Liefde en hoe ze te vinden
25 juli 2015
De liefde en hoe ze te vinden. Vanaf maandag op Eén in Vind je lief. Naar aanleiding daarvan een persoonlijke voorbeschouwing van Rika Ponnet in De Morgen.
20 juni 2016 Magazine
Kinderen: ze schoppen in je buik en als ze er eenmaal zijn, schoppen ze soms nog. Wat jullie denken van die lieve kleine wezentjes? Daar waren wij héél benieuwd naar. Hoog tijd dus voor een Grote Kinderenenquête. Reportage van Sarah D’Haese voor Flair.
Maar liefst 2259 lezeressen vulden enthousiast onze Grote Kinderenenquête in. Hun gemiddelde leeftijd is 28 jaar. 2 op de 3 respondenten zijn 25 jaar of ouder. 85 % heeft een vaste partner. 55 % heeft al 1 of meer kinderen, 45 % is kinderloos. Van de mama's heeft 55 % 1 kind en 34 % 2 kinderen. Bijna de helft heeft een baby die nog in zijn eerste levensjaar zit. 72 % werkt, 18 % is student en 5 % is werkzoekend. Bijna 8 op de 10 vrouwen leven in een traditioneel gezin. 12 % is een alleenstaande mama. De moeders geven zichzelf als mama een gemiddelde van 7,6/10. Ze zijn ook redelijk gelukkig met een gelukscore van 7,7/10.
De kinderwens
. Bijna 7 op de 10 wisten als kind al dat ze ooit mama wilden worden.
. 9 op de 10 Flairlezeressen menen dat hun leven ideaal is als ze kinderen krijgen of hebben. Opvallend: hoe jonger, hoe groter de kinderwens.
In mijn ideale leven krijg ik kinderen omdat...
mama zijn een goddelijk geschenk is - dat mijn doel is - mijn gezin dan compleet is - het de kers op de taart is na het huwelijk met de liefde van mijn leven - het enorm leuk is om zo'n wondertje alles te leren - ik de magie van een eigen gezin wil - het een verrijking is in je leven. Kinderen doen je blik en denkwereld verruimen. - ik die onvoorwaardelijke liefde wil voelen - ik een gezinnetje wil. Doordat ik samen ben met een vrouw is onze zwangerschap meer dan gewild en zullen we ons kindje met open armen ontvangen. - ik een sterk moedergevoel heb - ik geen familie heb - ik hou van kinderen en het moederschap beschouw als een deel van het volwassen worden - ik later kleine mezelfjes van mijn partner en mij wil - ik me niet kan voorstellen dat niemand ‘mama' tegen me zal zeggen - zij de toekomst zijn
. Toch is bijna 1 op de 5 niet overtuigd of het moederschap iets voor haar is. 7 % ziet kinderen krijgen niet zitten, 11 % weet het nog niet. De belangrijkste reden om geen kinderen te willen? 75 % is te veel gesteld op haar vrijheid.
. Maar het loslaten van vrijheid is niet de enige reden:
Er zijn genoeg kinderen op de wereld. - Ik heb gewoon geen kinderwens. - Ik ben een te grote controlefreak om kinderen te krijgen. - We werken allebei, komen net toe. Het leven is zo duur, wij kunnen een kind ‘niet betalen'. - te veel verantwoordelijkheid - ik heb schrik om een mens te maken die op mij lijkt - Het idee van zwanger te zijn degouteert me - Ik heb graag rust. - Kinderen vragen te veel werk. Ik heb genoeg aan mijn hond. - Ik wil geen kinderen grootbrengen in deze maatschappij. - Ik leef graag zonder te veel rekening te moeten houden met anderen. Een vent is al lastig genoeg;-). - Ik ben te egoïstisch. - Ik reis, ontdek de wereld, doe andere dingen.
. Toch vindt 84 % kinderen hebben het mooiste dat er is. Alle nadelen wegen daar niet tegenop.
. Al blijft 76 % toch nog een voorbehoedsmiddel gebruiken. 65 % daarvan zweert bij de pil, 21 % bij het mannencondoom (niemand gebruikt het vrouwencondoom), 15 % vertrouwt op haar hormonaal spiraaltje en 8 % combineert de pil met het condoom. Better safe than sorry, zeker?
. Word je toch verrast? 6 op de 10 zouden een ongepland kindje sowieso houden, 1 op de 4 enkel als de partner het ook wil. 11 % zou het kind niet houden.
