Wat als je partner geen Valentijn wil vieren?

12 februari 2016

Romantische zieltjes onder ons hebben op zondag 14 februari vast een dik rood kruis - of hartje? - in hun kalender getekend. Maar wat gedaan als je lief geen affiniteit heeft met Cupido's feestdag? Relatiedeskundige Rika Ponnet legt het uit. Artikel van Hanne Vandeweghe voor Het Nieuwsblad.

 

Een hartje hier, een engel met pijl en boog daar: in de aanloop naar Valentijn worden we overrompeld door romantische beelden op de televisie en (sociale) media. Het ene koppel ziet het als een reminder om elkaar op 14 februari eens goed in de watten te leggen, terwijl andere stellen de dag en alle heisa er rond trots aan zich laten voorbij gaan.

Sluimerend verlangen
Volgens Rika Ponnet zijn beide keuzes even goed, zolang jij en je partner maar op dezelfde emotionele golflengte zitten. Wanneer de ene partner Valentijn hét moment vindt om iets romantisch te doen en de ander er niet in meegaat, heb je mogelijk een probleem. "Als je partner niet wil ‘vieren', dan kan je zijn of haar keuze relativeren door jezelf af te vragen of de rest van je relatie wel goed zit. Valentijn is immers geen dag die je relatie zal maken of kraken. Als je verwachtingen echter hoog gespannen zijn omdat je stiekem droomt van een relatie waarin jullie meer aandacht hebben voor elkaar, dan kan dat verlangen op Valentijn sterker worden. Als die dan niet wordt ingelost, voel de ene partner zich misschien nog ongelukkiger", zegt de deskundige.

Een beetje moeite
Rika legt uit dat het in de laatste situatie een goed idee is om toegeeflijk te zijn, ook al vind je Valentijn vooral een commerciële bedoening. "Als je weet dat je partner veel belang hecht aan een attentie op deze dag is het niet verkeerd om een beetje moeite te doen. Je zal je lief gelukkig maken en er veel waardering voor terugkrijgen. Een attentie hoeft ook niet duur te zijn. Het belangrijkste is om de andere persoon de gewenste bevestiging te geven. Koop in geen geval bloemen of pralines uit het tankstation, maar maak het zo persoonlijk mogelijk. Eén bloempje of praline met een leuk briefje erbij toont al dat je echt om je geliefde geeft."

Het prille begin
"In prille relaties is het vaak nog nodig om elkaars verwachtingen af te tasten", vindt Rika. "Komt de ene partner opdagen met een cadeautje en heeft de andere niets, dan is het een pijnlijk voorval. Het zet wel aan om elkaars visies te bespreken en te bekijken of jullie de relatie op dezelfde manier beleven. Praten is sowieso een betere keuze dan snel nog een onpersoonlijk cadeau te gaan halen. Geeft je vriend(in) je het gevoel dat je belachelijk bent, dan is het misschien aan de orde om jullie ontluikende romance te onderwerpen aan een eerste evaluatie."

Dag van de liefde
De relatiedeskundige zegt er nog bij dat het romantische sfeertje rond 14 februari niemand een wrang gevoel hoeft te bezorgen. "Wie zegt dat je in een liefdesrelatie moet zitten om met Valentijn romantisch te doen?", vraagt ze zich af. "Ik vind al langer dat het tijd is om het concept breder te bekijken en Valentijn algemeen te beschouwen als ‘dag van de liefde'. Laat vriendinnen maar kaartjes naar elkaar sturen, of laat eens aan je ouders weten dat je hen graag ziet. Dat is een zinvolle manier om ermee om te gaan. Zo kunnen we voorkomen mensen, onder wie singles, het gevoel krijgen dat er in hun leven een gebrek is aan liefd