Artikels over Advies

Een relatie met een leeftijdsverschil van 10 of 20 jaar: werkt dat?

Veel ophef rond kersvers Hollywoodkoppel Gigi Hadid (28) en Bradley Cooper (49). Ook de 48-jarige Tine Embrechts en Guga Baúl (37) kregen kritiek over zich heen. Een relatie met zo’n leeftijdsverschil is complex, weten onze relatie-experten. Waarom kiest een jongere man voor een oudere vrouw en vice versa? En kunnen ze hun relatie toekomst geven? “Een oudere vrouw is in enkele aspecten heel compatibel met jongere kerels.”

Het Laatste Nieuws - Tekst: Lynn Guillaume, Stéphanie Verzelen

Lees meer

Totaal vrouw

Toen ze voor het eerst haar regels kreeg, zei haar moeder: “Oh kind, nu al, die miserie.” Seks. Zwangerschap. Geboorte. Borstvoeding. Ongesteld, ziek, misselijk, geknipt, afzien, de venten. Rika suggereert dat je ook anders naar vrouw-zijn kunt kijken.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Sterke vrouw

Wat als … de therapeut het zélf even niet zo goed meer weet? Rika praat met een single seksuologe over hoe ze een hele stoet mannen leerde kennen, maar nog niet de ware vond omdat ze ook altijd meteen de mankementen detecteert.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Grenzen stellen binnen je relatie: zo pak je het goed aan

Woensdagavond riep presentatrice Saartje Vandendriessche De tafel van Gert-kijkers op om grenzen te bepalen in hun relaties. Want een grens die niet wordt getrokken, is er een die mogelijk wordt overschreden. Klinkt simpel in theorie, maar hoe baken je ze af in de praktijk? Relatietherapeuten leggen uit.

Het Nieuwsblad - Tekst: Hanne Vandenweghe

Lees meer

Chatbot als therapeut: oplossing voor lange wachttijd bij psycholoog?

Steeds meer mensen gebruiken artificiële intelligentie voor therapie. Chatbots tonen zich dan ook erg begripvol, en scoren zelfs beter op empathie dan sommige zorgprofessionals. Maar is dat wel een goed idee, je diepste roerselen delen met een robot? Steeds meer mensen gebruiken artificiële intelligentie voor therapie. Chatbots tonen zich dan ook erg begripvol, en scoren zelfs beter op empathie dan sommige zorg­professionals. Maar is dat wel een goed idee, je diepste roerselen delen met AI?

Het Nieuwsblad - Tekst: Thibaut Renson

Lees meer

Dubai

Zij, met haar afgetrainde lichaam en hij, met zijn volle bankrekening. Als ze vrijen, denkt ze aan haar luxeleven en let ze niet zo op zijn buikje en zijn stinkende adem. Er staat tenslotte iets tegenover. Houden we allemaal een beetje een boekhouding bij van onze relatie? Misschien.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Liefde is... het nog een kans geven

In volle valentijnstijden kan het deugd doen om te weten dat niet elke relatie verloopt volgens het Hollywoodstramien van verliefd worden en zonder omwegen nog lang en gelukkig leven.

Feeling - Tekst: Natalie Helsen

Lees meer

Hoe gooi je je leven plots om?

Ander werk kiezen, doen wat je eigenlijk al zo lang écht wilt, je leven hertekenen na je pensioen... Hoe geven we ons bestaan opnieuw zin in een nieuwe levensfase en welke lessen leren we eruit? ‘Pas als we echt met het einde van ons leven worden geconfronteerd, denken we na over authentieke keuzes.’

De Morgen - Tekst: Joanie De Rijke

Lees meer

Slaapscheiding

Voor hij weduwnaar werd, sliep hij altijd lepeltjesgewijs. Nu heeft hij een nieuwe liefde, die wel de tafel maar niet het bed wil delen. Relatie-expert Rika Ponnet zoekt mee naar nieuwe bedrituelen.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Zwarte piet

Het begint met discussie over de verdeling van het huishouden, evolueert naar verwijten over frigiditeit en narcisme. Wanneer een nieuwe scheldpartij zich op gang trekt, vraagt Rika om een time-out. Haar poging om de reden achter de steeds terugkerende neerwaartse negatieve spiraal te achterhalen, botst op verzet. Zullen ze tot een staakt-het-vuren komen?

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Hoe help ik mijn single vriendin aan een partner?"

