Artikels over Relaties

Needy

De prinses op de erwt. Zo gedroeg ze zich in haar relatie: altijd haar eigen zin doordrijven, tot de ander toegaf. Maar hoe laat ze dat los? Rika geeft raad.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Wat als een ziekte je relatie overhoop gooit?"

Wat als je partner door een ziekte niet meer zichzelf is? Wat als die partner uiteindelijk beslist om de relatie stop te zetten? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Sommige mensen willen bij een ziekte liever met rust gelaten worden. Vraag wat ze wél nodig hebben.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Hoezo, singles houden geen rekening met anderen?

Een van de uitspraken die het voorbije weekend een rimpeling trok door het socialemedialandschap kwam van acteur Tom Van Dyck in De Morgen. Hij had het over singles en hoe zij niet gewoon zijn om rekening te houden met anderen. Voer voor discussie is het.

De Standaard - Lieve Van de Velde

Lees meer

Hoe overleef je de liefde in kwade dagen?

Geen mooiere belofte dan die tussen geliefden: in goede en kwade tijden. Maar wat als de moeilijke dagen aanbreken? Hoe kies je voor elkaar wanneer de liefde even niet vanzelf komt? ‘Het leven is soms worstelen, beseffen dat de ander ook aan het worstelen is en erop vertrouwen: we zullen elkaar wel weer vinden.’

De Standaard - Tekst: Maaike Van Melckebeke

Lees meer

Grenzen

Haar dochter heeft binnenkort een eerste bezoek aan de gynaecoloog gepland. Het brengt de herinnering naar boven aan dat van haar. Een pijnlijke ervaring. Ze had gehuild. Hoe kan ze haar eigen dochter nu het beste bijstaan? Rika Ponnet biedt raad.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Hoe raak je over een relatiebreuk?"

Hoelang mag je blijven hopen dat je stukgelopen relatie weer goed komt? Wanneer worden pogingen om de brokken te lijmen zinloos en zielig? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Als de andere ‘nee’ zegt, aanvaard dat dan. Probeer je leven op een andere manier invulling te geven.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Liefde met een lange adem

‘Tegen mensen met een slechte relatie zeggen dat ze meer moeten praten, is als ‘Word eens vrolijk’ zeggen tegen iemand met een depressie.’ Een gesprek met drie getaande experten over de liefde met de lange adem.

Humo - Tekst: Frederick Vandromme

Lees meer

Nieuw evenwicht

Blijven of weggaan? Hij twijfelt, nu de passie van het begin wegebt. Hij voelt zich overbodig, zij wil dat hij volwassen wordt. De emotionele logica in een relatie verandert als die eenmaal gerealiseerd is, toont Rika hen.

Column over Het Nieuwsblad

Lees meer

Hoe overspel in je relatie te overleven

Een partner die vreemdgaat, kan diepe wonden slaan. Nu we vooral bij elkaar blijven voor de liefde, is verraad op dat vlak overrompelend. Rika Ponnet over het hoe, wat en waarom van overspel.

Het Laatste Nieuws - Tekst: Lene Kemps

Lees meer

Het inzicht: Rika Ponnet te gast bij Joël De Ceulaer

De Morgen-journalist Joël De Ceulaer praat opnieuw met denkers, doeners en andere boeiende mensen aan wie hij vraagt om een fundamenteel inzicht prijs te geven. Wat hebben ze geleerd over de wereld en het leven dat ze graag met ons willen delen?

Het inzicht - podcast van De Morgen

Lees meer

Wat als plusouders uit elkaar gaan?

‘Je pakt ook afscheid van twee mensen hè.' Tv-presentator en zanger Niels Destadsbader vertelde in het tv-programma ‘Viva la feta' over zijn recente relatiebreuk. Plusouders die uit elkaar gaan, rouwen twee keer: een keer om het verlies van de partner, een tweede keer om pluskinderen die uit hun leven verdwijnen. Rechten hebben ze niet. Is er wel advies voor plusouders om op terug te vallen?

De Morgen - Tekst: Pieter Gordts

Lees meer

Perugia

Wanneer ze op een zonovergoten terras in Italië zitten, zijn Rika Ponnet en haar dochters getuige van een eerste ontmoeting tussen twee mensen. Het zet hen luidop aan het denken, én het discussiëren. De dochters geloven er niet in, in de 'overdreven' dienstbaarheid van de eerste date. Een gesprek over grenzen stellen en (on)voorwaardelijke liefde ontspint.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Pijn

Voor het eerst durft zij het hem te zeggen, na 17 jaar. Seks doet pijn, en zelfs bij de gedachte eraan verkrampt ze. Moeten ze het blijven proberen, of er echt mee stoppen? Rika zet hen op de goede weg.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Wat als je druk ervaart om meer seks te hebben met je partner?"

Wat als je verbondenheid en intimiteit mist tijdens het vrijen? Wat als je druk ervaart om meer seks te hebben met je partner, maar je lijf op slot lijkt te gaan? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast ‘Vraag het aan Rika’: “Belangrijk is dat er veel momenten van lichamelijke affectie zijn, zonder dat dat automatisch overgaat naar seksualiteit.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

De regels van de kunst

“Elke relatie, of het nu een monogame, polyamoureuze of een latrelatie is, heeft afspraken. En het bijzondere daaraan is: elke afspraak die een koppel onderling maakt, is valabel. De ene regel is niet beter dan de andere, als het werkt voor het koppel in kwestie. Ik heb bijvoorbeeld vriendinnen die zeggen: mijn man en ik hebben een goed, sterk huwelijk. Onze afspraak is: als hij me bedriegt, wil ik het niet weten. Vindt iedereen dat een goede regel? Zeker niet, maar als dat voor hen werkt, hoeven wij niet te oordelen.”

Feeling

Lees meer

Rode vlaggen

Hoe vaak was het hem niet overkomen: hij gaf té veel liefde, overdonderde, waardoor hij vrouwen afschrikte. De volgende keer probeerde hij het op exact de omgekeerde manier. Maar ook dat is geen basis voor een duurzame relatie, vertelt relatiedeskundige Rika Ponnet hem.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Hoe moet je als koppel verder na overspel?"

Hoe kan je opnieuw gelukkig worden na een affaire? Hoe kan je duiden en aanvaarden dat je (tijdelijk) naar de tweede plaats geschoven werd? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft raad in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Mensen gaan vaak een tweede relatie aan omdat er delen van henzelf worden aangesproken die in de basisrelatie niet aan bod komen. Dit zegt niet dat de basisrelatie slecht is.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

De relaties van 'iconische koppels' ontleed

De relatie tussen Rachel en Ross in Friends was verre van gezond. “Zijn controlerende en beledigende gedrag wordt gezien als vertederend en charmant, in plaats van als een rode vlag”, leerde de Amerikaanse psychologe Nicole LePera onlangs aan bijna een miljoen Twitter-volgers. Hup, een iconisch romcomkoppel van z’n sokkel. Waren zij dan niet perfect? Wij vroegen Vlaamse therapeuten naar hun oordeel over dé oerduo’s op ons scherm. En die blijken een treurig – of hoopvol – rommeltje. “Is ze echt verliefd op hem, of op het idee van hem?”

Het Nieuwsblad - Tekst: Sofie Buekenhoudt

Lees meer

Bevrijding

Hoe een ongeneeslijke ziekte de moeizame relatie tussen dochter en moeder kan veranderen. Rika Ponnet ziet in haar praktijk dat dementie soms ook muren kan afbreken en een vorm van bevrijding en heling met zich meebrengt. Als onze ratio niet langer bepaalt wie we zijn.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Sapioseksueel: vrijen met verstand

Sapioseksueel. Het is het etiket dat de Franse staatssecretaris Marlène Schiappa graag op zichzelf kleeft. Net als menig mens op Tinder. Maar wat moeten we ons daarbij voorstellen? Is slim niet altijd sexy?

De Standaard - Tekst: Lieve Van de Velde

Lees meer

Uit-gelachen

Meisjes plagen is liefde vragen. Maar wat betekent het als je niet meer kan lachen als koppel? Als plezier plaatsmaakt voor irritatie? Rika Ponnet ziet in haar praktijk hoe humor, van de soort die verbindt en ontlaadt, plots weer het ijs tussen partners doet smelten - als ware het magie.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Heeft een latrelatie wel kans op slagen?"

Wat als jij wel wil samenwonen, maar je partner een relatie op afstand best prima vindt? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Een latrelatie over een langere periode goed houden, vergt heel veel praktische afspraken en inspanningen.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

De grote seksenquête over monogamie en open relaties

Ondanks de toegenomen vrijheid kiezen de meeste mensen in relaties nog altijd voor romantische en seksuele exclusiviteit. Maar is monogamie altijd een bewuste keuze?

Online onderzoek door Kantar voor Knack/Le Vif - Tekst: Han Renard

Lees meer

Jaloers

Wanneer ze op een dag zegt dat ze met een vriend naar ballet gaat, wordt ze iets gewaar bij haar partner. Jaloezie. Het maakt haar kregelig, want ze is zo zeker van hem. Van hen. Rika graaft de centrale vragen achter die jaloezie op en toont haar de weg naar echte autonomie.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Kan een knipperlichtrelatie werken?

De Nederlandse zanger André Hazes jr. (29) heeft weer een vriendin. Geen onbekende, want hij blaast zijn relatie met Monique Westenberg (45) nieuw leven in. Voor de vierde keer maar liefst. “Mijn hart ligt voor altijd bij jou”, schrijft hij op Instagram. Maar kan zo’n knipperlichtrelatie wel werken? Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies.

Het Nieuwsblad - Tekst: Hanne Vandenweghe

Lees meer

The law of attraction

‘The law of attraction’, daar vertrouwt hij op: ergens loopt de juiste partner voor je rond, en als je echt je best doet, ontmoet je die ook. Maar hij is het single leven en de afwijzingen moe. Relatiedeskundige Rika Ponnet vraagt hem om met wat meer zelfliefde zijn kans te wagen.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Kloppend hart

Ze vreest dat het onnozel romantisch klinkt. Voor het eerst ooit voelt ze zich écht geborgen bij een partner, op haar 47ste. Gaat ze de adrenalinerush, de achtbaan niet missen? Relatiedeskundige Rika Ponnet toont haar dat ze er net een mooier achtbaanmoment voor in de plaats krijgt.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

“De liefde van je leven? Dat weet je pas op je sterfbed”

Tom Boonen (42) en zijn vriendin Lore Van de Weyer (39) zijn uit elkaar. Voor de voormalige wielrenner, die intussen een nieuw lief heeft, zal zijn ex wel altijd “de vrouw van zijn leven blijven”. Dj en producer Regi Penxten liet op valentijn dan weer weten dat zijn níéuwe vlam de vrouw van zijn leven is. Wat be­tekent het eigenlijk als iemand je zo omschrijft? En hoe voelt het voor de ex die de titel niet krijgt?

Het Nieuwsblad - Tekst: Hanne Vandenweghe

Lees meer

Beertje

Een jonge twintiger met een knuffelbeertje aan zijn tas vastgeklikt. Die zich verliest in fictieseries op Netflix. Die na de scheiding van zijn ouders, na de eenzaamheid van corona even niet meer weet waar hij heen wil. En relatie-experte Rika Ponnet die hem gidst. Naar zichzelf.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Hoe kies ik tussen mijn minnares en mijn gezin?"

Wat als je verzot bent op je minnares, maar tegelijkertijd nog houdt van je vrouw? Volg je die intense gevoelens of blijf je bij de veilige haven van je gezin?  Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': "Niemand is 100 procent de invulling van je dromen en verwachtingen over het leven en de liefde.”  

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Een duurzame relatie: sleur vermijden (of er opnieuw uitraken)

Een druk sociaal leven, een ambitieuze job, het huis leefbaar houden en enkele kinderen opvoeden… We hebben allemaal veel ballen in de lucht te houden. En dan is er nog die partner die we niet uit het oog mogen verliezen. Hoe voorkom je dat je (liefdes)leven gaat voelen als een sleur? Wij vroegen het aan enkele experten.

Libelle.be - Tekst: Goele Tielens

Lees meer

De zoete wraak van de ex: over Shakira's wraaklied

Het wraaklied van Shakira zal haar geen soelaas brengen. Dat zegt relatiedeskundige Rika Ponnet. Shakira heeft een nummer uitgebracht dat gericht is naar haar ex-man Gerard Piqué. Op sociale media krijgt de Colombiaanse zangeres heel wat steunbetuigingen. "Ik denk dat dat voor haar heel betekenisvol is", zegt Ponnet in Laat. "Maar wraak is geen oplossing."

Laat / VRT NWS - Tekst: Jarno Treuttens

Lees meer

China viert Singles Day

In China vieren miljoenen mensen vandaag Singles Day. Het is er een van de grootste commerciële feestdagen, in ons land blijft het vrij onbekend. Toch groeit ook in ons land de groep singles of alleenwonenden alleen maar. "De groep wordt groter en diverser", vertelt relatietherapeute Rika Ponnet.

Radio 1 / VRT NWS - Tekst: Laurens Dekock

Lees meer

Nam Shakira wraak op Piqué met nieuw lied, of zat er iets anders achter?

Met haar nieuwe song ‘BZRP music session #53’ neemt Shakira allesbehalve subtiel wraak op haar ex-vriend, voormalig profvoetballer Gerard Piqué. “Je hebt een Ferrari ingeruild voor een Twingo, een Rolex voor een Casio”, verwees ze naar zijn nieuwe vriendin. Piqué gooide nog wat olie op het vuur door plots in een Twingo te verschijnen en een sponsordeal met Casio af te sluiten. Nochtans is wraak nemen niet meteen goede strategie, vinden onze relatie-experten.

Het Nieuwsblad - Tekst: Lien Lammens

Lees meer

Trauma, verslaving en de cirkel proberen doorbreken

Aan de feesttafel moest ze doorbijten en overleven. Niet door een openlijk conflict, maar door de sluimerende dreiging, die met elk glas erger werd. Zijn probleem oplossen kan ze niet, maar ze snapt de oorzaak nu beter. Met dank aan een schrijver van wie zowel zij als relatiedeskundige Rika Ponnet fan is.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Mijn vriendin gaat nog altijd langs bij haar ex"

Wat als je partner contact blijft hebben met haar ex? Ook als je al vaak aangaf dat je dit niet aangenaam vindt. Wat als je die relatie niet durft verbreken, uit angst om alleen te zijn?  Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Ga het gesprek aan. Want op kruimels leven in een relatie is een dieet dat niemand volhoudt." 

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Is liefde een werkwoord?

Hij fulmineert. Over clichés, achterhaalde uitspraken, “pastoorpraat”. Want aan de feesttafel deed zijn moeder nota bene, de ene persoon waar hij op vertrouwt, na een paar glazen uitspraken die voelden als messteken. Liefde een werkwoord? Nee, zegt relatiedeskundige Rika Ponnet.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Mijn wens voor 2023: dat we elkaar weer echt gaan ontmoeten

What a difference a year makes. Hoe evolueerden onze relaties en onze seks in 2022? Hoe zat het met onze slaap en onze voeding? Welke make-over kreeg de modewereld? En: wat staat er ons, op al die vlakken, binnenkort nog te wachten? We vroegen het aan de experten die we bij Billie het afgelopen jaar het vaakst mochten interviewen. Relatiedeskundige Rika Ponnet laat haar licht schijnen over onze relaties.

Het Nieuwsblad - Tekst: Rien de Mey

Lees meer

Apart slapen: de pro's en contra's

Er bestaat een woord voor: slaapscheiding. Steeds meer koppels brengen de nacht in aparte bedden of kamers door, maar de schaamte om erover te praten is groot. Nochtans is bewezen dat wie alleen slaapt, beter slaapt. Al heeft relatie-expert Rika Ponnet ook haar bedenkingen. “Ik zie de slaapkamer als een ankerpunt in de relatie. Als een veilige haven. Moeten we die laatste ‘liefdeshaven' zomaar schrappen?”

Het Laatste Nieuws - Tekst: Lene Kemp

Lees meer

Een single kerst

Ze vond het vroeger nog zo slecht niet. Wat heeft het feminisme ons gebracht? Ze vraagt het zich af. En wil liefst zelf het antwoord geven. Relatiedeskundige Rika Ponnet zoekt met haar a place to belong, voor alle eenzame dertigers die hoopten op een partner onder de kerstboom.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Je partner die je controleert op een avondje uit: kan dat?

Ik ben die avond ‘gewoon onder de mensen’. De werkknop op mute. Koetjes en kalfjes. Het gaat over het winderige herfstweer. Een vergelijking van de energierekeningen. Onze pubers en hun streken. Haar puber en zijn liefdesleven. Ik voel de bui al hangen. De naadloze overgang richting ‘het liefdesleven’, of beter, de relaties die daarvoor door moeten gaan.

Lees meer

Wanneer een allesoverheersende verliefdheid oud zeer blootlegt

Hij gaat met haar slapen, staat met haar op. Voelt haar in zijn dromen. Ze vult zijn dagen, zijn hoofd, zijn lijf, zijn beleving. Ze is er altijd. Hij omschrijft het als verliefdheid, zoals hij die nooit voorheen ervoer. Allesoverheersend, allesverterend.

Column voor Het Nieuwsblad - Foto: Josh Felise op Unsplash

Lees meer

Dolle Mina

Ze herkent zich in Thilly, het Thuis-personage. Spring-in-’t-veld. Lak aan conventies, moeten, kiezen. Naar haar gevoel is het niet Yolo maar Yodo. Je sterft 1 keer. En de levens ervoor wil ze allemaal leven.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

De nieuwe seksuele revolutie

“Ik zie wat ik zie in mijn praktijk. Jonge koppels gaan massaal uit elkaar”: Rika Ponnet verklaart de nieuwe seksuele revolutie.

Het Nieuwsblad - Tekst: Bert Heyvaert

Lees meer

Vraag het aan Rika: “Mijn partner gaat lopen wanneer we ruziemaken"

Elk koppel maakt wel eens ruzie, maar wat als je partner steevast wegloopt midden in een ruzie? Arno (28) heeft het er moeilijk mee. “Je kan als koppel afspraken maken over de manier waarop je ruzie maakt”, zegt relatiedeskundige Rika Ponnet in ‘Vraag het aan Rika’.

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

"Heel wat koppels gaan pas in therapie wanneer het al te laat is"

Al vele jaren helpt matchmaker Rika Ponnet in haar praktijk Duet singles aan een goed lief. Als relatiedeskundige weet ze bovendien hoe je de band met je partner solide maakt én houdt. ‘Probeer écht tijd te maken voor elkaar. Ontstellend hoeveel mensen ik op restaurant naar hun smartphone zie staren.'

De Morgen - Tekst: Stijn De Wandeleer

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Ik heb een relatie met een getrouwde man. Ondanks zijn beloftes verlaat hij zijn partner niet voor mij."

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Deze keer buigt ze zich over het probleem van Saskia. Ze heeft kort na haar scheiding een man leren kennen die niet vrij was. Hij is niet gelukkig in zijn relatie en belooft haar al lang dat hij zijn vrouw zal verlaten. Maar hij onderneemt geen concrete stappen. 

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Latrelaties stranden vaker dan gewone relaties

Na bijna drie jaar heeft Nina Derwael (22) een punt gezet achter haar relatie met Siemen Voet (22). Dat heeft de olympisch kampioene zelf bekendgemaakt. De afstand – Voet is getransfereerd naar Bratislava in Slovakije – werd het koppel uiteindelijk te veel. “Het is niet gemakkelijk om een langeafstandsrelatie te beleven. Voor sommigen werkt het, maar voor nog meer mensen niet”, zegt relatiedeskundige Rika Ponnet.

Het Nieuwsblad - Tekst: Lien Lammens

Lees meer

Online liefde: hoe betrouwbaar is het?

Elke single weet het: ‘t is niet simpel om een goed lief te vinden, ook al zijn er datingsites en apps te over. Deze lezeressen en experts vertellen over die virtuele vonk!

Libelle.be - Tekst: redactie

Lees meer

Moet je je partner een kindje 'gunnen' als teken van liefde?

