Waarom we tijdens de vakantie sneller verliefd worden

16 maart 2019

De zomer doet soms gekke dingen met een mens. Hoteldebotel verliefd worden en de liefde van je leven achterna gaan. Zonder nadenken. Of het omgekeerde. Na de zoveelste ergerlijke vakantie met je partner, besluiten dat je niet meer met hem of haar verder wil... Zijn zon en zomerse waarden schuldig of spelen andere factoren een rol?

Artikel van Manon Kluten voor Het Belang van Limburg
 

Bij de eerste mooie dagen in maart of april merk je het al: zonnebrillen worden bovengehaald, jasjes gaan uit, terrasjes vullen zich en na rokjesdag kunnen de benen weer bloot. Én worden we weer sneller verliefd. Er bestaan geen wetenschappelijke en officiële verklaringen voor het fenomeen, al beweren sommigen dat vitamine D -die in je lichaam wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht- er iets mee te maken heeft. Vitamine D helpt onder andere bij de aanmaak van het gelukshormoon endorfine. Ook zou de zon geslachtshormonen beïnvloeden. Psychologe Elaine Hatfield van de Universiteit van Hawaï deed onderzoek naar het effect van de zon op geslachtshormonen. Daaruit bleek dat mannen op zomerse dagen sneller verliefd worden omdat door de zon het testosterongehalte van de man tot dertig procent hoger kan worden. Hoe dat bij vrouwen zit, onderzocht de professor helaas niet.

Ontvankelijker
Relatiedeskundige Rika Ponnet denkt zelf eerder aan een praktische en vooral nuchtere oorzaak: "Zodra het weer warmer wordt, gaan we vaker naar buiten en komen we gewoon meer mensen tegen. Dus is de kans ook groter dat je iemand ontmoet waarmee je een klik hebt. Op vakantie gebeurt dat nóg gemakkelijker, of je nu in het buitenland zit of in eigen land weggaat. Je bent dan meer ontspannen, meer uit je routine, hebt daardoor een grotere openheid naar nieuwe ervaringen en bent daardoor ook ontvankelijker voor de liefde. Bovendien zijn er in de zomer veel meer mogelijkheden om iemand te tegen het lijf te lopen. Denk maar aan festivals en terrasjes. Als de zon schijnt en je buiten tussen de mensen bent met een lekker wijntje of glas bier, is het ook gemakkelijker om iemand aan te spreken. Je bent losser, komt in een andere gemoedstoestand én bent meer ontspannen. Allemaal factoren die je ontvankelijker maken om je open te stellen voor de liefde."

Veertien dagen
Ben je in het buitenland, dan kun je nog sneller een crush op iemand krijgen. Puur omdat je dan helemaal weg bent van het leven dat je normaal leidt. Minder stress en sleur dus. Én je bent vrij van sociale controle. Rika Ponnet: "Je moet minder, voelt je vrijer en bent als het ware een betere versie van jezelf. Bovendien kun je door het aspect ‘eindigheid" gemakkelijker je hart verliezen omdat er een houdbaarheidsdatum op je vakantie zit. Dus ben je sneller geneigd om iets met die mooie Griek of Italiaan te beginnen als je weet dat de liefde toch maar veertien dagen duurt. Dan kun je je daar ook vol overgave in storten. Juist door die beperking in tijd wordt vakantieliefde vaak als heel intens en mooi ervaren."
Wat volgens de relatiedeskundige niet wil zeggen dat je er geen intense herinneringen aan over kunt houden of dat het geen mooie romantische ervaring zou zijn. Zelfs al wordt het uiteindelijk niks tussen jou en je vakantielief, dan kun je net zo goed met een goed gevoel naar huis gaan.

Knappe badmeester
Waarom zo"n vakantieliefde meestal nooit een lang leven beschoren is, heeft vooral te maken met het feit dat je zomercrush meestal heel anders is dan jij bent. Er is de taalbarrière, de andere cultuur en soms ook een compleet ander dagelijks leven. Op vakantie kan die leuke strandwacht of hotel animator je hart op hol brengen, maar in je dagelijkse leven als manager of moeder van drie, verliest die knappe, romantische badmeester zonder veel diepgang al snel zijn charme. Rika Ponnet: "Meestal gaat het op vakantie toch om romantiek en de fysieke liefde. Aantrekkingskracht, vlinders en passie is volop aanwezig, maar uiteindelijk heb je in een goede relatie ook de factor inhoud nodig en die kan al eens ontbreken. Vandaar de vaak kortere houdbaarheid."

