Welk cadeau voor uw lief?

08 december 2012

De obligate pakjesronde aan de kerstboom: omdat er geen ontkomen aan is en omdat het merendeel onder ons in 2013 verder wil met zijn of haar huidige partner, ging Kristof Hoefkens van De Standaard te rade bij relatie-experte Rika Ponnet. Waar hou je het best rekening mee bij de aanschaf van een geschenk voor je geliefde en voor welke missers kan je je maar beter hoeden?

 

Ponnet: ‘Cadeaus zijn een zeer delicate kwestie. Er hangt ook heel wat psychologie rond: wie verwacht wat en wie draagt de schuld? Zo kan je door een heel duur of heel chique cadeau voor iemand te kopen hem of haar opzadelen met een heel moeilijke taak bij de volgende cadeautjesronde. Uit een cadeau blijkt vooral of je iemand goed kent én of je bereid was moeite te doen een goed cadeau te vinden.'
 
Hoe weet je of je een leuk cadeau te pakken hebt?
‘Dat vergt wat empathisch vermogen. De meeste mannen zijn meer op zichzelf gericht en hebben het moeilijker zich in te leven dan vrouwen, die toch meer bezig zijn met de wereld rondom zich. Het is essentieel om niet vanuit je eigen interesses te vertrekken. Wat je zelf leuk vindt, is niet noodzakelijk een goed cadeau.
 
Misschien toch maar beter afspraken maken?
‘Veel mensen doen dat, vooral over de kostprijs dan. Je kunt ook lijstjes maken met cadeaus die je wilt, maar dat heeft niet veel charme. Beter is het om subtiele hints te laten vallen, zodat de andere niet helemaal in het duister tast. Het allerdomste wat je kunt doen is kousen kopen. Ook heel erg zijn waardebons, zelfs al gooi je er veel geld tegenaan. Dat toont dat je niet weet waar je lief mee bezig is en dat je weinig moeite hebt gedaan.
 
Kan een cadeaudebacle blijven hangen?
‘Ik hoor hier vaak, na echtscheidingen, opmerkingen zoals: "Ik kreeg nooit iets van hem". Heel wat mensen rationaliseren de eindejaarsperiode plat. Ze zeggen dat ze er niet aan meedoen, dat het alleen maar draait om geld uitgeven, dat ze erboven staan. Dat is jammer, want zo ontneem je je lief een heel leuk moment. Als je de eindejaarsperiode tot de essentie herleidt, is het een leuke tijd: je maakt tijd voor mensen die je graag ziet. Tijdens de eindejaarsperiode delen partners punten uit aan elkaar: je kunt scoren of je kunt zakken. En dat heb je zelf in de hand. Dus doe een beetje moeite! En dan bedoel ik niet: geef veel geld uit. Een geweldig cadeau, met een boodschap, hoeft niet veel geld te kosten.'