Zij wil graag een derde kindje, eentje van hen samen; hij wil de beperkte maar fantastische tijd die ze met elkaar hebben zo houden, het lot niet tarten nu alles goed loopt. Relatiedeskundige Rika Ponnet herkadert zodat hun nieuw samengestelde puzzel weer in elkaar valt.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Schuld

Zij had het ervaren als een kaakslag met vlakke hand, haar puberzoon had de verslagenheid die zijn uitspraak had teweeggebracht direct opgepikt. Relatietherapeute Rika Ponnet over de emotionele erfenis na een scheiding.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Hechtingsnood

Zijn relatie was afgesprongen, en daar had hij het moeilijk mee. Hij had zo zijn best gedaan. Maar hij moest zelfs liegen om even te kunnen gaan joggen. Alleen, moest dat echt? Of was er een andere weg? Relatietherapeute Rika Ponnet over oude wonden en verbindende nazorg.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Van vriendschap naar een relatie: twee openhartige getuigenissen

Liefde vinden kan op veel manieren, maar soms hoef je het écht niet ver te zoeken. Zo vonden Martine en Cindy allebei de liefde bij iemand die ze voordien enkel als vriend beschouwden. Lees hier hoe ze van een vriendschap naar een relatie gingen. En ontdek ook het advies van relatie-experte Rika Ponnet, mocht je zelf twijfelen over of je wel een relatie zou beginnen met een vriend.

Libelle.be - Tekst: Nikita Goossens

Lees meer

Veerkracht

Nog voor de scheiding rond was, was ze opnieuw verliefd geworden. Stapelzot, verliefd. Op een man die ook in een liefdeloze relatie zat, maar daar toch geen einde aan wilde maken. Relatietherapeut Rika Ponnet vertelt verhalen uit haar praktijk.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

It ends with us: een tenenkrullend, versuikerd kutverhaal?

It ends with us. Het eindigt hier. Ze kende het niet. Tot de dochter van 16 – anders leest ze nooit – alles van Colleen Hoover verslond. En ineens zag ze de TikTok-sensatie overal. Ze gaf het een kans. “Maar wat een versuikerd kutverhaal”, zegt ze met overtuiging. “Tenenkrullend.”

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Vraag het aan Rika: “Hoe vertel ik aan mijn man dat hij niet lekker kookt?”

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag buigt ze zich over het probleem van Yvette. Haar man is sinds een jaar verzot op koken, maar die nieuwe passie wordt thuis niet gesmaakt.

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Seks verandert alles: "Na elke chemobehandeling hadden we seks. Om het leven te vieren"

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Valerie en Pieter. Ze zijn eind de dertig. Een heel sterk koppel; na 17 jaar zijn ze nog altijd even verliefd. Als Pieter 38 is, wordt er leukemie vastgesteld. Aanvankelijk valt hun seksleven stil, maar hoe zwaarder het wordt, hoe meer ze ontdekken dat intimiteit hen helpt. Dat het hen een enorme kracht geeft, om de ziekte te dragen. 

Podcast voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Seks verandert alles: "Een borstvergroting cadeau, wil niet elke vrouw dat?"

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Stefaan en Aline. "Alstublieft schat! Een borstvergroting!" Stefaan - een macho van eind de veertig - is best trots op het cadeau dat hij aan zijn jongere vriendin Aline gaf. Maar de vraag is: wil zij dat wel? En wat vindt ze eigenlijk van die swingersfeestjes, waar Stefaan haar steeds vaker naar meeneemt? 

Podcast voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Seks verandert alles: "Ik ben 31, en ik heb nog nooit seks gehad"

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Karen. Een knappe, intelligente vrouw met een voortvarende carrière. Maar ze maakt zich zorgen. Want ze is 31 intussen, en ze is nog altijd maagd. Karen is wel al verliefd geweest. Ze heeft ook regelmatig dates, maar ze vindt dat veel mannen enkel uit zijn op seks. Ze wil eigenlijk een man die net zoals zij is. Voor wie het ook zijn echte eerste keer zou zijn… 

Podcast voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Seks verandert alles: "Sinds de kinderen er zijn, hebben we nog drie keer seks gehad"

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Raf en Annelies. Voor mensen met jonge kinderen kan hun verhaal heel herkenbaar zijn. Seks, het is vaak nogal euh... ver van hun bed. Maar bij Raf en Annelies duurt die situatie nu wel al heel lang. Raf is zelfs verbannen naar de logeerkamer. Zijn plaats in het echtelijke bed is nu voor zijn jongste dochter. Raf mist intimiteit, hij zegt dat ook aan zijn vrouw. Annelies vindt dat hij overdrijft. "Zo gaat dat nu eenmaal, als er kinderen zijn", zegt ze. Maar is dat wel zo? 

Podcast voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Seks verandert alles: "We hebben zijn minnaar nodig. Anders valt onze seksdrive weg"

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Arno en Dave. Of beter: van Arno, Dave en Karel. Die laatste is de vaste minnaar van Dave. Arno weet van zijn bestaan, en hoewel hij het niet leuk vindt, leerde hij met de situatie leven. Maar als Karel plots sterft, is heel het evenwicht van de driehoeksrelatie compleet zoek. 

Podcast voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Seks verandert alles: "“Hij zoent veel te wild. Mijn ex was daar veel beter in”

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Lien. Ze is 29, en heeft eindelijk een man gevonden met wie ze zich wil settelen: Bart. Er is maar één klein probleem: tongzoenen met Bart vind ze echt onaangenaam. Te nat. Te heftig. Te overweldigend. 

Podcast voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Seks verandert alles: "Ik raakte mijn baas aan, heel stiekem. Ik kon die affaire niet tegenhouden"

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Tom en Lieselot. Dertigers met een sterke, stabiele relatie. Tot Lieselot halsoverkop verliefd wordt op haar flamboyante baas, een man met een avontuurlijke seksuele appetijt. Tom staat voor de keuze: smijt hij zich ervoor, of laat hij Lieselot begaan? 

Podcast voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Kan een open relatie werken?

Een bekende Nederlander heeft veel noorderburen gechoqueerd: drie weken na zijn huwelijk werd hij op de Amsterdamse Pride tongzoenend ‘betrapt’ met een andere vrouw. Zijn echtgenote stond erop te kijken, was allesbehalve in shock en draaide zelf een andere dame binnen. Buitenechtelijk kussen zit namelijk in hun afsprakenpakket. “We hebben er goed met elkaar over gesproken en het is alleen leuk als we samen zijn.” Kan zo’n relatie werken? Relatietherapeuten geven hun visie.

Het Nieuwsblad - Tekst: Hanne Vandenweghe

Lees meer

Komen knipperlichtrelaties eigenlijk ooit goed op lange termijn?

Arnaud De Bremaeker (29) en Tibby Jonckheere (25) uit het Play 4-programma ‘Personal trainers’ zijn geen koppel meer. Tibby laat via TikTok weten dat het na de 10.000ste poging nu echt voorbij is. Kan zo’n knipperlichtrelatie ooit veranderen in permanent ‘groen licht’ zodat het koppel ervoor kan gaan op lange termijn? We vroegen het aan relatiedeskundige Rika Ponnet van Duet Relatiebemiddeling.

Het Nieuwsblad - Tekst: Hanne Vandenweghe

Lees meer

Planeet Relatie: En hoe behaag jij háár?

Rika Ponnet is seksuoloog en staat met beide voeten in de praktijk. Wat ze hoort, ziet en voelt binnen de vier muren kadert ze vanuit haar wetenschappelijke achtergrond en jarenlange ervaring. Dit keer: een man die van zijn vrouw houdt, maar haar niet langer aantrekkelijk vindt.

Column voor Psychologies Magazine

Lees meer

SOS Relatie: het verhaal van Silvie (41) en Mehmet (38)

Silvie (41) en Mehmet (38) zijn vier jaar samen. Silvie heeft twee puberdochters uit een vorige relatie, samen hebben ze een zoontje van 2, Leon. Sinds zijn komst raakt de relatie tussen Mehmet en zijn pluskinderen almaar meer verzuurd, waardoor ook binnen het koppel er regelmatig ruzies zijn. Ze zoeken naar inzichten en handvaten om hiermee beter om te gaan.

SOS Relatie - Column voor Libelle

Lees meer

SOS Relatie: het verhaal van Thierry (44) en Karen (41)

Thierry (44) en Karen (41) zijn 15 jaar gehuwd en hebben twee kinderen. Thierry heeft onlangs bekend dat hij verliefd is geworden op een andere vrouw, een paar jaar geleden, maar er niets mee deed. Hij geeft wel aan dat hun seksleven al jaren niet bevredigend is voor hem. Karen heeft het daar erg moeilijk mee. 

SOS Relatie - Column voor Libelle

Lees meer

Wat denken relatietherapeuten van 'fexting'?

Als de Amerikaanse president Joe Biden en zijn vrouw, Jill, een meningsverschil hebben, lossen ze dat liever niet op terwijl de Secret Service meeluistert. Daarom doen ze dat op een redelijk atypische manier, ook wel ‘fexting’ genoemd. Maar is het wel een gezonde manier om je ruzies op te lossen? Wij gingen te rade bij relatietherapeuten.

Het Nieuwsblad - Tekst: Hanne Vandenweghe

Lees meer

Depp vs. Heard: "Partnergeweld is een vorm van co-creatie"

"Het gaat altijd over liefde, zelfs tot in de rechtbank": dat zegt Rika Ponnet over de zaak Depp vs. Heard. Part. Eén slachtoffer, één  dader: zo zit het zelden. Partnergeweld maakt deel uit van een relationele dynamiek en is een vorm van co-creatie.

Interview in De Afspraak

Lees meer

"Eén dader, één slachtoffer: zo is het dus bijna nooit"

Een welgemikte speldenprik op de plek waar je weet dat het pijn doet bij je partner, een scheldtirade of vernederende opmerking. Het zijn conflicten die in de beste relaties kunnen voorkomen. Maar het moge duidelijk zijn: de relatieperikelen van beroemdheden Johnny Depp en Amber Heard overstegen die van de gemiddelde Vlaams huiskamer. Een in dit geval extreem toxische relatie heet dat dan.

Het Nieuwsblad - Tekst: Jens Vancaneghem

Lees meer

Vlinders over datum: waarom we aan dat eerste lief blijven denken

Begin een gesprek over de eerste liefde en iedereen, van twintigers tot zestigers, heeft een verhaal. Van de buurvrouw die trouwde met de eerste jongen die ze kuste, tot de vriendin die ondanks een gelukkig huwelijk en drie kinderen met een tikkeltje spijt terugdenkt aan haar eerste lief. Sommige verhalen zijn mooi en vertederend, anderen droevig of zelfs schrijnend. Verhalen over eerste kriebels, eerste zoenen maar ook eerste gebroken harten. Niemand die ik sprak leek zijn of haar eerste liefde helemaal vergeten te zijn. Waarom blijft die eerste zo aan je ribben kleven, vroegen we aan seksuoloog en relatiebemiddelaar Rika Ponnet.

Knack Weekend - Tekst: Annelies Waegemans

Lees meer

Als een verboden relatie plots mag

Ze hadden allebei een zieke partner, en vonden bij elkaar affectie en de ruimte om hun zorgen te vergeten. Nu zijn ze plots weduwe en weduwnaar. Hoe moet het nu verder? Relatie-expert Rika Ponnet deelt verhalen uit haar praktijk. “Hij begrijpt zichzelf, haar niet.”

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Wat doe je als de vriendschap van je partner met zijn ex je relatie verstoort?

Ze is 25 en is gek op haar lief van zes maand. Ze delen het bed en hun dromen. Zij denkt aan een toekomst samen, hij leeft 'in het hier en nu'. Hij houdt van zijn vrijheid en spreekt regelmatig af met zijn ex-vriendinnen. Dat maakt haar onzeker en bang. Wat doe je wanneer de vriendschap van je lief met zijn exen een stoorzender is in je relatie? Relatie-experte Rika Ponnet geeft raad.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Rode vlaggen in een relatie: zo herken je ze en dit kan je eraan doen

De perfecte relatie, bestaat die eigenlijk? Er is altijd wel iets waaraan je je ergert of dat beter kan. Maar merk jij de echte rode vlaggen op in je relatie? Dan kun je je maar beter afvragen of je relatie wel gezond is. Toch is het niet evident om er zomaar een punt achter te zetten. Dit zeggen de experts.

Het Nieuwsblad - tekst: Kizzy van Horne 

Lees meer

Wat als hij een dubbelleven leidt?

Ze hadden aan de Pont Des Arts in Parijs hun love lock bevestigd. Een rood hartje, gegraveerde initialen, de apotheose van een weekend bol van romantiek. Alle ingrediënten waar sprookjes van gemaakt zijn. Toen moest nog het belang van de juiste verhoudingen blijken.

Column voor Het Nieuwsblad 

Lees meer

Het grootste taboe tussen koppels is geld: “Het confronteert je direct met wie de ander is”

Het is moeilijker om over te praten dan over seks, en daarom is het een van de belangrijkste redenen waarom het vaak misloopt in de liefde: geld. Verblind door l’amour pour toujours verdwalen we in een doolhof van gedeelde of aparte rekeningen, wettelijk of feitelijk samenwonen en gemeenschappelijke of gescheiden goederen. Geen grotere domper op de romantiek dan praten over geld, toch? “Totaal niet. Samen de rekeningen doorploegen is net een heel mooi teken van graag zien”, zegt relatietherapeut Rika Ponnet.

Het Nieuwsblad - Tekst: Tom Le Bacq, Laurence Torck en Wim Dehandschutter

Lees meer

Seks verandert alles: “Ik ben stapelverliefd. Maar net bij haar kan ik geen erectie krijgen”

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Michaël. Populaire jongeman met een gevarieerd seksleven. Nu is hij nog eens écht verliefd, op Julie. En zij is ook zot van hem. Maar ook al is de liefde intens, tijdens de seks stokt er iets. Net bij haar worstelt Michaël met een dienstweigeraar...

Podcast voor Het Nieuwsblad

Lees meer

De voordelen van verouderen

Eeuwige jeugd? Hoeft niet! Want net als voor wijn, geldt voor vrouwen: ze worden beter met de jaren. We vroegen experts naar de pluspunten van een toenemende teller.

Feeling - Tekst: Ans Vroom 

Lees meer

Wat als je ‘donderdagrelatie’ niet meer werkt?

Ze noemt het haar donderdagrelatie, vier keer per maand. Al drie jaar ondertussen. Eerst werkte het perfect, nu voelt ze vooral leegte. Eigenlijk wil ze wel een volwaardige vaste relatie, maar toch houdt ze er ook van om andere opties te verkennen. Hoe pak je dat aan? Relatie-experte Rika Ponnet deelt verhalen uit haar praktijk. “Je kan onmogelijk aarden met die ene als je zelf niet geaard bent.”

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Al 43 en nog steeds onvrijwillig vrijgezel: hoe pak je dat aan?

Al een volwassen leven lang zoekt hij een vriendin, een relatie, een gezin. Aan zijn inspanningen ligt het niet, wel aan de vrouwen, die zijn volgens hem te veeleisend. Relatie-experte Rika Ponnet deelt verhalen uit haar praktijk. “Op zijn werk praat hij mee met de rest, over veroveringen, neukpartijen, vrouwen vernederen, dingen die er alleen maar in zijn fantasie zijn, maar die hij, door ze zo vaak te vertellen, soms gaat geloven.”

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Altijd ruzie, altijd verwijten: heeft een relatie dan nog zin?

Ze zijn al jaren samen, maar het liep nog nooit zo moeilijk als vandaag. Geen dag ervaart hij als ‘gewoon’, hij heeft het gevoel een hoofdrol te spelen in een dramareeks zonder einde. Relatie-experte Rika Ponnet laat ons binnenkijken in haar praktijk.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

"Ik vind haar nog altijd even mooi. Zelfs met het leeftijdsverschil"

Op de liefde staat geen leeftijd, het is een boutade die het N-VA-stel Els van Doesburg (32) en Peter De Roover (59) sinds deze week officieel belichamen. Toch lijkt iedereen er een mening over te hebben. En als de vrouw de oudste van de twee is, wordt het nog erger. ‘Mensen maken het snel seksueel, alsof het een fetisj is.’

De Standaard - Tekst: Valerie Droeven 

Lees meer

SOS Relatie: het verhaal van Julie (28) en Leon (27)

Julie (28) en Leon (27) wonen drie jaar samen. Leon geeft al enige tijd aan dat er voor hem verdere stappen mogen genomen worden. Uitkijken naar een huis, een eerste kind. Julie stemde daar aanvankelijk mee in, maar Leon heeft het gevoel dat dit niet van harte is. Daarover hebben ze de laatste tijd veel conflicten. Ze willen uitzoeken of hun relatie toekomstkansen heeft.

Column voor Libelle 

Lees meer

Zij mist hem, hij mist zijn vrijheid: hoe los je dat op?

Je eigen ding kunnen doen in een relatie. ‘Los’ van de ander. Want het mag niet verstikkend zijn – en we zijn toch niet allemaal Nicole en Hugo, zeker? Nee, we willen ook ons eigen leven en vaak wil de ene nog wat méér vrijheid dan de andere. Vanwaar die ontsnappingsdrang?

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Waarom hebben sommigen een hekel aan romantiek?

De ene smelt weg bij elk romantisch gebaar en kan maar niet genoeg krijgen van liefdesnummers of romcoms. De andere vindt romantiek flauw, wuift het weg als verpakte commerce. Maar wist je dat de rol die romantiek in je leven speelt, je veel over jezelf vertelt? Relatie-experte Rika Ponnet deelt antwoorden uit haar praktijk.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Waarom lezen mannen minder fictie dan vrouwen?

Toen Rika Ponnet Germanistiek studeerde, kreeg ze te horen dat fictielezers bijna per definitie vrouwen zijn. Als vrouwen zouden stoppen met lezen dan is de fictie voorbij, werd er zelfs gezegd. Hoe komt dat? En kunnen mannen toch voordeel halen uit het lezen van fictie? Seksuologe, relatie-experte én germaniste Rika Ponnet zocht het voor ons uit.

Gesprek tijdens Boekenfeest - Radio 1

Lees meer

Altijd nood aan bevestiging, wat doet dat met je relatie?

Hij vertrouwt haar complimenten niet, maar heeft ze wel voortdurend nodig. En beseft dat dit hun relatie geen deugd doet. Maar hoe krijg je je zelfbeeld opgekrikt? Relatiedeskundige Rika Ponnet deelt verhalen en geeft antwoorden vanuit haar praktijk.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Wat als de smartphone een stoorzender wordt in je relatie?

Die smartphone: wonder der techniek, maar ook zo vaak spelbreker. Voor haar is het een stoorzender, want hij laat er zich zo vaak door afleiden, en is dan niet écht bij haar. Voor hem is het een ontsnappingsroute, omdat hij haar te dwingend, te aanwezig vindt. Hoe vinden ze een middenweg? Rika Ponnet deelt verhalen en geeft antwoorden vanuit haar praktijk.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Vraag het aan Rika: “Ik kan het niet laten om naar mijn vorige partner te zoeken op Instagram”

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: “Ik kan het niet laten om naar mijn ex te zoeken op sociale media en zag daardoor een romantische foto van mijn hem met iemand nieuw. Nu denk ik dat hij er tijdens onze relatie al een relatie met haar op na hield. Moet ik hem en haar daarmee confronteren?”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Wat als je partner helemaal anders is dan toen je verliefd werd?

Waarom is onze partner zo anders dan de man of vrouw waar we ooit verliefd op waren? Is verliefdheid misschien een oogziekte, een chemische dolheid van voorbijgaande aard, of heeft deze emotioneel intense periode ook een andere betekenis in onze relatie?

Column voor Het Nieuwsblad 

Lees meer

“Corona heeft laatste taboe rond single zijn doen sneuvelen”

Dat we er met z’n allen geen evident jaar op hebben zitten, is een stevig understatement. Maar wat als je de pandemie als single doormaakte? Wat doen zo’n lockdowns en contactrestricties dan met een mens? We staken ons licht op bij onze expert, seksuologe en relatiebemiddelaar Rika Ponnet. “Ik heb echt al meer dan één iemand in mijn praktijk gehad die zei: Nog zo’n jaar en voor mij moet het niet meer.”

