Overspel overdag is gat in de markt

23 september 2015

Steeds meer gewone hotels verhuren tegenwoordig ook kamers voor enkele uren overdag. Traditionele rendez-voushotels moeten zich heruitvinden, willen ze hun klanten niet verliezen. De opmars van dagverhuur duidt op een veranderde moraal. Artikel van Jana Antonissen voor De Morgen.

 

Een avontuurtje in de Caraïben, Bangkok, Marrakech of toch liever in een knus spiegelpaleis of oesterschelpje? In hotel Treviso in Elsene kun je in themakamers met toepasselijke namen als African Queen, 7ième Ciel en Ecrin discreet tijd stelen met je geliefde, minnaar, collega of gezelschapsdame. Voor vier uur betaal je 78 euro, een hele dag kost je 154 euro.
 
Het rendez-vousdaghotel gaat al jaren prat op de discretie en elegantie van zijn liefdesnestjes voor een paar uur, maar moet nu met lede ogen toezien hoe steeds meer gewone hotels ook kamers voor overdag verhuren. Albert Hasson, eigenaar van hotel Treviso, signaleerde aan Brusselnieuws.be het fenomeen van stijgende dagverhuur in onze hoofdstad.

Openlijk
Hij vertelt ons nu hoe hij het aantal reservaties in Treviso het laatste jaar drastisch zag dalen: "Sommige hotels verhuurden hun kamers vroeger ook al overdag, maar nooit zo openlijk als nu. Sinds de website dayuse.com de dagverhuur heeft gecommercialiseerd is het voor hotels nog nooit zo gemakkelijk geweest om extra geld te verdienen."
 
De website dayuse.com is de booking.com van de dagverhuur en werd in 2010 opgericht door de Parijzenaar David Lebée. Tijdens zijn jaren in de hotelbusiness merkte Lebée dat er een grote vraag was naar kamers waar overdag gewerkt of ontspannen kon worden voor enkele uren; kamers niet gebonden aan de standaard check-in van na 15 uur.
 
Na Frankrijk veroverd te hebben breidde day-use.com uit naar de rest van de wereld. Ondertussen werden al meer dan 250.000 reservaties gemaakt, en is het bedrijf meer dan 2 miljoen euro waard. In Brussel kun je op dayuse.com een kamer boeken in een twintigtal hotels, waaronder naast Treviso en Le Berger ook de vijfsterrenhotels Métropole en Stanhope.

Zowel voor vergaderingen als plezier
Zo kost een paar uurtjes baden in de luxe van het historische Métropole-hotel je 100 euro, 130 euro inclusief champagne, in plaats van de gebruikelijk 285 euro voor een nacht. Volgens Métropole is hun dagverhuur - "voor zowel vergaderingen als voor plezier, wij stellen geen vragen" - niet nieuw. Bij Stanhope begonnen ze pas in 2013 met hun dagverhuur, maar heeft de verhuur van suites die overdag anders toch leeg staan al een mooie extra inkomst opgeleverd.
 
Zijn de traditionele rendez-voushotels met dit uitgebreide aanbod van dagverhuur in hotels van twee tot vijf sterren niet stilaan overbodig; een anachronisme uit vervlogen tijden?
 
Hasson gelooft van niet. "Discretie zoals bij ons vind je nergens anders: wij zien er niet uit als een hotel met onze anonieme gevel, en bij het inchecken hoef je geen identiteitskaart af te geven omdat wij enkel overdag open zijn, waardoor we minder strenge verplichtingen hoeven na te leven. Daarbij biedt Treviso een speciale ambiance, poëzie die je niet terug vindt in een standaard hotelkamer."

Veilige plek
Ook verwijst hij naar het voorbeeld van zijn concurrent om de hoek; hotel Le Berger. Vroeger een gekend rendez-voushotel speciaal zo ontworpen dat je binnenshuis geen andere bezoekers tegen het lijf kunt lopen, dan geherprofileerd als gewoon hotel, vandaag opnieuw beschikbaar voor kortere rendez-vous.
 
Ook relatiedeskundige Rika Ponnet gelooft dat er juist in deze digitale tijden nood blijft aan een ouderwetse rendez-vous in een al dan niet daarin gespecialiseerd hotel. "Het is de meest veilige plek voor een seksafspraakje met iemand die je online hebt leren kennen. Dat meer en meer gewone hotels nu ook overdag kamers aanbieden is een teken van deze tijd: we leiden een volatieler relationeel leven en hebben onze moraal daaraan aangepast. We hebben geen schroom meer."