Liefde op late leeftijd: 'Het voelt alsof ik opnieuw een eerste lief heb'

17 maart 2019

Hoe begin je een nieuwe relatie als je al een groot deel van je leven achter de rug hebt? Hotel Römantiek-deelnemers Maria (68) en Albert (81) vertellen over vlinders die nog steeds fladderen en blauwe pillen. 'Ik zoek geen kopie van mijn vrouw.' Artikel van Jorik Leemans voor Weekend Knack

"De eerste keer dat Marc bleef slapen, in het bed waarin ik altijd met mijn man heb gelegen... Dat was moeilijk. Als je al zolang alleen bent en er ligt daar plots een andere man naast je: daar moet je aan wennen. Marc verstond dat, en dat vond ik heel schoon."

Het was voor Maria Geerts (68) nooit de bedoeling om aan het datingprogramma Hotel Römantiek een lief over te houden. Twaalf jaar geleden verloor ze haar echtgenoot en al die jaren woonde ze alleen in hun huis in Hombeek. Toen bleek dat haar twee dochters haar hadden ingeschreven voor de seniorenreis met Otto-Jan Ham, Sven de Leijer en Frances Lefebure, zag ze niet in waarom ze mee zou doen. "Ik was alleen, maar niet eenzaam", legt Maria uit. "Ik heb goede vrienden en een goede familie. Toen ik telefoon kreeg van Vier, moest ik er dus even over nadenken. Ik besloot mee te doen, maar vertelde dat ik niet bewust een relatie zocht. Daar wilde ik heel eerlijk over zijn."

Dat draaide nochtans helemaal anders uit. Na de opnames leerde ze mededeelnemer Marc (72) beter kennen. "Tijdens de reis had hij nog gezegd dat hij me te hevig vond", lacht Maria. "Maar toen we na een reünie samen nog iets dronken in het station van Antwerpen-Centraal, hebben we de ene na de andere trein laten passeren. En van het ene kwam het andere", knipoogt de 68-jarige guitig. "We zijn nu al meer dan drie maanden samen."

Ik zag niet in waarom ik mee zou doen aan Hotel Römantiek. Ik was alleen, maar niet eenzaam.
Maria

Verliefd zonder kleine kantjes
Zo"n nieuwe relatie op late leeftijd is niet altijd even eenvoudig, weet Rika Ponnet, seksuologe en relatiebemiddelaar bij Duet. "Maar ik zou ook niet zomaar zeggen dat het in het algemeen veel moeilijker is dan op jonge leeftijd." Het werkt vanuit een ander perspectief en andere verwachtingen, klinkt het. "Mensen zijn natuurlijk minder flexibel en hebben meer moeite om bepaalde dingen los te laten, zodat ze een gezamenlijk verhaal kunnen uitbouwen."

"Hierbij gaat het voornamelijk over praktische dingen, zoals het overbruggen van een afstand of het opgeven van een huis waarin ze al jaren wonen", duidt Ponnet. "Dat kunnen vaak spelbrekers zijn. Het enthousiasme om van die relatie echt iets te maken is voorwaardelijker. Mensen gaan zich makkelijker inhouden en wat meer vanuit hun hoofd handelen."

De uitleg van relatiebemiddelaar Ponnet weergalmt in Maria"s woorden. "Ik ga niet samenwonen, dat heb ik al tegen Marc gezegd", vertelt ze stellig. "Hij is verknocht aan Gent, ik aan mijn huis in Hombeek. Ik heb dit samen met mijn man opgebouwd en zou het moeilijk vinden als iemand bij mij kwam inwonen. Marc mag hier gerust blijven slapen, dat is allemaal geen probleem. Maar echt inwonen? Nee. Dat is een heel moeilijke stap. En dat gaat zo blijven, mij kennende."