Het Nieuwsblad - Tekst: Kaatje De Coninck 

Lees meer

Als de romantiek intimiteit op commando wordt...

Voor Jill (37) en Robbe (34) ging het al rap van huisje, tuintje, boompje... Ze ontmoetten elkaar in september 2012 op een trouwfeest. Zij als collega van de bruidegom, hij als getuige. Een andere dronken gast had iets te losse handjes, Robbe schoot haar ter hulp. De rest leest als een film. Alleen liet het kindje op zich wachten, en zo ruimde romantiek baan voor seks op commando en teleurstelling na teleurstelling

Nieuwsblad.be - Tekst: Kim Clemens

Lees meer

“Wat ik toen zo fijn vond, zou mijn grootste miserie worden”

Caroline (44) was al eens getrouwd geweest toen ze Hugo (66) leerde kennen. “Toen hij een sms stuurde om samen een koffie te gaan drinken, sloeg mijn hart een tel over.” Hugo was een man van de wereld. Charmant. Grappig. Interessant. Maar eigenlijk had Caroline toen al kunnen weten dat hij niet de man van haar dromen bleek.

Nieuwsblad.be - Tekst: Kim Clemens

Lees meer

“Dit voelt als de fase net vóór een gezinsdrama”

Nele (35) zat jarenlang vast in een relatie die haar stilletjes kapotmaakte. Op papier zag het er goed uit: getrouwd met haar jeugdlief, twee prachtige kinderen. “Ik zie ze doodgraag, maar eigenlijk was het niet slim om kinderen met hem te krijgen”, zegt ze. “Ik dacht dat het geweld zou stoppen door bij hem weg te gaan. Niet dus.”

Nieuwsblad.be - Tekst: Kim Clemens

Lees meer

“Ze lijken vrije vogels, maar zijn veel minder zelfzeker dan ze eruitzien”

Hij was niet zot van haar. Of wel. Of niet. Het was allemaal niet zo duidelijk. Olivier was een vrije vogel, zij worstelde met haar leven. Hij hield de boot af, zij wou er voor gaan. Tot op een dag alles anders werd. “Ik kan me wel voor de kop slaan. Mocht ze nu voor mijn deur staan, ik zou niet meer twijfelen. Nu zou ik er wél voor gaan.”

Het Nieuwsblad - Tekst: Lotte Debrouwere

Lees meer

Heeft het zin om een vriendschap proberen te redden met therapie?

“Het verbaasde ons dat er zoveel grote, belangrijke dingen waren die we nooit met elkaar hadden besproken.” Met je beste vriend(in) naar de relatietherapeut. Een stap te ver, of net verhelderend? De Amerikaanse vriendinnen Aminatou en Ann vertellen hoe het hen heeft geholpen, wij schotelden relatietherapeuten Rika Ponnet en Sarah Hertens op deze Dag van de Vriendschap enkele prangende vragen voor. Kiezen vrienden ook in ons land voor therapie? En in hoeverre moeten we vechten voor onze vriendschap? “Hechte vriendschappen lijken sterk op een broer-zusrelatie.”

hln.be - Tekst: Fleur De Backer

Lees meer

SOS Relatie: het verhaal van Elien (44) en Koert (44)

Elien (44) en Koert (44) zijn 16 jaar gehuwd en hebben drie dochters. Ze wonen sinds vier jaar in Denemarken waar Koert aan een academische carrière timmert. Het koppel ging een paar jaar geleden al eens door een crisis, wat zich nu herhaalt.

SOS Relatie - Column voor Libelle

Lees meer

Exen zoeken elkaar vaker op

Na een breuk van bijna twintig jaar zouden de Amerikaanse zangeres Jennifer Lopez en acteur Ben Affleck hun relatie nieuw leven in hebben geblazen. "Dat hoor je vaak", zegt seksuologe en relatiebemiddelaar Rika Ponnet. "Er zijn verschillende factoren die meespelen in een relatiebreuk, maar die factoren kunnen wijzigen. De heropstart van een relatie kan dus zeker slagen, maar er moet wel aan gewerkt worden."

VRT.NWS - Tekst: Lina El Bakkali 

Lees meer

SOS Relatie: het verhaal van Veerle (38) en Pieter (36)

Veerle (38) en Pieter (36) zijn 13 jaar gehuwd en hebben 2 kinderen van 10 en 11. Recent is uitgekomen dat beiden het afgelopen jaar een relatie hadden buiten hun huwelijk. Ze willen uitzoeken of een nieuwe start kan.

SOS Relatie - Column voor Libelle

Lees meer

Ons gewicht: feiten en fabels

Niets dat zo gevoelig ligt als ons gewicht. Maar er lijkt een kentering aan de gang. Anno 2021 tillen we steeds minder aan dat cijfer op de weegschaal. Wat telt, is hoe we ons voelen in ons lichaam, met of zonder extra kilo's. 

Feeling - Tekst: Ans Vroom 

Lees meer

Waarom lijkt het met twee toch altijd leuker?

Ze kan perfect alleen zijn, zegt ze stellig. Ze heeft een aantal 'foute' relaties achter de rug, ze is nu al een paar jaar single en eigenlijk is dat beter dan tevoren. Waarom lijkt het dan met twee toch altijd leuker? 

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Waarom zouden tranen een teken van zwakte zijn?

"Je moet er nu ook weer niet te veel eieren onder leggen!" Wie heeft het hier nog niet gezegd, of gedacht, als het gaat om onze kinderen? En bij uitbreiding ook wel om onze partners? Maar waarom eigen, zou dat nu niet mogen, wat is dat met die slappeling-fixatie? 

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

“Het wordt nooit meer zoals het was. En dat is niet per se slecht”

In ‘Kat zonder grenzen’ spreekt Allison Scott woensdag vrijuit over de pijnlijke vertrouwensbreuk na de uitgelekte sexting van haar partner. Afgaande op het aantal mensen dat Rika Ponnet in haar praktijk ontvangt voor soortgelijke kwesties, zal het verhaal van Sean Dhondt en zijn vrouw voor velen herkenbaar zijn. “Het is een harde confrontatie om de persoon die je graag ziet elk detail te vertellen over zoiets, Sean was er niet echt goed in”, aldus Allison. Maar voor wie verder wil met elkaar, is het vaak ook géén goed idee om alle details te ontbloten, aldus Rika Ponnet.

Het Nieuwsblad - Tekst: Kristof Bohez 

Lees meer

Waarom we relaties aangaan (ook al worden we soms gekwetst)

Van de band tussen baby en ouders, over vriendschappen tot intieme koppelrelaties en alle variaties daartussen… mensen willen zich met anderen verbinden. Ook al worden we onvermijdelijk af en toe gekwetst, we blijven relaties aangaan. “We hebben anderen nodig. Relaties zijn de kern van ons bestaan”, zegt relatiedeskundige Rika Ponnet.

De Bond - blad van de Gezinsbond - Tekst: An Candaele 

Lees meer

Geld: een heikel thema binnen relaties?

De twee meest voorkomende thema's waar conflicten over ontstaan in relaties zijn kinderen en geld. Iedereen houdt er immers een andere visie op na over hoe je met geld omgaat. Ook binnen koppels kan daar een andere mening over zijn. Het gaat er dan altijd over om een compromis te vinden, een systeem dat werkbaar is voor iedereen.

Gesprek met Karolien Debecker - Radio 2

Lees meer

Naar een positievere kijk op diverse relatietrajecten

Ik sprak met Karolien Debecker over het feit dat er positiever mag worden gekeken naar verschillende relatietrajecten. Het is immers niet iedereen gegeven om op jonge leeftijd de ware tegen te komen en daar je hele leven mee te spenderen. Verschillende opeenvolgende relaties hebben is helemaal ok. Elke partner leert je immers iets over wat je nodig hebt om graag te zien en graag gezien te worden. Ervaring die je dan weer meeneemt naar volgende relaties. Beluister het gesprek hieronder!

Gesprek met Karolien Debecker - Radio 2

Lees meer

Hoe ga ik om met mijn overdreven jaloerse man?

Ik ben een rustige vrouw, flirt niet, ben hondstrouw. Toch is mijn man jaloers. Ik mag me enkel voor hem mooi maken, thuis. Als ik ga werken, let hij op wat ik draag. Een mooie bloes of trui kan niet, ook mag ik mijn haar niet los dragen. Ik ben al vaak mijn kleren gaan wisselen om geen ruzie te hebben. Ik heb me altijd aangepast, maar dat voelt niet goed meer. Ik vind het erg dat hij me niet vertrouwt en heb het gevoel dat ik mezelf niet mag zijn. Hoe ga ik hiermee om?

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Microcheating met macrogevolgen: wanneer iets liken niet zo onschuldig is

Het nieuwste buzzword in het relatielexicon is microcheating. Denk aan alles wat ruikt naar ongepast flirten, maar zonder de grens van fysiek contact te overschrijden. Een nieuw woord voor eeuwenoud gedrag dat vandaag wel heel erg gefaciliteerd wordt. Met 'dank' aan sociale media en de coronacrisis. “Pas op voor het hellend vlak van het online flirten." 

Het Nieuwsblad - Tekst: Kaatje De Coninck

Lees meer

Bestaat liefde op het eerste gezicht écht?

Hoe verklaar je ‘liefde op het eerste gezicht’? Is dat niet iets dat alleen in romantische komedies écht werkt? En waarom vallen sommige mensen op het verkeerde type? Seksuologe en relatiedeskundige Rika Ponnet beantwoordt veelgestelde liefdesvragen in ‘De Wereld van Sofie’.

De Wereld van Sofie - Radio 1

Lees meer

"Relatie is overlevingsstrategie"

Tijdens deze coronacrisis zijn veel koppels dankbaar voor de tijd die ze hebben met hun gezin, maar ze kijken stiekem ook uit naar opnieuw meer tijd voor zichzelf. Wie alleen is, had deze periode het liefste doorgemaakt in het gezelschap van iemand anders. Waarom verlangen we naar de andere? Relatie-expert Rika Ponnet legt uit.

Leef - CM Gezondheidsmagazine

Lees meer

Kan deze relatie gered worden?

Van de honderden koppels die al in hun sofa plaatsnamen, moet er vast ééntje zijn waar relatietherapeuten Filip, Rika en Chloé met een warm hart aan terugdenken. En nee, dat blijkt niet altijd de relatie te zijn die het uiteindelijk gehaald heeft.

Libelle - Tekst: Annelies Dyck

Lees meer

"Corona werkt als brandversneller voor relaties"

Almaar meer mensen scheiden, en daar zit de huidige crisis zeker voor iets tussen. “Corona veroorzaakt veel stress, en dat kan nefast zijn voor je relatie”, vertelt seksuologe en relatiedeskundige Rika Ponnet.

De Wereld van Sofie - Radio 1

Lees meer

Wat singles ons kunnen leren...

Dit jaar leerden we een paar dingen die ervaren singles allang weten: dat alleen zijn zwaar kan wegen. Of dat je behoorlijk creatief moet zijn om het leven anders in te richten als de geijkte paden wegvallen. En dus hebben ze misschien wijze lessen voor wie dit jaar voor het eerst niét van de ene naar de andere kant van de familie zal rennen.

De Standaard - Tekst: Kaat Schaubroeck

Lees meer

Hoe vind je als gescheiden vrouw je plaats naast een weduwnaar?

Ik ben een gescheiden vrouw (52) en heb twee jaar een relatie met een weduwnaar. Een ingewikkeld gegeven, vind ik. Het lijkt makkelijker en meer verbindend om ‘samen’ boos te zijn op die lastige exen. Als de overleden partner echter zo’n grote leegte achterlaat (ook bij de kinderen), is het een flinke uitdaging om een ‘plaats’ te vinden/krijgen. Een weduwe/weduwnaar lijkt ook meer sympathie te oogsten dan een gescheiden man/vrouw. Ik worstel hier erg mee. Hoe ga je ermee om?

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Liefde anno 2020: van monogamie naar polyamorie en open relaties?

Van twarrels (of ‘twijfelscharrels’) tot friends with benefits, een open relatie of regelrechte polyamorie: steeds meer mensen lijken vandaag geïnteresseerd in iets anders dan klassieke monogamie. Vooral relaties waarin seks of liefde gezocht kan worden bij meerdere partners tegelijkertijd, lijken in de lift te zitten. “Dat klopt”, zo klinkt het bij seksuologe en relatietherapeut Rika Ponnet. “Mensen kiezen vandaag voor een grote diversiteit aan relatiemodellen en dat is goed. Seriële monogamie ligt aan het ene uiterste van dat spectrum, open relaties en polyamorie aan de andere.

Feeling.be - Tekst: Hanne Vlogaert

Lees meer

Hoe is het gesteld met de huishoudkloof? (deel 3)

Vrouwen doen nog steeds vaak veel meer in het huishouden dan mannen, ook als ze voltijds werken. Hoe erg is het gesteld met de huishoudkloof? En wat kan u zelf doen om de kloof te dichten? Relatie-expert Rika Ponnet beantwoordde uw vragen. 

Live chat voor De Morgen

 

Lees meer

Hoe is het gesteld met de huishoudkloof? (deel 2)

Vrouwen doen nog steeds vaak veel meer in het huishouden dan mannen, ook als ze voltijds werken. Hoe erg is het gesteld met de huishoudkloof? En wat kan u zelf doen om de kloof te dichten? Relatie-expert Rika Ponnet beantwoordde uw vragen.

Live chat voor De Morgen

 

Lees meer

Hoe is het gesteld met de huishoudkloof? (deel 1)

Vrouwen doen nog steeds vaak veel meer in het huishouden dan mannen, ook als ze voltijds werken. Hoe erg is het gesteld met de huishoudkloof? En wat kan u zelf doen om de kloof te dichten? Relatie-expert Rika Ponnet beantwoordde uw vragen.

Live chat voor De Morgen

Lees meer

Nieuwe liefde, nieuw leven

Dat de liefde veel kan losmaken, weten we allemaal. Voor deze drie mensen bracht een nieuwe vlam niet alleen fladderende vlinders, maar ook een heel nieuw leven met zich mee.

Libelle - Tekst: Lies Van Kelst

Lees meer

"Het is confronterend om te merken dat je je partner niks meer te zeggen hebt en compleet naast elkaar leeft"

Het coronavirus wil van geen wijken weten: als de besmettingscijfers nog harder stijgen, dreigt een nieuwe lockdown, waar werkelijk niemand naar uitkijkt. Maar hoe groot is de ravage van de eerste lockdown, of valt die best mee? Humo polste bij experts naar gouden raad om de coronawinter door te komen. Vandaag: relaties. ‘Het is tijd dat we uit de overlevingsmodus komen, want dit houden we geen jaar vol.’

Humo - Tekst: Annemie Bulté

Lees meer

"Gelotofobie is de angst om uitgelachen te worden"

Heb je al van gelotofobie gehoord? Nee, dat is geen angst voor gele auto's, zoals Lieven Vandenhaute dacht. Gelotofobie is de angst om uitgelachen te worden. En voor gelotofoben is de liefde een gigantisch mijnenveld, blijkt nu uit onderzoek.

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Hoe micromomentjes en samsonseks je relatie kunnen redden

Je werkt allebei voltijds, hebt eigen hobby’s en een eigen vriendenkring. En dan is er nog het huishouden natuurlijk, dat een groot deel van de dag in beslag neemt. Kortom: het is vaak moeilijk om nog tijd te vinden voor elkaar in een relatie. En dat is een probleem, want relaties moeten “gevoed” worden, benadrukken experts. Gelukkig hoeven de oplossingen geen uren in beslag te nemen.

Het Nieuwsblad - Tekst: Michaël Temmerman

Lees meer

Samen, maar toch apart: waarom latrelaties steeds populairder werden

‘We’d rather have someone to go out with than someone to come home to.’ Dat was het antwoord dat de Amerikaanse socioloog Eric Klinenberg kreeg toen hij vrouwen vroeg waarom ze ervoor kozen om alleen te wonen in plaats van te trouwen. In onze maatschappij, die steeds meer gericht is op individuele vrijheid, kiezen almaar meer koppels voor een LAT-relatie. Living apart together is een manier om samen te zijn, maar toch genoeg tijd voor jezelf te hebben, zonder daarbij aan verbondenheid in te boeten.

Feeling - Tekst: Ans Vroom 

Lees meer

SOS Relatie: het verhaal van Katrin (37) en Wesley (35)

Katrin (37) en Wesley (35) zijn 12 jaar samen waarvan 8 gehuwd. Ze hebben twee dochters van 6 en 5. Een paar jaar geleden zijn ze samen gestart met een horecazaak, waarin ook de papa van Wesley, Peter, werkt. De relatie tussen Katrin en Peter verloopt erg moeizaam en dat zorgt voor conflicten binnen het huwelijk van het koppel.

Column voor Libelle

Lees meer

Zijn stem is wat haar het meeste ergert

Zijn stem is wat haar vandaag het meest ergert. Telkens als hij wat zegt, het dwingende gevoel zo snel als mogelijk de kamer uit te willen. Op mijn eerste afspraak met haar verschijnt ze met hem. Ze wil het over haar zieltogend huwelijk hebben, worstelt met blijven of weg gaan. Hij is mee gekomen op haar vraag, zit er onbewogen bij. Omdat het ook zijn huwelijk is.

Column voor Psychologies Magazine

Lees meer

Relatiedeskundige Rika Ponnet over liefde in tijden van corona

Na de lockdown is het aantal echtscheidingen opvallend gestegen. Als je relatie vóór de coronacrisis al niet goed zat, dan kan wekenlang op elkaars lip leven de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Al zijn er ook genoeg koppels die hun relatie net zagen floreren, weet relatiedeskundige Rika Ponnet.

libelle.be - Tekst: Diny Thomas 

Lees meer

Hoe kan het dat zij (nog steeds) single zijn?

Ze zijn aantrekkelijk, succesvol en al jarenlang alleenstaand. Maar dat laatste laten ze niet aan hun hart komen. Ondanks hun looks, hun diploma’s en hun stralende karakter blijven hoogopgeleide vrouwen van boven de veertig vaker alleen dan hun mannelijke collega’s. Behoorlijk frustrerend als je het ons vraagt, maar deze twee inspirerende singles blijven niet bij de pakken neerzitten.

Feeling - Tekst: Ans Vroom 

Lees meer

SOS Relatie: het verhaal van Dina (35) en Sidar (42)

Dina (35) en Sidar (42) zijn 13 gehuwd en hebben drie kinderen. Dina voelt zich al langere tijd ongelukkig in haar huwelijk en vraagt zich af of ze niet beter kunnen scheiden. Ze twijfelt en wil via therapie uitzoeken hoe het verder moet.

Column voor Libelle

 

Lees meer

SOS Relatie: het verhaal van Hilde (53) en Peter (57)

Hilde (53) en Peter (57) zijn 24 jaar gehuwd en hebben twee jongvolwassen kinderen die op kot zitten. Het koppel heeft al jaren een moeizaam lopend seksleven, iets wat vooral Peter hoe langer hoe moeilijker vindt. Hij stelt zich vragen bij het voortbestaan van hun huwelijk.

Column voor Libelle

Lees meer

Is emotioneel bedrog ook vreemdgaan?

Ja, je mag vriendschappen hebben naast je relatie, dat is zelfs gezond. Maar wanneer gaat het te ver en ga je van just friends naar meer? En is het ook vreemdgaan als je geen seks hebt? (Spoileralert: ja, dat kan!)

Flair - Tekst: Kaatje De Coninck

Lees meer

SOS Relatie: het verhaal van Isabel (43) en Steven (45)

Isabel (43) en Steven (45) zijn 16 jaar gehuwd en hebben twee tienerdochters. Steven heeft een jaar geleden een kortstondige relatie gehad met iemand op het werk. Isabel kan dit niet verwerken, maar stelt zich ook veel vragen bij hun huwelijk.

Column voor Libelle 

Lees meer

Liefde in tijden van corona

Voor sommigen betekent corona een bevestiging van wat ze al wisten: onze relatie kan alles aan. Voor anderen betekent het de doodsteek. Dit is ‘houden van’ in uitzonderlijke omstandigheden.

Libelle - Tekst: Karolien Joniaux en Els De Ridder

Lees meer

Komt er een echtscheidingsgolf op ons af?

