‘Zijn Facebookprofiel is mijn startpagina'

28 oktober 2011

Je ex loslaten is niet altijd makkelijk. Met één klik op de muisknop zie je wat hij doet, hoe hij er nu uitziet en – nog belangrijker! – wie zijn nieuwe vriendin is. Flair geeft vijf goede redenen om je ex ook online los te laten.

5 redenen waarom online stalken géén goed idee is!

1. Je raakt verslaafd aan hem.
    Je maakt jezelf wijs dat je het maar één keer zal doen, maar het wordt al snel een verslaving.

Sofia (23) • Status: single
                 • Ex-file: ex sinds 1 jaar
                 • Volgfrequentie: dagelijks
                 • Medium: Facebook


"Mijn ex en ik zijn al één jaar uit elkaar, maar ik volg hem nog altijd via Facebook. Van nieuwe statussen tot zijn reacties op foto's van vrienden. Ik volg het allemaal op de voet. Eerst was dat omdat ik nog verliefd was op hem, maar nu is het eerder uit gewoonte. Ik kan het echt niet laten om dagelijks zijn foto's of status eventjes te checken. Het is een echte verslaving geworden. Ik heb hem al verwijderd, maar zijn profiel is publiek, waardoor ik toch nog alles kan zien. Vreselijk! Maar zolang hij het niet privé zet, blíjf ik het doen."

Relatiedeskundige Rika Ponnet: "Als de relatie net voorbij is, is het verleidelijk om zijn profiel te bekijken. Je mist hem, en je wil gewoon weten waarmee hij bezig is en hoe het met hem gaat. Soms blijft dat onschuldig, maar hem jaren later nog dagelijks opzoeken, neigt naar dwangmatig gedrag. Als hij in zo'n sterke mate je gevoelens beheerst, heb je een groot probleem met loslaten. Dan raad ik therapie aan om met die gevoelens te leren omgaan."


2. Je trapt op je eigen hart.
Vaak krijg je dingen te zien die je ab-so-lúút niet wilde weten. Stop dus met jezelf zo te kwellen!

Ilse (22) • Status: single
              •Ex-file: relatie van 3 jaar en eerste liefje
              •Volgfrequentie: dagelijks
              • Medium: Facebook


"Het is al een hele tijd gedaan tussen ons, maar ik kan me er toch niet van weerhouden om dagelijks zijn Facebookpagina te bekijken. Ik begrijp niet waarom ik mezelf dat aandoe. Elke keer als ik een foto van hem en zijn nieuwe vriendin zie, breekt mijn hart opnieuw. Ze zijn deze zomer samen naar Valencia geweest, terwijl ik jaren gezeurd heb om ‘gewoon' Berlijn eens te bezoeken. Ik ben daar een hele dag slechtgehumeurd door, en het is dan nog mijn eigen schuld, want ík heb het opgezocht."

Frédérique (34) • Status: in een relatie
                          • Ex-file: relatie van 3 jaar
                          • Volgfrequentie: nu niet meer, maar vroeger minstens drie keer per dag
                          • Medium: Facebook


"Toen het pas uit was met mijn ex, ontdekte ik via een vriendin dat hij een Facebookprofiel had waar ik niks van wist. Ik maakte zelf een profiel aan en ging kijken op zijn pagina en die van zijn nieuwe vlam, voor wie hij mij in de steek gelaten had. Tot zijn profiel kreeg ik geen toegang, maar dat van haar kon ik wél zien. Er stonden foto's op van hen samen uit de tijd dat ík nog verkering had met hem. Heel choquerend. Alle uren die hij zogezegd had moeten overwerken, zat hij dus op afterworkfeestjes met haar. Hij had gezegd dat hij er helemaal onderdoor zat en rust nodig had, maar de wilde foto's op haar profiel vertelden een heel ander verhaal. Die stomme grijns op zijn gezicht zal ik nooit vergeten. Alle leugens die ik achteraf ontdekte, maakten de breuk alleen nóg pijnlijker. Vooral omdat hij nooit heeft toegegeven dat hij mij had verlaten voor een ander. Daar was hij duidelijk veel te laf voor. Nu ben ik dolblij dat ik van hem af ben, maar toen sneden die foto's als messen door mijn ziel."

Rika Ponnet: "Wat ben je er nu mee om te weten wat hij vandaag allemaal uitspookt en met wie? Als hij tegenwoordig dingen doet die hij met jou niet deed, dan is het duidelijk dat jullie relatie niet volledig goed zat, en dan is het logisch dat die nu voorbij is. Reden te meer om er ook in je hoofd een streep onder te zetten. Hij gaat verder met zijn leven, gun hem jouw pijn dus niet. Maak je kwaad op hem. Zo zorg je voor
afstand, en dat geeft je ook de kracht om hem los te laten."
 

3. Het is niet fair tegenover je huidige lief.
   Achter de rug van je lief nieuwe foto's van je ex bekijken, is not done. Zou jij het leuk vinden?

Stefanie (26) • Status: in een relatie
                      • Ex-file: the one that got away
                      •Volgfrequentie: dagelijks
                      • Medium: Facebook


"Het is een teken van zwakte, ik weet het. Ik ben een sterke en redelijke vrouw, maar als ik zijn naam intyp, lijkt het alsof mijn leven niet goed genoeg is zonder hem. Terwijl dat wél zo is. Ik heb een nieuwe vriend, en hij is stapelgek op mij. Maar na drie jaar noem ik de relatie nog altijd ‘nieuw'. En dat is zeker niet eerlijk ten opzichte van mijn vriend. Hij draagt me op handen en is de perfecte partner, maar niet voor mij. Ik mis mijn ex nog met elk vezeltje van mijn lichaam. Hij is niet heel actief op Facebook, maar toch check ik dagelijks zijn profiel in de hoop dat er iets nieuws te bekijken valt. Als er een nieuwe foto verschijnt met zijn lief, stopt mijn hart even met slaan. Ik leef in het verleden en moet verder met mijn leven. Maar mijn vriend blijft de eeuwige nummer twee."

