Tilly mist passie en vuur

25 oktober 2019

Tilly (37) en Marcus (35) zijn tien jaar gehuwd en hebben twee dochters van 7 en 5. Tilly ervaart haar relatie als slapende en wil via therapie werken aan de connectie tussen haar en Marcus. Ze krijgt Marcus zover om langs te komen. Column voor Libelle

Tilly

Ik heb Marcus leren kennen op een feestje van het werk. Ik wist wie hij was en wat hij deed, vond hem een aantrekkelijke man en voelde ook zijn betrouwbaarheid en standvastigheid. Dat sprak me enorm aan. We raakten aan de praat en dat voelde bijzonder vertrouwd aan. Ik had net een turbulente relatie achter de rug. Ik was zot verliefd op die man, maar achteraf bleek dat hij nog niet gescheiden was en hij er meer dan 1 extra vriendin op nahield. Ook daarvoor was ik al vaak gevallen op erg aantrekkelijke mannen, maar totaal onbetrouwbaar. Ik zag dat lang deels als een spel, maar zo rond mijn 25ste begon ik toch heel hard te verlangen naar een gezin, kinderen. Ik heb altijd kinderen gewild voor mijn dertigste. Het leek me ook een echt doemscenario, ouder zijn dan dertig, kinderen willen, maar geen partner hebben. Toen ik merkte dat Marcus interesse had in mij, heb ik heel bewust voor hem gekozen. Ik wou een stabiele relatie, een goede vader voor de kinderen, iemand op wie ik kon vertrouwen. Ik wou ook mijn kinderen besparen wat ik zelf in mijn jeugd meemaakte. Mijn vader heeft mijn moeder ettelijke keren bedrogen, had wel altijd ergens een vriendin en betrok me daarin ook, wat ik helemaal niet fijn vond. Het leidde ook tot heel wat conflicten, toestanden met zijn vriendinnen…Ik wou nooit in zoiets verzeild geraken en wist heel goed dat als ik zelf aan kinderen wou beginnen, het met iemand betrouwbaar moest zijn. Marcus was en is dat. Een jaar na dat feestje zijn we getrouwd. Marcus wou alles op zijn tijd: eerst een huis bouwen en dan aan kinderen beginnen en zo is het ook gegaan. Ik ben daar aanvankelijk enorm in op gegaan, voelde me tevreden met de manier waarop we ons leven hadden uitgebouwd. Maar nu de kinderzorg wat minder wordt, besluipt me het afgelopen jaar almaar meer een gevoel van ‘is dit het nu?’. Marcus is een bijzonder lieve man, helemaal zoals ik het ingeschat had, maar de voorspelbaarheid in onze relatie is ook heel groot. Ik ben iemand die graag buiten komt, met mensen dingen onderneem. Ik ben ook uitgesproken sportief, probeer elk jaar een nieuwe uitdaging aan te gaan. Vorig jaar ben ik de Mont Ventoux opgereden, dit jaar ga ik voor een marathon. Marcus vindt dat allemaal ok, maar doet zelf heel weinig. Hij wil het liefst ’s avonds wat TV kijken, iets eten of  drinken, een dekentje, dat is zijn beeld van een geslaagde avond. "Ik voel me jong, vol leven, bij hem voel ik me bijna bejaard, alsof we alles achter ons hebben liggen." Ik ben daardoor de laatste maanden almaar vaker dingen alleen gaan doen en merk ook dat ik sneller geïrriteerd ben door hem, zijn trage manier van zijn. Hij is op heel veel vlakken alles wat ik mag verlangen, maar ik vind ons leven zo saai en verlies ook langzaamaan interesse in hem, zelfs mijn respect. Een tijdje geleden kwam ik in de loopclub een man tegen. Ik voelde me aangetrokken tot hem, maar heb daar niets rond ondernomen en zou dat ook nooit doen. Ik leerde door hem wel wat ik zo hard mis in mijn huwelijk. Een beetje passie en vuur, het samen doen van dingen. Ik wil daaraan werken en ben blij dat Marcus inziet dat dit wel degelijk een probleem is in ons huwelijk, het geen goed idee is verder al slapend naast elkaar te leven. 

