Tienermeisjes duiken vlot tussen de lakens maar zijn weinig mondig

17 september 2013

Vlaamse tienermeisjes duiken regelmatig de lakens in, willen romantiek maar rekenen toch vooral op de jongen als het op voorbehoedsmiddelen aankomt. Dat blijkt uit ‘Joepie's Grote Seksenenquete'. Sara Vandekerckhove van De Morgen vraagt seksuologe en relatiedeskundige Rika Ponnet om meer uitleg bij de vier belangrijkste trends.

 

1. Jongen zorgt voor condooms
Bij de eerste keer seks zorgde in 60 procent van de gevallen de jongen voor het condoom. Erger nog: maar liefst een op de vier van de Vlaamse tienermeisjes is bereid om onveilig te vrijen als haar partner dat vraagt.? "Het is pijnlijk om te moeten vaststellen", zegt Rika Ponnet, "maar het verwondert me niet. Ondanks een ander opvoedingsklimaat, zijn meisjes en jonge vrouwen veel te weinig in staat om voor zichzelf op te komen. Ze willen behagen en gekozen worden en vrezen dat ze afgewezen zullen worden als ze duidelijke grenzen stellen."
Een goeie seksuele opvoeding met aandacht voor de relationele aspecten is volgens Ponnet cruciaal. "Op school krijgen tieners nu een erg uitvoerige uitleg. Alles wordt verteld en getoond. Helaas is er nauwelijks aandacht voor het relationeel gedrag. ‘Hoe positioneel ik mij als het er echt toe doet?' Dat is een belangrijke vraag die zowel thuis als op school behandeld zou moeten worden."

2. Op seks staat een leeftijd
Maar liefst 85 procent van de ondervraagde tienermeisjes vindt dat er een minimumleeftijd van 16 jaar op seks moet staat.?"Oudere generaties denken altijd dat de jongeren veel extremer gedrag stellen dan ze zelf hebben gedaan", zegt Ponnet. "Dat klopt niet. Wie denkt dat er een verloedering van de moraal is, moet ik teleurstellen. De grenzen zijn misschien een beetje verschoven, door een vervroegde puberteit, maar over het algemeen blijven dezelfde waarden behouden. Dit is een gezond cijfer."

3. Romantiek troef
Zowat 72 procent van de tienermeisjes hoopt om voor altijd samen te blijven met haar lief. De eerste keer moet vooral leuk en romantisch zijn, rozenblaadjes en kaarslicht incluis. "Dat ligt in de lijn met eerder onderzoek", zegt de seksuologe. "De grootste groep heeft conservatieve verwachtingen. Seksualiteit wordt ook meestal bekeken in het kader van relaties. Seks staat niet los van relaties. Jongeren willen verliefd zijn."

4. Meerdere keren per week...in bed
Nadat de eerste schroom is overwonnen, gaan de jongeren vlot van bil. 48 procent van de meisjes tussen 12 en 18 heeft meermaals per week seks. 21 procent houdt het op één keer per week. De plek bij uitstek om de liefde te bedrijven, is nog steeds de slaapkamer.?"Heel normaal", benadrukt Ponnet. "Het gaat om ontluikende seksualiteit.?In het begin kan je daar maar niet genoeg van krijgen. Er is sprake van verliefdheid, er is tijd en energie, alles zit nog op zijn plaats...?Ook het feit dat het bed de populairste plaats is om seks te hebben, verwondert me niet. Wie echt op zoek wil naar creatieve plaatsen, moet bij oudere bevolkingsgroepen terecht."