Casanova
Liefde is dus voorwaardelijker, onthouden we. Maar de vlinders komen dus nog wel? "Natuurlijk word je nog verliefd als je mijn leeftijd hebt!" Aan het woord is de 81-jarige Albert Vroome, de gebruinde Casanova uit Kortenberg van afgelopen Hotel Römantiek. Hij keerde single terug van de trip naar Portugal met Otto-Jan Ham en co. "Maar je wordt niet meer verliefd gelak da golle verliefd wordt, meneer. Da kan ook niet. Wij hebben een heel leven achter ons: wij zijn getrouwd geweest, hebben kinderen en kleinkinderen. De schaduwkant die soms bij een relatie komt kijken, wil je niet meer hebben. Als je getrouwd bent, neem je iemands kleine kantjes erbij. Als je daarna alleen bent, wil je dat los kunnen laten."

Die frisse start noemt Rika Ponnet een van de grote voordelen van liefde op late leeftijd. "Het is de enige generatie die puur voor een relatie kan gaan. Op andere leeftijden hebben we andere motieven, zoals kinderen, een huis, carrière opbouwen, enzovoort. Het is die resem factoren die mee bepaalt voor wie je kiest op die leeftijd. Als je ouder bent, speelt dat allemaal niet meer mee. Dan gaat het gaat puur over die klik die je al dan niet voelt."

Het enige dat ik mankeer, is uw ouderdom hebben, meneer. Dan zou ik nóg gelukkiger zijn.
Albert

En die klik komt niet altijd, vertelt Albert. "Tijdens het programma zei iedereen steeds: "Albert, gij kiest nooit een vrouw!" Maar als je geen gevoelens hebt, kan je die ook niet forceren. En dat terwijl ik vaak al verliefd word als ik nog maar een knappe vrouw op straat zie lopen. (lacht) Dan ga ik er soms naartoe met een smoesje om vervolgens te vragen of ze geen zin hebben om met mij een koffie te gaan drinken."

"Ik heb heel veel contact met mensen die alleen zijn, maar ik herken mezelf niet in hun wensen", legt Albert uit. "Ikzelf ben heel gelukkig. Het enige dat ik mankeer, is uw ouderdom hebben, meneer. Dan zou ik nóg gelukkiger zijn. Op mijn ouderdom kan het binnen een dag, week of maand gedaan zijn. Ik beleef daarom ten volle elke dag van het leven. Als ik dan andere alleenstaanden hoor, zoeken ze precies gewoon iemand om hun verveling tegen te gaan. Ik heb nooit verveling gekend! Ik ben altijd bezig."

Geen kopie
Voor Maria liggen de grootste werkpunten binnen haar nieuwe relatie vooral nog bij zichzelf. "Gelukkig heeft Marc heel veel geduld met mij. Zo ben ik echt nog een bezige bij. Ik zit vaak nog dingen te doen, ook als Marc er is. Dan zeggen mijn kinderen dat ik moet stoppen met werken en samen met hem moet genieten. Dat moet ik dus nog leren. Het voelt alsof ik opnieuw een eerste lief heb. Marc is ook veertien jaar alleen, maar ik voel dat het bij hem allemaal veel gemakkelijker gaat."

In tegenstelling tot Maria heeft Albert sinds het overlijden van zijn vrouw wel nog enkele relaties gehad, maar hij heeft nooit opnieuw met iemand samengewoond. "Zo had ik een latrelatie met een dame uit Brakel. We zagen elkaar in het weekend en gingen samen op reis."

De jaren met mijn vrouw zijn de schoonste jaren van mijn leven geweest. Die wil ik niet herhalen, want dat gaat niet.
Albert

"Ik heb mijn vrouw verloren omdat ze zelf uit het leven is gestapt", verduidelijkt Albert. "Ze hielp mensen die mentaal niet in orde waren, maar ze werd zelf geestelijk ziek en zag het leven niet meer zitten. Hoewel ik haar graag gezien heb, voelde ik me in zekere zin nadien bevrijd. Tijdens de laatste maanden van haar leven was ze namelijk heel slecht. Versta me niet verkeerd: ik bedank mijn vrouw nog elke dag, want alles dat ik meemaak is dankzij haar. Ik heb haar altijd geire gezien en ik zie ze nog altijd geire."

Een partner die lijkt op zijn vrouw zaliger zoekt de tachtiger niet. "De jaren met mijn vrouw zijn de schoonste jaren van mijn leven geweest, benadrukt Albert. "Die wil ik niet herhalen, want dat gaat niet. Och, ik kan uren over haar vertellen."

