Relaties op de werkvloer meer dan ooit aanvaard

25 februari 2019

Relaties op het werk zijn meer dan ooit aanvaard. Dat blijkt uit een ­enquête van uitzendbureau Tempo-Team. En hoe jonger de werknemer, hoe toleranter die is voor collegiale romances. "Logisch, jonge mensen staan niet strikt op die scheiding tussen privé en werk", zegt relatie-expert Rika Ponnet.
Tekst: Nina Bernaerts

Een collega innig zoenen op de werkvloer is nog altijd niet het beste idee, maar in het algemeen staan de Belgen heel open voor een relatie tussen collega"s. In 2019 wordt er zelfs meer geflirt, gevreeën en gedatet tussen collega"s dan in 2016, blijkt uit onderzoek van uitzendbureau Tempo-Team. De enquête werd in 2016 en 2019 afgenomen bij 2.050 werknemers.

De resultaten verbazen relatie-experte Rika Ponnet niet. "Er zijn nog nooit zoveel vrouwen aan de slag geweest en op een plaats waar vrouwen en mannen samen veel tijd spenderen, wordt er nu eenmaal geflirt. Dat is de normale gang van zaken en het is ook gewoon leuk. Het boost de sfeer, het is een teken van erkenning."

In het bedrijfsrestaurant
Maar het blijft niet bij flirten alleen. Hoewel de helft van de werknemers aangeeft zelf niet open te staan voor een relatie op het werk, worden relaties tussen collega"s steeds meer aanvaard. En opvallend: hoe jonger, hoe toleranter we zijn voor koppels op de werkvloer. Liefst 74 procent van de ­ondervraagden onder 35 vindt een relatie tussen collega"s aanvaardbaar, in tegenstelling tot ‘amper" de helft van de vijftigplussers.

"De oudere generatie houdt graag privé en werk strikt gescheiden", zegt Ponnet. "Maar voor de jongere mensen ligt dat anders. Nog nooit gingen we op de werkvloer ook zo informeel met elkaar om. Vroeger had je de kantine waar je boterhammetjes kon eten, nu hebben de meeste bedrijven een heus restaurant waar het gezellig vertoeven is. Je mag ook niet vergeten dat mensen die samenwerken veel tijd met elkaar spenderen en vaak naar een gezamenlijk doel toewerken. Die intensiteit mag je niet onderschatten. De werkplek is vaak nog de enige plek waar je echt mensen kan leren kennen. Heel anders dan de virtuele wereld, waar contacten eerder snel en vluchtig zijn. Eén op de drie leert dan ook zijn partner op het werk kennen. En die cijfers zullen alleen maar blijven stijgen."

Scheiden doet niet altijd lijden
Ponnet roept wel op om het gezond verstand te gebruiken. "Koppels moeten er op letten dat de werkzaamheden er niet onder lijden, en liefde en werk tijdens de uren dus van mekaar scheiden. Dan is er voor de werkgever ook geen enkele reden om daartegen op te treden. En als de koppels uiteengaan, hoeft dat niet onmiddellijk in slechte verstandhouding te zijn. Al zie je weleens dat een van de ex-partners voor een andere job kiest."

Bedrijven kunnen relaties tussen collega"s niet verbieden. "Want relaties behoren tot de privésfeer. Maar de meeste bedrijven hebben er wel een gedragscode rond. En daar kan je beter heel transparant en breed over communiceren."