Pregnancy glow
. 3 op de 5 niet-mama's verwachten dat ze zich gelukkiger zullen voelen als ze zwanger zijn. We praten nog eens als jullie 7 keer per nacht het bed uit moeten voor een plasje.
. Bijna 1 op de 4 probeert op dit moment zwanger te worden. Dat wordt een babyboom onder onze lezeressen, wauw!
. 1 op de 5 heeft alvast een zwangerschapstest in huis gehaald. 3 op de 4 hebben zo'n test ooit al gebruikt.
. Dé ideale leeftijd om mama te worden? Volgens jullie is dat 26,7 jaar.
. 53 % wil stiekem al lang kinderen. Bijna de helft van de vrouwen die nu geen kinderen hebben, is soms jaloers op zwangere vrouwen.
. Daarom maken bolle buiken jullie jaloers:
Ik had graag een normale zwangerschap gehad, wat niet het geval was met mijn tweeling - Ik ben gewoon doodgraag zwanger! - ik heb al meerdere miskramen gehad - we kunnen financieel geen tweede kindje aan, maar zouden het wel willen - dat zalige gevoel van die schopjes in je buik - hij vindt twee meer dan genoeg - ik heb kanker gekregen na mijn zwangerschap. En nu raden ze me een tweede zwangerschap af. - ik wil stiekem nog een derde kind - ik was jaloers op de mooie bolle buikjes na mijn miskraam - ik ben nog te jong, maar kijk ernaar uit om kinderen te krijgen - ik ben jaloers op hoe ver zij al staan in het leven, ik zou ook zo ver willen staan - ik ben single en heb een sterke kinderwens - ik heb moeilijkheden om zwanger te worden, het is al 3 keer misgelopen - Pure nostalgie! - ik wil hun geluk ook - ik heb 3 jaar moeten proberen om zwanger te geraken, bij anderen lijkt het zo vlot te gaan - ik moet eerst financieel stabiel zijn - we zijn momenteel bezig met IUI, intra-uteriene inseminatie en zullen moeten overschakelen naar ICSI, intracytoplasmatische sperma-injectie
Mama, papa, 2 kindjes
Hoeveel kinderen jullie willen? Een gezin met twee kinderen blijft duidelijk de norm. 13% houdt het bij 1 kind, 57% wil er 2, 24% streeft naar 3 en 6% wil er 4 of meer. Voor 8 op de 10 is het gezinsgeluk compleet. Bij vrouwen met 1 kind is dat percentage lager: 72%.
Filip Lemaitre en Amélie Rombauts van Trendwolves.com schreven het boek Framily, waarin ze een portret schetsen van generation Y of de millennials. Die millennialouders - geboren na 1980 - hebben eigenzinnige oplossingen voor een betere work-life balance. Hun 'framily' - een combinatie van friends en family - speelt daarin een cruciale rol.
Is een gezin met 2 kinderen ook nog steeds de norm bij de millennials? Filip Lemaitre: ‘Dat beeld van het perfecte gezinnetje - mama, papa, twee kinderen - wordt ons zeker nog ingelepeld. Als je ‘family' intypt op Google, dan krijg je zo'n afbeelding te zien. Dat ideaalbeeld strookt nochtans niet meer met de realiteit: er zijn nieuw samengestelde gezinnen, single ouders, twee mama's of papa's, etc. Het aantal kinderen per gezin daalt ook in het Westen. Nu staat het gemiddelde nog op 1,4, maar tegen 2020 zal het nog maar 1 per gezin zijn. Millennials hebben dus steeds minder familie. Gevolg: ze zijn genoodzaakt om voor zorg en opvang meer en meer beroep te doen op vrienden. Dat is een trend die nu in grootsteden al heel duidelijk wordt.'
My framily
Waarom is de combinatie friends en family zo belangrijk?
Amélie Rombauts: ‘Millennials blijven als jonge ouder jonge mensen. Vrienden horen nu eenmaal bij dat jong zijn. Een deel van de vrienden wordt betrokken bij het gezin en springt bij. Er zijn vrienden die passen in de me-time, maar ook vrienden die een plaats krijgen in de family time. Vrienden zijn soms ook meer beschikbaar dan familie. Grootouders genieten van hun pensioen of werken nog. In de toekomst neemt dat nog toe omdat we allemaal langer moeten werken. Jongeren zijn ook mobieler en blijven niet meer onder de kerktoren wonen. Familiebanden worden daardoor minder hecht. Dus is het belangrijk om een netwerk op te bouwen, een framily.'