Verlangens en behoeftes
Maar dat betekent niet dat je er daarom maar niet aan moet beginnen of geen mooie herinneringen aan overhoudt. Bovendien kan die vakantieliefde een gevoel van bevestiging of je meer zelfvertrouwen geven. Het risico op liefdespijn neem je er dan maar best bij. Want die ervaring leert je tegelijkertijd welke diepe verlangens en behoeftes er in jou zitten die je ook terug wilt zien in een relatie. Een mooie vakantieliefde maakt je dus bewuster. Maar wat dan als je echt het gevoel hebt dat je op vakantie de ware bent tegengekomen? Er helemaal voor gaan en hem of haar achterna reizen of liever niet? Feit is in ieder geval dat je in vergelijking met vroeger de technologie helemaal aan je kant hebt. Vroeger was je beperkt tot brieven die er soms weken over deden om aan te komen of peperdure telefoontjes om contact te onderhouden, maar nu kun je dankzij je smartphone en allerlei apps elkaar veel gemakkelijker zien en spreken. En kun je zo"n prille vakantieliefde in ieder ook warm houden als je weer thuis bent.

Vijftien procent
Wel goed om te weten: de statistieken laten zien dat een vakantieliefde minder kans van slagen heeft en dat slechts vijftien procent van de internationale relaties het redt. Rika Ponnet: "Een vakantieliefde verder uitbouwen is niet per se goed of slecht. Ook al heeft je zomerliefde minder kans van slagen, het kan zomaar zijn dat jij misschien wel bij die vijftien procent zit die het wel goed doet en moet je het gewoon proberen. Mijn enige advies hierin is dat als je net thuis bent van vakantie en volop verliefd bent, je het net zo goed een paar weken rustig kunt laten bezinken. Zo geef je jezelf de kans om de dingen ook in een andere dimensie te bekijken en kun je beter bepalen of bijvoorbeeld praktische bezwaren misschien toch moeilijker zijn dan gedacht. En als je na een half jaar heen en weer pendelen tussen België en Griekenland om bij je adonis te zijn, erachter komt dat jullie toch niet voor elkaar gemaakt zijn, kom je gewoon terug. Het zou pas zonde zijn als je je vakantieliefde geen kans geeft, achteraf met een rotgevoel achterblijft en spijt hebt dat je het niet hebt geprobeerd. Consumeer het en probeer het. Dan kan je ook goed afscheid nemen en er vrede mee hebben als het niet werkt. Weet dat als je heel mooie dingen hebt gezien, je achteraf ook gemakkelijker de minder mooie dingen kan dragen. Én eraan kan terugdenken met een glimlach."

Exit relatie
Waar de een de liefde vindt op vakantie, is het voor de ander hét moment om een einde te maken aan diezelfde liefde. Net zoals rond de kerstperiode pieken echtscheidingscijfers na de vakantie. Logisch, weet Rika Ponnet: "Heel het jaar door heb je veel vluchtroutes zoals ik ze noem. Je leeft naast elkaar, gaat op in je werk, bent druk met de kinderen, je hobby"s en je sport. Kortom, de dagelijkse sleur regeert. Plots ben je dan op vakantie helemaal op elkaar aangewezen. Het wordt op zo"n moment pijnlijk duidelijk wat werkt en wat niet meer werkt of er is alleen nog maar leegte. Die vaststelling is bijzonder verpletterend, zeker op vakantie. Óf je hebt al langere tijd een conflict en vindt tijdens de vakantie juist een oplossing. Dus de vakantie kan jullie relatie net zo goed voeden en ervoor zorgen dat jullie elkaar terugvinden, juist omdat er minder stress en meer tijd voor elkaar is."

Tinder of MissTravel?
Als je er moeite mee hebt om zomaar op iemand af te stappen, kunnen ook in het buitenland dating apps als Tinder en Happn (de app die je in contact brengt met andere singles die toevallig je pad kruisen) je een handje helpen bij het vinden van een vakantielief of een spannend vakantiemaatje voor een avond. Heb je nog geen idee waar je naartoe wil of boek je een last minute maar wil je dat liefst doen met een onbekende mooie kerel of een aantrekkelijke dame, dan is het datingplatform MissTravel (op Android, niet op iOS) handig. Zoek op de app of de site naar een leuke man of vrouw die naar een toffe bestemming vertrekt en regel dat jullie samen kunnen vertrekken. Ook het proberen waard: Tripr (vul je bestemming in en bekijk wie er nog meer naartoe gaat), MileHi Messenger (de app die jou verbindt met reizigers in jouw vliegtuig), Tourbar (zoek een reisbuddy of reispartner) en PartyWith (brengt je in contact met andere party animals op plekken over heel de wereld).