Zestigplussers steeds trouwlustiger

18 december 2014

Trouwen in het wit? Steeds meer in het grijs, zo blijkt uit de statistieken. Zestigplussers doen lustig de trouwring om. Artikel van Tom Ysebaert voor De Standaard. Hij vraagt de mening van Rika Ponnet.

 

Het aantal senioren dat in het huwelijksbootje stapt, kende de afgelopen tien jaar een forse stijging. In 2013 gaven 2.575 zestigplussers elkaar het jawoord, tegenover 1.575 senioren in 2003. Dat heeft La Dernière Heure gemeld. Dat is opmerkelijk omdat het globaal aantal huwelijken (alle leeftijdsgroepen) in dezelfde periode met tien procent daalde.
Er zijn verschillende verklaringen voor deze trouwlust op rijpere leeftijd. Om te beginnen leven mensen langer en zijn er meer senioren. Het aantal echtscheidingen, ook op gevorderde leeftijd, is eveneens gestegen, tussen 2003 en 2010 zelfs met 50 procent. Daardoor komen er meer mogelijke partners vrij op de ‘relatiemarkt'. De zestigplussers die fitter en actiever zijn dan hun leeftijdsgenoten in vroegere tijden hebben ook meer gelegenheid om iemand te ontmoeten. Op groepsreizen, op cursussen, op het internet.
Relatiebemiddelaar Rika Ponnet ziet ze ook in haar dagelijkse praktijk, de zestigplussers. ‘Het vooruitzicht om alleen oud te worden, is voor velen een doembeeld. Dat is niet de reden waarom ze in het huwelijksbootje stappen, maar als de kans zich voordoet en ze vinden iemand, dan wagen ze het er opnieuw op. Zeker ook de generatie geëmancipeerde vrouwen.'
De zestigplussers trouwen niet allemaal, er wordt ook veel samengewoond, of ze hebben een latrelatie.Pure samenzijn
De trouwers met wat jaren op de teller hebben (volwassen) kinderen en kleinkinderen, dus dat willen ze wel allemaal regelen. Ponnet: ‘En dus lopen ze bij de notaris langs voor contracten op maat. Die familiekwesties zijn vaak heel complex'.
De kwaliteit van de relaties op leeftijd is overigens goed, stelt Ponnet vast. ‘De tevredenheid met de relatie is vaak groter dan bij jonge mensen. De grote projecten die horen bij relaties op jongere leeftijd - het huis, de opvoeding van de kinderen - zijn voorbij. Ze hebben tijd voor elkaar en ze genieten van het pure samenzijn. En ze delen ook de minder aangename dingen.'
Uit de statistieken van Statbel blijkt ook dat zestigplussers niet altijd met generatiegenoten huwen. De grootste groep trouwpartners bevindt zich in de leeftijdscategorie van de vijftigers. Ook veertigers zijn geliefd.