Moet je jonge koppels wel vragen of ze kinderen willen?

27 november 2017

Prins Harry en Meghan Markle wisten waar ze aan toe waren in hun eerste interview als verloofd koppel en hadden een diplomatisch antwoord op de vraag of er nu een baby kwam. Maar veel jonge koppels weten straks misschien niet wat zeggen als ze aan een volle kersttafel dezelfde vraag krijgen. Artikel van Tinnie Brant voor Het Nieuwsblad.

"Niet op dit moment" en "alles op zijn tijd" - prins Harry en Meghan fietsten netjes rond de kwestie in hun eerste interview - en dat terwijl Groot-Brittannië al volop aan het wedden is wanneer er een baby zit aan te komen. Tegelijk was er ergernis op Britse media: modeblad Elle sprak over een "vervelende vraag", de Britse krant Metro vindt het een vreselijk signaal dat het koppel, nog maar net verloofd, al voor de hele wereld moet vertellen of er kinderen komen. "Het is een heel conservatieve vraag", zegt relatiedeskundige Rika Ponnet. "Vroeger was het natuurlijk anders, maar vandaag beginnen veel koppels een relatie om andere redenen dan om zichzelf voort te planten. Het is een beslissing die tot de heel persoonlijke en intieme levenssfeer behoort, en waar je dus ook niet zomaar naar moet vragen. Je vraagt toch ook niet zomaar aan iedereen wat zijn of haar favoriet standje is?"

Niet eenvoudig
Een tijdje geleden weigerde de Nederlandse actrice Katja Herbers in een tv-interview de vraag te beantwoorden of ze kinderen wilde. De Amerikaanse schrijfster Emily Bingham ging de wereld rond met een Facebookpost waarin ze meedeelde dat niemand zaken had met haar kinderwens. Het is een vraag die op de zenuwen werkt, vooral omdat het antwoord niet altijd eenvoudig is. "Vaak wordt de vraag niet gesteld vanuit een oprechte interesse, maar omdat men veronderstelt dat het antwoord "ja" zal zijn en graag wil weten wanneer een koppel aan kinderen zal beginnen", zegt Ponnet. "Maar de realiteit is soms complexer. Want als een koppel er nog niet uit is, kan het heel pijnlijk zijn als ze met die vraag geconfronteerd worden. Of misschien zijn ze bezig met een fertiliteitsbehandeling en willen ze daar niet met iedereen over praten. Of misschien willen ze gewoon geen kinderen en hebben ze het gevoel alsof ze die keuze telkens moeten verdedigen."

Ponnet wil niet zeggen dat een kinderwens daarom een taboe moet zijn. "Onder goede vrienden, in een intieme setting, kan er zeker over gepraat worden. Dan vind ik het zelfs een goede zaak dat het gebeurt en dat je er open over kan zijn. Maar stel de vraag niet als small talk aan koppels die je niet zo goed kent en ook niet in het openbaar waar iedereen bij is. Daarvoor is de kwestie te persoonlijk."