En dan ben je mama...
... Echt lang hebben de meesten daarop niet moeten wachten. 6 op de 10 waren bij minstens 1 van hun zwangerschappen van de eerste keer proberen zwanger. Jullie zijn een vruchtbaar publiek, want gemiddeld wordt een vrouw pas binnen 6 maanden zwanger. 6 op de 10 zijn zwanger geworden in bed, terwijl voor 1 op de 10 de keukentafel de vruchtbare plek was.
. 6 op de 10 voelden het meteen dat ze zwanger waren. 3 op de 4 waren graag zwanger en zouden hun bevalling zelfs opnieuw willen beleven. Maar moeders, toch!
. Bijna 3 op de 10 vrouwen hebben bij minstens 1 van hun kinderen veel moeite moeten doen om zwanger te worden. 12 % heeft zelfs een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan. Best veel, als je weet dat jullie gemiddelde leeftijd 28 jaar is.
. Van de niet-mama's is maar liefst 78 % bereid om een vruchtbaarheidsbehandeling te ondergaan.
Papa = prins op het witte paard?
84 % heeft een kind gekregen met haar droomman. Dat is een flink cijfer. Er huppelen dus nog heel wat prinsen rond op een wit paard? Rika Ponnet, zaakvoerster van Duet Relatiebemiddeling en relatiedeskundige: ‘Uiteraard is dat positief. Of het allemaal droommannen zijn? Ik denk van niet. De meesten bedoelen dat ze een goede en bewuste partnerkeuze hebben gemaakt en met de juiste man (een) kind(eren) hebben gemaakt.'
Waar blijft die roze wolk?
Hoewel 85 % meteen verliefd was op haar baby, zegt 1 op de 3 niet op de befaamde roze wolk te hebben gezeten. 1 op de 5 heeft zelfs een postnatale depressie gehad.
Rika Ponnet vindt dat niet verwonderlijk. ‘Vlak na de bevalling zit je vol hormonen: je bent in euforie, alsof je drugs genomen hebt. En een paar dagen later krijg je een terugval. Een kind krijgen veroorzaakt sowieso bij de meeste koppels een moment van crisis. Het is een enorm emotioneel intense periode. Er gebeurt van alles en nog wat in je leven. Een kind brengt nu eenmaal veel verandering met zich mee. Een echte postnatale depressie: dat is ernstig, een ziektebeeld. De grootste groep kersverse mama's hebben enorm intense gevoelens. Ze voelen een kind krijgen aan als het echte leven ervaren en hun bestemming bereiken. Tegelijkertijd zijn er gevoelens van angst en onzekerheid. Wat komt er allemaal op ons af? Moeder of vader worden, dat is de volle kwetsbaarheid van het leven ervaren. Vanaf dan besef je echt hoe fragiel, mooi en kwetsbaar het leven is. Die roze wolk, zeggen dat je gelukkig of niet gelukkig bent: dat is eigenlijk allemaal te simplistisch om uit te drukken wat er allemaal door je heen gaat als je ouder wordt. Het is ook de start van een ander soort leven. Je bent niet alleen meer een vrouw, dochter, vriendin of partner, maar bent ook getransformeerd tot mama. En die nieuwe rol brengt intense gevoelens met zich mee.' Dat het soms heftig is, bevestigen jullie. 1 op de 5 heeft al moeten huilen omdat ze soms zo ongelukkig wordt van haar kind(eren), 66 % wordt soms gek van haar kind(eren), 14 % heeft haar kind(eren) al even alleen gelaten omdat ze het niet meer aankon. Het beste moment van de dag? Dat is volgens 1 op de 3 ‘s avonds, als het kind of de kinderen in bed liggen.
