Op het pad van de liefde

20 juni 2016

Verliefd zijn, de grote liefde vinden. Het lijkt alsof steeds meer mensen single zijn en de ware nog zoeken. Het lijkt niet alleen zo, het is ook effectief het geval. Rika Ponnet, seksuologe en relatiebemiddelaar, werpt licht op de zaak en geeft enkele tips. Artikel van Brigitte Stevens voor Moment (CM).

 

Het is een feit dat meer mensen zonder liefdesrelatie zijn. Steekproeven wijzen uit dat 1 op 5 volwassen
Vlamingen single is. Deze grote groep blijft nog groeien. "We worden nu eenmaal ouder. Wanneer je partner op oudere leeftijd overlijdt, is het niet evident om nog een nieuwe relatie aan te knopen. Daarnaast ligt het aantal echtscheidingen hoog. Ongeveer 33 % van de huwelijken strandt. Bij samenleefrelaties is dat getal nog hoger. Dat betekent dat heel veel mensen in de loop van hun leven een periode als alleenstaande door het leven gaan. Tot slot vertonen mensen vaker uitstelgedrag. Vroeger begonnen jongvolwassenen sneller een relatie. Nu is er een grote groep die dit uitstelt en andere prioriteiten stelt. Ze studeren langer, kiezen voor een carrière, reizen ... Als jonge dertiger stellen ze dan vast dat het op dat moment niet eenvoudig meer is om iemand te leren kennen."

Paradox
Het is een beetje een paradox. Er zijn nog nooit zoveel alleenstaanden geweest en tegelijkertijd ervaren veel mensen dat het bijzonder moeilijk is om iemand te leren kennen. "We leiden allemaal een vrij georganiseerd leven. We leven hectisch en gepland, met vaak nog weinig ruimte voor het spontane of onverwachte. Buiten het kerngezin en onze collega's zien we niet dagdagelijks andere mensen. Velen hebben na een relatiebreuk het gevoel zeer geïsoleerd te zijn. Als gevolg van een langdurige relatie hebben ze vaak niet meer zo'n druk sociaal leven. En op het moment dat ze alleen vallen, ervaren ze dat het niet evident is om af te spreken met vrienden die wel nog in een relatie zitten. Ik merk dat veel alleenstaanden een nieuw leven uitbouwen door af te spreken met andere singles. Die zitten in dezelfde levenssituatie. Het zijn geen lotgenoten, maar mensen in dezelfde levensfase met wie je een aantal dingen kan delen en met wie je nieuwe mensen leert kennen."

Sociaal netwerk
De ideale leeftijd om iemand te leren kennen, is als jongvolwassene. Dan studeer je en kom je in groepen waar nog veel alleenstaanden zijn. Rika: "Maar laten we nu niet overdrijven. De grootste groep singles vandaag vindt, ook op latere leeftijd, een partner in de eigen leefwereld. Het eigen sociale netwerk is nog steeds de eerste plaats waar mensen iemand leren kennen. Dat geldt voor 70 % van de relaties. Maar je moet wel naar buiten komen. Het is gewoon een kwestie van regelmatig dingen te ondernemen. Ga op stap zonder al te grote verwachtingen. Je kan die avond aan de praat raken met iemand die helemaal niet past in je denkkader. Mensen leren kennen, is een oefening in ontvankelijkheid. Het is sowieso goed dat je algemene contacten hebt en vriendschappen uitbouwt. Door bij elke gelegenheid je skills in het aanspreken van iemand te oefenen, lukt het ook goed als er een geschikte single man of vrouw je pad kruist. Sla op de tram een praatje met de persoon naast je. Elk nieuw contact leidt niet tot een relatie, maar doet je zelfvertrouwen toenemen."

Datinglandschap
In deze tijd hoor je dat veel mensen contact zoeken met elkaar op een andere manier, de zogenaamde ‘gearrangeerde' systemen. "Dan hebben we het over datingsites, apps zoals Tinder, activiteitenclubs en relatiebureaus. Dat is even zinvol. Alles hangt van jezelf af, wat jij aangenaam vindt om iemand te leren kennen en wat je doelstellingen zijn. Wanneer je net uit een relatie komt en nog niet echt helemaal klaar bent voor een nieuwe vaste relatie, dan kan een activiteitenclub wel iets voor je zijn. Wie op zoek is naar
een duurzame relatie, zit beter bij een relatiebureau.

Belangrijk is dat je op voorhand de systemen wat leert kennen en je verwachtingen daaraan aanpast. Via Tinder kan je een duurzame relatie uitbouwen. Maar weet ook dat de grootste groep die daarop aangesloten is, daar niet mee bezig is. Je moet een beetje voorzichtiger zijn. Er worden soms de wildste verhalen verteld over het onlinedatinglandschap.

De ergste dingen die je daar meestal kunnen overkomen, is dat je mensen ontmoet die er nog niet klaar voor zijn. Of die toch wat misbruik maken van de verlangens van iemand. Die enkel uit zijn op korte seksuele contacten, er niet open voor uitkomen en je alles beloven. Kritisch blijven, is uiteraard aan te raden. Maar je moet altijd vertrouwen blijven hebben en dingen een kans geven. We merken dat er vandaag veel angst is. Contact via het internet is wat afstandelijker en mensen voelen zich veiliger. Mensen zoeken op voorhand alles al uit. Ze zijn angstig in het maken van een afspraak en zich open te stellen voor iemand. Terwijl dat net het allerbelangrijkste is. Als er geen ontvankelijkheid is, kan je ook niemand echt leren kennen. Velen vervallen in risicoanalyses: 50 km van elkaar wonen, allebei kinderen, dan best niet afspreken want dat is veel te ingewikkeld.

Dit is natuurlijk zeer contraproductief. Je kan maar weten of iets werkt door eerst de persoon te leren kennen, zien of het klikt en dan hoef je pas naar de praktische kant van de zaak te kijken. Steek er energie in, maak van daten iets leuks, ga naar je afspraak met veel enthousiasme. Dan maakt het niet uit via welk kanaal je te werk gaat, elk contact dat je legt, is een mogelijkheid om een fijne partner te leren kennen."

Niet in in wacht
Rika geeft nog wat goede raad mee: "Als je alleen bent en je wil dat niet, durf naar buiten toe ook aan te geven dat je alleen bent en dat je openstaat voor contacten. Veel mensen hebben daar schroom rond
en vinden het moeilijk om dat in hun eigen omgeving kenbaar te maken.

En vooral: leef in de periode dat je alleen bent niet in een wachtstand. Vul deze periode zo goed mogelijk in. Het merendeel zal wel iemand op zijn pad tegenkomen. Maar heel wat mensen zullen een kortere of langere fase in hun leven alleen zijn en alleen blijven. Blijf je leven lang investeren in vriendschappelijke contacten. Investeer tijd en energie in mensen die je leven verrijken."