Zij verdient meer dan hij

28 oktober 2015

Een vrouw verdient gemiddeld 10% minder dan een man. Geen nieuws, toch? Maar laten we de rollen eens omdraaien: zou het een probleem zijn als op haar loonbriefje meer staat dan op dat van hem? Artikel van Gertie De Boey voor Flair.

 

Wat als de economisch sterkere positie van de vrouw voor problemen zorgt in een relatie?

Relatiebemiddelaar Rika Ponnet:
Er wordt vaak gedacht dat vooral mannen er een probleem mee hebben dat een vrouw economisch de sterkere partij is in de relatie. In de praktijk blijkt dat dat helemaal niet zo hoeft te zijn, het merendeel van de mannen vindt het best oké. Als er wel problemen zijn, is het vaak een wisselwerking. De vrouw heeft het er vaak net zo moeilijk mee dat hij minder verdient en laat ook merken dat ze minder respect heeft voor zijn prestaties. Uiteindelijk gaan mannen weigeren om te participeren in het huishouden. Ze denken: je kan het op het werk allemaal zo goed, dus thuis ook. Of ze hebben veel kritiek op de vrouw, bijvoorbeeld op haar moederschap. Allemaal pogingen om het machtsevenwicht te herstellen, maar uiteraard werkt dat zo niet.

Zo pak je de problemen wel aan:
*Ga als man op zoek naar de onderliggende oorzaak. Hoe komt het dat het economische verschil voor jou zo bedreigend is? Waarom voel jij je de mindere? Dat kan aan jezelf liggen, maar ook aan het feit dat de ander jou dat gevoel geeft.

*Als vrouw moet je je afvragen waarom je gekozen hebt voor je partner. Geeft het je een gevoel van controle? Is er sprake van bindingsangst? Door samen te zijn met iemand die economisch een mindere positie heeft, maak je jezelf minder kwetsbaar. Vraag je af of je om de juiste reden voor je partner hebt gekozen.

*Zorg dat je elkaar even hard nodig hebt. Dat hoeft niet economisch te zijn.

*Maak jezelf niet minder. Je hoort vaak dat de man zichzelf in de mindere positie plaatst door opmerkingen te geven als: "Jij zal het wel beter weten, want jij hebt gestudeerd."

*Besef dat het hier gaat om onzekerheid en angst: ziet ze mij wel graag? Zal ze bij mij blijven? Durf over die twijfels te praten.

*Soms loopt het zo uit de hand dat de man de vrouw verbaal of lichamelijk mishandelt om zich beter te voelen. Besef dan dat het waarschijnlijk het beste is om de relatie te verbreken.