Scheiden is niet altijd lijden

27 november 2017

Pistoletjes samen met je ex en zijn of haar nieuwe lief: het zou niet overal op een gezellige brunch uitdraaien. Wél bij actrice Gwyneth Paltrow die haar voormalige echtgenoot en Coldplay-zanger Chris Martin breedlachend met haar huidige vriend Brad Falchuk op de foto mikte. ‘Modern Family’, aldus Paltrow. Moét het dan zo? “ Artikel van Steven Swinnen voor Het Laatste Nieuws

Scheiden is niet altijd lijden. Actrice Gwyneth Paltrow was ruim tien jaar lang getrouwd met Coldplay-frontman Chris Martin. Het glamourkoppel kreeg met Apple en Moses twee kinderen, maar ging drie jaar geleden uit elkaar. Geen scheiding maar een ‘bewuste ontkoppeling", zo lieten ze toen al weten en de roddelpers kon na de breuk ook zelfs niet het minste spatje modder publiceren. Sterker, de foto van haar Paltrows" ex en haar nieuwe liefde samen aan het ontbijt, die ze onder de hashtag ‘modern family" op haar instagram-account zwierde, doet het internet smelten.

Is dát het voorbeeld dat gescheiden partners best nastreven? Niet noodzakelijk, zo vindt seksuologe en relatiedeskundige Rika Ponnet. "Dit benoemen als ‘modern family", alsof het zo hóórt, dat vind ik nogal moraliserend. Of zo"n gezellig samenzijn met z"n allen nog tot de mogelijkheden behoort, hangt heel erg van de omstandigheden af. Bij ex-koppels waar één van de twee nog sterke gevoelens koestert, is het geen goed idee. Als de breuk er is gekomen na een woelige, destructieve periode: evenmin. Dan kan je beter duidelijke afspraken maken via mail dan nog met elkaar op café te gaan. Maar bij wie de breuk goed is verteerd, kan het natuurlijk wel. We zijn jarenlang uitgegaan van een automatisch conflict bij een echtscheiding. Dat het logisch was dat er een leger advocaten en rechters aan te pas kwamen. Maar dat hoeft dus niet. Je kan ook als ex-partners een warme relatie onderhouden. Als blijkt dat mama en papa elkaar opnieuw het grote geluk gunnen is dat het ideale scenario voor de kinderen: het tegenovergestelde van een vechtscheiding. Maar simpel te kopiëren is zo"n voorbeeld allesbehalve. Nieuwe partners staan meestal niet zo te springen om vrolijk kennis te maken met de exen. Ze willen niet graag met hun voorganger vergeleken worden en ook dat gedeelde leven van het voormalige koppel roept soms nare herinneringen op. Daarom dat het op verjaardags- of communiefeestjes - wanneer iedereen dan toch eens samenkomt - nogal eens een stressvolle bedoening kan zijn."

Als het allemaal wél prettig is, zoals bij Martin en Paltrow, is er dan niet het risico dat de kinderen heel erg gaan verlangen dat de vonk tussen hun ouders weer zal overslaan? "Misschien wel, want veel kinderen koesteren nog de wens dat de mensen die hen op de wereld gezet hebben elkaar weer graag gaan zien. Maar dat hoeft niet te betekenen dat ex-partners elkaar beter mijden. Op den duur gaan de kinderen het wel begrijpen hoe het zit en ze zullen echt gelukkiger zijn met ouders die goed overeenkomen. Al zou ik er ook niet té ver in gaan. Samen weer op vakantie gaan, lijkt me geen goed idee."