Het aantal koppels dat kiest voor een LAT-relatie blijft toenemen. De grootste groep bestaat uit gescheiden mensen die wel een vaste relatie willen, maar die apart blijven wonen voor de kinderen. Het grote nadeel is het gebrek aan een wettelijk kader voor LAT-relaties.
Op dit moment heeft 1 op de 20 Belgen ouder dan dertig jaar een LAT-relatie. Dat aantal zal in de toekomst alleen maar toenemen, zegt relatie-experte Rika Ponnet.
"De dertigers en veertigers kiezen ervoor omwille van praktische redenen. Men is gescheiden, heeft kinderen op twee adressen en jobs die moeilijk verenigbaar zijn. Een tweede groep die groeit en die kiest voor een LAT-relatie omwille van persoonlijke redenen: men heeft veel nood aan persoonlijke ruimte en tijd", verklaart Ponnet.
Successierechten
Toch heeft kiezen voor een LAT-relatie ook nadelen, vooral op financieel vlak. Zo is er bijvoorbeeld geen financiële bescherming als één van de partners overlijdt. "Hebben mensen wel een regeling getroffen, dan zie je dat ze in de hoogste successieschijf vallen", legt Ponnet uit. In dat geval betaal je 65 procent aan successierechten.
Steeds meer koppels hebben LAT-relatie from Duet Relatiebemiddeling on Vimeo.