Micro-cheating: misschien bedrieg je je partner zonder dat je het zelf weet

20 maart 2019

Is een flirterig berichtje, een pittige emoticon of een sexy selfie naar die ene zonder dat je partner ervan weet dat ook? Of is micro-cheating, de overkoepelende term voor online geflirt, gewoon onschuldig? Artikel van Hanne Vandenweghe voor Het Nieuwsblad.

De Britse psycholoog Martin Graff, verbonden aan de universiteit van South Wales, was de eerste die met de term kwam aandraven. Flirt je weleens online door sexy foto"s en suggestieve emoji"s te sturen? Of neem je contact op met een ex? Dan ben je volgens hem schuldig aan micro-cheating.
De expert vindt de trend niet onschuldig om de simpele reden dat alles zich online afspeelt. Zo laat je immers meer bewijzen achter voor je partner...

Toch zijn de meningen over micro-cheating verdeeld, dat blijkt alleen al uit de tweets onder de gelijknamige hashtag. Relatiedeskundige Rika Ponnet kan daarin komen. "Er is veel onderzoek gedaan naar wat mensen als bedrog ervaren en het is altijd heel persoonlijk. Voor de ene gaat het over het hele verhaal, voor de ander is gaan lunchen met een collega al bedriegen. Je perceptie ervan hangt sterk samen met aspecten van je (zelf)vertrouwen", zegt Ponnet.

Welke intenties?
De relatietherapeute benadrukt dat het in theorie eenvoudig is. "De grens ligt altijd bij de doelstelling van het contact. Wat zijn je intenties? Beschouw je grapjes zelf als onschuldig, dan zal het contact hoogstwaarschijnlijk onschuldig blijven. Is het de bedoeling om een dieper contact te krijgen, dan wordt het iets om over na te denken. Het is zowaar de deur op een kier zetten om meer toe te laten", klinkt het.

Vage grenzen
Volgens Ponnet zijn de grenzen vandaag echter redelijk vaag door de sociale media. "Het uitwisselen van (seksueel getinte) boodschappen is zo gebeurd, maar ze komen wel degelijk aan. Ze geven een gevoel van bevestiging. Daarom kan er via die weg een soort intimiteit ontstaan. Er zijn sowieso minder barrières dan in het echte leven."

Gezond verstand
Net omdat iedereen anders tegen het zogenaamde micro-cheating aankijkt, is het volgens de relatiedeskundige moeilijk om concrete tips te geven. Ze zegt wel dat het bij sommigen niet verder komt dan online geflirt omdat ze bang zijn voor de consequenties. "De angst om te verliezen wat ze hebben is veel groter dan de drang om te checken of het gras groener is aan de andere kans", zegt ze. "Als je opmerkt dat je het risicovolle gedrag aantrekkelijk vindt, dan kan het een wake-up call zijn om jezelf in vraag te stellen. Het maakt je geen slecht mens, maar vertelt wel iets meer over de emotionele behoeftes die op dat moment het zwaarst doorwegen. Mensen hebben een buikgevoel, maar ook verstand. Dat laatste komt in zo"n situatie van pas om twee keer na te denken voor je iets doet."