"Vraag jezelf toch maar eens af waarom je jouw financiële status niet wil delen met je partner"

13 juni 2019

Hoe ga je om met financiën binnen een relatie? Deel je alles op één gemeenschappelijke rekening, hou je alles strikt gescheiden of ga je toch voor een oplossing tussenin? 'Bij Debecker'  (radio1) zocht samen met relatie-experte Rika Ponnet en financieel expert Michael Van Droogenbroeck uit wat de beste oplossing is.

Er zijn heel wat mensen die hun individuele rekening gebruiken 'voor mocht het ooit misgaan in de relatie', maar dat is toch een teken van wantrouwen", zegt relatiedeskundige Rika Ponnet 'Bij Debecker'.Zo'n 80 procent van de Belgische gezinnen kiest ervoor om hun volledige inkomen op een gemeenschappelijke rekening te storten. In ongeveer 13 procent van de gezinnen hebben de partners een gezamenlijke rekening, maar ook nog een individuele rekening. In slechts 7 procent van de gezinnen zijn er alleen maar individuele rekeningen te vinden. Zegt de keuze van het soort rekening dat je gebruikt iets over je relatie?

Rika Ponnet is relatie-experte en zegt dat er geen goede of slechte keuze bestaat. "Maar als je aparte rekeningen hebt en je wil niet aan je partner vertellen over hoeveel geld jij beschikt, moet je je toch eens afvragen waarom je die informatie niet wil delen", stelt ze.

Me-time

"Er zijn heel wat mensen die hun individuele rekening gebruiken 'voor mocht het ooit misgaan in de relatie', maar dat is toch een teken van wantrouwen", vindt Ponnet. "Jonge mensen vinden autonomie heel belangrijk en willen hun eigen geld vaak gebruiken voor zogenaamde 'me-time'. Maar bij oudere koppels is dat anders: vraag maar eens aan hen wat 'me-time' betekent en ze zullen raar opkijken. Bij oudere koppels is het wij-verhaal heel sterk aanwezig."

Hoe een koppel met geld en gemeenschappelijke rekeningen omgaat, toont hoe groot het zelfvertrouwen én het vertrouwen in de ander is. "Mensen die alles op een rekening zetten, gaan ervan uit dat alles goed gaat in hun relatie en dat alles ook zal blijven goed gaan", zegt Rika Ponnet daarover.

Taboe

Financieel expert Michael Van Droogenbroeck erkent dat geld in een relatie nog steeds een groot taboe is. "Uit een grootschalig onderzoek van Wikifin blijkt dat er significant veel koppels zijn die niet over geld praten. Ook zijn er veel ouders die niet over hun financiën willen praten met hun kinderen. Over seks wordt er openlijk gepraat, maar geld is duidelijk nog een andere kwestie", besluit hij.