Oudere vrouw vs. jongere man

27 april 2017

Relaties tussen oudere vrouwen en jonge mannen komen niet vaak voor. “Een verschil van tien jaar kom je wel eens tegen, maar meer is echt uitzonderlijk”, zegt seksuologe Rika Ponnet. Artikel van Hanne De Belie voor Het Belang van Limburg.

 

Relaties tussen oudere vrouwen en jonge mannen komen niet vaak voor. "Een verschil van tien jaar kom je wel eens tegen, maar meer is echt uitzonderlijk", zegt seksuologe Rika Ponnet. "Relaties tussen een rijpe man en een mooie jonge vrouw hebben altijd veel meer bestaan. De biologische factor speelt hierin de grootste rol. Als een man van 25 of 30 een relatie aangaat met een vrouw die ouder is, dan is deze vrouw al voorbij haar vruchtbare fase. Andersom vormt dit nooit een probleem."

Relaties met een groot leeftijdsverschil: het kan werken. Maar er zijn volgens Ponnet wel enkele obstakels. "Sociaal worden deze relaties altijd meewarig bekeken", zegt ze. "Ouders hebben liever dat hun zoon of dochter samen is met een leeftijdsgenoot. Je zit ook in een relatie met iemand die in een andere levensfase zit: de één gaat bijvoorbeeld veel vroeger op pensioen. Maar er zullen andere elementen zijn die wel binden, ondanks het leeftijdsverschil."

Al zijn er zeker ook voordelen. "Een mature vrouw heeft rust gevonden, is zelfbewust", legt ze uit. "Ze zijn niet meer onzeker over zichzelf, over hun uiterlijk. Dat uit zich ook op seksueel vlak: meestal klikt het seksueel goed tussen een rijpere vrouw en een jongere man. Een mature vrouw voelt zich goed in haar vel, heeft haar lichaam aanvaard zoals het is."