Voor het eerst zijn er cijfers over het aantal echtscheidingen sinds corona toesloeg in ons land. In de tweede helft van mei werden er een kwart meer akten ondertekend bij de notarissen, en die vrezen dat ze nu nog maar aankijken tegen het begin van een heuse echtscheidingsgolf. In landen waar COVID-19 eerder toesloeg, zitten ze nu al middenin die golf. 

De Morgen - Tekst: Tine Peeters

Lees meer

Na de scheve schaats

De ontrouw van je partner ontdekken, het slaat alle vertrouwen onverbiddelijk aan diggelen. Maar er is hoop. Want ook al lijkt het einde daarmee ingezet, mits vergeving is het mogelijk een nieuw begin.

Feeling - Tekst: Evelien Rutten 

Lees meer

'Plus': over nieuw samengestelde gezinnen

'Plus' is een positief woord, maar hoe positief je het ook benadert: is een plus-mama of plus-papa anders dan een stiefmama of -papa? En waarin zit de plus? Ik vroeg het aan relatietherapeute en seksuologe Rika Ponnet die een paar maanden terug het erg succesvolle boek 'Alleen met jou' uitbracht', een ode aan de romantische liefde, en eerder al meer dan 45 000 ex verkocht van 'Blijf bij mij', hét bewijs dat we met z'n allen zoekende zijn naar hoe het moet, liefde scheiden en opnieuw beginnen. Samen met haar 6 collega's ziet ze in haar praktijk in Gent het hele scala aan nieuwe vormen van samenleven dagelijks passeren, met alle voor- én nadelen, de kleine menselijke kantjes, groothartigheid maar ook grote ego's, groot verdriet én grote liefde, en daar allemaal tussenin: de kinderen.

Gesprek met Sabien De Vos

 

 

 

Lees meer

SOS Relatie: het verhaal van Magali (33) en Serge (37)

Magali (33) en Serge (37) kennen elkaar een jaar en zijn door de coronacrisis sneller dan voorzien gaan samenwonen. Dat heeft hun gevoel bij hun relatie op korte termijn helemaal veranderd, iets waarover beiden zich zorgen maken. Ze hebben schrik dat de snelle stap een tijdbom onder hun relatie is.

Column voor Libelle

Lees meer

Seksuele nostalgie: delicaat onderwerp, maar geen bedreiging

Met warme gevoelens terugdenken aan seks met vroegere partners: het is een delicaat onderwerp. “Ik denk dat we het misschien wel allemaal doen, maar niet durven toegeven” zegt relatiedeskundige Rika Ponnet. "En het hoeft ook helemaal geen bedreiging te zijn."

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

"Ik ga ervan uit dat veel relaties zullen sneuvelen"

Singles willen meer dan ooit daten. Koppels weten meer dan ooit hoe het echt zit in hun relatie en zelfs in de beste gezinnen is alleen maar contact met huisgenoten niet genoeg. Ziedaar de opvallendste conclusies van onze relatie-experte Rika Ponnet na negen weken quarantaine. “Voor therapeuten en psychologen breken intense tijden aan.”

Het Nieuwsblad - Tekst: Annelies Rutten - Foto's: Kaat Pype 

Lees meer

Hoe heeft de coronacrisis onze relaties beïnvloed?

De coronacrisis is tegen wil en dank bijna een sociaal experiment voor onze relatie geworden. Er zijn koppels die in een nieuwe flow zijn terechtgekomen. Bij anderen nemen de conflicten toe en rijzen er twijfels over het voortbestaan van de relatie. Singles voelen zich geïsoleerd en hunkeren naar echt contact. 

StuBru - Interview: Fien Germijns

Lees meer

Relatietwijfels: wat doe je eraan?

De seven-year itch, twee karakters die uit elkaar gegroeid zijn of gras dat groener lijkt aan de overkant: heel wat zaken kunnen je doen twijfelen over je relatie. Maar wat betekenen die twijfels en vooral: wat vang je ermee aan? 

Flair - Tekst: Elien Geboers

Lees meer

Is het dit?

Natuurlijk zie je hem of haar nog graag na al die jaren, maar toch mis je af en toe iets. Of twijfel je of hij of zij wel de ware is. Of vraag je je af of de passie van in het begin ooit nog terugkomt. Allemaal rode vlaggen, of zijn het maar onschuldige overpeinzingen? 

Het Belang van Limburg - Tekst: Manon Kluten 

Lees meer

"Door de crisis maken we de hele tijd ruzie"

Ik ben een vrouw van 44 jaar en ben 17 jaar tevreden gehuwd. Door de crisis nu maakten wij al heel vaak ruzie. Hij minimaliseert alles en vindt ook dat ik veel te veel het nieuws volg, terwijl ik het juist belangrijk vind om goed geïnformeerd te zijn, te weten waar ik voorsta. Hij wil er nu al zelfs niet meer over praten, wat toch niet ok is. Ik voel nu spanning in huis, terwijl het omgekeerd zou moeten zijn. Hoe kunnen we de komende tijd zo goed mogelijk doorkomen?

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Waarom gaan we vreemd?

13 februari is de dag van de minnaar en de minnares. Dan maken de overspeligen onder ons een plekje in hun agenda vrij voor hun niet zo officiële liefde. Maar waarom gaan we vreemd? 'De Wereld van Sofie' vroeg het aan relatie-expert Rika Ponnet (Duet Relatiebemiddeling).

De Wereld van Sofie - Radio 1

Lees meer

Hoe vriendschap het nieuwe huwelijk lijkt te worden

Vrienden knuffelen, gaan cohousen, zijn elkaars contactpersoon bij de dokter en elkaars date voor feesten. En ze sms’en elkaar hartjes en kussen. Ze lijken soms meer te worden dan zomaar vrienden.

Podcast van dsAudio. Journalist: Kaat Schaubroeck - Host: Lise Bonduelle

Lees meer

S.O.S. Relatie: het verhaal van Delphine (42) en Ludo (44)

Delphine (42) en Ludo (44) zijn 16 jaar gehuwd en hebben twee kinderen van 10 en 8. Recent heeft Delphine ontdekt dat Ludo twee jaar een andere relatie heeft. Sindsdien gaat hun huwelijk door zwaar water. Ze willen allebei uitzoeken hoe het verder moet.

Column voor Libelle

Lees meer

Ik zie je graag (wat minder vaak)

Samen onder één dak, gezellig. En dan de geactualiseerde versie: samen wekenlang onder één dak, zonder afleiding, zonder vrienden die op bezoek komen, zonder uitjes. Het valt niet te voorspellen wat quarantaine met een koppel doet. Of toch wel?

De Standaard - Tekst: Sofie Peeters

Lees meer

Wat doet de coronacrisis met onze relaties?

Ik was te gast bij Danira in Vandaag om te praten over de impact van de coronacrisis op onze relaties. Zo'n crisis kan een brandversneller zijn voor relaties waar het niet zo goed loopt, maar kan mensen dichter bij elkaar brengen. We hadden het ook over de singles, voor wie het leven verre van evident is in deze tijden...

Vandaag - Eén

Lees meer

"Zoek ruimte en zorg voor een bepaalde structuur"

We moeten zoveel mogelijk thuiswerken, de kinderen gaan niet naar school en op restaurant gaan kan ook niet meer. Wat doet dat met je relatie? In China zijn er nu al meer aanvragen voor echtscheidingen, las relatietherapeute Rika Ponnet. Maar: we kunnen dit ook positief aanwenden!

De Wereld Vandaag - Radio 1 

Lees meer

Samenleven in tijden van corona

Samenleven in tijden van corona: hoe moet dat nu? De druk op onze relaties wordt groter, maar we mogen ook niet vergeten dat we over heel wat mentale veerkracht beschikken.

De Zevende Dag - Eén

Lees meer

"Jullie kracht als koppel zal duidelijk worden"

In coronatijden zijn we verplicht om samen te hokken met onze geliefde en de rest van het gezin. Dat kan een goede zaak zijn voor jullie relatie, maar ook extra druk leggen op koppels waarbij de verbondenheid zoek is. Twee relatiedeskundigen, Rika Ponnet en Sybille Van Weehaeghe, werpen hun licht op de zaak. “Pijnpunten zullen aan de oppervlakte komen”, klinkt het unaniem.

Het Nieuwsblad - Tekst: Hanne Vandenweghe

Lees meer

Geld verandert alles

Seks is belangrijk in een relatie. Maar centen zijn dat evenzeer. Wie wat verdient, wie wat spendeert: het heeft al meer dan één koppel doen splitten. Om over ontrouw nog te zwijgen. Financiële ontrouw, welteverstaan. 

 Knack - Tekst: Stefanie Van den Broeck

Lees meer

Het coronavirus als relatietest

Voor geliefden die door de quarantainemaatregelen plots voortdurend moeten samenzitten, is corona een relatietest. Voor geliefden die dat nu een hele tijd net niet kunnen, ook. ‘Wees mild’, adviseert relatietherapeute Rika Ponnet.

Podcast van dsAudio - Journalist: Sarah Vankersschaever - Host: Niels De Keukelaere.

 

Lees meer

"Het coronavirus is een uitdaging voor je relatie"

Het coronavirus is een uitdaging voor onze medische sector, onze zorgsector, de economie, de maatschappij etc. Maar zeker ook voor je relatie! Houdt je relatie stand als je meerdere weken enkel elkaar kan zien? Of omgekeerd, misschien spreken we over negen maanden van een babyboom? Seksuologe en relatiebemiddelaar Rika Ponnet geeft het antwoord.

Radio2.be

Lees meer

S.O.S. Relatie: het verhaal van Katie (33) en Jo (46)

Katie (33) en Jo (46) zijn twee jaar samen en hebben elk twee kinderen uit een vorige relatie. Ze wonen sinds 6 maanden samen, maar dat geeft veel moeilijkheden met de kinderen. Katie heeft het vooral lastig met Helena, de oudste dochter van Jo. 

Column voor Libelle

Lees meer

Valentijnsverlangens: het geheim van levenslange liefde

Volgens één onderzoek is de mens biologisch ongeschikt voor langdurige relaties, volgens een ander maakt de moderne maatschappij het ons steeds moeilijker om samen oud te worden. Is er voor ons, boeren in de liefde, überhaupt nog hoop, nu zelfs Koen Wauters en Marco Borsato hun muze hebben verlaten? Met Valentijn, Saint Amour en de seizoenspremière van 'Blind getrouwd' in aantocht sprak Humo met drie getaande experten over de liefde met de lange adem. 'Tegen mensen met een slechte relatie zeggen dat ze meer moeten praten is als 'Word eens vrolijk' zeggen tegen iemand met een depressie.'

Humo - Tekst: Frederick Vandromme 

Lees meer

Gebrek aan seks en intimiteit reden voor echtscheiding

Hoe groot de liefde na jaren huwelijk ook nog is, de kans dat het tussen de lakens nog altijd even hard knettert als in het begin, is klein. Als het goed is, krijgt seks een andere invulling als je ouder wordt. Maar als dat niet zo is, is seksualiteit of het gebrek daaraan een voorname reden voor een echtscheiding. “Sommige relaties verbeteren juist na een slippertje, omdat partners nu realistischere verwachtingen hebben van elkaar.”

Het Laatste Nieuws - Tekst: Inge Stiers

Lees meer

Komst van kinderen leidt vaak tot echtscheiding

Ze horen de ultieme bekroning van de huwelijkse liefde te zijn, maar feit is dat de komst van kinderen nogal eens het einde van die liefde betekent. Samen met seks en geld is de opvoeding van onze kroost immers het grootste struikelblok in een relatie. “Niet iedereen kan de verschillende rollen van partner én ouder even goed combineren.” 

Het Laatste Nieuws - Tekst: Inge Stiers 

Lees meer

Geld is voornaamste reden waarom een huwelijk strandt: zo trap je niet in die valkuil

Er worden moorden voor gepleegd en huwelijken lopen er op stuk: geld is thema nummer één waarover geruzied wordt binnen een relatie. “Zelfs nog meer dan over de kinderen”, weet relatie-experte Rika Ponnet. “Geld hangt samen met macht en verbondenheid. Degene die veel verdient, zal geneigd zijn te domineren en zijn wil door te duwen.” 

Het Laatste Nieuws - Tekst: Inge Stiers

Lees meer

Januari: de maand van de meeste echtscheidingen (en waarom dat zo is)

Iets minder dan één op twee huwelijken loopt in ons land op de klippen en dat cijfer blijft al een tijd stabiel. Maar concluderen dat het goed gaat met ons huwelijksleven, is voorbarig. In januari pieken de echtscheidingsstatistieken elk jaar. Hoe komt het dat we uit elkaar gaan en wat zijn de voornaamste redenen? We onderzoeken het in deze vierdelige reeks. “Twintig jaar ellende uitzitten met het idee: als we zeventig zijn, zullen we weer gelukkig zijn, is voorbij.”

Het Laatste Nieuws - Tekst: Inge Stiers 

Lees meer

Waarom we soms willen geloven in sprookjes

Jennifer Aniston en Brad Pitt. Koen Wauters en Valerie De Booser. Waarom zijn we zo geobsedeerd door relaties van sommige celebrity’s, terwijl anderen ons koud laten?

De Morgen - Tekst: Katrin Swartenbroux

Lees meer

Ook zij trouwden met hun jeugdliefde, net als Mathieu Terryn: experts over de kracht en valkuilen van zo’n relatie

Hij bezong haar als het allermooiste meisje van zijn klas toen hij in 2005 deelnam aan Eurosong for kids, 15 jaar later heeft Bazart-zanger Mathieu Terryn (26) zich verloofd met zijn vriendin, fotografe Marie Wynants (26). Eerste liefde roest niet. Verschillende bekende Vlamingen en internationale grootheden bevestigen dat cliché.

Het Nieuwsblad - Tekst: Tommy Huyghebaert

Lees meer

SOS Relatie: het verhaal van Pierre (53) en Carla (52)

Pierre (53) en Carla (52) zijn 25 jaar gehuwd en hebben een volwassen dochter die in het buitenland woont sinds kort. Nu hun dochter het huis uit is, ervaart Pierre zijn huwelijk als leeg en de afstand tussen hem en Carla als groot. Ze komen op gesprek.

Column voor Libelle

 

Lees meer

“Mijn kritische schoonmoeder doet me opzien tegen de feesten”

“Zoals elk jaar zie ik enorm op tegen de feesten. Ik heb een goede relatie, maar dan zijn er altijd spanningen en zelfs ruzies. Mijn schoonouders komen op kerstavond eten en dan maakt mijn schoonmoeder altijd opmerkingen. De te koude soep, de foute kerstboom, de kreeft die ze elders beter vond. Mijn man komt niet voor mij op en dat maakt me boos. Hoe kan ik het dit jaar anders aanpakken?”

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

En als dessert: glad ijs!

Kerstmis, feest van liefde en vrede. Maar ook: van aangebrande moppen, koeien die in de sloot hadden moeten blijven en koppels die elkaar de ogen uitkrabben. Wat doen we onszelf toch aan, ieder jaar? En hoe pakken we het slimmer aan?

De Morgen - Tekst: Natalie Helsen

Lees meer

Als de vrouw de broek koopt

Nieuwbakken informateur Joachim Coens leidde de aandacht van zijn heikele opdracht af met een atypische groene jas met ruiten. Het is te zeggen: zijn echtgenote Kristin Dewever (49) leidde de aandacht af, want zij koos de jas uit. Vrouwen die hun man kleden, is dat nog van deze tijd?

De Standaard - Tekst: Ingeborg Deleye

Lees meer

Wat zijn de geheimen van een goede relatie?

Een goede relatie vraagt geen uurtje qualitytime op zaterdag of seks in de agenda. Maar wat is dan wel belangrijk? We spraken met relatiedeskundige Rika Ponnet over ergernissen, over tijd maken voor jezelf en kleine dingen die van grote waarde zijn voor je relatie. “Soms is het zelfs maar een emoji sturen.”

Het Nieuwsblad - Tekst: Tinnie Brant

Lees meer

En ze waren nog lang en gelukkig bevriend

Het zijn wankele tijden voor het huwelijk, die oude hoeksteen: we trouwen minder en later, en we gaan ook vaker uit elkaar. Zou het kunnen dat vriendschap daardoor veel meer wordt dan het siersteentje van de samenleving?

De Standaard - Tekst: Kaat Schaubroeck

Lees meer

Eerste Hulp Bij Onzekerheden

Onzekerheden in een relatie zijn zoals een strandbal in het water: je kan wel proberen die bal onder te houden, maar op een bepaald moment kletst dat ding keihard in je gezicht. Wij geven je daarom één zekerheid: je hoeft niet onzeker te zijn. 

Flair - Tekst: Nele Reymen

 

Lees meer

Als kat en hond

Spiegelen onze huisdieren ons gedrag? En als ik de kat ben en jij de hond, zijn we dan gedoemd om als kat en hond door het leven te gaan? Over afstemming als de enige weg naar de andere, voorbij het verschil, het anders zijn van de andere.

Column voor Psychologies Magazine

Lees meer

S.O.S. Relatie onder druk

Simon (33) en Hannah (35) zijn 5 jaar samen en hebben twee kinderen van 3 en 2 en een derde op komst. Hannah geeft tot op vandaag borstvoeding aan de kinderen, maar wil dat bij het derde anders aanpakken. Simon ziet dat anders, maakt zich regelmatig boos. Hannah gaat heel slecht om met de stress die dit teweeg brengt. Op advies van de gynaecologe komt het koppel op gesprek. Column voor Libelle

 

Lees meer

Kan een relatie slagen als ze niet begint uit verliefdheid?

“Ik, een man van 36, was in mijn vorige relaties telkens heel heftig verliefd op mijn partner, maar het bleek nooit de juiste. Nu ben ik samen met iemand die ik ken uit mijn lagereschooltijd. Ik ben niet heftig verliefd, maar voel me wel veilig. Alles gaat als vanzelf. Ik zie haar graag, maar mis die gevoelens van verliefdheid.” Column voor Het Nieuwsblad Magazine

Lees meer

#relationshipgoals

Of het nu over seks, de opvoeding van de kinderen of alles daartussen gaat: als koppel kan je op veel vlakken ruzie zoeken met elkaar en enkele typische valkuilen tegenkomen. Maar gelukkig zijn er onderweg ook oplossingen te vinden. Artikel van Nele Reymen voor Flair

 

Lees meer

“Ik wil niet elk weekend mee op familiebezoek.”

"Op dit moment loopt het erg moeilijk in onze relatie. Ik zie geweldig op tegen de komende maanden, de feestdagen, de verplichtingen. Mijn vrouw komt uit een heel hechte familie. Altijd is er wel iets te doen en moet iedereen er zijn. Ik haat al die plichtplegingen. Mijn vrouw verwijt me dat ze op elk feest alleen moet verschijnen. Ik ben die ruzies zo beu.” Column voor Het Nieuwsblad Magazine

Lees meer

Dorien wil graag samenwonen, Jelle weet het nog niet

Jelle (35) en Dorien (37) zijn drie jaar samen en hebben een latrelatie. Dorien wil graag gaan samenwonen, maar Jelle schuift beslissingen over het onderwerp altijd op de lange baan of gaat ze uit de weg. Ook als het onderwerp kinderwens aan bod komt, reageert hij daar heel vermijdend op. S.O.S. Relatie, column voor Libelle

 

Lees meer

'Mijn man zit heel de tijd op zijn smartphone'

“Ik ben een 53-jarige vrouw, 27 jaar getrouwd, mama van twee volwassen kinderen. Het smartphonegebruik van mijn man is enorm toegenomen. We hebben er vaak ruzie over. Hij zegt dan dat als ik te veel zaag of niets interessants te vertellen heb, het op zijn smartphone leuker is. Ik weet niet hoe ik dit kan veranderen.” Column voor Het Nieuwsblad Magazine

Lees meer

Tilly mist passie en vuur

Tilly (37) en Marcus (35) zijn tien jaar gehuwd en hebben twee dochters van 7 en 5. Tilly ervaart haar relatie als slapende en wil via therapie werken aan de connectie tussen haar en Marcus. Ze krijgt Marcus zover om langs te komen. Column voor Libelle

 

Lees meer

Liefdesbaby

Een kinderwens. Het dominante scenario tot op vandaag is: een man en een vrouw zien elkaar graag en krijgen een kind. Zelden toont de realiteit zich evenwel zo rozig. Zelden zijn verhalen over ouderschap zo eenduidig. Over die veelheid aan vader- en moederschapsscenario’s gaat mijn nieuwste column voor Psychologies.

