'Zelfs in het beste huwelijk sluipt na twintig jaar de routine binnen'

14 december 2016

In de Britse docu 'Mijn affaire en ik' vertellen daders en slachtoffers van overspel over het moment waarop hun liefdesleven in stormweer verzeild raakte. Ja, overspel is minder erg dan moord, doodslag en bumperrijden, maar ook weer niet zóveel minder. Margot Kennis van Humo belde naar Rika Ponnet.

 

Rika Ponnet (relatiebemiddelaar) «Ik vind het straf dat ze mensen bereid hebben gevonden om herkenbaar te getuigen over hun affaire. Voor ‘De bijl van Cupido' een paar jaar geleden hebben we ook een aflevering rond overspel gedraaid. De moeite die het ons toen heeft gekost om getuigen te vinden! Ironisch, toch: veel mensen hebben ermee te maken, maar bijna niemand wil erover praten. De schaamte is nog steeds enorm. Dat merk je ook in de vriendenkring van een koppel dat met overspel te maken krijgt: er wordt vaak expliciet partij gekozen voor één van de twee betrokkenen. Overspel ráákt mensen dus, en het wordt als een grote bedreiging voor de relatie gezien.»

HUMO De cijfers in het programma liegen er niet om: één op de vijf Britten checkt weleens of het gras echt niet groener is aan de overkant.
Ponnet 
«Ook in België ligt dat cijfer rond de 20 à 30 procent. Een ruime marge, ja, want je kunt overspel moeilijk onderzoeken: er zijn zelden wetenschappelijke waarnemers aanwezig wanneer het gebeurt (lacht). De resultaten zijn dus gebaseerd op de reacties van de mensen die er eerlijk over durven te praten.»

HUMO Denkt u dat overspel vandaag vaker voorkomt dan vroeger?
Ponnet 
«Het is iets van alle tijden, maar het zal zeker niet minder gebeuren. Ook voor een affaire geldt: de gelegenheid maakt de dief. En vandaag zijn er meer gelegenheden dan ooit waarbij je potentiële liefdespartners tegen het lijf kunt lopen. Vroeger leefden mannen en vrouwen veel meer gescheiden, nu komen ze elkaar voortdurend tegen: tijdens hun studie, op het werk, op café... Ook het internet, en Facebook in het bijzonder, heeft de drempel verlaagd: een ex-lief is vandaag zó opgespoord. En als je vroeger iemand leerde kennen op een receptie, maar je ving alleen zijn naam op, was het achteraf bijna onmogelijk om die op te sporen. Nu is één simpele muisklik vaak voldoende.»

HUMO Draait het altijd om pure lust?
Ponnet 
«Tja, dat hangt ervan af wat je onder een affaire verstaat: een snelle buitenechtelijke wip is iets anders dan er stiekem jarenlang een andere relatie op na houden. Maar als ik de getuigenissen in mijn praktijk hoor, is ‘De seks is bij die ander zo stomend!' zeker niet de belangrijkste reden. Vaak ervaren mensen een chronisch gemis aan verbondenheid met hun partner, of ervaren ze die als heel dominant. Een tweede relatie plaatst die partner dan op een afstand. Verlatings- en bindingsangst is veel vaker de reden dan de sleur.»

HUMO Blijven veel koppels na zo'n dolle rit nog bij elkaar?
Ponnet 
«Zeker. Mensen die nog nooit bedrogen zijn, zeggen vaak: ‘Bij mij zou het niet waar zijn! Die zou meteen zijn biezen mogen pakken.' Maar als puntje bij paaltje komt, kiezen ze toch vaak voor hun partner, omdat hun levens zo met elkaar verweven zijn. Al is dat natuurlijk geen argument om je aan een buitenechtelijk uitstapje te wagen (lacht). Als een affaire uitkomt, veroorzaakt dat een ernstige vertrouwensbreuk, hoe sterk je relatie ook was. Sommige koppels kunnen zich er overheen zetten - al wordt het vaak nooit meer helemaal als vroeger - maar voor sommigen is de kloof onoverbrugbaar: niet voor niets is overspel nog altijd een belangrijke oorzaak van echtscheidingen.»