Eén miljoen euro of de ware liefde? Eén op de drie Belgen kiest voor de snelle centen, zo blijkt uit een nieuwe bevraging. Bij singles laat zelfs meer dan de helft de potentiële prins of prinses liever schieten in ruil voor een fikse som. Ontnuchterend, maar ook realistisch, zegt relatiedeskundige Rika Ponnet. Artikel van Kim Clemens voor Het Nieuwsblad
De helft van de singles en een kwart van de mensen in een relatie gaat voor het miljoen euro. 50-plussers meer dan jonge mensen, mannen en vrouwen ongeveer even veel en Walen meer dan Vlamingen. Oftewel: voor één miljoen euro bergen ze hun hoop op de ware op, of knippen ze hun relatie door. Althans volgens een bevraging van een duizendtal Belgen door onderzoeksbureau Profacts in opdracht van de financiële vergelijkingssite TopCompare.be. "Geld is dan ook iets zeer concreets", zegt Rika Ponnet. "Terwijl de ware liefde voor heel veel mensen iets ongrijpbaars lijkt. Misschien hebben ze ook weinig vertrouwen in hun eigen vermogen om de liefde waar te maken."
Machtsinstrument
Toch is het een harde vaststelling, dat er een prijs op liefde wordt geplakt. "Geld speelt een enorme rol in relaties", zegt Rika Ponnet. "Bij een scheiding staan de discussies over geld en de woning met stip op één. Nog boven discussies over de kinderen. Binnen een relatie is geld een machtsinstrument. Mensen die beweren dat geld voor hen niet van tel is, denken nogal naïef, vrees ik." In de bevraging zegt nochtans 35 procent van de mensen dat het inkomen van hun partner hen niets uitmaakt. Vooral mannen, dan. "Vaak zijn mensen die dat zeggen mensen met geld. Mannen, die voor een stuk onzeker zijn en denken dat hun goede financiën van hen een interessante partner maken. Maar als er een groot onevenwicht is tussen het inkomen van de partners, dan leidt dat dikwijls tot discussies en allerlei problemen, waarbij de zwakste partij zich minder voelt doorwegen in de relatie."
En dat zijn - o cliché - nog altijd het vaakst de vrouwen. Die vaker deeltijds werken, vaker de zorg voor de kinderen of het huishouden op zich nemen en minder verdienen. Het verbaast dan ook niet dat slechts 29 procent van de vrouwen zegt dat het inkomen van de partner er niets toe doet, tegenover 42 procent van de mannen. "Spijtig, dat vrouwen er dikwijls nog voor kiezen zich in die rol te nestelen en er dan bij een scheiding berooid uitkomen", zegt Ponnet. Misschien daarmee dat de oudere groep na zo"n teleurstelling toch liever vertrouwt op het miljoen euro. Want terwijl de eeuwige liefde in deze tijden al eens vluchtig durft uit te pakken, is geld een zekerheid.