Liefde en hoe ze te vinden
25 juli 2015
De liefde en hoe ze te vinden. Vanaf maandag op Eén in Vind je lief. Naar aanleiding daarvan een persoonlijke voorbeschouwing van Rika Ponnet in De Morgen.
28 september 2016 Dagblad
Een groeiende groep volwassen mannen die nog nooit seks had, zoekt hulp. Ze zijn eind de twintig, begin de dertig, en worstelen met vragen als: hoe komt die erectie er? "Hun angst voor afwijzing is zo groot. Het is een lijdensweg." Artikel van Eline Delrue voor De Morgen.
De druk op de ketel is hoog voor mannelijke maagden, stelt Wim Slabbinck. En dus komen ze, opgenaaid van de stress, stoom aflaten bij de seksuoloog. Het zijn doodgewone late twintigers of dertigers, maar vrijen deden ze nog nooit. "Ze voelen zich vaak enorm geraakt in hun mannelijkheid", zegt Slabbinck, auteur van het pas verschenen debuut Waarom mannen geen seksboeken kopen. "Ze hebben het idee dat er een groot stigma op hen kleeft. Voor velen is het absoluut geheim."
Hoe moet ik mijn bedpartner verwennen? Hoe komt die erectie er? Maar ook: hoe knoop ik een relatie aan met een vrouw of man? Al die vragen geven de mannenmaagden een pak stress, schetst Slabbinck. "Alleen al contact leggen verloopt moeizaam, puur omdat ze zich zo onder druk zetten. Een date hebben moet al eindigen in seks, zo prenten ze zichzelf in. Een groot misverstand natuurlijk. Je kunt ook gewoon aftoetsen of die persoon bij je past. Als dat dan uitdraait op een halve onenightstand, met een erectieprobleem en een blauwtje, kan dat de angst alleen maar voeden."
'Alleen al contact leggen verloopt moeizaam, puur omdat ze zichzelf zo onder druk zetten'
Wim Slabbinck, seksuoloogOm een lijntje te gooien naar een partner, laat Slabbinck de mannen in zoveel mogelijk vijvers vissen: relatiebureaus, datingsites, maar ook de wereld van sekswerkers. "Die laatsten zitten nog te veel in het verdomhoekje", meent hij. "Wat zij doen, is nochtans erg opbouwend. Zij werken heel lichaamsgericht: wat doen die strelingen met je? Hoe voelt die erectie? Zo krijgen ze mannen ook psychologisch los. Het geeft mannen zonder ervaring de kans om rustig hun seksualiteit te verkennen. En ze hoeven niet naar een prostituee, die op haar klokje zit te kijken."
Dat het inderdaad meer is dan 'broek af en vrijen', beaamt Carole Verbeeck, experte in lichaamsgerichte seksuologische begeleiding. "Tijdens de eerste sessies blijven de kleren zelfs gewoon aan. Dan is er nog geen erotische setting. Dan vraag ik bijvoorbeeld: hoe kan ik jou aanraken voor je plezier? Zo ontstaat er al snel een relaxte sfeer en schep je meer klaarheid in hun hoofd. Want voor een groot stuk zitten alle problemen daar. Hen meer ontspannen, hen laten voelen dat ze een lijf hebben, dat kan hen dan toch al een fijne ervaring geven met een vrouw."
Dat ze heel geleidelijk aan opbouwt, vertelt Verbeeck. En dat ze alles laagdrempelig houdt, met de man aan de controleknoppen. "Voor hen is het zo al een beetje sterven", duidt ze. "Zo onzeker zijn ze." Zo ziet ze mannen die vrezen dat ze een kleintje hebben, vaak zo ingeprent door de XL-exemplaren in pornofilms. Of ze krijgt heren over de vloer met erg destructieve fantasieën: mannen met een zwaar verdrukte seksualiteit, maar vrijen deden ze nog nooit. Na afloop krijgt ze vaak een bedankje: "Ik wist helemaal niet dat ik dit allemaal kon voelen."
Regelrecht lijden
Schieten we tegenwoordig minder snel uit de startblokken? Ja. Had in 2006 nog 52 procent van de achttienjarige jongens al ervaring met seks, dan lag dat in 2014 op 47 procent, zo blijkt uit cijfers van Sensoa. Toch stond de groep van 'late mannenmaagden' nooit eerder zo haaks op hoe wij over seks denken, meent Rika Ponnet, seksuologe van relatiebemiddelingsbureau Duet. "Seks is overal, en expliciet. Maar dat beeld strookt totaal niet met de realiteit van hoe we relationeel functioneren. Het dekt niet de lading van de hele maatschappij. Niet iedereen volgt dat tempo."
Het klinkt ook Ponnet bekend in de oren - een man van 36, maagd, nog nooit een lange relatie gehad, te onzeker om naar een prostituee te gaan. "En dat is een regelrecht lijden voor die man. Hij heeft een diepmenselijk verlangen naar contact, naar die eerste keer."
'Jezelf ontplooien als een relationeel wezen, je doet dat niet zomaar op één-twee-drie'
Rika Ponnet, seksuologeDe angst voor afwijzing speelt veel mannen parten, stellen experts. En akkoord, de virtuele wereld heeft zo haar voordelen, maar er is ook een keerzijde. Ponnet: "Het onlineklimaat van datingsites leidt net tot een erg volatiele relatiecultuur. Vroeger waren er meer geplogenheden. Een woord was een woord, zeg maar. Nu zijn er meer wisselende contacten. Sommigen leggen het op Tinder met drie personen tegelijk aan. Loop je dan met een peperkoeken hartje een blauwtje op, dan ga je nog meer achter die muur zitten. Dan wordt het nog moeilijker om te connecteren."
Maagd én matuur, het is een lastige combinatie, weet Ponnet. "Die mannen staan qua volwassenheid en intelligentie al jaren ver. Maar als het gaat over hun vermogen om relaties aan te knopen, zijn ze nog piep. Jezelf ontplooien als een relationeel wezen, je doet dat niet zomaar op één-twee-drie. Daarom is het ook zo'n verkeerd signaal om als ouder tegen je kind te zeggen: 'Eerst studeren, dan de liefde.' Nee, er moet al van jongs af aan aandacht zijn voor die sociale ontwikkeling."
Het advies aan maagdelijk schoon: "Durf ervaring op te doen, in het hier en nu, al is het maar voor drie maanden. Leg de lat dus niet te hoog. Denk niet: ik begin er niet aan, want het is niet de vrouw van mijn leven. Durf te stappen voor je begint te lopen."