Gaat hij me wel mooi vinden?

16 maart 2019

Herpartneren op latere leeftijd, na een huwelijk of lange relatie, het is het pad dat velen via Duet bewandelen. En uiteraard komt daar dan telkens ook opnieuw ‘een eerste keer" bij. Voor het eerst vrijen met iemand als er al wat meer jaren op de teller staan, brengt vaak onzekerheid met zich mee. Een aantal suggesties bij die eerste stap, deze week in Libelle.

Seksuologe Rika Ponnet: "Als je na een lange relatie voor het eerst opnieuw met iemand intiem bent, is het heel normaal om je onzeker te voelen. Elke situatie is natuurlijk weer anders, maar vaak was het seksleven de laatste jaren van het huwelijk al niet meer zo goed, waardoor het voor sommige vrouwen lang geleden is dat ze nog met een man het bed hebben gedeeld. Dat roept twijfels op: ga ik het nog wel kunnen?

Ook onzekerheid over het lichaam speelt een rol, zeker naarmate iemand ouder wordt. Bovendien ken je wellicht het seksuele verleden van je nieuwe partner niet, wat dan weer voor de angst kan zorgen dat je ‘tegenvalt" in vergelijking met vorige partners.

En ten slotte is er vaak onzekerheid over de toekomst. Zal dit wel blijven duren? Meent deze partner het goed, of is hij enkel uit op seks? En zal het lukken tussen ons, met eigen kinderen en pluskinderen?

Al die zaken kunnen het moeilijk maken om de stap naar intimiteit te zetten. Toch raad ik vrouwen aan om niet te veel te twijfelen. Als het voor jou goed aanvoelt, is het oké om er gewoon voor te gaan. Zelfs al zou het achteraf mislopen, dan heb je toch een fijne ervaring gehad. En wat die onzekerheid betreft, ook daar hoeven vrouwen zich echt niet zoveel zorgen over te maken.

Mannen zijn er, op hét moment, heus niet mee bezig of je ene borst wat lager hangt dan de andere. Of dat je buikje niet superstrak is. Wat kan helpen, is het besef dat hij net zo onzeker is. Ook mannen zijn bang om niet te kunnen presteren, en ook zij maken zich zorgen over hun lichaam.

Vrouwen hoeven zich er trouwens ook niet voor te schamen als ze na een lange relatie een paar losse contacten hebben. Misschien leren ze zichzelf op die manier weer kennen op seksueel gebied, en dat kan hen zelfvertrouwen geven. Ook hier is de enige richtlijn: voelt dit goed voor jou? Het enige dat echt niét oké is, is met iemand naar bed gaan uit angst om hem te verliezen. Ben je er nog niet aan toe, doe het dan niet. Als hij je om die reden afwijst, zat de relatie sowieso niet goed."