Moet ik mijn relatie met een stervoetballer beëindigen?

24 februari 2019

"Ik ben een relatie begonnen met een Engelse voetballer die in eerste klasse speelt. Maar ik twijfel of het goed is om een relatie te hebben met iemand die zo ver weg woont en voetballer is. Je hoort al die verhalen over vrouwelijke fans. Ik vertrouw hem, maar toch ... Hij zegt dat ik zijn vriendin ben en dat ik hem moet vertrouwen. Wat me ook stoort is zijn Instagram-account waarop ik heel veel vrouwelijke commentaren zie. Wat moet ik doen? De relatie verbreken?"  Column Het Nieuwsblad Magazine

Rika Ponnet:

Men zegt dat het sterke benen en schouders vergt om succes te dragen, en om te gaan met de tol van roem. Dat geldt voor wie die roem te beurt valt, maar ook voor wie samen is met een succesvol iemand. Zoals je correct aangeeft, gaat het dan niet over het feit dat iemand ergens goed in is en daar succes mee oogst, maar vooral over de aandacht die dit met zich meebrengt, de bewondering en bevestiging van anderen. Zeker in deze tijd van sociale media kunnen die boodschappen erg direct binnenkomen, heel persoonlijk zijn en dus ook als bedreigend worden ervaren binnen een relatie. De omstandigheden voor het tot stand komen van een relatieklimaat dat je als veilig kan ervaren, zitten dus niet mee. Jullie hebben een relatie op afstand en de reputatie van succesvolle voetballers op het vlak van relaties is vergelijkbaar met die van scheepslui, lang geleden.

Ik kan me voorstellen dat je omgeving en je ouders deze relatie niet echt genegen zijn en dat dit mee je angst voor mislukken, om bedrogen te worden, bepaalt. Die adviezen zijn vooral een uiting van een goedbedoelde beschermingsreflex. Probeer vooral voor jezelf te voelen wat deze relatie met je doet. Zie je hem graag? Zijn de signalen die hij geeft, zijn engagement, ernstig en is hij betrouwbaar in woord en daden? Dan geniet hij het voordeel van de twijfel en gaat het er vooral over hoe jij omgaat met de aandacht die hem te beurt valt, de mate waarin jij in staat bent dat deel van het succes als partner te dragen. Vind je de signalen van engagement niet zo eenduidig, twijfel je aan zijn engagement, dan is het wel een reden om de relatie in vraag te stellen. Bovendien kan het dat de hele situatie je zo angstig maakt en daardoor in een bijna permanente staat van jaloersheid plaatst, dat je alleen maar kan concluderen dat de prijs om met hem samen te zijn te hoog is. Soms zien we elkaar graag, maar zijn de omstandigheden zo bepalend dat een relatie toch niet gelukkig maakt.