Astrid maakt zich zorgen om haar vriendin Karen. Na de breuk met haar partner zeven jaar geleden, is zij als enige van de vriendengroep vrijgezel en kinderloos. Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika'. "Iemand de hele tijd tips geven of proberen koppelen aan een andere vrijgezel? Eigenlijk zit daar een vorm van afwijzing achter."

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Samen op de sofa

Het is geen schande (meer) om toe te geven dat je de stap zet naar de relatietherapeut. Maar werkt dat eigenlijk, relatietherapie? “We halen goede resultaten”, klinkt het bij relatietherapeuten. Al moeten wel een aantal voorwaarden vervuld zijn. “Van een dode mus kunnen we geen levende maken.”

Het Nieuwsblad - Tekst: Annelies Rutten

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Wat als mijn leugens uitkomen?"

Wat als je niet goed bent met woorden en een brief aan je vriendin dan maar door een chatbot laat schrijven? Wat als je bang bent dat de waarheid aan het licht komt? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika'. “Wat hier vooral uit spreekt, is een totaal gebrek aan moed om echt uit te spreken wat je voelt.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Het aanzoek

Ze waren onvoorzichtig. Zo snel raak je toch niet in verwachting? Nadat ze een eerste keer besloten om de zwangerschap af te breken, besliste zij de tweede keer dat ze het kind zou houden: met of zonder hem. Ondertussen zijn ze getrouwd, maar dat voelde als een formaliteit. Daarom ook die twijfel. Of schuilt daar iets anders achter?

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Vraag het aan Rika: moet ik een vaderschapstest doen of niet?

Wat als je al jaren twijfelt of je wel de échte vader van je kinderen bent? Moet je dan op zoek naar de waarheid? Of gooi je dan te veel levens overhoop? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Denk goed na wat voor jou de definitie van ‘ouderschap’ is.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Hand in hand

Hij heeft last van driftbuien. En de schuld voor zijn woede legt hij steeds bij de ander. Zo wordt hij er kwaad van dat zijn vrouw nooit hand in hand met hem wil lopen. Rika Ponnet helpt hem te achterhalen wat achter zijn drift schuilt en tipt een aanpak die misschien wel ruimte creëert voor hem én zijn vrouw om hand in hand te gaan.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Vraag het aan Rika: wat als je vader niet je echte vader blijkt te zijn?

Wat als je vader niet je echte vader blijkt te zijn? Wat als je echte vader pas na 20 jaar opduikt? En wat als dit ook nog eens de relatie met je moeder verstoort? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika'. “Het allerbelangrijkste in dit verhaal is het herstellen van de moeder-dochterband.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Vakantielief

Zijn 17-jarige dochter wil blijven slapen bij een jongen die ze op surfkamp leerde kennen, aan de andere kant van het land. Is hij een 'boomer' en een oude zak omdat hij dat verbiedt? Rika toont hem dat hij ook een ander gesprek kan voeren.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Verliefd worden op iemand anders dan je partner zoals Martine Jonckheere, hoe ga je daarmee om?

Stel: je bent gelukkig getrouwd, maar plots loop je iemand tegen het lijf die je vlinders in je buik geeft. Net dat gebeurde bij Martine Jonckheere (66). De Vlaamse actrice viel als een blok voor een collega en biechtte dat ook op aan haar man. Is er een stappenplan om verliefdheid binnen een relatie aan te pakken? Doe je er goed aan om je gevoel te delen met je wederhelft? En kan je verliefdheid ook weer in de kiem smoren? Relatietherapeuten bieden eerste hulp bij buitenechtelijke kriebels.

Het Nieuwsblad - Tekst: Hanne Vandenweghe

Lees meer

"Het is belangrijk om dingen te delen in een relatie, maar er is ook een vorm van eigenheid nodig"

'De Wereld van Sofie' had het over ons privéleven. Het belang van een privéleven en van het bewaken van een kamertje voor jezelf. Iemand vroeg zich af of je ook een privéleven mag hebben tegenover je lief, je vaste partner? Of geheimen kunnen bestaan binnen een relatie? Daar hebben we het ooit eens over gehad met relatietherapeute en experte Rika Ponnet. 

De Wereld van Sofie - Radio 1

Lees meer

Je relatie verbeteren met een Socratische houding doe je zo: “Weet je écht waarom je lief slechtgezind is?”

Kennis is macht, klinkt het gezegde. Maar wat als je verder raakt door eens iets níét te weten? 2 experts belichten de vele voordelen van een vragende houding: volgens hen het recept voor meer verdieping in het leven én (een) betere relatie(s). “We gebruiken maar een heel beperkt percentage van ons vermogen om andere mensen te leren kennen.”

