Samen eten is even belangrijk als seks voor een goed huwelijk

27 mei 2019

De tijd nemen om samen te eten is essentieel voor een goed huwelijk. Dat concludeert de Britse organisatie The Marriage Foundation op basis van een onderzoek bij vierduizend mensen. Gezamenlijke eetmomenten zijn zelfs even belangrijk als seks om een goed relatie te onderhouden. Daar is relatiedeskundige Rika Ponnet het mee eens. Tekst: Hanne Vandenweghe voor Het Nieuwsblad

De dag van vandaag hebben koppels een heel flexibele levensstijl. Hun dagindeling is soms zo verschillend, dat de momenten om samen aan tafel te schuiven schaarser worden. Nochtans komen samen ontbijten, lunchen of dineren de relationele band ten goede. Uit de Britse studie blijkt dat 67 procent van de deelnemers die de gewoonte heeft om vaak samen te eten zich gelukkiger voelt met hun partner.

Van vitaal belang
Sir Paul Coleridge, voorzitter van de Marriage Foundation, zegt dat verwaarlozing en verveling de grootste gevaren zijn binnen een relatie. Hij drukt op het belang van een goede communicatie, die onder meer kan ontstaan tijdens het samen nuttigen van maaltijden. "Dit is even vitaal als seks in de relatie", zegt hij.

De Belgische relatiedeskundige Rika Ponnet, die met Duet Relatiebemiddeling een relatiebureau heeft in hartje Gent, is het hier helemaal mee eens. "Samen eten is een sociaal element. Bij singles hoor je vaak dat ze alleen eten het ergste aspect vinden van het vrijgezellenbestaan", zegt ze. "Tafelen met de partner geeft je de kans om elkaars dag te overlopen. Dat werkt verbindend en ondersteunt de relatie. Men komt tot rust en geniet. Eten is trouwens een van de primaire behoeften, net als slapen en seks - ook belangrijk binnen een relatie."

Meer micromomenten
De experte voegt eraan toe dat het in een relatie niet altijd de grote momenten zijn die tellen, maar dat de laagdrempelige activiteiten minstens even belangrijk zijn. "Het komt erop neer dat een relatie onderhoud nodig heeft en wie samen eet, creëert micromomenten die het samenzijn bevorderen. Het zou ideaal zijn als we een keer per dag tijd maken om samen te eten, maar dat is praktisch niet voor iedereen haalbaar. Pin je hier dan ook niet op vast, anders wordt het van ‘moeten' en kan er net meer druk ontstaan. Bij wie de agenda's flink van elkaar afwijken, kan het zinvol zijn om enkele (vaste) eetmomenten in te plannen. Probeer je echter niet te beperken tot een keer per week, want dat is een magere basis."

Zonder schermen
"Achter samen eten zit een heel brede waaier aan primaire gevoelens, wat de grotere verbondenheid verklaart. We voeden ons, voeden de ander, er komt een groot zorgaspect bij kijken. Een tip? We hebben al zo weinig momenten van onverdeelde aandacht voor elkaar. Laat schermen om die reden niet tussen jullie komen aan tafel. Er zijn altijd uitzonderingen, bijvoorbeeld als er iets heel dringend moet gebeuren. Maar respecteer een zekere vorm van elektronische hygiëne. We worden ons er steeds meer van bewust dat telefoon- en tabletgebruik in elkaars bijzijn schade berokkent. Blijkt multimedia toch een stoorzender te zijn? Vraag dan op een constructieve manier aan de ander om toestellen opzij te leggen. Niet: "Leg die telefoon weg". Liever: "Ik heb mijn best gedaan voor het eten en ik zou het tof vinden als er geen scherm tussen ons zit." Dat is een vriendelijk verzoek dat men niet snel zal negeren."