Wie gaat er met de loodgieter trouwen?

20 juli 2013

Nooit was de kloof tussen het aantal hoogopgeleide vrouwen en mannen groter. Uit cijfers van Eurostat blijkt dat voor elke honderd jongens die afstuderen in het hoger onderwijs, 124 meisjes een stevig diploma halen. Die kleinere poel van hoogopgeleide mannen zorgt voor spanningen op de relatiemarkt: wie gaat er met de loodgieter trouwen? Artikel van Sofie Vanlommel voor De Morgen

 

Het was zo simpel allemaal. Om vijf uur gingen de aardappelen op het vuur. De kindjes frisgewassen aan tafel. Wachten op papa de pendelaar. Het is feest als de voordeur eindelijk openzwaait. Papa is thuis.
Dertig jaar later zijn de meeste mama's en papa's niet meer bij elkaar. En nemen vrouwen geen genoegen meer met een bestaan aan de haard. Voor elke honderd mannen die een diploma hoger onderwijs halen, studeren er vandaag 124 meisjes af. Nooit was die kloof zo groot.
Volgens de klassieke theorieën over relatievorming ontstaat hier een probleem. Vrouwen, zo luidt de hypothese, willen een partner die minstens even hoog opgeleid is dan zij. Bij voorkeur nog hoger. Wat gebeurt er als er niet genoeg hoogopgeleide mannen zijn?

"We passen ons aan", zegt relatiebemiddelaar Rika Ponnet. "Als we de partner van onze voorkeur niet vinden bij gebrek aan kandidaten, sluiten we een compromis."
Downdaten heet dat dan. Voor twintigers en dertigers is het heel normaal. Maar ook veertigers die na hun scheiding op zoek gaan naar een nieuwe partner vinden niet altijd de man met het diploma van hun dromen. Dat blijkt uit een recente studie over herpartneren na echtscheiding die kadert binnen onderzoek naar echtscheiding in Vlaanderen door het consortium Scheiden in Vlaanderen. 
"Oudere, hoogopgeleide mannen gaan na hun scheiding vaak relaties aan met hoogopgeleide vrouwen die zeven tot acht jaar jonger zijn", verklaart Ponnet. "Alleenstaande rijpere vrouwen vinden dus moeilijker een leeftijdsgenoot met een gelijkwaardig of hoger diploma. Vrouwen die moeite hebben om dat patroon los te laten, blijven langer single."

Relaties tussen twee hoogopgeleiden zijn ‘asociaal', ‘improductief' en ‘lustdodend', schreef de piepjonge filosofe Simone van Saarloos in maart in NRC Handelsblad. Het leidde tot giftige commentaren van hoogopgeleide mannen. "Ga een boek over primaten lezen, mailde een deftige NRC-lezer. Dan zou ik snappen waar het allemaal echt om draait: mannen willen gewoon een lekker dom ding."
Wat zij eigenlijk wilde zeggen: downdaten is van alle tijden. De relatie waarbij een vrouw niet zonder haar sterke werkende man kan, en hij niet weet wat hij zonder haar zou moeten beginnen was decennialang hét romantische ideaal. "Maar draai de rollen om, en er ontstaat een denigrerende term als downdaten.
Het is net erg vruchtbaar als partners rollen aan elkaar kunnen uitbesteden", zegt van Saarloos. "Als de vrouw meer in het voetlicht treedt en de man in het huishouden taken op zich neemt, hoeven zij niet met elkaar te concurreren. Je kan je eigen ambities net vergroten, en daar worden beide partners beter van. Je kan elkaar ook op andere vlakken verrijken." "Downdaters keren het rollenpatroon om", bevestigt Rika Ponnet.

"Dat een man minder werkt en meer huishoudelijke taken op zich neemt, maakt hem niet minder man." Rika Ponnet Mannen die stevig in hun schoenen staan, kunnen daar tegen. Jongere vrouwen baseren hun opvattingen over mannelijkheid niet meer op een graad of een diploma. Zij noemen daadkracht, zelfverzekerdheid en gezond verstand als aantrekkelijke eigenschappen. Dat zijn de compenserende elementen die kunnen zorgen voor een gelijkwaardige relatie."
 
Die compensatie is volgens Ponnet ook het geheim van goede relaties bij onze grootouders. "De man respecteerde en apprecieerde zijn vrouw om haar werk in huis. Zij was misschien lager geschoold maar wel gelijkwaardig."

Want verschil moet er zijn, maar ook weer niet teveel. Ponnet: "Veel relatieproblemen en echtscheidingen zijn te wijten aan een ontspoorde machtsstrijd. Als vrouwen hun man gaan overklassen op vlak van carrière, inkomen en status, en dat wordt niet gecompenseerd, voelt de man zich gecastreerd. Hij zal proberen op andere terreinen macht te verwerven."
"Het is geen toeval", zegt Ponnet, "dat geweld in relaties zeker niet afneemt." "En zowel vrouwen als mannen plegen geweld. We hebben blijkbaar nog veel moeite om macht te delen."