Goed Gevoel - Tekst: Fleur De Backer

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Waarom is een seksloze relatie een taboe?"

Wat als je een fijne relatie hebt, maar als seks voor jou echt niet hoeft? Heeft die relatie dan wel kans op slagen? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': Wat essentieel is in een relatie, is samen een vorm van verbinding hebben.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Wat als een ziekte je relatie overhoop gooit?"

Wat als je partner door een ziekte niet meer zichzelf is? Wat als die partner uiteindelijk beslist om de relatie stop te zetten? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Sommige mensen willen bij een ziekte liever met rust gelaten worden. Vraag wat ze wél nodig hebben.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Hoe raak je over een relatiebreuk?"

Hoelang mag je blijven hopen dat je stukgelopen relatie weer goed komt? Wanneer worden pogingen om de brokken te lijmen zinloos en zielig? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Als de andere ‘nee’ zegt, aanvaard dat dan. Probeer je leven op een andere manier invulling te geven.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

De voor- en nadelen van birdnesting

Een gescheiden koppel uit de omgeving van Hoeselt heeft een leegstandsbelasting van 1.200 euro gekregen omdat ze aan birdnesting doen. Bij birdnesting blijven de kinderen in de gezinswoning en wonen de ouders afwisselend bij hen. “Er is hier van leegstand geen sprake”, zegt advocaat en Hoeseltse schepen Fons Capiot. 

Het Nieuwsblad - Tekst: Koen Snoeckx

Lees meer

Vraag het aan Rika: “Wat als het goed klikt met je date, maar als de lichamelijke vonk ontbreekt?”

Stel je voor: je ontmoet iemand die je bijzonder interessant vindt. Iemand met wie je goed kan praten en lachen, maar tegelijk ook iemand die je niet echt seksueel prikkelt. Kan er dan alsnog een vonk komen? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Oordeel niet te snel, en sta jezelf toe om de andere beter te leren kennen.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Hoe overspel in je relatie te overleven

Een partner die vreemdgaat, kan diepe wonden slaan. Nu we vooral bij elkaar blijven voor de liefde, is verraad op dat vlak overrompelend. Rika Ponnet over het hoe, wat en waarom van overspel.

Het Laatste Nieuws - Tekst: Lene Kemps

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Wat als je in je familie het vijfde wiel aan de wagen bent?"

Wat als je stiefmoeder je vader helemaal inpalmt? Wat als je vader hierdoor nauwelijks tijd voor je maakt, en je eigen moeder zich ondertussen in een slachtofferrol wentelt? Wat als een gesprek hierover erg moeilijk ligt? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Probeer je behoefte om dichter bij je vader te staan uit te spreken in een brief.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Wat als plusouders uit elkaar gaan?

‘Je pakt ook afscheid van twee mensen hè.' Tv-presentator en zanger Niels Destadsbader vertelde in het tv-programma ‘Viva la feta' over zijn recente relatiebreuk. Plusouders die uit elkaar gaan, rouwen twee keer: een keer om het verlies van de partner, een tweede keer om pluskinderen die uit hun leven verdwijnen. Rechten hebben ze niet. Is er wel advies voor plusouders om op terug te vallen?

De Morgen - Tekst: Pieter Gordts

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Wat als je druk ervaart om meer seks te hebben met je partner?"

Wat als je verbondenheid en intimiteit mist tijdens het vrijen? Wat als je druk ervaart om meer seks te hebben met je partner, maar je lijf op slot lijkt te gaan? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast ‘Vraag het aan Rika’: “Belangrijk is dat er veel momenten van lichamelijke affectie zijn, zonder dat dat automatisch overgaat naar seksualiteit.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Vraag het aan Rika: “Hoe moet je omgaan met een vervelende collega?”

Wat als je een collega hebt met wie het echt niet botert? Wat als die collega bepaalde projecten helemaal anders wil aanpakken dan jij? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Bekijk de situatie vanuit een vogelperspectief. Durf ook op een zachte, maar duidelijke manier je grenzen aangeven.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Hoe moet je omgaan met de angst je ouders te verliezen?"