Ook seksuologe Rika Ponnet beaamt dat mensen zelden op zoek gaan naar een kopie van hun partner. "Als je lang samen geweest bent met iemand, wil je die niet vervangen. Je bent daarnaast ook veranderd ten opzichte van vroeger en zoekt misschien andere dingen in iemand."

"Ik heb ook een hele goede man gehad. Nen helen braven", glimlacht Maria. "Hij deed alles voor mij en mijn kinderen. Zo kan je er geen meer vinden. En toch: Marc heeft er qua karakter wel wat van weg. Tegen hem kan ik ook alles zeggen. Ik moet me niet inhouden." (lacht)

Blauwe pillen
"En hebt ge al een lief?" Dezelfde vraag die de gemiddelde jonge single verafschuwt, krijgen ook oudere alleenstaanden vaak op hun bord, getuigen Albert en Maria. "Jaja, dat vragen ze bijna elke dag in mijn vriendenkring van de tennis", giert Albert. " Ze weten dat ik graag de Don Juan uithang. De meesten onder hen zijn bovendien getrouwd en horen dus al wel eens graag hoe het juist zit bij mij. Dan vragen ze al lachend of ik genoeg blauwe pillen bij heb. (lacht) Maar over zulke persoonlijke dingen spreek ik niet met hen hoor."

"Velen hebben gezegd: "Pakt toch iemand, Maria. Ge moet niet alleen blijven!"", zegt ook de 68-jarige vrouw uit Hombeek. "Ik kreeg heel vaak de vraag waarom ik nog geen nieuwe partner had. Ik had dat niet nodig, want ik voelde me goed. En zie me nu! Dat had ik nooit gedacht."

Ik ben heel lang bezig geweest met wat de mensen zouden zeggen of wat de buren zouden denken. "Amai, ze is haar man snel vergeten!"
Maria

"Ik weet dat het verkeerd is," gaat Maria verder, "maar ik ben heel lang bezig geweest met wat de mensen zouden zeggen of wat de buren zouden denken. (imiteert) "Amai, ze is haar man snel vergeten!" Maar dat was fout van me. Toen de aflevering op tv kwam waarin de relatie van Marc en mij bekend werd gemaakt, was werkelijk iedereen enthousiast. Op de kermis van ons dorp hebben minstens honderd mensen mij proficiat gewenst. Ik kan zonder zorgen buitenkomen met Marc. Dat vind ik zo plezant!"

Liefde is gezond
Naast plezant is het ook gezond, legt Rika Ponnet uit. Mensen die op oudere leeftijd samen zijn met iemand leiden een langer leven. "Alle gezondheidsaspecten zijn veel optimaler bij mensen die niet alleen zijn. Een partnerrelatie blijft de allerbelangrijkste buffer tegen allerlei vormen van stress en isolement. Je leeft gezonder omdat je zorgt voor elkaar en elkaar ondersteunt."

De beste tip voor oudere alleenstaanden? Blijf buitenkomen.
Relatiecoach Rika Ponnet

"De beste tip voor oudere alleenstaanden? Blijf buitenkomen", benadrukt de relatiecoach. "Er zijn tal van verenigingen waarin je mensen kan leren kennen. Blijf energie in je sociale leven investeren. En anders hebben we natuurlijk altijd Hotel Römantiek nog. Maar dat is natuurlijk maar voor 26 mensen weggelegd." (lacht)

Ook al heeft het televisieavontuur Albert geen nieuwe vriendin opgeleverd, laat de man zijn hoofd zeker niet hangen. "Ik heb echt geluk gehad dat mijn kleinkinderen een filmke naar VT4 gestuurd hebben. Ik zou me zo opnieuw inschrijven, want het heeft me een geweldige impuls gegeven. Ik heb altijd moeten vechten voor de gratie van een vrouw, maar heb nu gemerkt dat er ook vrouwen vragende partij zijn. Ik heb meer touche dan vroeger!"

"Ik leef op een wolk", besluit Albert. "Voor mij telt niet wat morgen of overmorgen gebeurt, maar wat er vandaag gebeurt. Ik hoop gewoon dat ik nog lang kan blijven leven zoals nu: tegen honderdtwintig per uur. Rapper mag je niet rijden." (lacht)