Lees meer

Brutale break-ups

Een relatiebreuk is altijd pijnlijk, zelfs als je als vrienden uit elkaar gaat. Maar de break-ups van deze lezeressen spannen de kroon, want zij werden harteloos gedumpt door de partner die ze zo graag hadden gezien. Tekst: Elien Geboers voor Flair

 

Lees meer

Apart slapen

Er bestaat een woord voor: slaapscheiding. Steeds meer koppels doen het. Niemand zegt het. Apart slapen, het laatste taboe. Tekst: Lene Kemps voor Het Laatste Nieuws 

 

Lees meer

Ruziemaken is een kunst

Niks mis met een kletterende ruzie in je relatie. Tenminste als we relatietherapeute Rika Ponnet mogen geloven. De truc is om een conflict met je partner op een constructieve manier aan te pakken. Hoe, ontdek je hier. Tekst: Els De Ridder voor Libelle

Lees meer

“Hij wil alleen kinderen omdat ik het zo graag wil."

“Ik, een vrouw van 37, ben een jaar samen met mijn vriend van 39. Ik heb altijd een sterke kinderwens gehad, mijn partner niet. Hij wil het wel, maar vooral voor mij. Omdat hij voelt dat het voor mij belangrijk is. Ik heb het daar bijzonder moeilijk mee, wil dat dit verlangen net als bij mij intrinsiek is, los van mij. Hoe kan ik hier beter mee omgaan?” Column voor Het Nieuwsblad Magazine

Lees meer

Overspel: "Mensen zeggen vaak : 'Ik WOU het niet weten'"

De ontrouw van je partner, is dat ook zoiets dat je liever niet had geweten? En wat doe je als je ontdekt dat je beste vriendin of zus bedrogen wordt door haar partner. Vertellen of niet? Vragen voor relatie-expert Rika Ponnet. De Wereld van Sofie, radio1

Lees meer

Moe van het moederen?

Niet het doén van alle huishoudelijke taken is het probleem, wel het eraan dénken. En daar word je moe van. Zo moe dat steeds meer vrouwen kraken. Tekst: Annelies Dyck voor Libelle

 

Lees meer

Vlaamse campagne wil gezinnen vaker samen aan tafel krijgen

We schuiven tegenwoordig te weinig samen aan tafel om te eten. Daar wil Lekker van bij ons iets aan doen. De nieuwe ‘quality time’-campagne van het Vlaamse kookplatform spoort aan om vaker tijd te maken voor een gezamenlijk eetmoment, want dat maakt ons volgens de wetenschap een pak gelukkiger. Artikel van Hanne Vandenweghe voor Het Nieuwsblad

Lees meer

S.O.S. Relatie

Nancy (43) en Mehmet (27) zijn twee jaar gehuwd. Nancy heeft een dochter van 22 uit een vorig huwelijk. Hun relatie is heel turbulent, wat ze wijten aan cultuurverschillen. Vooral Nancy lijdt onder de vele conflicten en zet de stap richting therapie. Mehmet stemt toe en komt mee. Column voor Libelle
 

Lees meer

Kunnen mannen en vrouwen zonder meer vrienden zijn?

Vriendschap tussen mannen en vrouwen, zonder seks. Voor de meeste millennials is het de normaalste zaak ter wereld. Maar wie verloofd is, staat er erg sceptisch tegenover, zo blijkt uit recent onderzoek. Artikel van Stefanie Van den Broeck voor Knack

Lees meer

Liefde is ... apart wonen: steeds meer koppels kiezen voor een LAT-relatie

 ‘Jongen ontmoet meisje, en ze leefden nog lang en gelukkig.’ Anno 2019 weten we wel beter: liefde bestaat immers uit vele facetten. Denk maar aan friends with benefits, polygamie én latrelaties. Zo kiezen steeds meer koppels om apart te wonen. En dat heeft zo z’n voordelen. Artikel van Liesbeth De Corte voor Het Laatste Nieuws

Lees meer

S.O.S. Relatie

Els (34) en Marnix (36) zijn tien jaar gehuwd en hebben een dochter van 6. Els is sinds een jaar in individuele therapie omwille van een burn out. Sindsdien heeft het koppel herhaaldelijk intense conflicten. S.O.S. Relatie, column voor Libelle 

 

Lees meer

Ik raak niet over mijn vorige lief

Ik, een studente van 21, werd anderhalf jaar geleden hopeloos verliefd op een jongen van 24. Hij was alles wat ik wou. Maar hij koos voor een ander. Nu, anderhalf jaar later, heb ik een nieuwe relatie moeten beëindigen omdat ik niet kan stoppen met denken aan hem. Wat kan ik doen? Ik ben ten einde raad. Column voor Het Nieuwsblad Magazine

Lees meer

Zoek ruzie, vind rust

Is ruzie maken slecht voor ons? Niet als we het goed doen. Alleen zijn we er erbarmelijk in. Aan The School of Life geeft een legerofficier les in het beter oneens zijn met elkaar. Wij daarheen. Met slaande deuren. Artikel van Ann-Sofie Dekeyser voor De Standaard met illustraties Sammy Slabbinck.

Lees meer

Zijn we gelukkiger als we samenwonen?

Geen gezanik over de dop van de tandpasta, alle ruimte om uit te gaan en te reizen: de vrijheid van de single kan verleidelijk zijn, en toch verlangen de meeste mensen ernaar om samen te wonen. Kun je ook het beste van twee werelden hebben? Artikel van Eva Berghmans voor De Standaard. Reeks: ZT, zomertijd / wonen. Verhalen over vriendschap, durf en kleine revoluties.  

 

 

 

Lees meer

Scheiden is en blijft lijden

Nee, scheiden is niet zoiets als fietsen. Het is niet omdat we het vaker doen, dat we het in de benen krijgen. Een scheiding is voor veel koppels nog altijd een bron van conflicten, en het zou helpen als we een paar dooddoeners konden schrappen. Artikel van Kaat Schaubroeck voor De Standaard 

Lees meer

Liefde & lust op lange afstand

Of het nu een vakantieliefje was, de stoere beroepsmilitair met buitenlandse missies óf de intelligente knapperd die je tijdens een studentenuitwisselingsproject leerde kennen, als je een relatie krijgt met een man of vrouw die niet bepaald om de hoek woont, vraagt dat niet alleen veel liefde, maar ook veel inzet. Tekst: Manon Kluten voor Goed Gevoel
 

Lees meer

In bed met Rika Ponnet

Rika Ponnet is blijkbaar zo briljant dat haar relatieadviezen door die andere bekende seksuologe Mieke Mievis klakkeloos werden gekopieerd. De ideale vrouw dus om een boom mee op te zetten over de alomtegenwoordige machtstrijd in relaties, overspel, de niet-zo-happy-single en de ‘overdreven’ focus op seks aldus Raf Liekens van P-magazine.

Lees meer

Geen seks (en toch een goede relatie)

Geliefden die niet meer met elkaar vrijen, daar moet iets mis zijn. Want volgens de maatschappelijke norm is een relatie zonder seks zoiets als een auto zonder benzine. Maar is dat altijd wel zo? ‘De verbondenheid van een stel zit niet exclusief in de erotiek, maar juist ook in het afstemmen op elkaar.’ Tekst: Marlies Kieft voor Gezond

Lees meer

Hoe gelukkig zijn de Belgen?

In de lijst van gelukkigste landen staat België pas op de 18de plaats. We hebben het nochtans goed voor elkaar, zou je denken. Relatietherapeute Rika Ponnet, filosoof Jean Paul Van Bendegem en Anniek Gavriilakis van Bond zonder Naam lichten de wankelmoedige ziel van de Belg door. Tekst: Tom Pardoen voor Humo

Lees meer

Ghosting

Stel: je leert iemand kennen via het internet of een dating-app, en het klikt meteen. Er lijkt zelfs een eerste afspraakje in de lucht te hangen. Maar dan hoor je plots niets meer van die ander. Wat is er gebeurd? Tekst: Margot Kennis voor Libelle

Lees meer

‘Twaalf jaar relatie wis je niet uit op een maand’

Voor eeuwig en altijd. We hopen allemaal dat zo’n sprookje echt bestaat. Maar soms komt zelfs de meest serieuze relatie na al die jaren toch tot een einde. Dat ontdekten ook Eva, Lisse en Elisabeth. Artikel van Elien Geboers voor Flair met deskundige medewerking van Rika Ponnet.

Lees meer

Is polyamorie het antwoord op relationele ellende?

U kent ongetwijfeld de vooroordelen over polyamoreuzen: ze hebben bindingsangst, zijn promiscue of verslaafd aan seks. Maar voor Philip (34) en Lara (28) werkt het. ‘In het begin neemt het veel mentale ruimte in beslag.’ Artikel van Elien Delaere voor De Standaard

Lees meer

Mannen wijzen me af om mijn kinderwens

“Ik ben een gescheiden vrouw van 40. Mijn partner heeft me jaren aan het lijntje gehouden wat mijn kinderwens betreft. Nu merk ik op de datingmarkt dat ik daar ook constant op afgewezen word”. Column van Rika Ponnet voor Het Nieuwsblad Magazine

Lees meer

Ik ben verliefd op mijn nicht, hoe ga ik hiermee om?

“Ik, een 39-jarige man, ben verliefd op mijn nichtje van 30. Wij ervaren een heel grote klik bij elkaar, kunnen over alles praten. We knuffelen heel veel, maar zijn nog niet verder gegaan. Ik ben blij dit eens te kunnen delen, ik zie mezelf soms als niet normaal. Hoe ga ik hiermee om?” Relatietherapeute Rika Ponnet geeft advies voor Het Nieuwsblad Magazine.

Lees meer

Samen eten is even belangrijk als seks voor een goed huwelijk

De tijd nemen om samen te eten is essentieel voor een goed huwelijk. Dat concludeert de Britse organisatie The Marriage Foundation op basis van een onderzoek bij vierduizend mensen. Gezamenlijke eetmomenten zijn zelfs even belangrijk als seks om een goed relatie te onderhouden. Daar is relatiedeskundige Rika Ponnet het mee eens. Artikel van Hanne Vandenweghe voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Inge en Raf hebben een andere visie over opvoeden

Inge (46) en Raf (51) zijn twee jaar samen en hebben elk kinderen uit een vorig huwelijk. Inge vindt dat de kinderen van Raf geen respect hebben voor haar, Raf vindt dat Inge te streng is en te veel regels stelt in huis. Ze komen langs op initiatief van Inge. S.O.S. Relatie, column voor Libelle

Lees meer

Leegte

Het staat in de top 3 van levensvragen waarmee mensen in mijn praktijk worstelen. Blijf ik of ga ik weg, kies ik (opnieuw) voor wat er is of ga ik voor een ander leven, een andere partner? Volg ik de passie of de pragmatiek? Over het lijden dat twijfelen heet, over de eeuwige, universele zoektocht van elke mens naar het illusionaire compleet vervullende leven. Column voor Psychologies Magazine

Lees meer

“Relaties zijn nu niet slechter dan vroeger”

Het is de meest opvallende demografische ontwikkeling van de afgelopen decennia: we brengen steeds meer jaren door buiten een traditioneel gezinsverband. Dat geldt ook voor redactrice Selma, die 29 is en single. Ze denkt graag na over hoe we invulling zijn gaan geven aan onze relaties ten opzichte van vorige generaties. In de reeks Relaties Anno Nu (Charlie Magazine) brengt ze de meest interessante veranderingen in kaart. Illustraties: Stephanie Willems

Lees meer

Grootste horde voor een koppel: kinderen

Relatiebemiddelaar Rika Ponnet is tégen relatietesten. "Het is een rare manier om naar relaties te kijken. En Temptation Island is al helemaal van de pot gerukt" zegt ze tegen Annemie Peeters (radio1).

Lees meer

Waarom nog kinderen krijgen?

In 1975 was amper 3 procent van de vrouwen ervan overtuigd dat ze geen kinderen wilden. Vandaag is dat ongeveer 10 procent. En dat merkt relatiedeskundige Rika Ponnet ook in haar praktijk. Het radioprogramma Hautekiet (radio1) wou er het fijne van weten.

Lees meer

Hebben baby's een negatieve impact op de carrièrre van de moeder?

Trixie Whitley vertelde vorig weekend in een interview met Nieuwsblad Magazine dat ze vreesde dat haar baby een negatieve impact zou hebben op haar carrière en creativiteit, omdat het moederschap veel tijd en energie vraagt. Annemie Peeters (De bende van Annemie) van radio1 vraagt een reactie aan Rika Ponnet.

Lees meer

Vinden mannen grappige vrouwen niet aantrekkelijk?

'If you can make a woman laugh, you can make her do anything' zei Marilyn Monroe ooit. Een en ander wordt nu min of meer bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. Omgekeerd lijkt het niét te werken, vrouwen doen beter geen moeite om grappig te zijn als ze een man willen veroveren. Lieven Vandenhaute van Nieuwe Feiten (radio1) belt naar Rika Ponnet.

Lees meer

Koningin Elisabethwedstrijd

Voor de liefhebber van klassieke muziek was de afgelopen week een feest, daar zorgde de Koningin Elisabethwedstrijd voor. De kijker werd daarbij niet enkel muzikaal verwend. Het wedstrijdelement, de spanningsopbouw naar het einde van de week toe, voegde zeker toe aan het plezier. Voor de deelnemers zelf is zo een week slopend: een muzikale topprestatie leveren binnen een competitieve context, het is niet iedereen gegeven. Het inspireerde Klara om dieper in te gaan op het strijdelement van het concours. Wat competitie met mensen doet en vooral hoe het dagelijks in ons (relationeel) leven speelt, was de vraag die ze mij stelden.

Lees meer

Het boek dat je leven kan veranderen

Een boek kan heel wat impact hebben op de lezer: het kan inzichten opleveren, invloed hebben op latere levenskeuzes of zelfs je persoonlijkheid (mee) vormen. Annemie Peeters (De bende van Annemie - Radio1) peilt bij Rika Ponnet welk boek op haar een onuitwisbare indruk naliet.

Lees meer

Appeltje voor de breuk?

Onderzoek van het Britse onafhankelijke financiële adviesorgaan MAS suggereert dat negen procent van de Britten die gehuwd zijn of minstens een relatie van een jaar hebben, een geheime rekening bezitten die hen moet toelaten weer uit die relatie te stappen. Tiens. Zou dat een nieuw feit zijn, zo'n 'ontsnappingsfonds'? Lieven Vandenhaute vraagt het aan Rika Ponnet.

Lees meer

The 10 year itch?

Lieven Vandenhaute (Nieuwe feiten / radio1) heeft een gesprek met Rika Ponnet. Onderwerp: Niet de '7 year itch', maar de '10 year itch' doet al eens relaties stranden.

Lees meer

Wanneer je kind je partner moet vervangen

Na een echtscheiding vinden ouders en kinderen soms moeizaam een nieuw evenwicht. In een aantal gevallen wordt zoon- of dochterlief al te vaak ingeschakeld als 'deel van het koppel', om de afwezigheid van de partner te compenseren. Annemie Peeters vraagt enige duiding aan Rika Ponnet in 'De bende van Annemie (radio1)'.

Lees meer

Hebben wij een radar voor ontrouw?

Je weet het zelf als laatste. Maar volslagen onbekenden merken het in luttele minuten als uw partner u bedriegt. Of vice versa. Een en ander zou blijken uit experimenteel onderzoek van de Brigham Young University’s School of Family Life in Utah. Lieven Vandenhaute (Nieuwe Feiten - radio1) vraagt Rika Ponnet of wij een radar voor ontrouw hebben?

Lees meer

kinderen en verliefdheid

'Wat wil jij zeker doen voor je 12 bent?' Die vraag stelde Ketnet aan Vlaamse kinderen. Maar liefst 100.000 antwoorden kwamen er binnen. Die antwoorden bieden een rijke spiegel van wat er vandaag leeft onder kinderen. Wat we uit die dromen kunnen leren, daarover boog journaliste Veerle Beel zich. Samen met Peter Adriaenssens, Tinneke Beeckman en Jan Callebaut bekijkt ze de kinderdromen en werkte ze een boek uit dat eind september verschijnt bij Lannoo. In het boek bieden ook verschillende experten opvoedingshandvaten aan. Een van de dromen is verliefd worden, met een toelichting van mijn hand. De Madammen van Radio 2 vinden de opzet van dit boek zo boeiend dat ze er een aantal uitzendingen aan wijden. Ik had het met Anja en Catherine over kinderen en verliefdheid.

Lees meer

'Het geheim van een goed huwelijk'

Sinds 10 september kan de Nederlandse kijker op NT5 het sociaal experiment, 'Het geheim van een goed huwelijk', volgen. Centraal staan vier pas gehuwde stellen, twee ervan kennen elkaar al langer via de 'gewone' weg, twee ervan zijn gematcht op basis van de wetenschap. Die laatste zien elkaar ook voor het eerst op de dag dat ze huwen. De Nederlandse Radio 1 vraagt zich af of het kan, mensen 'wetenschappelijk' matchen en kloppen daarvoor aan bij Rika Ponnet.

Lees meer

"Lange relaties zijn tegenwoordig illusies"

Het beeld van bejaarden die al meer dan 50 jaar bij elkaar zijn lijkt steeds meer te veranderen. Wat is de oorzaak daarvoor? Hoe komt het dat relaties steeds korter lijken te duren? Hassan ging op onderzoek uit met de stelling: "In deze tijden van social media zijn lange relaties een illusie." Ook de mening van Rika Ponnet werd gevraagd.

Lees meer

Mannen vinden het niet leuk als hun vrouw meer verdient

Als mannen meer huishoudelijke taken opnemen omdat hun vrouw uit werken gaat, vertonen ze daarover depressieve klachten. Ook als hun partner meer verdient, heeft dat een negatieve impact op hun mentaal welzijn. UGent zond vandaag deze onderzoeksgegevens van professor Bracke de wereld in. Want ook al zijn data meer dan 10 jaar oud, ze zijn volgens hen nog brandend actueel. Jan Hautekiet stak zijn licht op bij Rika Ponnet.

Lees meer

Hoe ervaren mannen een postnatale periode ?

De geboorte van een kind is zelden een roze wolk waarop je belandt. Naast de positieve, intense gevoelens, steken ook heel wat andere emoties de kop op. Koppels zijn moe, hebben geen tijd meer voor de ander of zichzelf, lopen prikkelbaar, waardoor deze postnatale periode als erg belastend wordt ervaren. Gelukkig komt het bij de meesten niet tot een depressie, maar vrouwen én mannen gaan zeker niet door de meest evidente periode. Hoe mannen dit ervaren vraagt Sofie Sonck van StoryFM.

Lees meer

Minnaars & minnaressen

Waarom kiest iemand ervoor om gedurende jaren als minnares door het leven te gaan? Is dat wel een goed idee? Wat zijn de nadelen of eventueel de voordelen van een relatie met een niet-vrije man? En wat zegt zo een keuze over jezelf? Veel vragen waarop Karolien in Generation M op MNM een antwoord zocht. De reacties waren overweldigend, het ene verhaal al straffer dan het andere. Voor duiding klopte ze aan bij Rika Ponnet. Over dingen die je nu eenmaal overkomen op het liefdespad, maar een keuze worden naarmate je er langer in blijft hangen. Over reboundrelaties en maar heel kort over bindingsangst, terwijl dat juist vaak de kern van de zaak is.

Lees meer

Bestaat liefde op het eerste gezicht?

Ben je van het ene moment op het andere gevallen voor de man of vrouw van jeleven? Was het liefde op het eerste gezicht? Of geloof je eerder in een langzame vriendschap die groeit naar liefde en eindigt in doldwaze verliefdheid? Francesca Vanthielen (radio1) vraagt het aan Rika Ponnet.