Marcus

Toen ik Tilly leerde kennen, had ik nog niet zoveel relatie-ervaring. Seksueel was zij voor mij trouwens de eerste. Tilly is een vrouw die door iedereen direct gezien wordt. Ze is mooi, straalt en heeft heel veel energie. Ze is ook levendig en grappig gezelschap. Toen ik haar zag, dacht ik echt, wauw, maar ook, dat ligt ver buiten mijn mogelijkheden. Dat ze me opmerkte, het fijn vond om te praten met mij, vond ik al heel wat. Misschien lukte het omdat ik er toch van uitging dat de interesse enkel vriendschappelijk kon zijn. Ik was dan ook ongelofelijk blij dat zij in mij de man van haar leven zag. Zij zette ook al de eerste stappen: afspreken, de eerste aanraking en kus, de eerste keer. Ze vroeg me ten huwelijk. Het werd voor mij de mooiste dag van mijn leven. In Tilly trok me naast haar uiterlijk, toch ook vooral die eigengereidheid, die zelfverzekerdheid heel erg aan. Ze weet wat ze wil en gaat er voor, trekt daardoor mij mee. Ik heb dat wel een beetje nodig, iemand die me stimuleert en inspireert. Ik doe er alles aan om zo goed mogelijk voor mijn gezin te zorgen, onze kinderen, maar ook voor Tilly. Ik geef haar alle vrijheid om zich te ontplooien, ik begrijp dat ze de dingen nodig heeft die ze doet, wil haar niet in een kooi vast zetten. Toch is het nooit genoeg. Ik ben zelf veel rustiger, vind het prima bijvoorbeeld als zij een avond op stap gaat om voor de kinderen te zorgen. Ze wil nu ineens ook dat ik professioneel ambitieuzer wordt, meer aan sport ga doen, socialer ben, meer aandacht ook besteed aan mijn uiterlijk. De laatste tijd is ze almaar kritischer in haar bewoordingen. Ik heb het gevoel dat ik niets goed meer kan doen. Ik kan al de dingen die ze nu verlangt, niet waarmaken. Ik hou van een rustig leven, kan perfect verdragen dat zij het anders wil, maar vindt het moeilijk zoals het nu tussen ons loopt.  Ze vindt onze relatie saai, maar ik zie dat helemaal zo niet. We hebben elk onze kwaliteiten. Ik heb altijd gedacht dat net dat aanvullende voor haar belangrijk was, ze in mij die rust en standvastigheid zo aantrekkelijk vond. En het is overal al wel eens voorspelbaar zeker. Met kinderen kan dat ook niet anders. Ik voel me nu erg onder druk staan, onzeker ook, omdat ik het gevoel heb dat ik haar niet gelukkig kan maken en ze dingen van mij verwacht die ik niet kan waarmaken. Ik wil veel doen voor haar en de kinderen, maar moet toch ook nog een beetje mezelf kunnen blijven en zijn. Ze zegt nu dat ze verbondenheid mist, we niets delen, maar dat ligt toch ook niet enkel bij mij. Zij kan toch ook eens een avond gewoon thuis blijven, zoals andere koppels doen."Is dat nu zo onoverkomelijk, eens een avond TV kijken of eenvoudige dingen doen. Waarom moet het altijd zo spannend, groots en boeiend zijn?"

Hoe het verder ging

Het valt van bij aanvang op, hoe verschillend Tilly en Marcus zijn. De spring-in-het-veld die nieuwe dingen wil meemaken, alles uit het leven wil halen, en de bezadigde papa die het liever houdt bij eenvoud, routine, voorspelbaarheid. Ook de dynamiek in hun relatie is snel duidelijk. Tilly plant en verwachtte lang dat Marcus meeging. Marcus volgde. Die complementariteit werd door beiden aangevoeld als een kracht, maar wordt nu door Tilly als een probleem gezien. Ze wil nu dat Marcus leidt, haar levenstempo evenaart. Omdat dit niet lukt, doet ze almaar meer dingen alleen. Zo hebben ze de voorgaande week enkel samen gezeten om afspraken te maken over de kinderen en wie het eten haalt. Tilly’s grootste verzuchting is een gemis aan connectie. ‘Wij komen goed overeen, maar niets van wat mij beroert, kan ik delen met Marcus en omgekeerd. Wij zijn te verschillend om een goede relatie mogelijk te maken.’ Marcus spreekt dat tegen. ‘Er zijn zoveel dingen die wij wel delen. Ons huis en interieur, de kinderen, onze families, ons leven.’ Ik bespreek met hen dat ik ervan overtuigd ben dat een connectie niet samenhangt met gedeelde activiteiten of interesses, maar altijd opnieuw met emotionele afstemming en ontvankelijkheid. Dat gezamenlijke activiteiten een band kunnen voeden, maar er nooit de basis van zijn. We kijken naar hun band bij aanvang. Tilly erkent dat zij ging voor de veilige keuze,  ze Marcus graag zag, maar er geen passie was, omdat ze dat gevoel bij zichzelf niet vertrouwt. Marcus zegt wel heel verliefd te zijn geweest, maar het ook met bewondering te maken had, en bevestiging.’ Beiden zien dat er ook toen geen sprake was van een gevoelsconnectie, dat hun verbintenis, de andere vooral een antwoord was op wat ze allebei graag wilden in het leven. "Een huis, een gezin, kinderen... Nu die grote plannen gerealiseerd en ingevuld zijn, lijkt op het eerste zicht niets hen nog te verbinden." Dat inzicht zorgt echter bij beiden voor een verandering in hun houding tegenover elkaar. In de daaropvolgende gesprekken gaat het een aantal keren over uit elkaar gaan. Marcus wordt telkens heel emotioneel, heeft het over alles wat ze op het spel zetten, het leven van de kinderen. Tilly ondergaat die emotionaliteit. Er komt een kentering in de sessie waarin Marcus ook zijn liefde verklaart. ‘Ik besef dat ik vaak al de praktische dingen aanhaal en eigenlijk het belangrijkste nooit zeg. Schat, ik zie je graag en wil om die reden dat we samen blijven, als jij dat tenminste ook wil.’ Hierop wordt Tilly emotioneel. ‘Het is de eerste keer dat je dit zegt en dat raakt me enorm.’ De daaropvolgende drie sessies slagen we erin vaker af te zakken naar wat er bij elk van hen gevoelsmatig leeft, hoe ze de andere ervaren, wat ze graag willen en nodig hebben. Ze geven aan dat dit ook thuis lukt en ze vaker tijd uittrekken om echt te praten. We sluiten de therapie af.