Opnieuw beginnen met een ex, heeft dat kans op slagen?

09 november 2016

Steven Van Herreweghe zal de eerste niet zijn die een lange relatie verbreekt en na een omweg terugkeert naar zijn oude liefde. Volgens relatiedeskundige Rika Ponnet komt het vaker voor dat koppels elkaar een tweede keer terugvinden. “Als de gevoelens en de verbondenheid er zijn, is er altijd hoop. Maar het gaat niet vanzelf”. Artikel van Tinnie Brant voor Het Nieuwsblad.

 

Oude liefde roest niet, zo wil het cliché. Bij koppels die elkaar terugvinden na een breuk, lijkt dat te kloppen. "Het gebeurt zelfs dat mensen voor de tweede keer trouwen", zegt Rika Ponnet. Hoewel elke relatie persoonlijk en dus verschillend is, kan zo'n relatie volgens haar kans op slagen hebben. "Soms zijn mensen weggegaan omdat de relatie niet meer goed ging en omdat ze dachten dat ze in een rijke markt van mogelijkheden zouden belanden. Wanneer dat blijkt tegen te vallen en ze beseffen wat ze kwijt zijn, kan het werken om de relatie opnieuw een kans te geven. Hetzelfde geldt wanneer er concrete problemen waren, bijvoorbeeld met werk, een dominante schoonfamilie of kinderen in een moeilijke periode. Als die situatie verandert en de stressfactor valt weg, zijn er nieuwe mogelijkheden".
 
Al is er ook dan geen zekerheid op ‘lang en gelukkig', want soms beseffen koppels na de tweede keer dat het niet werkt. "Wat we wel zien, is dat er na de eerste keer vaak het gevoel is dat iets ‘onafgewerkt is', dat het nog niet juist voelt op het op te geven. Na de tweede keer hebben de ex-partners er vaak meer vrede mee, omdat ze weten dat ze alles geprobeerd hebben".
 
Een ander
Moeilijker wordt het wanneer er een ander in het spel was, zoals bij Van Herreweghe. "Het gebeurt dat mensen impulsief gevolg geven aan zo'n passioneel verhaal, maar in praktijk zijn er na een tijdje ook heel wat spijtoptanten". Dan ligt het bal in het kamp van wie achtergelaten werd. "Wie terugkomt, is dan de verliezende partij en vaak zien we dat een aantal regels dan opnieuw onderhandeld worden. Er worden dan voorwaarden gesteld om opnieuw te beginnen, relatietherapie kan zo'n voorwaarde zijn".
 
Als er sprake is geweest van een vertrouwensbreuk, begint een lange zoektocht naar een nieuw evenwicht tussen de partners. "Er moet oprecht sprake zijn van spijt en het neemt tijd in beslag. Maar het begint altijd vanuit het gevoel: er is nog liefde en er is nog verbondenheid. Als die goede wil er is, is er hoop: we zien ook dat na ontrouw meer koppels samenblijven dan uit elkaar gaan. Maar het zal altijd hard werken zijn om het vertrouwen en de relatie te herstellen".