkomt.

Je schrijft dat alles één grote leugen was. Ik denk dat de realiteit genuanceerder is, zoals blijkt uit je verhaal. Dat hij gedurende vijf maanden voor jou en je dochters een betrokken en liefdevolle partner was, is een gegeven. Dat hij geprobeerd heeft om jou en zichzelf gelukkig te maken, dus ook. Waarom hij deze twee relaties naast elkaar in stand heeft gehouden, kan alleen hij toelichten. In mijn ervaring is het zo dat mensen in een slechte relatie al eens op zoek gaan naar een nieuwe partner, vanuit de gedachte dat het makkelijker wordt om te breken met de eerste. Meestal heeft dat te maken met een diepe verlatingsangst, waarbij de grootste vrees is zonder relatie te zijn. Uiteraard is dit vanuit een moreel standpunt laakbaar en brengt het veel ellende mee, maar het toont wel de emotionele logica van zijn gedrag en die is niet ‘slechtheid".

Of je hem nog kunt vertrouwen, hangt in grote mate af van jouw bereidheid om hem een tweede kans te geven, van zijn handelswijze en de mate waarin alles bespreekbaar is. Uiteraard zal dit lang blijven hangen en een grote impact hebben op jullie toekomstige relatie. Lukt het niet om tot een herstel te komen, weet dan dat wat hij jou en de kinderen gegeven heeft aan aandacht en liefde, wel de waarde heeft gehad die je eraan toekende. Mensen hebben in relaties zelden de intentie de ander tekort te doen of te kwetsen, maar doen de dingen die ze doen vanuit een onvermogen om ze anders te doen. Dit helpt om jezelf niet als slachtoffer te zien, maar als een vrouw die de moeite waard is om graag gezien te worden.