Vrouwen herstellen vlugger van relatiebreuk

11 augustus 2015

Vrouwen zien emotioneel meer af dan mannen na een relatiebreuk, maar ze herstellen er wel sneller van. Mannen zouden dan weer nooit helemaal over een gebroken hart raken, ze gaan gewoon verder met hun leven. Artikel van Sofie Coene voor Het Laatste Nieuws.

 

Een gebroken hart, iedereen krijgt er ooit wel eens meer te maken. Uit een nieuwe studie van de Universiteit van Binghamton en Londen bij 5.705?deelnemers blijkt dat vrouwen negatiever reageren op een break-up. Ze ondervinden zowel meer emotionele als fysieke pijn dan mannen. De gemiddelde score die vrouwen gaven aan een liefdesbreuk was 6.84 wat betreft emotionele pijn, tegenover 6.58 bij mannen. 

Volgens hoofdonderzoeker Craig Morris ligt er een biologische verklaring aan de basis van de verschillen. «Een korte romantische affaire kon vroeger leiden tot een zwangerschap, terwijl de man na een paar minuten al uit het plaatje verdwijnt zonder verdere biologische investeringen. Het is dat risico dat vrouwen kieskeuriger gemaakt heeft, waardoor een breuk met een goede partner ook meer pijn doet.» Mannen daarentegen moesten vroeger meer vechten om het hart van een vrouw. «Wanneer hij na een breuk beseft dat hij opnieuw moet wedijveren voor een vrouw, zal pas het besef inzinken wat hij verloor.» 

Maar volgens relatietherapeute Rika Ponnet is er meer aan de hand. «Het biologische speelt mee, maar globaal genomen is het zo dat vrouwen nog altijd zo opgevoed zijn dat ze meer investeren in relaties. Vrouwen hebben nog altijd een meer zorgende rol dan de man. Bij een breuk doet het uiteraard veel meer pijn.» Dat is volgens haar ook de reden waarom vrouwen desondanks de breuk sneller verwerken dan mannen. «Een vrouw investeert ook meer in haar sociaal leven. Ze is beter omringd waardoor ze ook haar verdriet en stress kan delen met mensen. Dat is ook zo toegestaan in onze opvoeding. Mannen wordt aangeleerd hun kwetsbaarheid minder te laten zien, waardoor ze er ook een langere periode last van hebben.»

Opvallend ook in de studie is dat vrouwen sneller de stekker uit de relatie trekken dan mannen. Ponnet: «Dat zie je ook zo in de echtscheidingscijfers, in meer dan de helft van de gevallen heeft de vrouw de echtscheiding aangevraagd. Als je veel investeert in een relatie, is de kans ook groter dat je ontgoocheld bent als je er veel meer ingestoken hebt dan dat je eruit krijgt.»