Overspel: "Mensen zeggen vaak : 'Ik WOU het niet weten'"

22 september 2019

De ontrouw van je partner, is dat ook zoiets dat je liever niet had geweten? En wat doe je als je ontdekt dat je beste vriendin of zus bedrogen wordt door haar partner. Vertellen of niet? Vragen voor relatie-expert Rika Ponnet. De Wereld van Sofie, radio1

Mensen zeggen vaak : 'Ik WOU het niet weten', na een verhaal van overspel, ervaart Ponnet. 'Eigenlijk wist ik het al snel maar ik heb de signalen genegeerd. De angst voor verlies was te groot, ik deed gewoon of er niks aan de hand was. Hij/zij zal het zwaar hebben op het werk, dat gaat wel weer over.'

De partner die vreemd gaat, staat dan weer voor volgend dilemma : 'Verzwijg ik het niet beter om mijn vaste relatie niet te beschadigen? Kan ik verder met een geheim?' Of ze zorgen er zelf voor dat het uitkomt als ze het niet meer kunnen dragen. 

Bedrog is delicate materie. Dat verwerk je heel moeilijk. Als bedrogene kom je in een vertrouwenscrisis terecht. De persoon die je zo goed dacht te kennen, blijkt heel anders te zijn. Waardoor je je hele relatiegeschiedenis moet herschrijven. Het geeft een flinke deuk in je zelfvertrouwen ook. 

Ponnet zegt nooit wat je moet doen : 'wel of niet vertellen'. Er bestaat niet één advies. De vraag is : 'Wil ik verder met mijn vaste relatie? In welke de context reed ik een scheve schaats? Dronken op een feestje?' Soms is het beter te zwijgen. Tenzij het overspel meer gewicht krijgt en je vaste relatie in het gedrang brengt.

Als het bedrog uitkomt en je blijft samen, dan is het vaak beter om niet alle details te kennen. Too much information beschadigt het beeld van je partner alleen maar meer. Dat geldt ook voor relaties die je partner voor jou had. Iedereen heeft recht op zijn 'secret garden.'  Rika Ponnet

Je hebt natuurlijk ook 'open' relaties waarin bepaalde afspraken gelden. 'Een ander is oké maar ik wil het niet weten.' Of : 'Het is oké maar niet in ons bed.' Maar ook dan is de praktijk vaak moeilijker dan de theorie.

En wat doe je als je te weten komt dat je beste vriendin of zus bedrogen wordt door haar partner? Vertellen of niet? Daar hangt alles af van hoe dicht je bij de bedrogene staat. Als dat heel dicht is, vertel je het best. 

Al betekent dat soms het einde van de vriendschap. Of spreek de 'bedrieger' aan : 'Als jij het niet vertelt, doe ik het!'