“Ze vond openheid zo belangrijk en maakt het dan uit met een briefje.”

28 september 2019

“Ik heb twee jaar een relatie gehad, maar onlangs heeft mijn vriendin het uitgemaakt. We hebben het zo vaak gehad over hoe belangrijk we eerlijkheid en openheid vinden … En dan maakt ze het uit met een briefje en onze sleutel op de keukentafel.” Column voor Het Nieuwsblad Magazine 

Rika Ponnet:

Elke relatiebreuk is pijnlijk en ben je de tweede beslisser, dan valt een breuk nog zwaarder. De ander is immers al een eind gevorderd in het afscheid nemen, jij moet er op dat moment nog aan beginnen. In jouw geval wordt dat afscheid nemen bemoeilijkt omdat je alleen maar kunt raden naar het waarom. Ik merk vaak dat het een verwerkingsproces stremt als mensen geen ‘verklaring’ hebben. We zijn dan een beetje overgeleverd aan ons vermogen om het verhaal van wat geweest is te schrijven.

Dat wordt uiteraard overschaduwd door de pijn van de afwijzing die nu centraal staat in jouw gevoelsbeleving. Het maakt dat je alles wat geweest is heel negatief benadert. Dat je als het ware je relatiegeschiedenis herschrijft als gebaseerd op leugens waardoor ze van geen betekenis wordt. Ik snap waarom je dat doet. Door wat was op deze manier te herkaderen, verklein je de waarde ervan of breek je het zelfs af tot niets, een strategie om je eigen verliespijn te verzachten. Dat werkt evenwel als een tweesnijdend zwaard. Je haalt hierdoor immers niet alleen de ander en jullie relatie naar beneden, maar ook jezelf. De ander was achteraf bekeken je liefde dan niet waard, maar, bottomline, jij de hare ook niet.

Veel dichter bij de feitelijkheid ligt meestal alles wat je zelf in het moment ervoer en ervaart. De ander heeft je graag gezien, meende wat ze zei – net zoals jij dat deed – maar voelde het op een bepaald moment niet meer, had twijfels, en vond het moeilijk om daar uiting aan te geven. Niet omdat ze niet eerlijk wou zijn, maar omdat ze schrik had voor haar emoties en die van jou die op dat moment toch heel sterk zouden gaan spelen.

Om dit afgerond te krijgen kun je proberen alsnog een gesprek te hebben over het hoe en waarom. Lukt dat niet, dan kan bovenstaande je mogelijk helpen bij het verwerken van deze breuk.