Na 4 jaar maakt mijn vriend het uit met een berichtje

27 augustus 2017

Sonja (53): Na een lat-relatie van vier jaar heeft mijn vriend het uitgemaakt in een berichtje, zonder enige uitleg. We hadden het supergoed samen, dus ik begrijp echt niet waarom. Als ik hem om een verklaring vraag, negeert hij me. Hoe kan ik dit dan verwerken?

 

"Als je een gebroken relatie wilt verwerken, heb je een duidelijke scheidingsmelding nodig. Dat is de mededeling van de ene partner aan de andere dat het definitief over is. Zo"n melding 
is pas voltooid als de andere partner dit heeft gehoord en daarop heeft kunnen reageren. En dat gaat best vaak mis. Een sms of een brief van een advocaat is absoluut geen bevredigende vorm van communicatie en soms wordt er zelfs helemaal niét gecommuniceerd: als je zomaar vertrekt of expliciet vreemdgaat. In een scheidingsmelding zijn niet de redenen van de breuk belangrijk, wel het feit dat de relatie over is en dat de andere dat beseft. Vraag je vriend dus dat hij rechtstreeks en op een rustige manier - desnoods onder professionele begeleiding - tegen jou zegt dat het over is en dat jij kans krijgt hierop te reageren. Maak hem duidelijk dat dit voor jou een vorm van verwerking is en dat je het niet om hem terug te krijgen. Pas daarna kun jij verder. De meeste Vechtscheidingen vinden hun oorsprong in een onvoltooide scheidingsmelding. Jullie hebben er dus allebei baat bij!"
* Carmen Verschuur, carrière- en relatiecoach, www.carmencoaching.com

"Misschien heeft hij al die jaren iets verborgen gehouden voor jou en schaamt hij zich hiervoor? Misschien heeft hij een moment van twijfel en trekt hij zich emotioneel terug? Laat er even tijd overgaan, als hij echt van je houdt of gehouden heeft - en dat zal toch wel, als jullie vier jaar samen waren - dan komt hij uiteindelijk wel met een verklaring voor zijn gedrag."
* Betty

"Ik heb het ook meegemaakt, wel na een kortere relatie. Ik vond dat zo frustrerend! Ik was zo ongerust, dacht echt dat hem iets overkomen was. Tot een vriendin van me hem de week erop doodleuk aan de arm van een andere vrouw over de Meir zag lopen. Ik zeg niet dat dit bij jou ook de reden is van zijn stilzwijgen, maar ik heb zelf ik elk geval heel veel spijt dat ik zo veel tijd en energie in die kerel heb gestopt. Ik hoop maar dat deze man jouw vertrouwen wél waard is."
* Lynsey

"Zo"n lange relatie op zo"n manier beëindigen, dat is echt wel onvolwassen. Het doet nu even pijn, maar zeg maar tegen jezelf dat hij je liefde echt niet waard is. Hopelijk kom je gauw iemand tegen die wat meer respect voor je opbrengt."
* Leen

"Mensen die hun relatie op zo"n abrupte manier beëindigen zijn doorgaans bang voor conflicten. Vaak hebben ze al een tijdje kleine ergernissen of het gevoel dat ze ongelukkig zijn, maar ze stellen de confrontatie uit. In plaats van over hun gevoelens te praten, verdringen ze die. Ze doen alsof alles perfect gaat, ze kunnen zelfs overcompenseren. Met als gevolg dat de relatie na een tijd zo onecht aanvoelt dat ze zichzelf er volledig in verliezen. Tot het plots écht niet meer gaat. Voor de andere is het dan schrikken. Want gisteren zei je partner nog dat hij je graag zag, vandaag is alles opeens voorbij. Dat jij die relatie net heel graag wilt aanhouden, maakt de angst om hem te verbreken alleen maar groter voor je partner. Of je nu voortekenen zag of niet, vraag aan je partner waarom hij de relatie precies beëindigt. Krijg je geen uitleg? Blijf je ex dan niet aanklampen. Ga liever zelf enkele stappen terug in de tijd, eventueel samen met een goede vriendin. Wees eerlijk tegen jezelf. Waren er echt geen alarmsignalen? Ging alles zo goed? Probeer de breuk in een logisch verhaal te gieten. Het is niet erg als jouw verhaal verschilt van de versie van je ex. Als het voor jou gevoelsmatig maar klopt. Een verwerkingsproces kan vaak maar echt beginnen als mensen een verhaal hebben."
Rika Ponnet, relatiedeskundige van Duet relatiebemiddeling

"Het is niet mooi van me, maar ik heb ook eens een relatie beëindigd via mail. Ik had het graag anders gezien maar we konden écht niet praten met elkaar en ik wilde toch zeggen wat ik te zeggen had..."
* Lisbeth