Wie niet waagt, blijft maagd

16 maart 2019

Wie niet waagt, blijft maagd. En dus haalt Ilyas Baert (26) de grove middelen boven om van zijn maagdelijke status af te geraken. De jongeman stuurt een persbericht rond in de hoop dat de vrouw van zijn ­leven reageert. “Omdat iedereen rond mij ­intussen gesetteld lijkt”, zegt hij, terwijl hij maar niet uit de startblokken geraakt. Toch staat Ilyas verre van alleen. Liefst één op de tien van zijn leeftijdsgenoten wacht nog op die allereerste keer. Artikel van Kim Clemens voor Het Nieuwsblad

Met ruim één op de tien zijn ze, volgens Sensoa: Vlaamse ­jongeren die op hun 25ste nog niet aan seks zijn toegekomen. "Ik krijg ze ook soms over de vloer", zegt Rika Ponnet van Duet Relatiebemiddeling. "We denken altijd dat iedereen tussen zijn vijftiende en zijn twintigste voor het eerst seks heeft, maar voor een behoorlijke groep zit het anders." En dat kan behoorlijk frustrerend zijn. "Mensen die zich zorgen maken omdat het bij hen niet gebeurt vallen doorgaans uiteen in twee groepen. Ofwel voelen ze de behoefte niet en zien ze zichzelf dan als afwijkend van de maatschappelijke norm. Ofwel voelen ze de behoefte wel, maar slagen ze er niet in een partner te vinden."

Ilyas behoort tot de tweede groep, zegt hij zelf. "Ik gruwel van een onenightstand. Ik ben dus echt op zoek naar iemand met wie het 100 procent klikt en met wie ik een toekomst kan uitbouwen. Ik heb al van alles geprobeerd: speeddates, gekoppeld worden via kennissen, datingapps en datingwebsites. Maar elke date eindigt vriendschappelijk. Volgens mij zijn veel van die initiatieven gewoon geldklopperij."

Dus gooit hij het nu over een andere boeg: een oproep in de krant. "Omdat mijn maagdelijkheid mij onzekerder maakt. Ik heb het gevoel dat het nu of nooit is. De jaren vliegen maar voorbij. Ik werk als theater- en musical­recensent. Vroeger heb ik ook al pr gedaan, en daar leerde ik hoe een persbericht iets onder de aandacht kan brengen. Dus waarom dan nu niet? En, wie weet, misschien doorbreek ik zo ook een klein beetje het ­taboe."

Want ook al zijn ze niet met weinig, maagd zijn na je 25ste is niet iets waar vlotjes over wordt gesproken. Zelfs niet nu de leeftijd van de eerste keer stilaan later komt te liggen. In 2006 had 52 procent van de achttienjarige jongens al ervaring met seks, in 2014 lag dat aantal op 47 procent, blijkt uit cijfers van Sensoa. "Veel mensen durven niet toe te geven dat ze nog maagd zijn", zegt ­Rika Ponnet. "Het werkt verlammend: doordat ze er op een negatieve manier naar kijken, vergroot het nog eens de faalangst. Want wanneer vertel je dat op een date, en lieg je ­erover, hoe zal de ander erop reageren, ..."

Verzwijgen
Of Ponnet ook tips heeft voor mannen zoals Ilyas? "Ik zou zeggen: doe vooral waar je je het meest comfortabel bij voelt. En als dat wil zeggen dat je het liever verzwijgt tegen je date, dan kan dat ook geen kwaad. Trouwens, nog een goede raad is om niet per se op zoek te gaan naar je ideaalbeeld. Probeer gewoon mensen te leren kennen om ervaring op te doen. De kans dat die eerste meteen de vrouw van je leven is, is nogal klein. Je moet geen marathon proberen te lopen nog voor je kan stappen."

Misschien moet Ilyas dan toch afstappen van de "lange, slanke blondines" waar hij doorgaans op valt? "Goh ja, ­innerlijk is belangrijker dan uiterlijk", zegt hij.