Moeder doet nog steeds de was en de plas
6 op de 10 vrouwen dragen nog steeds de grootste zorg voor de kinderen. Blijft het zo dat de vrouw die rol blijft opnemen? Rika Ponnet: ‘Vrouwen hebben - meer dan mannen - een soort schuldgevoel en onrust over het op elkaar afstemmen van de verschillende rollen in het leven. Ze willen elke rol en zeker de moederrol perfect vervullen, bij mannen speelt dat minder. Dat vrouwen nog de meeste zorg dragen voor de kinderen is ook historisch gegroeid. Vrouwen werden zo opgevoed: zorgen voor hun echtgenoot en kind(eren) was het ultieme doel in hun leven. Je was maar een echte vrouw als je moeder werd. Een paar decennia geleden namen nog 9 op 10 vrouwen alle zorg op zich, er is dus wel al beterschap. We hebben op 50 jaar tijd een enorme evolutie doorgemaakt, al zijn we er nog lang niet. Hoe geraken die taken meer verdeeld? Daar is een simpel antwoord op: als mannen evenveel gaan participeren in het huishouden als vrouwen. Als er een kind komt, dan is het meestal de vrouw die een stapje terugzet in haar carrière. Natuurlijk, als die vrouw zich daar goed bij voelt: waarom dan niet? Omgekeerd geldt hetzelfde: als de man zich meer geroepen voelt om de zorgtaken op zich te nemen en bijvoorbeeld vier vijfde te gaan werken, dan moet hij dat vooral doen. De mens is zeer flexibel, het ligt allemaal niet zo biologisch vast. Doe de rol die je graag doet, die bij je persoonlijkheid past. Trek je vooral niets aan van stereotiepe verwachtingspatronen.'
Filip Lemaitre: ‘Dit resultaat komt helemaal overeen met het onderzoek van VUB-professor Glorieux, waaruit blijkt dat 65 % van de zorgtaken nog altijd door de vrouw gedaan worden. Huishoudelijke taken zijn wel minder dan vroeger gendergebonden. Mannen strijken nu ook. Het evolueert: wie beschikbaar is, neemt de taak op zich. Mannen werken nog altijd meer dan vrouwen buitenshuis, maar de tijd die mannen aan hun kroost besteden zit wel in de lift. En dat stellen de moeders op prijs. Millennialvrouwen willen een betrokken papa. En dat krijgen ze: in de weekends zijn de rollen omgekeerd en nemen de papa's 65 % van de zorgtaken op zich.'
Wacht even, mama moet nog mailen
46 % vindt de combinatie werk-privé moeilijk of zelfs aartsmoeilijk. Wat kan je doen om die druk te verlichten? Rika Ponnet: ‘Mensen praten zichzelf veel schuldgevoelens aan. Een kind in de nabewaking laten: gaat dat kind op zijn achttiende gefrustreerd zijn dat het in de nabewaking is moeten blijven? Ik denk van niet. De verwachtingen die vrouwen van zichzelf hebben zijn hun grootste vijand. Daar kunnen we zeker iets leren van mannen. Mannen doen hun best en that's it. Vrouwen doen hun best en denken: wat had ik nog meer kunnen doen? Er is onderzoek gedaan naar wat een stabiele opvoedingssituatie is. Als je 30 % reageert op de keren dat een kind om aandacht vraagt, dan is dat genoeg om ervoor te zorgen dat je kind veilig gehecht is. Het is niet omdat mama eens lastig of kortaf is na een moeilijke dag op het werk dat ze haar kind niet graag meer ziet. We moeten dringend het idee loslaten dat we het altijd alles perfect moeten doen. De boodschap is dus: relax!'
Life hacks van de millennials
Amélie Rombauts en Filip Lemaitre merkten op dat de millennials die zij geïnterviewd hadden heel wat life hacks hadden bedacht om hun leven met kinderen makkelijker te maken. Amélie Rombauts: ‘We zoeken allemaal naar een work-life balance, maar die balans vinden we niet. Misschien moeten we evolueren naar een work-life blend. En moeten we alles waarmee we bezig zijn - gezin, werk, hobby's, interesses, ... - in die work-life blend proberen in te passen.' We sommen enkele life hacks op die het leven makkelijker maken:
. Vier vijfde of flexibeler gaan werken. Bv. Een single papa die lange dagen werkt in de week dat hij zijn zoontje niet heeft. En in de weken mét zoon werkt hij kortere dagen. Of een mama die stopt om 15.30, van 15.30 tot 20 u. mama is en daarna haar laptop weer openklapt. Jammer genoeg lopen werkgevers wat achter op die nieuwe manier van werken.
. 's Avonds online shoppen en de dag erna de boodschappen gaan ophalen.
. De app van Airbsit (airbsit.be) gebruiken: overal waar je bent, kan je zien welke babysit er vrij is. Dat is een app die ook handig is op vakantie: daar kan je ook zoeken naar babysits in de buurt. Zo kan je met je partner toch wat me-time hebben op vakantie, terwijl er goed voor je kinderen wordt gezorgd.
. Afspreken met ouders van vriendjes op school. De ene ouder zet de kinderen af 's morgens, de andere ouder haalt de kinderen 's namiddags op.