Van leven ga je dood. Het is een waarheid als een koe. Maar wat als de angst voor de dood je helemaal verlamt? Veronique worstelt er enorm mee sinds de kankerdiagnose van haar moeder: ze is bang om haar ouders te verliezen. Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Mij lijkt het een heel goed idee dat Veronique er met haar ouders over praat.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

De regels van de kunst

“Elke relatie, of het nu een monogame, polyamoureuze of een latrelatie is, heeft afspraken. En het bijzondere daaraan is: elke afspraak die een koppel onderling maakt, is valabel. De ene regel is niet beter dan de andere, als het werkt voor het koppel in kwestie. Ik heb bijvoorbeeld vriendinnen die zeggen: mijn man en ik hebben een goed, sterk huwelijk. Onze afspraak is: als hij me bedriegt, wil ik het niet weten. Vindt iedereen dat een goede regel? Zeker niet, maar als dat voor hen werkt, hoeven wij niet te oordelen.”

Feeling

Lees meer

Rode vlaggen

Hoe vaak was het hem niet overkomen: hij gaf té veel liefde, overdonderde, waardoor hij vrouwen afschrikte. De volgende keer probeerde hij het op exact de omgekeerde manier. Maar ook dat is geen basis voor een duurzame relatie, vertelt relatiedeskundige Rika Ponnet hem.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Hoe moet je als koppel verder na overspel?"

Hoe kan je opnieuw gelukkig worden na een affaire? Hoe kan je duiden en aanvaarden dat je (tijdelijk) naar de tweede plaats geschoven werd? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft raad in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Mensen gaan vaak een tweede relatie aan omdat er delen van henzelf worden aangesproken die in de basisrelatie niet aan bod komen. Dit zegt niet dat de basisrelatie slecht is.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Heeft een latrelatie wel kans op slagen?"

Wat als jij wel wil samenwonen, maar je partner een relatie op afstand best prima vindt? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Een latrelatie over een langere periode goed houden, vergt heel veel praktische afspraken en inspanningen.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Hoe ga ik om met de complotdenkers in mijn familie?"

Maarten worstelt al een tijd met een probleem: “De laatste jaren zijn er meer en meer mensen uit mijn familie en vriendenkring in de konijnenpijp van het complotdenken gevallen. Dat maakt het soms moeilijk om contact te houden. Maar hoe vertel je aan je kinderen waarom ze hun tante Ilse al zo lang niet meer hebben gezien? Of waarom ze niet meer bij oom Tom en hun neefjes mogen logeren? Wat doe je als je kinderen rechtstreeks worden aangesproken over vaccins die gevaarlijk zijn of over Hollywoodsterren die kinderhersenen eten om jong te blijven?”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Jaloers

Wanneer ze op een dag zegt dat ze met een vriend naar ballet gaat, wordt ze iets gewaar bij haar partner. Jaloezie. Het maakt haar kregelig, want ze is zo zeker van hem. Van hen. Rika graaft de centrale vragen achter die jaloezie op en toont haar de weg naar echte autonomie.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Hoe moet ik mijn online geliefde loslaten?"

Wat als je ondanks je gelukkige relatie toch gevoelens hebt voor iemand anders? Iemand die ook verliefd is op jou, maar met wie je enkel online contact hebt. Radio 1-luisteraar Tine worstelt ermee. Relatietherapeute Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Online contact kan heel krachtig zijn, maar het is geen goed idee dat Tine en die man elkaar zouden zien.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Hoe moet ik omgaan met een onmogelijke liefde?"

Wat als je verliefd bent op een collega, maar als een relatie echt niet kan? Wat als je die gevoelens probeert te verdringen door een andere relatie te beginnen? Relatietherapeute Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika':  “Mensen hopen dat daten of een andere relatie hen helpt om de pijn te doen verdwijnen van wat niet is. Maar zo werkt het niet.” 

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Mijn collega palmt mijn moeder helemaal in"

Wat als je collega heel veel tijd doorbrengt met je moeder? Wat als die collega zoveel plaats inneemt dat je je moeder amper zelf nog iets kan vertellen? Relatietherapeute Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Laat ons eerlijk zijn, dit verhaal gaat over exclusiviteit en jaloezie.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Hoe kies ik tussen mijn minnares en mijn gezin?"

Wat als je verzot bent op je minnares, maar tegelijkertijd nog houdt van je vrouw? Volg je die intense gevoelens of blijf je bij de veilige haven van je gezin?  Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': "Niemand is 100 procent de invulling van je dromen en verwachtingen over het leven en de liefde.”  