Rika Ponnet: "In een relatie nog altijd je ex opzoeken, is bijna een garantie op een nieuwe breuk. Je speelt met vuur. Het is bijna alsof je de saboteur bent van je eigen leven. Wil je wel een relatie? Als je niet gelukkig bent met je huidige vriend, dan moet je daaraan werken, óf er een punt achter zetten."
 
4. Zo raak je nooit over hem heen.
   Je voedt je gevoelens door hem op te zoeken. Zo kan je niets opbouwen met iemand anders.
 
Anneleen (18) • Status: single
                        • Ex-file: ex sinds 1 jaar
                        • Volgfrequentie: dagelijks
                        • Medium: Facebook


"Na drie jaar hebben we beslist om uit elkaar te gaan, maar ik heb hem een jaar later nog altijd niet uit mijn hart kunnen zetten. We zijn geen vrienden meer op Facebook, maar ik bekijk zijn profiel via dat van een vriendin. Ik zal hem altijd graag blijven zien. Bij hem voelde ik me goed en kon ik mezelf zijn. Sinds onze breuk heb ik nog een relatie gehad, maar ik bleef die persoon vergelijken met mijn ex. Is hij ook zo family minded? Brengt hij me even vaak aan het lachen? Is hij wel even knap? Ik zet mijn ex absoluut niet op een troon. Hij is ook niet perfect, maar hij paste wel bij me. De nieuwe vriend verschilde te veel en dat is misschien ook de reden waarom het eindigde tussen ons. Ik besef dat mijn ex en ik geen toekomst meer hebben, en dat heeft me al de nodige tranen bezorgd. Maar hem loslaten lukt me niet."
 
Sara (23) • Status: single
                • Ex-file: die eerste liefde
                • Volgfrequentie: wekelijks
                • Medium: Facebook


"Mijn ex-vriendje was mijn allerbeste maatje. En er is eigenlijk nooit iets fout gegaan tussen ons, maar ik maakte het toch uit. Ik vertrok voor een aantal maanden op uitwisselingsproject, en ik kon zo'n langeafstandsrelatie absoluut niet aan. Daar heb ik vier jaar later nog spijt van. Als ik niet zo snel opgegeven had, dan waren we nu waarschijnlijk nog samen. Maar hij leerde iemand anders kennen. En ik ben nog altijd niet over hem. Ik wil hem niet loslaten, omdat ik hem dan volledig kwijt ben. Via Facebook ‘zie' ik hem nog, en zo weet ik hoe het met hem gaat. Ik gun het hem om gelukkig te zijn, maar als ik een foto van zijn vriendin zie, denk ik vooral dat ík daar had moeten staan."

Rika Ponnet: "Door op de eerste rij te blijven zitten in zijn leven, zorg je er vooral voor dat je leven er eentje is van een toeschouwer. Je blijft deel van zijn verhaal, zonder er echt in betrokken te zijn. Ondertussen ben je niet bezig met je eigen leven. Stel jezelf de vraag waarom je dat doet. Mensen die hun ex niet kunnen loslaten, hebben het vaak moeilijk met verantwoordelijkheid voor hun eigen leven opnemen. Zolang je met hem bezig bent, hoef je niet aan jezelf te werken. Je kan hem lekker lang de schuld geven van al je verdriet, maar uiteindelijk ben jij de enige verantwoordelijke. Laat hem los en werk aan je eigen toekomst."
 
5. Het is een inbreuk op zijn privacy

    Soms blijft het niet bij het bekijken van zijn profiel. Ook al kreeg je ooit zijn wachtwoord, zijn mails lezen is  een schending van het briefgeheim!
 
Els (19) • Status: happy single
             • Ex-file: verschillende exen
             • Volgfrequentie: nu niet meer, maar vroeger wekelijks
             • Medium: Facebook, Google én Hotmail (!)


"Ik volgde elke ex tot in het kleinste detail. Ik bleef zelfs zo lang mogelijk hun e-mail lezen. Daarna duidde ik de mail als ‘ongelezen' aan. Zo kwamen ze er nooit achter. Ik doe dat vooral uit nieuwsgierigheid, maar ook voor een deel uit ontwenning. Je brengt tijdens je relatie zo veel tijd door met elkaar, en als dat abrupt stopt, is dat best afkicken. Van de ene op de andere dag hoor je niks meer, maar je gevoelens kan je niet zo snel omschakelen. Nu hebben mijn exen hun paswoord veranderd, en daar ben ik eigenlijk blij om. Ik wilde al eerder stoppen, maar kon dat niet omdat ik toegang bleef hebben. Door de wijziging van hun paswoord kreeg ik mijn vrijheid terug. En het maakte meteen duidelijk dat wat ik deed, fout was."

Rika Ponnet: "Zo schend je zijn privacy. Het is dom van hem dat hij zijn wachtwoord niet aanpast, maar toch geeft dat jou niet het recht om in z'n mailbox te neuzen. Het is ziekelijk. Bovendien hou je jezelf zo aan het lijntje: je blijft je gevoelens voeden, zodat je niet verder kan met je leven."