Amélie Rombouts: ‘Voor die gen Y-generatie is framily levensbelangrijk geworden. Ouders werken samen, er heerst een grote solidariteit. Ze hebben ook geen schroom om op Facebook een vraag te posten. Als er iemand in de problemen zit om bijvoorbeeld op zijn kind te passen in de grote vakantie, dan wordt er gewoon een oproep gedaan via social media om uit de nood te geraken. Netwerken zit hen in het bloed. Ze passen op elkaars kinderen en zijn niet beschaamd en extravert genoeg om hulp te vragen.'
It's a tough job...
Dat het niet allemaal over roosjes loopt, het moederschap, dat kunnen jullie bevestigen. 57 % vindt het moederschap zwaarder dan verwacht. Rika Ponnet: ‘Kinderen hebben vergt een tol: minder slaap, meer zorgen, minder me-time, minder tijd als koppel. Het wordt zwaar als je alles te perfect wilt doen. Bovendien leggen we onszelf op dat we alles goed móéten doen, zeker omdat we zelf voor die kinderen gekozen hebben. Wel, als je er eens van baalt, van het moederschap, dan is dat niet meer dan normaal. Gun jezelf iets, give yourself a break en voel je niet schuldig de hele tijd.'
Amélie Rombouts vindt dat een goed idee, niet perfect willen zijn. ‘Met de opkomst en het succes van communities als The Gentlemom wordt het stilaan duidelijk. Het hoeft allemaal niet perfect te zijn. Wil Siska Schoeters "kleine fuckers" tegen haar kinderen zeggen? Dat kan, want velen herkennen zich daarin. We zitten op een kantelmoment. Deze generatie doet niet de moeite om de schone schijn op te houden. Ze geloven ook niet meer in het sprookje van het ideale gezin, ze zijn gewoon realistisch. Zo interviewden we een Londens koppel. Zij was zwanger. Ze zeiden: "In onze droomwereld blijven we samen en hebben we tenminste één dochter." Ze hoopten samen te blijven, maar beseften dat de kans ook bestond dat hun verhaal zou kunnen eindigen. Dat hebben we ook in andere interviews vastgesteld: dat besef dat er altijd iets kan tussenkomen. Al begint iedereen natuurlijk aan een relatie met de bedoeling om samen te blijven.'
Dat perfectie niet bestaat, blijkt duidelijk uit jullie antwoorden. We vroegen wat jullie het vervelendst vinden aan kinderen hebben. Ahum, hier gaan we: 's nachts moeten opstaan - als je ziek bent, kan je niet uitzieken - altijd een babysit moeten regelen als je op stap wilt gaan - bij baby's weet je niet wat er mis is als ze huilen - Chaos in huis! - de discussies met de oma's over onze opvoeding - constante ongerustheid - je bent niet meer op een-twee-drie weg - ze halen soms het bloed onder mijn nagels vandaan - hun driftbuien - de hectische ochtenden - de constante verantwoordelijkheid - de nutteloze discussies - de peuter-, kleuter-, kinder- en tienerpuberteit - de opvang regelen in de vakanties - de korte nachten - de rommel die blijft opstapelen - geen me-time meer - ik heb geen privacy meer: de kinderen staan erbij als ik op het toilet zit - stinkende pampers - hun gezeur als ze iets niet krijgen
. Al valt het wel mee met die rommel in huis: bij 7 op de 10 is de chaos geordend. Bij 16 % is het pure chaos. Slechts 12 % heeft een huis dat even ordelijk is als vroeger. Respect!
It's a new life...
Hoe jullie leven veranderd is sinds jullie mama zijn? Een top 10:
1. Ik heb minder me-time. 71 %
2. Ik slaap minder dan vroeger. 68 %
3. Ik ga minder uit. 67 %
4. Ik ben gelukkiger. 61 %
5. Ik voel me completer. 60 %
6. Ik ga bezorgder door het leven. 59 %
7. Ik ben vaker moe. 54 %
8. Ik heb minder we-time, tijd met mijn partner 48 %
9. Ik heb het gevoel dat mijn leven een duidelijk
doel heeft gekregen. 44 %
10. Ik heb minder seks. 41 %
. Vrouwen met jonge kinderen klagen vooral over slaaptekort. Moeders met oudere kinderen maken zich vaker zorgen.
. Voor 1 op de 4 wordt de bezorgdheid soms te zwaar: het beneemt haar zelfs letterlijk de adem.
. Maar we onthouden vooral dat 99 % stapeldol is op haar kind(eren) en zich geen leven zonder zou kunnen voorstellen.