Lees meer

Vakantieruzies

Naar aanleiding van de breuk tussen Astrid Bryan en 'den John' midden in de vakantie belt Sonny Vanderheyden van het radio2 programma 'Naast de kwesie' naar Rika Ponnet. Hij wil weten of er meer relatiebreuken zijn in de vakantie en hoe we dat eventueel kunnen vermijden.

Lees meer

Vechtscheidingen

Vechtscheidingen die eindigen in een gezinsdrama. Eens in de zoveel tijd worden we er als maatschappij mee geconfronteerd en telkens opnieuw rijst de vraag: waarom? Hoe is het zo ver kunnen komen? Hadden we dit kunnen voorkomen? Naar aanleiding van de dood van de twee Nederlandse broertjes Ruben en Julian, is er naast verdriet ook kritiek op de begeleiding voor dit probleemgezin. Heel wat verschillende organisaties waren immers bezig met opvang en begeleiding van het gezin. Tevergeefs. En hoe zit het in België? Hoe pakken we vechtscheidingen beter aan? Hautekiet (radio1) vroeg het aan Rika Ponnet.

Lees meer

'Liefdesverdriet'

Marie uit Leuven is sinds 3 maanden weer vrijgezel. "Maar ik kan me er niet over zetten. Mijn vriendinnen sporen me aan om meer buiten te komen en terug van het leven te genieten. Ik heb er gewoon geen zin in. Is dit liefdesverdriet?" De Madammen vragen het aan Rika Ponnet.

Lees meer

"Mijn partner zegt dat ik altijd het laatste woord wil hebben, en ik vind van niet"

Dirk uit Balen mailt: "Ik zie mijn partner graag, maar de laatste jaren voeren we te vaak discussies over de kinderen, over het huishouden, … over alles eigenlijk! "Mijn vrouw klaagt dat ik telkens absoluut het laatste woord wil hebben, maar ik vind van niet. Ik heb gewoon gelijk! Ik heb een fantastische vrouw, die erg goed is met de kinderen, maar van deze discussies wil ik af." De Madammen bellen naar Rika Ponnet om haar mening te weten.

Lees meer

Start

Fernando maakt je elke ochtend klaarwakker. Met Start & Fernando ben je in no-time op de hoogte van wat er speelt. Zo belde hij ook naar Rika Ponnet om in no-time te weten waar Blijf bij mij over gaat en wat het verschil is met andere relatieboeken.

Lees meer

Ontrouw... hoe kan je je partner opnieuw vertrouwen?

"Mijn man heeft mij bedrogen toen we al 10 jaar samen waren", mailt Klara. "Hij heeft haar leren kennen op de trein naar zijn werk. Mijn man zegt wel dat hij met haar gebroken heeft en volledig voor mij gaat. Maar ik vertrouw hem niet meer! Ik hou van hem en wil bij hem blijven, maar hoe kan ik hem opnieuw vertrouwen?" Anja Daems van De Madammen legt het probleem voor aan Rika Ponnet.

Lees meer

Touché

“Het is een strijd om de macht. Onze liefdesstijl werd geprogrammeerd toen we nog in luiers liepen”. Stof tot nadenken. En tot praten. Friedl’ Lesage praat twee uur lang met Rika Ponnet. Over liefde, lust, maatschappij, en over het bewogen jaar 2012.

Lees meer

Heeft Gigi l'Amoroso hoofdpijn?

'Lijdt het libido van de latin lover onder de crisis?' was ook in de running als kop boven dit stukje. Wat wil het geval? In een onderzoek van pharmareus Pfizer gaf 34% van de Spaanse en 21% van de Italiaanse respondenten toe dat de crisis hun 'goesting' negatief beïnvloedt. Ter vergelijking: amper 8% van de Belgische en 9% van de Duitse 36- tot 65-jarige seksueel actieve mannen en vrouwen gaven aan dat de economische crisis hun seksleven negatief beïnvloedt. Lieven Van Den Haute van Nieuwe Feiten (radio 1) belde naar Rika Ponnet.

Lees meer

Meer scheidingen bij 60+

Steeds meer 60-plussers vragen een scheiding aan en goeien hun leven radicaal over een andere boeg. Op tien jaar tijd is het aantal 60-plussers dat wil scheiden verdubbeld. Voor de ene is het pensioen dé gelegenheid om rustig uit te bollen. De andere ziet het eerder als het uitgelezen moment om alles om te gooien en het leven een nieuwe wending te geven. Annemie Peeters heeft hierover een gesprek met Rika Ponnet.

Lees meer

In crisistijd gaan we minder vreemd

In crisistijd gaan we minder vreemd, zo blijkt uit Nederlands onderzoek dat gebeurde in opdracht van het blad Nieuwe Revu. Ook zouden hoger opgeleiden vaker vreemd gaan. Xavier Taveirne van het programma Vandaag op Radio 1 vroeg aan Rika Ponnet of er ook in Vlaanderen sprake is van een dergelijke tendens.

Lees meer

Singles vs. eindejaar

Naar aanleiding van het artikel in het Nieuwsblad (dd 14/12/11) over hoe singles het eindejaar ervaren, pikt zowel Radio 2 Oost-Vlaanderen als Radio 2 Limburg op het onderwerp in. Respectievelijk Peter Hermans en Eva Droogmans kloppen aan bij Rika Ponnet en vragen om een toelichting. Peter Hermans reikt daarbij vooral een aantal vooroordelen aan die nog altijd leven en probeert die weerlegd te zien. Eva Droogmans zoekt en vindt de nuance.

Lees meer

Toename van scheidingen en relatiebreuken na zomervakantie

Na de zomervakantie is er een grotere toename van scheidingen en relatiebreuken. Samen in de caravan of in een te kleine hotelkamer was maar voor even echt gezellig. Nadien komen de verwijten, de frustraties en de spanningen. Advocatenkantoren gespecialiseerd in echtscheidingen hebben het dan ook drukker in september, na de grote familievakanties. Rika Ponnet geeft duiding in de studio bij Annemie Peeters.

Lees meer

Vakantiestress

Wie vakantie zegt, denkt ontspanning, relaxen, genieten…Tocht blijkt het in de praktijk niet altijd zo eenduidig te zijn. Nogal wat koppels en gezinnen ervaren dat vakantie niet altijd vrij is van spanningen en ruzies. Soms is er zelfs sprake van hoogoplopende conflicten en definitieve breuken. Katrien Kubben van Radio 1 maakte hierover een reportage en zocht om duiding en een toelichting bij de psychotherapeut Theo Geuens en bij seksuologe en relatiedeskundige Rika Ponnet.

Lees meer

'Spousonomics'

Bekijk een relatie als een bedrijfje, de liefde als iets wat je benadert volgens economische wetmatigheden. Het is de niet zo nieuwe boodschap van Paula Szuchman en Jenny Anderson in hun boek 'Spousonomics'. Sofie Lemaire van Studio Brussel peilde naar Rika Ponnet haar visie.

Lees meer

Happy single?

Het cliché van de happy single klopt niet. Slechts één op de vijf Vlaamse singles is gelukkig en driekwart is op zoek naar een vaste relatie. Dat blijkt uit een grootschalige enquête in samenwerking met de universiteit van Leuven.

Lees meer

“We vergeten vaak dat mantelzorg een immense opdracht is.”

Rika Ponnet is relatie-expert en doet aan relatiebemiddeling. Via haar praktijk ziet zij al eens koppels waarbij de rollen veranderen door mantelzorg. “Elke koppel is anders. Je kan geen algemene tips geven die voor alle koppels gelden. Wat werkt bij het ene koppel, werkt niet noodzakelijkerwijze voor jou. Net dat is het moeilijke aan mantelzorg.” Artikel van Sarah Pardon voor Mantelzorg

Lees meer

Ik doe alles voor hem en krijg er niets voor terug

“We wonen samen en ik heb altijd voor alles gezorgd: het geld, zijn studies, zijn thesis. Hij ziet het vaak niet meer zitten, dan trek ik hem erdoor. Ik cijfer mezelf volledig weg en krijg daar zo weinig voor terug dat het me onzeker maakt. Ik doe nog meer mijn best, al heeft dat weinig impact. Hoe kan ik dit keren?” Column voor Het Nieuwsblad Magazine

Lees meer

Waarom is samen sterven de wens van veel tachtigers?

Samen sterven. Volgens geriaters zou dàt de wens zijn van 90% van de tachtigers. Daar zijn drie opties voor: hopen dat de natuur meewerkt, er zelf voor zorgen, of een simultane euthanasie. Artikel van Nadine Van Der Linden voor Het Laatste Nieuws.

Lees meer

‘De andere jezelf besparen is een opdracht geworden'

Een kwartier voor afspraak. Een vrouw onder een paraplu loopt in Gent over een brug. Lange jas. Sneakers. Het is Rika Ponnet, de slimste seksuoloog van het land. Heel vroeg interview van An Olaerts met Rika Ponnet voor De Standaard, foto Kaat Pype 

Lees meer

Waar geen wil is, is een weg

Er zijn van die levenswijsheden, mantra’s die zo ingesleten zijn, dat we ze met zijn allen als een waarheid ervaren. Terwijl ze 'omdenken' ons vaak veel verder brengt. Over willen, kunnen en de weg. Column voor Psychologies Magazine

Lees meer

Wat willen mannen weten van de relatietherapeut?

'Waarom wordt mijn vrouw niet opgewonden als ze mij naakt ziet?’ ’Waarom geeft mijn vriendin steeds commentaar als ik haar help?’ Relatietherapeute Rika Ponnet beantwoordt acht relatievragen die regelmatig terugkeren. Tekst: Karolien Joniaux voor Libelle

Lees meer

Mijn man voelt zich schuldig tegenover zijn kinderen uit zijn eerste huwelijk

De kinderen uit het eerste huwelijk van mijn man wonen om de andere week bij ons, terwijl het zoontje dat we samen hebben wel altijd bij ons is. Af en toe voelt hij zich daar zo schuldig over tegenover zijn oudere kinderen dat het hem helemaal lijkt te blokkeren. Hoe kunnen we dit samen oplossen? Column voor Het Nieuwsblad Magazine

Lees meer

Ava Miller en ik

Welk boek zou u aanraden aan vrienden en collega's? Marnix Verplancke van De Morgen vroeg het aan Rika Ponnet.

Lees meer

“Een ex kan je niet uit je leven schrappen”

Je relatie springt af. En dan is het gedaan. Of toch niet? Je ex is soms nog vader of moeder van je kinderen. En zelfs daarzonder heeft hij of zij mee bepaald wie je vandaag bent. Dus moet je ze toch een plaats geven in je leven. En dat irriteert dan weer je nieuwe partner. Hoe verzoen je dat? Annemie Peeters vraagt het aan relatietherapeute Rika Ponnet.

Lees meer

Scheiden doet lijden

In ‘De week van Niels’ blikt Niels Vondeloo voor Radio 2 terug op de actualiteit van de afgelopen week. Hij heeft het over de lagere levensverwachting van gescheiden mannen. Hij belde Rika Ponnet voor een toelichting.

Lees meer

Vriendschap

Volgens de arts en auteur Winfried Sedhoff vormt een intieme vriendschap tussen een man en een vrouw altijd een bedreiging voor de partnerrelatie. Annemie Peeters (De bende van Annemie) vroeg Rika Ponnet om een standpunt en een frisse kijk op het gegeven.

Lees meer

"Langdurig vreemdgaan is levensbedreigend"

Overspel gebeurt vaker dan we willen toegeven. Maar als het ons zou overkomen, dan zouden we dat wel merken! Of niet? Annemie Peeters (de bende van Annemie) sprak er over met relatiebemiddelaar Rika Ponnet.

Lees meer

“We vergeten vaak dat mantelzorg een immense opdracht is.”

Rika Ponnet is relatie-expert en doet aan relatiebemiddeling. Via haar praktijk ziet zij al eens koppels waarbij de rollen veranderen door mantelzorg. "Elke koppel is anders. Je kan geen algemene tips geven die voor alle koppels gelden. Wat werkt bij het ene koppel, werkt niet noodzakelijkerwijze voor jou. Net dat is het moeilijke aan mantelzorg." Artikel van Sarah Pardon voor Mantelzorg
 

Lees meer

Toch niet met hém?

Mag je als bezorgde ouder, zus of vriendin niet kritisch zijn over de relatie van iemand die je na aan het hart ligt? Margot Kennis van Libelle vraagt het aan Rika Ponnet.

Lees meer

Ik doe alles voor hem en krijg er niets voor terug.

“We wonen samen en ik heb altijd voor alles gezorgd: het geld, zijn studies, zijn thesis. Hij ziet het vaak niet meer zitten, dan trek ik hem erdoor. Ik cijfer mezelf volledig weg en krijg daar zo weinig voor terug dat het me onzeker maakt. Ik doe nog meer mijn best, al heeft dat weinig impact. Hoe kan ik dit keren?” Column voor Het Nieuwsblad Magazine

Lees meer

Waarom is samen sterven de wens van veel tachtigers?

Samen sterven. Volgens geriaters zou dàt de wens zijn van 90% van de tachtigers. Daar zijn drie opties voor: hopen dat de natuur meewerkt, er zelf voor zorgen, of een simultane euthanasie. Artikel van Nadine Van Der Linden voor Het Laatste Nieuws.

Lees meer

“We vergeten vaak dat mantelzorg een immense opdracht is.”

Rika Ponnet is relatie-expert en doet aan relatiebemiddeling. Via haar praktijk ziet zij al eens koppels waarbij de rollen veranderen door mantelzorg. “Elke koppel is anders. Je kan geen algemene tips geven die voor alle koppels gelden. Wat werkt bij het ene koppel, werkt niet noodzakelijkerwijze voor jou. Net dat is het moeilijke aan mantelzorg.” Artikel van Sarah Pardon voor Mantelzorg

Lees meer

‘Divorce Day’: waarom koppels uit elkaar gaan na de feestdagen

De eerste maandag na de kerstvakantie staat sinds enkele jaren bekend als ‘Divorce Day’, een dag die werd bedacht door het Amerikaanse advocatenbureau Slater & Gordon. Maar waarom geven mensen in deze periode vaker de brui aan hun huwelijk of relatie? Hanne Vandenweghe van Het Nieuwsblad vraagt het aan Rika Ponnet.

Lees meer

Vrouw, erger je niet

De wc-bril staat omhoog, de kruimels van het ontbijt liggen er nog of de kinderen zijn zonder jas vertrokken. Er zijn honderd-en-één redenen waarom we ons binnen een relatie kunnen ergeren. Maar is dat zo erg? Lisa Gabriëls vraagt het aan Rika Ponnet.

Lees meer

Vanavond wel, schat!

In de dag heb je het druk, druk, druk en s’ avonds kruipen jullie met vier in bed: jij, je lief en jullie smartphones. Oeps, weer een week zonder seks. De hamvraag van vandaag: is seks op de agenda de oplossing anno 2018? Artikel van Elien Geboers voor Flair.

Lees meer

De sterke man achter de sterke vrouw

Tennisster Elise Mertens speelde een ijzersterke ­kwartfinale op de Australian Open en wie zegt dat ze morgen niet ook doorstoot naar de finale? ‘Alle credits naar hem’, zei ze na afloop over haar vriend Robbe Ceyssens, die ook haar coach is. Of hoe geluk in de liefde ook leidt tot professioneel succes. Artikel van Veerle Beel voor De Standaard

Lees meer

Samen op de sofa

Herte De Cleyn van Libelle wil meer weten over het hoe, waarom, slaagkans enz. van relatietherapie. Ze stelt 6 vragen aan relatietherapeute Rika Ponnet.

Lees meer

Vlam in de pan

De vlam schoot serieus in de pan, bij de start van ‘Blind Getrouwd’. Jonggehuwden Mike en Marjolein voelden meteen het vuur, en vertederden daarmee kijkend Vlaanderen. Maar wie zijn geld nu al op ‘lang en gelukkig’ wil inzetten, wacht best nog even. Artikel van Nadine Van Der Linden voor Het Laatste Nieuws.

Lees meer

Zo (ver)bouwen jullie lang en gelukkig

Er was eens de droom van een prachtig liefdesnest. Tot de realiteit toesloeg en er enkel nog bouwvergunningen, stofwolken en geldgebrek waren. Plots is er die schrik: eindigen jullie met een fantastisch huis maar zonder elkaar? Genoeg vragen voor relatiedeskundige Rika Ponnet. Interview van Jiska Agten voor Livios Magazine.

Lees meer

Hoe een burn-out een echte wake-up call kan zijn voor je relatie

Iedereen begrijpt dat stress op het werk een negatieve impact kan hebben op je relatie. “Maar mensen vergeten vaak dat hun privéleven ook een belangrijke invloed heeft op hun werk”, merkt relatietherapeute Rika Ponnet op. Een goed lief helpt je met andere woorden om beter om te gaan met een hoge werkdruk. Artikel van Kristina Rybouchkina voor Vitaya Magazine.

Lees meer

De grijze zone, en waarom iedereen er last van heeft

Het is intussen duidelijk: intimiteiten zijn alleen maar oké als ze gewenst zijn en geen grenzen overschrijden. Maar hoe moet dat als die grens soms wazig is en voor iedereen verschillend? En hoe grijs is de zone tussen aanvaardbaar en niet-aanvaardbaar? Tekst: Carine Stevens

Lees meer

Moeten we onze partner eigenlijk wel begrijpen?

Dat we elkaar niet begrijpen in een relatie, zoals een nieuw onderzoek van de Universiteit Gent aantoont, hoeft geen probleem te zijn volgens experts. Integendeel, dat wederzijdse onbegrip voedt net het vuur van de liefde. Zolang je maar goede afspraken maakt over de afwas. Artikel van Yannick Verberckmoes voor De Morgen.

Lees meer

“We houden van elkaar, maar we gaan toch uiteen”

“This is it?” vraagt het tot tranen toe bewogen koppel op de tekening van Christina De Witte zich af. Het antwoord is ja, staat vervolgens te lezen in het begeleidende bericht. Het jonge paar heeft kennelijk besloten om een punt achter hun relatie te zetten. Op een hoogtepunt, klinkt het. Maar is dat wel een goed idee, als de liefde nog niet is bekoeld? Eline VandeGehuchte van Het Nieuwsblad vroeg het aan relatie-experte Rika Ponnet.

Lees meer

Is het goed voor je relatie om eens uit elkaar te gaan?

Of het nu de ‘seven year itch' of de ‘three year glitch’ is, elke relatie kent ­periodes waarin het vuur op een laag pitje staat. Dat hoeft niet per se het einde van de liefde te betekenen. Je kunt ook een pauze inlassen. Maar levert dat iets op, buiten een ‘het is ingewikkeld’-status op Facebook? Artikel van Maïthé Chini voor De Morgen

Lees meer

#metoo is dat iets van alle tijden?

In het hele #metoo-debat hoorden we via de media vaak dezelfde stemmen. Daar wou Libelle verandering in brengen door hun oor te luisteren te leggen bij hun lezeressen van verschillende leeftijd. Al kon een expert niet helemaal ontbreken….Tekst: Els De Ridder en Evelien Roels

Lees meer

Open relaties

Het spreekt tot de verbeelding: een open relatie. En het is misschien wel all fun and games, tot blijkt dat het dat toch niet is. Want wat voor de ene werkt, werkt niet per se voor de andere. Artikel van Nele Reymen voor Flair

Lees meer

Wat zou u kiezen: één miljoen of ware liefde?

Eén miljoen euro of de ware liefde? Eén op de drie Belgen kiest voor de snelle centen, zo blijkt uit een nieuwe bevraging. Bij singles laat zelfs meer dan de helft de potentiële prins of prinses liever schieten in ruil voor een fikse som. Ontnuchterend, maar ook ­realistisch, zegt relatiedeskundige Rika Ponnet. Artikel van Kim Clemens voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Liefde is… samen naar andere koppels gluren

Met ‘Matchmakers’ en ‘Boer zkt vrouw – de wereld rond’ krijgt Vlaanderen er twee datingprogramma’s bij. Relatie-tv is populairder dan ooit en voedt het idee dat een succesvolle liefdesrelatie maakbaar is. Artikel van Cathérine De Kock voor De Standaard

Lees meer

Hoe onlinedatingapps voor meer multiculturele liefde zorgen

Swipend aan je trekken komen of een nieuwe partner vinden is zo gewoon geworden dat het ons andere liefdeshorizonten doet verkennen. Tinderen blijkt bijvoorbeeld steeds meer de motor te zijn voor internationale en interraciale relaties. "Zo’n datingapp trekt je uit je eigen kringetje." Artikel van Barbara Debusschere voor De Morgen

Lees meer

Zullen we vrienden blijven?

