Zo (ver)bouwen jullie lang en gelukkig

19 maart 2019

Er was eens de droom van een prachtig liefdesnest. Tot de realiteit toesloeg en er enkel nog bouwvergunningen, stofwolken en geldgebrek waren. Plots is er die schrik: eindigen jullie met een fantastisch huis maar zonder elkaar? Genoeg vragen voor relatiedeskundige Rika Ponnet. Interview van Jiska Agten voor Livios Magazine.

It's a big deal
"Samen een huis bouwen is heel betekenisvol, jullie werken samen een aan nest en aan de lange termijn. Meer nog dan trouwen is de aankoop van een huis vandaag vaak een van de grootste momenten in het leven. Dat een huis een grote emotionele waarde heeft, merk ik vaak als koppels scheiden: die papieren ondertekenen doet hen (niet zoveel, maar het huis dat je samen hebt opgebouwd heeft wél een grote emotionele waarde.) vaak minder dan het huis dat ze samen opbouwden te verkopen of verlaten. Gelukkig hoeft verbouwen niet bij iedereen een dramatisch verhaal te zijn, heel wat koppels komen er sterker uit."

Doe de test
"Bouwen of verbouwen is een grote relatietest. Als jullie relatie wat problemen kent, zou ik afraden om op dat moment in een zwaar (ver)bouwproject te stappen. Om te weten wat jullie aankunnen is het slim om vooraf samen een grote klus samen aan te pakken - een kamer schilderen bijvoorbeeld. Zo zie je meteen hoe jullie op elkaar inspelen en kan je beter inschatten wat je zelf kan doen en wat je laat doen. Vinden jullie dat hele klussen allebei niet leuk, overweeg dan om wat langer te huren."

Date met je architect
"Kies je architect met de grootste zorg, die persoon kan heel veel betekenen om de relatiestress zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Kan je je helemaal vinden in de ontwerpen van een architect, maar klikt het niet op menselijk vlak, zoek dan beter nog wat verder. Een goede architect is goed in de dingen die jullie als koppel minder goed kunnen.(misschien meer in de zin van: is complementair, helpt relativeren en behoudt het overzicht) Als dat goed zit, kunnen jullie duidelijk afspreken wie welke taken op zich zal nemen tijdens het bouwproces."

Het valt vaker tegen dan mee
"Verbouwen verloopt nooit stressloos, altijd duiken er wel ergens moeilijkheden op die extra geld of tijd kosten. Die zorgen in combinatie met vermoeidheid, is een voedingsbodem voor conflicten. Een realistische planning op voorhand kan helpen om te zorgen dat het leefbaar blijft. Voorzie marge in je budget en timing en word niet te ambitieus in wat je zelf kan doen. Onthoud dat bijna elk project duurder uitvalt dan dat je op voorhand had ingeschat. Besef dus dat je onderweg je dromen hier en daar zal moeten bijstellen, het helpt om die flexibiliteit mentaal al in te bouwen."

Maak dat je weg bent
"Het risico is groot dat jullie zo opgeslorpt worden door de verbouwplannen dat elk moment een werkmoment wordt. Zeker als er kinderen zijn is de ene vaak bezig met het bouwproject en de andere met het runnen van het gezin. Om te vermijden dat jullie uit elkaar gedreven worden, is het belangrijk om nog eens iets plezant of ontspannend samen te doen. Ga even weg van de bouw en zorg dat het gevoel van verbondenheid terug de bovenhand krijgt op de praktische conflicten. Voel je dat dat niet lukt, ga dan een paar keer praten, bijvoorbeeld met een relatietherapeut. Twee of drie gesprekken kunnen veel doen om jullie opnieuw het gevoel te geven dat jullie samen aan een project werken."

Vergeet Instagram
"Vaak willen mensen vandaag te veel op te korte tijd. Denk twee keer na op het moment dat je een lening afsluit zodat je jezelf niet vastzet voor de komende tien jaar zonder budgettaire ruimte om nog iets leuk te doen. Zet dat perfecte Instagramplaatje uit je hoofd, zo"n ideaalbeeld kan heel veel onnodige druk leggen. Moet je het doen met een voorlopige keuken en oude meubels, dan is dat maar zo. Je geluk zal veel meer afhangen van je relatie dan hoe perfect je huis eruit ziet."

Kiezen is niet per se verliezen
"Er zijn zoveel keuzes die gemaakt moeten worden: van de kleur van de zetel tot de stijl van de badkamer. In de manier waarop beslissingen genomen worden, komt vaak de dynamiek als koppel naar boven: is er één iemand die domineert, is er iemand die eenzijdig beslist? Als een van de twee maar blijft doorgaan over de kleur van de keuken, dan is er misschien meer aan de hand in de relatie en zit het basisvertrouwen niet ok. Als dat vertrouwen er wel is, is er altijd wel een manier om een compromis te vinden: zo kan je de beslissing over de keuken overlaten aan degene die het meest kookt en krijgt de ander de keuze in een andere ruimte. Het is ook niet alleen ellende: koppels die erin slagen om compromissen te vinden, groeien naar elkaar toe en komen er sterker uit."

Ga op een ander
"Stof en rommel hoort nu eenmaal bij een bouwwerf, vaak ook nog eens in combinatie met kleine kinderen, van een slechte timing gesproken! Ontzie elkaar zoveel mogelijk: het is shit, maar het is van tijdelijke aard. Voor jullie allebei is dit een stresserende situatie en iedereen gaat anders om met stress. Probeer om dat niet op elkaar af te reageren, daarvoor zoek je beter een uitlaatklep bij mensen rondom je. Bij familie of vrienden mag je je emmer al eens leeggooien. En voor de rest komt het erop aan om te aanvaarden wat niet te veranderen valt.Het mantra dat ik zelf vaak herhaalde was ‘dit gaat voorbij". Vandaag is vandaag en morgen komt er een nieuwe dag. Mindfull verbouwen, dat is de uitdaging."