Wat te doen na een echtscheiding?

15 april 2016

Een echtscheiding is afscheid nemen, en doet vaak pijn. Achteraf besef je gelukkig dat het misschien beter is zo. Hoe klim je terug uit het dal en herleef je na een zware periode? Seksuologe en relatie-experte Rika Ponnet geeft tips. Artikel van Goele Tielens voor Feeling.be.


1. Geef jezelf tijd na een scheiding
"Scheiden is afscheid nemen, een rouwproces dus. Je hebt tijd nodig om je verlies te accepteren en terug verder te kunnen. Bij de een gaat dat al wat sneller dan bij de ander", vertelt Rika. "Het is belangrijk jezelf de tijd te geven die je nodig hebt. Je hebt mensen die meteen terug in actie schieten en ingrijpende dingen doen. Ze maken nieuwe plannen, zoeken nieuwe liefde via een datingsite of laten hun haar kort knippen. Maar de ander wil liefst in een hoekje kruipen en een tijdje alleen zijn. Iedereen is anders, geef jezelf de nodige tijd om te rouwen."

2. Veralgemeen en vergelijk niet
"Iedere echtscheiding is een indiviudeel proces. De een wil snel terug op feestjes staan, de ander niet. Belangrijk is om het op je eigen tempo te doen. Veralgemeen en vergelijk dus niet. Het is niet omdat die vriendin van jou al zo lijkt te stralen, en al verschillende dates achter de rug heeft, dat jij 'te traag' verwerkt. Het is belangrijk te luisteren naar jezelf en te kijken wat voor jou werkt."

3. Praten over een echtscheiding helpt
"Verdriet brengt stress met zich mee, zowel mentaal als fysiek. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat praten helpt tegen stress. Deel daarom je gevoelens met anderen, je hoeft het daarom niet in het rond te bazuinen, maar praat met minstens één vertrouwenspersoon. Dat hoeft daarom geen familielid of goede vriendin te zijn. Een buurvrouw die de juiste vragen stelt, en bij wie je je op je gemak voelt, kan op dat moment een goede vertrouwenspersoon zijn, ook al was ze dat vroeger misschien niet. Wil je er echt liever niet met iemand uit je omgeving mee praten? Ga dan te rade bij een huisarts bij wie je je goed voelt."

4. En als het echt niet lukt?
"Heb je echt het gevoel dat je verdriet te lang duurt en weet je geen raad? Loop dan eens langs bij je huisarts of een therapeut. Maar vergeet niet om jezelf eerst voldoende tijd te geven."