Geen drie keer, maar 1,4 keer per week.

26 januari 2012

Geen drie keer, maar 1,4 keer per week. Zo vaak heeft de Vlaamse man seks. Voor Vlaamse vrouwen is dat ongeveer hetzelfde. Zij komen uit op 1,3 keer. Het cijfer komt uit het grootste seksonderzoek ooit en laat velen opgelucht ademhalen: 'Eindelijk moeten mensen niet meer gefrustreerd zijn.' Kim Herbots van De Morgen vraagt duiding bij Paul Enzlin en Rika Ponnet.

 

Maar liefst 74.000 Vlamingen werkten mee aan het Leuvense onderzoek over hun seksleven.
Dat is, voor zover onderzoeker Paul Enzlin van het Instituut voor Familiale en Seksuologische wetenschappen van de KU Leuven weet, de grootste steekproef omtrent seks ooit wereldwijd.

 
De resultaten werden gisterenavond voorgesteld in het Eén-programma Ook getest op mensen en zijn, zo menen experts, vooral geruststellend. We doen het ongeveer 1,4 keer per week, we zouden met zijn allen wel wat vaker willen, maar desondanks zijn we tevreden met de gang van zaken.
 
Wie ook tevreden is, is seksuologe Rika Ponnet. Ze ziet ze maar al te vaak in haar kantoor: de koppels bij wie het op seksueel vlak allemaal niet zo vlot loopt en waar in de loop van de discussies altijd wel eens het argument op tafel komt 'dat het gemiddelde toch drie keer per week is'. "Voor hen is dit een zegen", zegt ze. "Doordat er in de media zo vaak op gehamerd werd dat drie keer normaal is, begonnen veel mensen aan zichzelf te twijfelen. Ze werden gefrustreerd en seks kwam in de prestatiesfeer terecht terwijl het net het omgekeerde zou moeten zijn. Die 1,4 keer lijkt mij een stuk dichter bij de waarheid te liggen. Al moet er voor mij helemaal geen aantal opgeplakt worden. Wat maakt het uit hoeveel keer een ander seks heeft?
 
"Ik hoop in ieder geval dat dit onderzoek voor velen een geruststelling kan zijn", zegt Enzlin. "Alleen hoop ik ook dat die 1,4 niet de nieuwe norm wordt. Als iemand vier keer per dag seks heeft of een keer per maand en daar tevreden mee is, is het goed."
 
De studie doorprikt ook in een keer de mythe dat veel seks vooral een zaak van jongeren is. Ook de jongere groep tussen de 16 en 29 houdt het op een bescheiden 1,5 keer. Na ons 50ste zakt dat nauwelijks tot 1,2 keer.
"Hoeveel seks we hebben hangt meer samen met in welke fase van een relatie we zitten dan met leeftijd", zegt Ponnet. "Iemand van 29 heeft vaak al een jaren of zeven een partner en dan is die eerste intensiteit er vanaf."De frequentie valt misschien wat tegen, maar we hebben wel vaker zin. Mannen zouden het het liefst vier keer per week doen, vrouwen hebben gemiddeld 2,6 keer per week zin in seks. De onderzoekers concluderen dat vrouwen er 'vaker in slagen om hun zin effectief om te zetten in seks'. Voor mannen is er een andere oplossing. Masturberen vrouwen nog niet eens per week, dan ligt dat bij mannen op bijna 2,5 keer. De discrepantie tussen zin en daad lijkt de Vlaming niet al te veel te deren. Zowel mannen als vrouwen zijn globaal bekeken gelukkig met hun seksleven.
 
"Je hebt natuurlijk niet altijd zin op het moment dat je partner in de buurt is", zegt Enzlin. "Vrouwen kunnen op hun werk een knappe man zien en opgewonden raken, maar ja, daar kunnen ze niet veel mee op dat ogenblik."
 
"Je mag ook de drukte van het leven niet onderschatten", meent Ponnet. "We zijn ook met zijn allen moe. Veel mensen hebben wel zin, maar zien het niet zitten om daar ook iets mee te doen gewoon omdat ze de energie niet hebben."