Jarenlang deelden jullie alles met elkaar. De liefde is groot en jullie kennen elkaar door en door. Maar dan is de passie over. Kan jullie liefde vriendschap worden of ga je beter elk je eigen weg? Artikel van Eline Geboers voor Flair

Lees meer

De verborgen pijn van de onvrijwillig celibataire man

Ze hadden het al niet makkelijk. En sinds Alek Minassian de Incel-revolutie aankondigde en in Toronto op een mensenmassa inreed, nog veel minder. Gesprekken over en met Vlaamse incels, ‘onvrijwillig celibataire mannen’. Artikel van Kim Van de Perre voor De Morgen

Lees meer

Moederdag, het feest van de imperfectie

Heeft u een dochter? Proficiat. Maar ook: ocharme. Want geen relatie zo complex als die tussen moeders en dochters. ‘Moeders zijn nog altijd veel strenger voor hun dochters dan voor hun zonen.’ 'Moeders over dochters, dochters over moeders', artikel van Sarah Vankersschaever voor De Standaard.

Lees meer

Opnieuw leven in verbondenheid

‘Een mens is niet gemaakt om alleen te zijn.’ Het is evenveel boutade als waarheid. Rika Ponnet (50) van ‘Duet Relatiebemiddeling’ ziet het elke dag in haar praktijk. Ook op latere leeftijd, als voor velen verlies al een keer is langs geweest, zoeken mensen naar verbinding. Met veel geloof en ambitie om het (weer) goed te doen. Suzanne Antonis interviewt Rika Ponnet voor Okra.

Lees meer

Hoe betrouwbaar is online liefde?

Elke single weet het: 't is niet simpel om een nieuwe liefde te vinden, ook al zijn er datingsites en apps genoeg. Hoe zit het met de virtuele vonk? Artikel van Lies Van Kelst voor Libelle

Lees meer

Romantiek of ratio?

Programma’s als Blind Getrouwd en het succes van datingsites lijken erop te wijzen dat we vandaag wat rationeler met de liefde willen omgaan. Een computer of een team experten die onze perfecte match helpen vinden? Graag! Maar uiteindelijk willen we ook allemaal ‘een klik’ voelen. En is dat niet zuiver romantiek? Artikel van Sigyn Elst voor Psychologies Magazine

Lees meer

Gehuwden blijven veel vaker samen dan wettelijk samenwonenden, dit zijn de gevaren en de kansen

Wettelijk gaan samenwonen? Het lijkt bijna even goed als trouwen: je tekent tenslotte een contract met mekaar. Toch is het allesbehalve een garantie om samen te blíjven, blijkt uit onderzoek van de UAntwerpen. Wat zijn de factoren die méér garantie geven op een oude dag waarin je met twee onder een dekentje ligt? Een overzicht. Artikel van Nadine Van der Linden voor Het Laatste Nieuws

Lees meer

Midlife: crisis of kick?

Wie de midlife bereikt, hoeft niet te panikeren. Er komt geen crisis, maar een nieuw begin. Dat is de boodschap van het nieuwe boek Midlife Kick. Maar hoe zit het nu met die midlifecrisis. Is het een feit of een mythe? 10 vragen over midlife door Stefanie Van den Broeck voor Knack.

Lees meer

Hoe wordt een echtscheiding geen vechtscheiding

Een echtscheiding met onderlinge toestemming – kortweg: EOT – verloopt sneller en is goedkoper... Als je tenminste samen tot de juiste afspraken kan komen. Hoe zorg je ervoor dat ondanks alle goede voornemens die echtscheiding toch geen vechtscheiding wordt? Seksuologe en relatiebemiddelaar Rika Ponnet geeft advies. Artikel van Anne Peeters

Lees meer

Vakantie, een relatietest

Het kan de band hechter maken en de liefde weer doen opflakkeren, maar net zo goed een periode van conflicten zijn en zelfs een relatiebreuk inluiden. Hoe komt het dat een vakantie zo’n heftige periode is voor je relatie? Artikel van Carine Stevens voor Bodytalk

Lees meer

Gaat hij me wel mooi vinden?

Herpartneren op latere leeftijd, na een huwelijk of lange relatie, het is het pad dat velen via Duet bewandelen. En uiteraard komt daar dan telkens ook opnieuw ‘een eerste keer’ bij. Voor het eerst vrijen met iemand als er al wat meer jaren op de teller staan, brengt vaak onzekerheid met zich mee. Een aantal suggesties bij die eerste stap, deze week in Libelle.

Lees meer

Tot de ziekte ons scheidt

Eerst het goede nieuws: dankzij de medische vooruitgang overleven mensen ongevallen en aandoeningen die hen een paar decennia geleden nog fataal waren geworden. Dat heeft evenwel ook tot gevolg dat steeds meer koppels met een ongeneeslijke ziekte moeten zien (samen) te leven. Op langere termijn blijkt dat allesbehalve vanzelfsprekend te zijn. Artikel van Ann Peuteman voor Knack

Lees meer

Verboden liefde op school

Ha, die middelbare schooltijd: met een stinkende turnzak onder je snelbinder naar school fietsen, zwoegen op stapels algebra en na schooltijd afspreken met je leerkracht om een potje te vrijen. Het klinkt niet zo vertrouwd in de oren, maar het gebeurt vaker dan u denkt. Humo sprak met drie leerlingen over hun verboden relatie met een leerkracht en bevroeg een seksuologe over hoe (on)kies zoiets is. Artikel van Sophie Pycke voor Humo

Lees meer

Waarom we tijdens de vakantie sneller verliefd worden

De zomer doet soms gekke dingen met een mens. Hoteldebotel verliefd worden en de liefde van je leven achterna gaan. Zonder nadenken. Of het omgekeerde. Na de zoveelste ergerlijke vakantie met je partner, besluiten dat je niet meer met hem of haar verder wil… Zijn zon en zomerse waarden schuldig of spelen andere factoren een rol?

Artikel van Manon Kluten voor Het Belang van Limburg

Lees meer

Hoe zorg je voor de ideale work-lifebalans met je partner?

Wie samenleeft met een partner of gezin, moet vaak extra moeite doen om de werk-privébalans in evenwicht te houden. Leent de ene job zich hiertoe beter dan de andere? Bestaat er eigenlijk zoiets als de perfect jobmatch tussen partners? Anneleen De Leyn van vacature.com zocht het antwoord bij relatiedeskundige Rika Ponnet.

Lees meer

Ik wil altijd het laatste woord hebben

Mensen die niet kunnen loslaten in een discussie roepen vaak irritatie op bij hun gesprekspartners. Een tip voor wie zich blauw ergert: besef dat achter dit soort gedrag meestal een emotionele kwetsbaarheid schuilgaat. Tekst: Christine Lamiable en Siska Verstraete voor Psychologies Magazine

Lees meer

Relaties in digitale tijden

We swipen door het liefdesleven. Internetdaten en datingsites bieden een overvloed aan mogelijkheden, maar soms zien we door de bomen het bos niet meer. Rika Ponnet geeft tips en uitleg vanuit haar jarenlange ervaring als relatiebemiddelaar. Zij is seksuologe van opleiding en inmiddels het bekenste gezicht van het relatiebureau Duet, dat ze in 1995 mee oprichte. Door haar expertise is ze een veelgevraagde relatiedeskundige in diverse media. Artikel van Evelien Vandenbussche voor deMens.nu

Lees meer

Wie niet waagt, blijft maagd

Wie niet waagt, blijft maagd. En dus haalt Ilyas Baert (26) de grove middelen boven om van zijn maagdelijke status af te geraken. De jongeman stuurt een persbericht rond in de hoop dat de vrouw van zijn ­leven reageert. “Omdat iedereen rond mij ­intussen gesetteld lijkt”, zegt hij, terwijl hij maar niet uit de startblokken geraakt. Toch staat Ilyas verre van alleen. Liefst één op de tien van zijn leeftijdsgenoten wacht nog op die allereerste keer. Artikel van Kim Clemens voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Ooit gehoord van ‘phubbing’? Nu wel, en het kan uw relatie schaden

U gaat uit eten met uw partner, maar die zit voortdurend zijn smartphone te checken: meer dan zes op de tien Belgen ergeren zich daaraan. Dat blijkt uit een bevraging door het onafhankelijke onderzoeksbureau Indiville in opdracht van levensverzekeraar NN. Artikel van Eva De Poorter voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Goed voor élke relatie: de digitale detox

Vraag aan de vier koppels welke opdracht ze élk koppel in Vlaanderen kunnen aanbevelen en je krijgt hetzelfde antwoord: de digitale detox. Eén week lang geen smartphones, tablets of tv, toch niet in elkaars aanwezigheid. Tom De Leur van Het Nieuwsblad vroeg de mening van Rika Ponnet.

Lees meer

Wetenschappelijke studie bewijst: de beste minnaar is een ‘boekhouder’

Goed nieuws voor de mannelijke lezer: eindelijk weten we wat vrouwen willen in bed. Geen passionele, heetgebakerde donjuan die hen te pas en te onpas tegen de muur plakt. Neen. De beste minnaars blijken nauwgezette, consciën­tieuze en georganiseerde types. Een boekhouder dus. Artikel van Bert Heyvaert voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Door woelig water

Een kind krijgen, op pensioen gaan of als nieuw samengesteld gezin gaan samenwonen: het zijn maar enkele moeilijke momenten binnen een relatie. Relatietherapeute Rika Ponnet zet de 7 belangrijkste kritieke punten op een rij. Tekst: Lisa Gabriëls voor Libelle

Lees meer

Niet te dichtbij

'Die heeft bindingsangst', zeggen we al snel over iemand die geen relatie wil. Maar mensen zonder partner hebben door vaak goede redenen voor. Artikel van Anouk Tulner voor Psychologie Magazine Nederland

Lees meer

Liefde op het eerste gezicht bestaat dat eigenlijk wel echt?

Boer Jeroen uit Duitsland heeft na twee afleveringen in het nieuwe seizoen van ‘Boer zkt. Vrouw’ een serieuze boon voor kandidate Severien. Vanaf het eerste moment dat hij de vrouw zag, is hij helemaal ondersteboven van haar. En hij is niet alleen: ook zij glundert in zijn gezelschap. Maar bestaat liefde op het eerste gezicht eigenlijk wel? Hanne Vandenweghe van Het Nieuwsblad vraagt het aan Rika Ponnet.

Lees meer

Tot de bouw ons scheidt

Bouwen en verbouwen, het is niet bepaald a walk in the park voor je relatie. Tussen stof en slijpschijf komen heel wat emoties los. Lastig, maar niet onlogisch. "Een huis is een verlengstuk van onszelf en ons leven geworden." Artikel van Lien Lammar voor Weekend Knack

Lees meer

'Wat mensen vroeger zochten in God, zoeken ze vandaag in de liefde'

De één is een wereldberoemde Belgische psychotherapeute die al jaren in de States woont en werkt. De ander is Vlaanderens bekendste relatiebemiddelaarster. Knack bracht Esther Perel en Rika Ponnet voor het eerst samen om te praten over liefde in het digitale tijdperk. 'Er is vandaag ontzettend veel angst om te worden gekwetst.'

Lees meer

Hoe we kijken naar de liefde is veel te negatief

Nooit waren er zo veel opties om de liefde te vinden en tips om ze te houden, en toch waren nooit meer mensen alleen en ontgoocheld in Cupido. Met haar nieuwe boek Alleen met jou, een even stevig onderbouwd als vurig beargumenteerd pleidooi voor de romantische liefde, hoopt liefdesexpert Rika Ponnet het tij te keren. "Onze kijk op liefde is veel te negatief." Artikel van Barbara Debusschere voor De Morgen, foto Francis Vanhee

Lees meer

Wat reality-tv als Blind Getrouwd ons leert over het leven

Relatiebemiddelaar en seksuologe Rika Ponnet praat met een voormalige deelnemer van een reality-programma. Ze zit in met de Marjoleins van de reality-wereld die door heel Vlaanderen multimediagewijs met pek en veren worden beladen. "Psychologische begeleiding bij zo'n reality zou overbodig moeten zijn. En mensen zouden nooit ‘collateral damage’ mogen zijn."

Column voor Radio1.be

 

Lees meer

Waarom we zó graag (en massaal) naar reality-tv kijken

"Blind getrouwd" en "Temptation island": twee televisie­programma's die de voorbije weken vlot over de tongen gingen. In huiskamers, op sociale media, en aan menig koffieautomaat op het werk. Beide realityprogramma's trokken nooit meer kijkers dan nu. Maar waarom kijken we zo graag naar andermans relatieperikelen? Dat zoeken Elisabeth Ackaert en Kirsten Sokolwe in deze podcast uit.

Lees meer

Elke relatie, elke seksualiteit is met 'zin' beladen en dus zinvol

Hoe langer ze met mensen werkt, hoe minder ze moraliteit een zinvol uitgangspunt vindt om te kijken naar seksueel en relationeel gedrag. ‘Niet-oordelen’ en zoeken naar het waarom van menselijk gedrag heeft de absolute overhand gekregen, zegt seksuologe en relatiedeskundige Rika Ponnet. Interview: Ilse Cornu voor MagaZijn

Lees meer

Bij Johan en Kitty ontbreekt bijna alle intimiteit

Johan (53) en Kitty (41) zijn 17 jaar gehuwd en hebben een dochter van 11. Ze doen als koppel veel samen, maar hebben allebei toch het gevoel dat er veel afstand is. Ook hun seksleven staat op een laag pitje.

Column voor Libelle

Lees meer

Ik wil de zaag niet zijn

Checken of de kinderschoenen nog passen, vakantiekampen boeken, verjaardagskaarten schrijven, snel het toilet poetsen voor de gasten arriveren. Doe jij dat allemaal? Dan doe je aan 'emotionele arbeid'. En ben je wellicht overbelast. Tekst Rien De Mey voor Weekend Knack

Lees meer

Bananenboom

Moederen betekent in essentie je kinderen leren om stap voor stap het veilige nest te verlaten, de wereld te verkennen en een eigen leven uit te bouwen. Soms houden moeders hun kinderen vast in het nest, omdat ze dat zelf nodig hebben. Daarover gaat ‘Bananenboom’, mijn februaricolumn in Psychologies.

Lees meer

Dag van de liefde

De liefde lijkt vandaag heel vaak op een chaotisch hindernissenparcours, ook op jonge leeftijd. Een teveel aan richtingsaanwijzingen vanuit de maatschappij, de psychologie…versterkt dat gevoel vaak, met een nog grotere faalangst als gevolg. Mijn sessies met een heel jong koppel toonden dat glashelder aan, net als de wel te volgen weg.

Column Psychologies Magazine

Lees meer

Groei

Emotionele groei zien we vaak als een lineair proces, terwijl het in de realiteit altijd een verhaal is van vallen en opstaan, van even terug keren om dan weer verder te gaan. Column van Rika Ponnet voor Psychologies Magazine

Lees meer

Oplichter

Een weifelend zelfwaardegevoel, we krijgen er allemaal wel eens mee te maken. Soms gaat zo een zelftwijfel heel diep: een stem van binnen, van op je schouder die je toefluistert of schreeuwt dat je een nul bent, waardeloos, ‘a waste of space’. Genieten van de dingen die je kan en realiseert lukt dan niet. Erger, je hebt het gevoel dat ze niet echt zijn, niet onderbouwd zijn, wat jou tot een oplichter in je eigen leven maakt. Waar die stem vandaag komt en hoe we er ons bewust van kunnen worden, daarover gaat ‘Oplichter’, de nieuwe column van Rika Ponnet voor Psychologies.

Lees meer

S.O.S. Relatie onder druk

Luc (48) en Hilde (42) wonen drie jaar samen. Luc heeft twee grote dochters die hij maar af en toe ziet, Hilde heeft twee puberzonen. Het contact tussen Luc en zijn stiefzonen verloopt moeizaam en dat leidt tot veel conflicten met Hilde.

Column Libelle

Lees meer

S.O.S. Relatie onder druk

Marijke (44) en Dries (54) zijn drie jaar samen en hebben elk kinderen uit een vorig huwelijk. Er zijn in hun relatie altijd wrijvingen geweest over de betrokkenheid van Dries. Afgelopen zomer kreeg Marijke borstkanker en de manier waarop Dries daarmee omgegaan is, heeft een kloof geslagen.

Column Libelle

Lees meer

S.O.S. Relatie onder druk

Margot(33) en Jelle(30) zijn zes jaar gehuwd en hebben twee jonge kinderen. Margot vindt dat hun huwelijk een sleur aan het worden is en wijt dit aan een gebrek aan initiatief van Jelle. Ze heeft het gevoel dat ze overal alleen voorstaat.

Column Libelle

Lees meer

S.O.S. Relatie onder druk

Jacques (46) en Valerie (39) wonen 5 jaar apart maar zijn niet gescheiden. Valerie voedt de kinderen op en Jacques kan hen zien telkens hij dat wenst. Valerie wil daar nu een andere regeling rond, naar aanleiding van een incident met een relatie die ondertussen afgelopen is. Ze wil deze bespreking het liefst onder begeleiding doen en komen langs.

Column Libelle

Lees meer

S.O.S. Relatie onder druk

Annelies (43) en Peter (49) hebben sinds 4 jaar een geheime relatie. Annelies is gescheiden en heeft drie kinderen, Peter is gehuwd en heeft ook drie kinderen. Hij worstelt al twee jaar met de vraag of hij wil scheiden of blijven, wat zijn relatie met Annelies enorm onder druk zet. Ze komen op gesprek.

Column Libelle

Lees meer

S.O.S. Relatie onder druk

Patrick (50) en Isabel (44) zijn 18 jaar gehuwd en hebben twee tienerdochters. Patrick heeft recent aangekondigd dat hij alleen wil gaan wonen en de scheiding wil inzetten. Voor Isabel is het een donderslag bij heldere hemel. Ze willen kijken of hun huwelijk nog te redden valt.

Column Libelle

Lees meer

S.O.S. Relatie onder druk

Bart (47) en Karin (48) zijn 20 jaar gehuwd en hebben twee dochters van 16 en 17. Bart is onlangs thuis vertrokken en woont voorlopig op hun appartement aan zee. Hij is het agressief gedrag van Karin beu. Ze willen uitzoeken of hun huwelijk nog te redden is.

Column Libelle

Lees meer

S.O.S. Relatie onder druk

Ilse (48) en Dirk (63) zijn 15 jaar samen. Dirk was voorheen gehuwd en heeft twee volwassen zonen. Binnenkort gaat Dirk met pensioen en dat zorgt voor veel spanningen in hun relatie.

Column Libelle

Lees meer

S.O.S. Relatie onder druk

Stefanie (33) en Claude (37) zijn drie jaar samen, maar hebben al een tijdje een moeilijk lopende relatie. Stefanie is onverwacht zwanger geworden en beiden weten niet hoe het nu verder moet.

Column Libelle

Lees meer

S.O.S. Relatie onder druk

Maaike (37) en Sander (39) zijn vier jaar samen en hebben twee kleine kinderen. De laatste tijd maken ze vaak ruzie over de puberzonen van Maaike uit een eerdere relatie.

Column Libelle

Lees meer

Roy heeft een minnares, Ester verdraagt het niet meer

'Ester (45) en Roy (47) zijn 20 jaar gehuwd en hebben twee dochters van 11 en 14. Roy heeft sinds jaren een relatie met zijn assistente. Ester heeft dat jaren verdragen, maar wil nu dat Roy kiest. Hij begrijpt niet waarom nu ineens alles anders moet.' Column van Rika Ponnet voor Libelle

Lees meer

Patrick wil experimenteren op seksueel vlak, Femke niet

Patrick (44) en Femke (33) hebben sinds twee jaar een latrelatie. Patrick heeft een liberale en libertijnse visie op seksualiteit en verwacht meer en meer dat Femke daarin meegaat. Ze hebben daarover regelmatig conflicten en komen op gesprek.

