"Langdurig vreemdgaan is levensbedreigend"

02 april 2019

Gaan heel veel mensen vreemd?
Het lijkt alsof heel veel mensen vreemdgaan, of dat wel al eens gedaan hebben. Alleszins, als we de bevragingen in 'de boekskes' moeten geloven.
"Als mensen het toegeven, is dat vaak omdat die bevragingen anoniem zijn. In het openbaar blijft dat natuurlijk taboe."
"Het is geen sociaal wenselijk gedrag dus de statistische variatie is dan ook enorm. Het gaat van 10 tot 80 à 90 procent. Betrouwbaar onderzoek wijst uit dat het rond de 25 à 30 procent zit."
De verschillen tussen mannen en vrouwen lijkt niet groot. In een cultuur waar mannen en vrouwen quasi gelijk zijn is dat ook logisch.

Gradaties in vreemdgaan
Je hebt natuurlijk gradaties in vreemdgaan. Zo is systematisch vreemdgaan wel wat anders dan eens een keer betaalde sex hebben, of sexten...
"Vandaag heb je allerlei verschillende vormen van sexting. Via apps en websites kan je via je telefoon met anderen in contact komen. Dat wordt ook door sommigen als overspel ervaren. Eigenlijk valt er heel veel onder de vorm overspel."

Pas een probleem als je het ziet
Ponnet gelooft niet dat zo een affaires uit de lucht komen gevallen. Heel vaak hebben mensen al een vermoeden. Dat ziet Ponnet ook in de gesprekken die zijn voert in haar praktijk.
"Het is vooral erg verwoestend als het naar buiten komt. Maar de signalen zijn op voorhand duidelijk. Mensen voelen het al omdat sommige dingen anders aanvoelen dan ervoor. Maar die vermoedens worden niet uitgesproken. Verdringen werkt. Tot alles er uit komt."
"Langdurig vreemdgaan is levensbedreigend. Heel het leven dat je kent als gezin, wordt in vraag gesteld."