‘Ik wilde iets doen voor de wereld: mannen tonen zoals ze werkelijk zijn’

01 augustus 2015

Een date hebben en de mannen nadien te kijk zetten op internet: de Belgische studente Nathalie Lepaffe (24) doet het. Op haar weblog ‘Honest Profile’ klaagt ze de veel te positieve omschrijvingen van haar dates aan. Artikel van Silke Remmery die ook de mening van Rika Ponnet vraagt.

 

‘Groot, donker en leuk.' Het Tinder-profiel van de 26-jarige kerel klonk veelbelovend, vond de Belgische Nathalie Lepaffe (24). En dus sprak ze met hem af. Maar dat viel ­serieus tegen: de ‘leuk' klopte wel, de rest niet. Daarom ‘herschreef' ze zijn Tinder-profiel: ‘Leuk, leuk en leuk. Maar al wat ik uitkraam, klinkt als een verontschuldiging. Zelfs als je me vraagt om het zout door te geven, zal je bang zijn dat ik in huilen uitbarst.'

‘Ik wilde iets goed doen voor de wereld'
De 26-jarige man is maar een van de ‘slachtoffers' van Lepaffe, die momenteel in New York woont. Ze spreekt af met hen en zet hen (en hun leugenachtige omschrijving) nadien te kijk op haar blog ‘Honest Profile'.

‘Ik spendeer te veel tijd op Tinder, terwijl ik het niet eens leuk vind', motiveert ze haar ‘project'. ‘Ik zou ermee kunnen stoppen, maar ik wilde iets goed doen voor de wereld. Daarom heb ik besloten mannen te ontmoeten en na de date hun profiel te herschrijven. Hun éérlijk profiel.'

Zo schreef ze bij een ander profiel: ‘De spieren op mijn ­foto zijn waarschijnlijk niet van mij'. En nog een andere ­kerel, die zichzelf als sportief omschreef, noemde ze een ‘wannabe iron man' die ‘niet zo interessant is, maar wel een mooi dakterras heeft'.

Koekje van eigen deeg
De namen van de mannen zijn dan wel onleesbaar gemaakt en de foto's onherkenbaar, toch oogst ze er veel kritiek mee.

‘Als Nathalie niet zo'n asshole was geweest, zou ze nu misschien niet single zijn', klinkt het. Of: ‘Wat onder de na-foto's geschreven staat, zegt niets over de mannen, wel veel over haar.' Anderen ­geven haar een koekje van eigen deeg en herschrijven haar profiel: ‘Het ziet eruit alsof ik geïnteresseerd ben, maar eigenlijk ga ik uit met mannen om gebreken in hun persoonlijkheid te vinden en daarover te kunnen schrijven op mijn site.'

Begonnen in de les copywriting
­Lepaffe zegt dat de blog niet kwetsend bedoeld was. De studente begon met haar ­project na een brainstorm tijdens de les copywriting. Het was bedoeld als ludiek experiment, om aan te tonen hoe de realiteit verschilt van hoe men zichzelf verkoopt op het internet. ‘Ik focuste op de negatieve aspecten van een persoon, omdat mijn vrienden dat het grappigste vinden. Het ging mij nooit om het uiten van kritiek, maar wel om de er­varing van daten via Tinder.'

Ze is niet van plan om ermee op te houden. ‘Ik heb even niet meer gedatet, omdat ik de afgelopen weken veel reisde. Misschien begin ik er opnieuw mee.' Al is het maar de vraag of dat nog zal lukken nu haar naam zo bekend is. ‘Ik denk niet dat ­iedereen mijn naam kent. Zelfs áls dat zo is en mijn kansen op Tinder daardoor verkleinen, zal ik daar niet om treuren.'

De mening van een experte
Relatiedeskundige Rika Ponnet begrijpt waarom Lepaffe met de blog begon. ‘Er wordt inderdaad veel gelogen, al denk ik dat wie via sociale media een afspraakje regelt, dat ook weet. Tinder is een speeltuin en een deel van de leden ziet dat ook zo, waardoor ze zich beter voordoen dan ze werkelijk zijn. Gebruikers weten dat ze hun verwachtingen moeten bijstellen. Als Lepaffe zich ergert, is haar project een goede manier om daarmee om te gaan, maar nog beter lijkt het me dan gewoon weg te blijven van die ­kanalen.'