Verliefd voor altijd?

23 juli 2013

Zomerse temperaturen vragen om zomerse relatie-onderwerpen. Flair zoekt uit of 'verliefd voor altijd' kan en doet ons ideeën aan de hand om gevoelens van verliefdheid in je relatie te behouden of (opnieuw) op te roepen. Sarah D'Haese sprokkelt bij redactieleden, lezeressen en twee experts de ideeën samen en gaat daarvoor ook te rade bij Rika Ponnet. Zoals wel vaker pleit ze voor voldoende nuchterheid, maar put ze ook uit de wetenschap die ons een aantal werkbare inzichten aanreikt. Dat leverde 4 zinvolle tips op.

 

 

1. Heb realistische verwachtingen. Intense verliefdheid is van voorbijgaande aard. Het is spijtig, maar zo verliefd als aan het begin van je relatie word je nooit meer. Hoop daar niet op, want anders geraak je sowieso teleurgesteld.
 
2. Die gevoelens van verliefdheid kan je wel oproepen. Surrogaatverliefd noemen ze dat. Hoe je dat doet? Verliefdheid heeft te maken met spanning en fantasie, met iets nieuws. Je zoekt dus het best spannende, nieuwe situaties of dingen op als je verliefdheidsgevoelens wilt opwekken. De adrenaline die we aanmaken in spannende omstandigheden verwarren we immers met verliefdheid. Die adrenaline heeft immers erg veel gelijkenis met wat ons fysiek overkomt bij échte verliefdheid. Als je spannende, nieuwe dingen doet, dan projecteer je de adrenaline die je dan voelt op de man of vrouw die op dat moment in je gezelschap is. En dan krijg je het gevoel weer erg verliefd te zijn. Het is dan ook geen toeval dat koppels die al lang samen zijn die verliefde gevoelens krijgen als ze op reis gaan. Eten en slapen op plaatsen die onbekend zijn zorgen voor dat gevoel van ‘nieuw' en ‘spannend' en maken dat je je partner opnieuw in een ander licht ziet, niet als een onderdeel van je dagelijkse leven of als een deel van je vertrouwde meubilair in huis. Samen dingen doen die je nog nooit deed - adrenaline-opwekkende dingen - hebben hetzelfde effect. Doe eens een avontuurlijke sport of verleg je seksuele grenzen. Trek eens ander ondergoed aan, probeer een nieuw standje of neem eens een seksspeeltje mee naar bed.  
 
3. Seks, veel seks: da's kenmerkend voor de verliefdheidsfase. Bewust vaker vrijen, al lijkt dat aanvankelijk een inspanning, zorgt ervoor dat onze gevoelens voor de ander opnieuw veel intenser worden.
 
4. Doen alsof schijnt ook te werken voor sommigen. Je verliefd en gek gedragen (elkaar vaak aanraken, intens en lang oogcontact, romantische dingen doen), ook al voel je je eigenlijk niet zo, zou uiteindelijk wél die gevoelens oproepen.