Liever samen voor Netflix dan tussen de lakens

20 maart 2019

Uit onderzoek van het kenniscentrum Rutgers, dat de Nederlandse seksuele gezondheid opmeet, blijkt dat koppels niet zo vaak vrijen als vroeger. Artikel van Yannick Verberckmoes voor De Morgen.

Als het op seks aankomt, is twee keer per week een goed gemiddelde, zo houden we onszelf al jaren voor. Maar uit onderzoek blijkt nu dat koppels zelfs twee keer per maand niet meer halen. Door te weinig tijd en te veel Netflix, schiet seks er snel bij in.

Zo'n 17.000 Nederlanders waren dapper genoeg om het toe te geven. Hoewel de meesten van hen wel zeggen dat ze tevreden zijn met hun seksleven, vinden Nederlandse koppels toch dat ze liever wat meer seks zouden hebben. Dat blijkt een onderzoek van het kenniscentrum Rutgers, dat de Nederlandse seksuele gezondheid opmeet. Koppels, boven de 25 jaar, zouden nu nog drie keer per maand van bil gaan.

Voor Vlaanderen, waar de meest recente cijfers uit 2013 dateren, is enkel bekend dat mannen en vrouwen hier zo"n 1,2 keer seks hebben per week. Toch menen seksuologen dat de Nederlandse resultaten niet uit de lucht komen gevallen. De grote schuldige is Netflix, zegt onder meer seksuologe Rika Ponnet, dat een enorme hap uit onze vrije tijd neemt.

"Seks is nu slechts een van onze ontspanningsmogelijkheden geworden", zegt Ponnet. "Koppels gaan met twee uit werken, hebben al een rist activiteiten om af te werken en worden ook nog eens afgeleid door sociale media. Als ze dan ook nog eens series bingewatchen, wat op zich al vrij intensief is, zijn ze nadien te moe om nog iets te ondernemen."

Werk
Als het er dan toch van komt, leggen koppels een veel te grote druk op zichzelf om ook in de slaapkamer te presteren, vertelt de Nederlandse seksuologe Vera Steenhart in de Volkskrant. "Er worden steeds meer eisen gesteld aan jongvolwassenen, bijvoorbeeld op het gebied van werk", zegt ze. "Als je dag boordevol deadlines zit en je "s avonds ook nog een gezin met jonge kinderen hebt, dan wordt het best ingewikkeld om ook nog passie in je lijf op te brengen."

Hoewel de frequentie van koppels door een gebrek aan gegevens niet kan worden vergeleken met voorgaande jaren, is het wel duidelijk dat alle Nederlanders samen minder seks hebben dan vijf jaar geleden. Dat komt overeen met een trend die Amerikaanse onderzoekers ook al hebben opgetekend: in vergelijking met eind jaren 90 hebben Amerikanen zeven keer minder seks per jaar. Wereldwijd bekeken, is Japan er het ergst aan toe. Daar is de helft van de koppels er gewoon mee opgehouden, zo bleek vorig jaar. Japanners wijzen in de eerste plaats naar lange werkuren als de oorzaak voor hun gebrek aan seks.

Terwijl koppels het begrip ‘Netflix and chill" al te letterlijk nemen, zien singles hun kansen alsmaar toenemen dankzij datingapps

En terwijl koppels het begrip "Netflix and chill" tegenwoordig al te letterlijk nemen, zien singles hun kansen de laatste jaren alsmaar toenemen, dankzij datingapps als Grindr, Tinder en Happen. Volgens een Brits onderzoek zouden het niet de jongeren zijn die zich actief op deze apps storten: de meerderheid van de gebruikers zouden niet tot generatie Y behoren, de zogenaamde millennials, maar wel tot generatie X, die na de babyboomers komt. Een mogelijke reden daarvoor is dat zij een kleinere vriendenkring hebben en hun geluk dus via apps moeten gaan zoeken.

Intimiteit
"Van de gebruikers die ook echt afspraakjes maken, zou ongeveer een vijfde er een seksuele ervaring aan overhouden", zegt Elisabeth Timmermans die een postdoctoraal onderzoek maakt over datingapps. "Hoewel de pool aan singles om uit te vissen heel groot is, en de mogelijkheden voor snelle seks legio, is seks toch niet het hoofddoel. Onderzoek heeft aangetoond dat 27 procent van de gebruikers die met anderen afspreken, via apps als Tinder een partner voor een relatie vinden."

Ze geven het misschien niet graag toe, denkt Timmermans, maar de gebruikers zijn in de eerste plaats op zoek naar intimiteit. En dat ontbreekt nog heel vaak buiten een relatie. Het einde van de relatie, als een gevolg van de datingapp, lijkt dus nog niet voor meteen. Het verschil is wel dat je met een app sneller een andere partner kan gaan zoeken.

Wat we dan globaal kunnen opmaken uit de resultaten van het Nederlandse onderzoek: is het feit dat we na een lange werkdag eerder voor The Crown of Game of Thrones kiezen dan voor een goede vrijpartij, een teken dat we steeds minder voor elkaar over hebben?

Volgens Ponnet kun je seks in onze cultuur het best vergelijken met kookprogramma"s: we kijken er heel graag naar, maar doen het steeds minder. En dat betekent toch ook niet dat we minder graag eten? "Al is seks natuurlijk veel beter voor je relatie dan samen series bekijken", zegt Ponnet. "Toch is uit het onderzoek ook gebleken dat de meeste mannen en vrouwen best tevreden zijn met hun seksleven. En uiteindelijk is dat het belangrijkste."