Wie smoorverliefd is, doet de gekste dingen. Maar een zwangerschap na twee maanden of trouwen na een half jaar, is dat niet wat snel? Lies Van Kelst van Flair vraagt het aan relatiedeskundige Rika Ponnet.
Ponnet: "Het laatste decennium merk je dat meer en meer jonge mensen snel gaan samenwonen en aan kinderen beginnen. Vaak heeft dat niets te maken met hoe goed je relatie is of hoe overtuigd je daarvan bent, maar eerder met je persoonlijkheid, de manier waarop je je aan mensen hecht en hoe je in het leven staat. Meestal zijn het emotionele en impulsieve mensen die zo snel grote stappen nemen. Wie veel bedachtzamer is, zich emotioneel minder open stelt of houdt van controle zal zich dus niet zo snel in een liefdesavontuur gooien.
Toch raad ik aan geen al te belangrijke beslissingen te nemen in de verliefdheidsfase. Wacht anderhalf of twee jaar. Dan heb je de tijd gehad elkaar te leren kennen, samen dingen te doen en heb je al eens ruzie gemaakt, verschillen ontdekt en daarmee leren omgaan. Net daarom zijn de slaagkansen van lange relaties veel groter. Je hebt dan bewezen dat je ook met lastige situaties om kunt en moeilijkere periodes kan doorstaan."
Heeft ook leeftijd er dan iets mee te maken? Zijn je slaagkansen hoger als je als 30-plusser aan een relatie begint?
"Meer en meer jonge mensen willen trouwen en kindjes, maar de slaagkansen van een huwelijk zijn nog nooit zo klein geweest. Maar liefst twee op drie koppels die nu trouwen zullen scheiden. Dat klinkt niet erg positief, natuurlijk. De kans dat je bij elkaar blijft is het grootst als je op latere leeftijd trouwt. Dan doe je dat veel bewuster en sta je anders in het leven. Wie rond zijn dertigste trouwt, heeft een grotere kans om eeuwig samen te blijven dan wie zijn partnerkeuze op zijn achttiende maakt."
Maar stel nu toch dat ik twintig ben, pas samen en per sé een kind wil. Is er dan een manier om te checken of we samen zijn?
"Ga met je lief mee naar huis. Kijk hoe de relatie is met zijn ouders, maar ook met zijn broers of zussen. Iemand die uit een gezin komt waar veel conflicten zijn, bijvoorbeeld een moeilijke relatie met vader en/of moeder, competitie met broers en zussen, draagt die ballast met zich mee en die zal ook in jullie relatie aan bod komen. Dat wil niet zeggen dat je het moet uitmaken, maar zo weet je wel waar je voor staat. Wat nog belangrijk is: praat van bij het begin met je partner over belangrijke thema's. Ga na hoe de ander denkt over kinderen, geld, een huis, een huwelijk. Als je over die dingen dezelfde verwachtingen en verlangens hebt, dan neem je een goeie start."
Welke fases doorloopt een relatie?
Ponnet:
1. Eerst is er de verliefdheid, die duurt meestal zo'n twee tot drie jaar. Voor tien procent van de bevolking blijft die fase eeuwig duren.
2. Daarna volgt de machtstrijd. Koppels vechten dan uit wie over welke dingen mag beslissen: wie gaat voor de carrière, wie zorgt voor de kinderen, gaan we wel voor kinderen en hoeveel, bouwen we een huis of huren we iets? Veel relaties stranden op die machtstrijd, ze kunnen hun conflicten niet oplossen.
3. Voor wie deze woelige periode is doorgekomen, volgt een veel rustigere tijd. Dan blijft je relatie goed gaan. De meesten doen jaren over deze fases, maar sommigen beleven die op een veel kortere periode."
Hoe kan je de slaagkansen van je relatie verhogen?
Ponnet:
1. Zie elkaar graag. Liefde en betrokkenheid, van beide kanten, vormen de basis van elke goeie relatie.
2. Wees rustig en relativeer. Grote emotionele schommelingen maken een relatie moeilijker en wie relativeert kan meer van een ander verdragen.
3. Stoppen is geen optie. Wie al langer samen is en echt overtuigd is van zijn relatie, zoekt naar creatieve oplossingen voor zijn problemen. Ze denken niet aan stoppen.
4. Think positive! Iemand die het leven door een klare en af en toe een roze bril bekijkt, functioneert makkelijker in een relatie.