Trend: stiekem trouwen, zonder dat iemand het weet

03 maart 2017

Elkaar het ja-woord geven enkel voor elkaar en pas nadien aan familie en vrienden vertellen dat je getrouwd bent. Vroeger zou het ondenkbaar geweest zijn, vandaag komt het steeds vaker voor. Artikel van Tinnie Brant voor Het Nieuwsblad.

 

Eergisteren is Claire Thys getrouwd met haar grote liefde Roel. Niemand die het wist op voorhand, tot er een foto verscheen op sociale media: "Stiekem verloofd, stiekem getrouwd". "Zo hadden we het graag", vertelt Claire. "We wilden dat die dag echt van ons twee zou zijn, dat we niets moesten. We zijn 's middags getrouwd, daarna zijn we iets gaan drinken en gaan lunchen in onze trouwkleren. 's Avonds hebben we de familie uitgenodigd onder een vals voorwendsel en hebben we hen verrast met het nieuws dat we getrouwd zijn. Ik was een beetje bang voor de reacties, maar iedereen was heel blij. Deze zomer geven we nog een feest voor onze vrienden, maar deze dag was echt van ons. Je trouwt toch met elkaar hè, je kiest voor elkaar."

"Geen nood aan poespas"
In Antwerpen ziet men niet onmiddellijk een trend, maar de Gentse schepen voor burgerzaken Sofie Bracke (Open VLD) heeft wel het gevoel dat er meer in alle intimiteit getrouwd wordt. "Cijfers hebben we daar niet van, maar mijn buikgevoel zegt dat het vaker gebeurt. De wet is sinds een aantal jaren ook veranderd: vroeger moest je nog getuigen hebben, nu hoeft dat niet meer. Als ik die koppels vraag waarom ze het zo doen, zeggen ze vaak dat ze geen nood hebben aan al die poespas. Ze doen het omdat ze vertrouwen hebben in elkaar, omdat zij weten wat ze voor elkaar betekenen. Vaak zijn het ook oudere koppels, die al een hele tijd samen zijn en er erg nuchter tegenaan kijken."

"Voor sommige koppels is een huwelijk ook iets praktisch, een stap die ze moeten zetten omdat wettelijk samenwonen op sommige vlakken nog niet helemaal gelijk staat aan een huwelijk. Dat maakt dat ze er niet meteen de grote verwachtingen rond hebben. Ik heb ook al één keer gehoord van een koppel dat ze liever een mooie reis maken met twee dan veel geld te geven aan een huwelijksfeest."

"Veel intimiteit"
"Veel rituelen hebben vandaag een minder vaste vorm, waardoor de invulling steeds individueler wordt", zegt relatiedeskundige Rika Ponnet. "Sommige koppels kiezen voor een heel klassieke trouw, anderen geven een feest alleen voor vrienden. Maar je kan er net zo goed voor kiezen om die dag echt in alle exclusiviteit met z'n twee te vieren, zonder verplichtingen. In een oudere leeftijdscatagorie, wanneer het vaak niet om een eerste huwelijk gaat, speelt ook de complexiteit van de situatie een rol. Wie moet je uitnodigen, hoe doe je het met exen, kinderen, ...? Dan kan het een oplossing zijn om die situaties uit de weg te gaan en gewoon te kiezen voor een fijne dag met twee. Laat ons ook niet vergeten dat een klassiek feest erg duur is. Sommige koppels investeren dat geld liever in iets anders, zoals een huis of een mooie reis. Er zit ook iets heel intiems in, terwijl een klassiek feest stresserend kan zijn: je moet iedereen welkom heten, het is een beetje stresserend, ... Het kan dat je dat fantastisch vindt om te vieren met al je vrienden en familie erbij, maar het kan net zo goed een superfijne ervaring zijn om echt alle aandacht voor elkaar te hebben."

Iets wat Claire alleen maar kan beamen: "Ik kan het iedereen aanraden, het was een hele rustige dag die we heel bewust met twee hebben meegemaakt. Wat ik me wel kan voorstellen, is dat je met een feest op dezelfde dag nog iets langer in je 'geluksvibe' blijft hangen. Je hoeft nog niet direct terug naar het gewone leven en je kan nog wat langer in het coconnetje op je roze wolk blijven. Al kan dat natuurlijk ook met een huwelijksreis."