Column Libelle

Lees meer

Solana en Andries maken veel ruzie

Andries (37) en Solana (31) zijn twee jaar gehuwd. Het samenleven verloopt moeizaam, er zijn veel conflicten, iets waarmee vooral Andries het bijzonder moeilijk heeft. Hij voelt zich opgebrand binnen hun relatie. Ze komen op gesprek.

Column Libelle

Lees meer

Sanne verdenkt Stef van overspel

Sanne (37) en Stef (43) zijn vier jaar samen waarvan 3 samenwonend. Sanne heeft recent online ontdekt dat Stef heel vaak op goksites zit en ze is er zeker van dat hij ook regelmatig andere vrouwen ziet. Stef zegt dat Sanne spoken ziet.

Column Libelle

Lees meer

“Mannen vinden mij 'te lief'. Hoe kan je nu te lief zijn?”

Ik ben een single vrouw (33) en heb al een aantal relaties gehad. Telkens worden die door de ander verbroken en krijg ik daar geen duidelijke reden voor. Ze vinden me allemaal lief, aangenaam om bij te zijn, makkelijk om mee te leven, aardig, maar misschien te lief voor hen. Ik begrijp dat niet. Hoe kun je nu te lief zijn? Misschien is het een drogreden, spelen andere dingen, maar die ken ik dan niet. Ik weet het soms niet meer.

Column Het Nieuwsblad Magazine

Lees meer

Sinds mijn vrouw geld erfde, is elk evenwicht zoek

Ik, een man van 44, ben 16 jaar gehuwd en heb twee tiener-dochters. We hebben de dingen altijd eerder klassiek geregeld: mijn vrouw werkte deeltijds – van mij hoefde ze zelfs niet te werken – en zorgde voor de kinderen, terwijl ik een mooi gezinsinkomen binnenbracht. Dat heeft altijd gewerkt, tot mijn vrouw een grote erfenis te beurt viel. Sindsdien is elk evenwicht zoek en hebben we de hele tijd conflicten. Ik heb het gevoel dat ze me niet meer respecteert. Hoe kunnen we dit keren en opnieuw het evenwicht van voorheen kennen?

Column Het Nieuwsblad Magazine

Lees meer

Mijn ‘friend with benefits’ kwam iemand anders tegen

Ik, een man van 34, had de afgelopen vier jaar, bewust, een relatie die valt onder de noemer friend with benefits. We zijn altijd open en eerlijk met elkaar omgegaan. Acht maanden geleden verbrak ze onze relatie omdat ze iemand is tegengekomen. Ik wist dat dit deel van de afspraak was, maar heb het bijzonder moeilijk met deze breuk. Ik ben er echt ziek van en denk dat ik de fout van mijn leven heb gemaakt door me niet echt voor haar open te stellen.

Column Het Nieuwsblad Magazine

Lees meer

Mijn vriend leidde een dubbelleven

Ik, een vrouw van 46, kwam vijf maanden geleden een toffe man tegen. Een schipper die drie weken thuis is, drie weken vaart. Hij was zo zorgzaam, deed alles voor mij en mijn dochters als hij thuis was. Tot vorige week bleek dat hij nooit single was. Dat hij identieke momenten beleefde met een andere vrouw. Alles was één grote leugen. Hij blijft echter proberen het uit te leggen, zegt dat hij met haar wou breken. Kan ik dat nog vertrouwen? Ik heb het moeilijk om de breuk te aanvaarden.

Column voor Het Nieuwsblad Magazine

Lees meer

“Als deze verliefdheid niets wordt, kom ik dat niet te boven”

"Ik, een vrouw van 43, ben al een paar maanden erg verliefd. Het was aan beide kanten liefde op het eerste gezicht, een intense ervaring. Toch krijgt onze relatie niet echt vorm, staan we nu even ver als toen. En ook al zegt hij regelmatig dat hij van me houdt, ik voel me vaak alleen, niet gezien, genegeerd. Zo kan hij periodes heel weinig van zich laten horen, wat me wanhopig maakt. De gedachte dat dit niets wordt, maakt me bijna ziek. Ik weet niet meer wat gedaan."

Column voor Het Nieuwsblad Magazine

Lees meer

Een knipperlichtrelatie put me uit. Maar als mijn ex morgen aan mijn deur staat, zeg ik weer ja.

Ik, een man van 35, beleefde vorig jaar een paar heel intense maanden met een vrouw, tot ze voor haar ex koos. Pijnlijk, maar ik slaagde erin het een plaats te geven. En toen bedacht ze zich: het werd niets met de ex, ze miste me. Ik was zo gelukkig. Tot een paar weken geleden. Ze weet het niet meer. Dit valt zwaar. Meer dan de pijn van de afwijzing voel ik dat ik al mijn vertrouwen kwijt ben. Hoe kan ik ooit nog geloven dat iemand me graag ziet? En het ergste, als ze morgen aan mijn deur staat, zeg ik opnieuw ja. Column voor Het Nieuwsblad Magazine

Lees meer

Emily twijfelt aan haar relatie met Daan sinds ze haar ex weerziet

Daan (25) en Emily (23) zijn vier maanden samen. Wat aanvankelijk startte als iets heel vrijblijvends, krijgt voor beiden vastere vorm, maar ze voelen zich daar allebei heel onzeker bij. Ze willen graag wat gecoacht worden in hun startende relatie. Column van Rika Ponnet voor Libelle

Lees meer

“Mijn vriend blijft zijn ex zien en liegt erover. Moet ik bij hem weg?”

"Ik heb nu bijna vier jaar een relatie. Ik vermoed dat hij een narcist is, en dat ik codependent ben. Al snel ontdekte ik dat hij loog over het afspreken met zijn beste vriendin, een ex. Eerst ontkende hij, tot ik hem confronteerde met bewijzen. Na een lange ruzie zei ik hem daar geen probleem mee te hebben, zolang ik op vóórhand weet dat hij haar opzoekt. Dat beloofde hij. Maar ondertussen heb ik hem al vijf keer betrapt op een leugen omtrent hun afspraakjes. Hij verwijt me dat ik dat zelf in de hand werk. Hij zegt dat hij liegt om ruzie te vermijden. Mijn vertrouwen in hem is volledig weg. Ik wil een punt zetten achter de relatie. Maak ik de juiste keuze? Of is zijn gedrag toch mijn schuld?" Column voor Het Nieuwsblad Magazine
 

Lees meer

Gouden relatiejaren

Relatiebemiddelaar Rika Ponnet buigt zich in haar nieuwe column over 'liefde' en 'opnieuw beginnen in de liefde' bij vijftigplussers. "De relatiesatisfactie, maar ook seksualiteitstevredenheid, piekt tijdens die jaren."

Lees meer

Nieuw samengesteld gezin

Naar aanleiding van de column ‘De mijne, de jouwe en de onze", heeft Jan Hautekiet (Radio1) het met Rika Ponnet en een aantal getuigen over het nieuw samengesteld gezin.

Lees meer

Zestigers scheiden vaker dan ooit

Almaar meer zestigplussers beslissen om te scheiden, zo blijkt uit de nieuwste statistieken inzake echtscheiding. De reden daarvoor wordt al eens gelegd bij de gepensioneerde man die er plots altijd is en het huis wil overnemen, zeer tegen de zin van zijn partner. Klopt die stelling wel, vroeg Katrien Palmers van Radio 2 zich af. Ze interviewde een aantal zestigers over hun huwelijksleven en liet me meeluisteren én commentaar leveren. Dat het verhaal iets complexer is dan het ‘mannen-met-pensioen-syndroom" werd snel duidelijk.

Lees meer

Coole sportcar geen vrouwenmagneet

Borrat, maar ook Astrid Bryan hadden het over een ‘pussy magnet": blitse auto"s waarmee je als man scoort bij vrouwen. Amerikaans onderzoek toont nu echter aan dat wie op zoek is naar een ernstige relatie, het beter wat soberder aanpakt in zijn autokeuze.

Lieven Vandenhaute van Nieuwe Feiten (radio1) belt Rika Ponnet.

Lees meer

Na de vakantie meer aanvragen tot echtscheiding

De zomertijd, vakantietijd, het lijkt een langgerekte periode van onverstoord geluk en genieten, van samen dingen doen, herbronnen, opladen. Niet voor iedereen, zo blijkt. Na de vakantie, in september, piekt het aantal aanvragen tot echtscheiding. Daar wilde Laura Tesoro van MNM het fijne van weten. Ze belde naar Rika Ponnet.

Lees meer

Eén koppel, twee slaapkamers

Van gesnurk tot een botsend bioritme. De redenen waarom 1 op de 5 Belgische koppels vandaag solo slapen lopen uiteen. Prima voor je nachtrust, juichen slaapexperten de trend toe maar zijn er ook valkuilen aan verbonden? Artikel van Kari Van Hoorick voor Plus Magazine

Lees meer

'Nee, mama en papa gaan niet scheiden'

Als je met je partner aan kinderen begint, is het opzet om nog lang en gelukkig te leven. Als gezin. Als dat leven wel lang, maar niet gelukkig blijkt te zijn, wordt een scheiding vaak onafwendbaar. Maar wat dan met die kinderen? Want welke ouder wil zijn kinderen het ongeluk van een scheiding aandoen? Tekst: Nele Reymen voor HBvL

Lees meer

Als je geen genoegen neemt met een zesje

'Ik ben vorige week dertig geworden. Het moment om te contempleren over bereikte en onbereikte doelen en eigen en maatschappelijke verwachtingen. Dertig is de leeftijd waarop vrienden in stroomversnelling trouwen en kinderen maken. En waarop singles een keertje extra nadenken over hun relationele status. Ik ook.' Artikel van Thalisa Devos voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Het geheim van een gelukkige relatie: “Zoek zijn sleutels niet en maak je geen zorgen over slechte seks”

De Amerikaanse bestsellerauteur Greg Behrendt, bekend van zijn boek ‘He’s just not that into You’ dat in 2009 werd verfilmd, is al achttien jaar - gelukkig - getrouwd met Amiira Ruotola. Het geheim van hun huwelijk? Dat zit volgens het koppel in de kleine dingen, die ze oplijsten in hun nieuwste werk ‘How To Keep Your Marriage From Sucking’. Vijf praktische tips om het leven als koppel makkelijker te maken, voorgelegd aan relatiedeskundige Rika Ponnet.

Lees meer

Waarom kibbelen mijn partner en ik steeds over hetzelfde?

Hij laat zijn sokken altijd rondslingeren. Zij zet nooit het dopje op de tandpastatube. Hij luistert niet. Zij geeft hem geen ruimte. Maar hoe ga je om met die steeds terugkomende discussies? Seksuologe Rika Ponnet geeft het antwoord in bovenstaande video.

Lees meer

Een tweede liefde, wanneer ben je er klaar voor?

Na een scheiding of de dood van je geliefde, volgt een intens rouwproces. Hoe lang dit duurt, wanneer je je opnieuw kan openstellen voor een relatie, dat is voor iedereen anders. Diny Thomas van Libelle vroeg duiding aan Rika Ponnet.

Lees meer

Oplichter

Een weifelend zelfwaardegevoel, we krijgen er allemaal wel eens mee te maken. Soms gaat zo een zelftwijfel heel diep: een stem van binnen, van op je schouder die je toefluistert of schreeuwt dat je een nul bent, waardeloos, ‘a waste of space’. Genieten van de dingen die je kan en realiseert lukt dan niet. Erger, je hebt het gevoel dat ze niet echt zijn, niet onderbouwd zijn, wat jou tot een oplichter in je eigen leven maakt. Waar die stem vandaag komt en hoe we er ons bewust van kunnen worden, daarover gaat ‘Oplichter’, de nieuwe column van Rika Ponnet voor Psychologies.

Lees meer

'Er bestaan geen formules voor echte liefde'

De liefde is niet eenvoudig. Daarom proberen we vaak om liefde aan te pakken met ons verstand. En minder met onze gevoelens. Dat maakt het wellicht eenvoudiger, denken we. Maar volgens Rika Ponnet klopt dat niet. Volgens haar moeten we net meer durven te voelen. Daarom schreef ze het boek ‘Alleen met jou.’ Artikel voor Lynn Claerhout voor Wablieft

Lees meer

Loslaten... hoe doe je dat?

'Laat het los', moet zowat het vaakst gehoorde advies zijn bij liefdesverdriet. Maar hoe doe je dat concreet? Annelies Dyck van Libelle vraagt het aan Rika Ponnet.

Lees meer

“Leeftijd is maar een factor. Maar het ís een factor”

Voor velen is de breuk tussen Frank Raes (64) en Cath Luyten (41) hét bewijs: liefde overwint veel, maar geen leeftijdsverschil van 20 jaar. Experts over de generatiekloof. “Leeftijd is maar één factor. Maar het is wél een factor.” Tekst: Eline Van Lancker en Ann Van den Broek voor De Morgen

Lees meer

De 'dubbele relatie’: wanneer je lief ook je collega is

Vier jaar lang met je lief aan een tv-serie werken zonder elkaar de kop in te slaan? Jonas Geirnaert en Julie Mahieu deden het voor De dag, Hoe is het om als koppel ook professioneel verstrengeld te zijn? “Als mijn partner zegt: ík ga nu iets drinken, dan weet ik dat hij alleen wil gaan.” Tekst: Lotte Beckers en Pieter Dumon voor De Morgen

Lees meer

Heen en weer geslingerd tussen kinderen én carrière: willen we te veel?

Als ouder wil je er zo veel mogelijk zijn voor je kinderen, samen leuke dingen doen en liefst elke dag vers koken. We willen ook een mooi, opgeruimd huis, een boeiende job en een mooi salaris. En graag nog wat me-time erbovenop alstublieft. De druk om alles goed te doen is groot en we lijken wel massaal te falen. Willen we vandaag gewoon te veel? Familiaal expert en relatiedeskundige Rika Ponnet schept duidelijkheid. Tekst: Anneleen De Leyn

Lees meer

Relaties op de werkvloer meer dan ooit aanvaard

Relaties op het werk zijn meer dan ooit aanvaard. Dat blijkt uit een ­enquête van uitzendbureau Tempo-Team. En hoe jonger de werknemer, hoe toleranter die is voor collegiale romances. “Logisch, jonge mensen staan niet strikt op die scheiding tussen privé en werk”, zegt relatie-expert Rika Ponnet. Artikel van Nina Bernaerts

Lees meer

De slechtste manier om je ex te vergeten

Hoe je snel een liefdesbreuk kan verwerken? "Door negatieve gevoelens te cultiveren tegenover de persoon die je graag ziet", zeggen ze aan de universiteit van Missouri-St. Louis. Relatiedeskundige Rika Ponnet denkt er, in haar column voor radio1.be, anders over.

Lees meer

Waarom hebben rijpere vrouwen het schijnbaar moeilijker op de relatiemarkt?

Waarom hebben rijpere vrouwen het schijnbaar moeilijker op de relatiemarkt? En of Rika Ponnet dat kon komen toelichten, vroegen ze bij Van Gils en Gasten. Het werd een breed gesprek. Waarom vrouwen de romantische boeken van Santa Montefiori verslinden. Waarom sommige mannen alleen een groen blaadje ambiëren. Waarom zovelen vandaag bij het daten niet voorbij hun angsten geraken. Els De Schepper was de bekende ervaringsdeskundige.

Lees meer

de Zevende Dag

Vinden vrouwen boven de 50 nog een lief? Die vraag stelde Lisbeth Imbo (de Zevende Dag) aan Rika Ponnet. Aanleiding is een brief die een vrouw van een relatiebureau kreeg waarin stond dat het bureau tijdelijk geen nieuwe inschrijvingen in die leeftijdscategorie toelaat.

Lees meer

Puberaal

Men zegt wel eens dat het belangrijk is het kind in onszelf te koesteren en dan hebben we het over de overgave waarmee kinderen de wereld ontdekken en beleven. Laat ons ook de puber in onszelf erkennen als een levenslange kracht die ons helpt meer en meer te worden wie we zijn. Column van Rika Ponnet voor Psychologies Magazine

Lees meer

Onzekerheid door groot leeftijdsverschil

Lies (33) en Bertrand (50) zijn 10 jaar samen en hebben een zoontje van 7. Bertrand heeft uit een vorig huwelijk 2 grotere kinderen, die hij slechts sporadisch ziet. Lies heeft recent ontdekt dat Bertrand iets gehad heeft met iemand op het werk. Hierover zijn er veel conflicten. Column Libelle

Lees meer

Fanny wil meer engagement van Mauro

Fanny (34) en Mauro (37) hebben sinds een jaar een latrelatie. Mauro wil graag gaan samenwonen, maar Fanny vindt dat er iets schort aan zijn engagement. Ze wil dat eerst duidelijk voelen, alvorens verder stappen te zetten. Column Libelle

Lees meer

Hoe kan ik mijn ex terugwinnen?

Sinds twee maanden is het uit met mijn vriend, na een relatie van net geen twee jaar. Hij miste zijn vroegere leven en zegt geen relatie meer te willen. Ik wil hem graag terug, maar heb hem al enkele weken niet meer gehoord. Is er een kans dat het goedkomt? Ik wil dat zo graag. Hoe pak ik dat best aan? Column Het Nieuwsblad Magazine

Lees meer

De slechtste manier om je ex te vergeten

Hoe je snel een liefdesbreuk kan verwerken? "Door negatieve gevoelens te cultiveren tegenover de persoon die je graag ziet", zeggen ze aan de universiteit van Missouri-St. Louis. Relatiedeskundige Rika Ponnet denkt er, in haar column voor radio1.be, anders over.

Lees meer

zomernachtsessies Villa Hellebosch

Dubbelinterview van Joël De Ceulaer en Griet Plets voor De Standaard weekblad met Rika Ponnet en Herman Brusselmans. Samen hebben ze het over groupies, over klanten bij een relatiebureau, over het belang van seks, over de literaire hype van het jaar en over Brusselmans' vrees voor de islam.

Lees meer

Er is leven na de scheiding

Niemand trouwt om te scheiden. Maar toch blijkt de romantiek bij steeds meer koppels na een tijd ver te zoeken. En dan moet je alleen verder, ook als vrouw. Hoe doe je dat? En wat zijn je kansen op een tweede ronde geluk? Is er leven na de scheiding? Een reportage van Barbara Claeys met deskundige uitleg van Rika Ponnet.

Lees meer

'Samenblijven voor de kinderen is zo gek nog niet'

'Haar relatie-adviezen zijn blijkbaar zo goed dat een collega besloot om ze gewoon over te schrijven. Zo werd seksuologe en relatiedeskundige Rika Ponnet op de valreep het slachtoffer van het Plagiaat van het Jaar. Een gesprek over macht, kinderen, politiek en overspel.'  Artikel van Joël De Ceulaer voor De Standaard, foto Jimmy Kets

Lees meer

Een echtscheiding is altijd een noodoplossing

Het Leuvense museum M begint stilaan uit zijn kinderschoenen te stappen. Tweewekelijks bekijken we een van de kunstwerken en spitsen het toe op een maatschappelijke tendens. Deze week: "De Zeven Sacramenten" van Rogier van der Weyden. Rika Ponnet in gesprek met Geert Janssen.

Lees meer

‘Kom, laat ons vrolijk zijn'

Elk onderzoek opnieuw die ene, opvallende waarheid: mannen wankelen na een scheiding heviger dan vrouwen. Vrijheid, geen blijheid. Guinevere Claeys verhaalt over mannen tijdens die eerste maanden, en het wankele bestaan daarna (De Standaard). 

Lees meer

Snelle koppels

Wie smoorverliefd is, doet de gekste dingen. Maar een zwangerschap na twee maanden of trouwen na een half jaar, is dat niet wat snel? Lies Van Kelst van Flair vraagt het aan relatiedeskundige Rika Ponnet.

Lees meer

Echtscheidingrisico in stijgende lijn

Schrikken toch: een op de twee huwelijken in Vlaanderen en twee op de drie in Wallonië zullen geen stand houden. Als we zo doorgaan. Koen Baumers van De Standaard vraagt aan socioloog Mortelmans en relatiedeskundige Ponnet om enige duiding.

Lees meer