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Mijn familie wil dat ik mijn vakantie annuleer voor het trouwfeest van mijn zus"

Wat als je familie eist dat je je steeds plooit naar hun verlangens? Wat als die dynamiek aanvoelt als een gevangenis? Kan dat wel, breken met je ouders? Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Kinderen voelen vaak een diepe loyaliteit naar hun ouders toe. Durf de rol die je in je oorspronkelijke gezin innam te doorbreken.” 

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Ik maak me zorgen over mijn huilende en roepende buurvrouw"

Wat als je thuis niet langer tot rust kan komen door het gehuil en geroep van je nieuwe buurvrouw? Kan je haar wel helpen zonder een verpletterende verantwoordelijkheid op te nemen? Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Je buur de hand reiken, betekent niet dat die ook elke avond aan de deur zal staan.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Ik raak niet uit de friendzone"

Wat als je al drie jaar verliefd bent op een leuke vrouw, maar niet uit de ‘friendzone’ kan ontsnappen? Wat als er af en toe wel eens “iets” gebeurt, maar er paniek bij haar uitbreekt wanneer het woord ‘relatie’ valt? Relatietherapeute Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Aan de basis van zo’n gedrag ligt vaak iemand die zelf veel angst heeft voor verbinding, en die dat kan projecteren op de andere.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Hoe moet ik omgaan met mijn narcistische stiefvader?"

Wat als je moeder al jaren vastzit in een relatie met een narcistische man? Wat als ze geen advies van je aanneemt en je enorm boos wordt door de situatie? Relatietherapeute Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Kijk naar de echte dimensie van die man, maar probeer je ook te verplaatsen in je moeder.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Sexual self-care: leer masturberen

Goede seks hoort bij een goede gezondheid. Daarvoor moeten we onszelf wel eerst toelaten onze seksuele verlangens voluit te exploreren en beleven.

Feeling - Tekst: Hanne Vlogaert

Lees meer

Van conflict naar harmonie

Ze zitten vast in conflict, dat zich uit in boosheid en frustratie. Hun discussies beslechten? Dat kan nooit lukken. Tot relatie-experte Rika Ponnet een idee opwerpt. Dat de sleutel in het terugvinden van harmonie niet ligt in de inhoud van de discussie, maar in het gevoel. Ze spiegelen zich − letterlijk − aan elkaar, en ontdekken dat ze beiden nog steeds verlangen naar die harmonie. Er is hoop.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

De taal van de liefde: communicatie is key

Elkaar als geliefden begrijpen, daar begint alles mee. Maar hoe doe je dat? Wij stelden tien prangende communicatievragen aan drie gerenommeerde relatietherapeuten.

Feeling - Tekst: Evelien Rutten

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Mijn vriendin gaat nog altijd langs bij haar ex"

Wat als je partner contact blijft hebben met haar ex? Ook als je al vaak aangaf dat je dit niet aangenaam vindt. Wat als je die relatie niet durft verbreken, uit angst om alleen te zijn?  Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Ga het gesprek aan. Want op kruimels leven in een relatie is een dieet dat niemand volhoudt." 

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Seks verandert alles: Door deze oefening uit de relatietherapie weet je beter hoe je lief denkt

Met één oefening zet relatietherapeute Rika Ponnet in onze podcastreeks ‘Seks verandert alles’ een koppel op een nieuw spoor. Hij wil meer en spannender seks, zij vindt hem een maniak. Dat is, kort samengevat, het verhaal. “Ik begreep hen allebei”, zegt Ponnet. “Maar zij begrepen elkaar niet. Dankzij deze oefening is dat uiteindelijk toch gelukt.” Die bepaalde oefening die je beter leert te weten hoe je lief denkt, doet ze hier alvast uit de doeken.

Het Nieuwsblad - Tekst: Kaatje De Coninck

Lees meer

Apart slapen: de pro's en contra's

Er bestaat een woord voor: slaapscheiding. Steeds meer koppels brengen de nacht in aparte bedden of kamers door, maar de schaamte om erover te praten is groot. Nochtans is bewezen dat wie alleen slaapt, beter slaapt. Al heeft relatie-expert Rika Ponnet ook haar bedenkingen. “Ik zie de slaapkamer als een ankerpunt in de relatie. Als een veilige haven. Moeten we die laatste ‘liefdeshaven' zomaar schrappen?”

Het Laatste Nieuws - Tekst: Lene Kemp

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Ik vind dat ik mijn zoon te weinig zie"

Wat als je kinderen zelden bij je op bezoek komen? Leg je je daar best bij neer? Of vraag je hen om vaker te komen dan ze willen? Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies: “Soms hebben kinderen periodes nodig om wat afstand van hun ouders te nemen.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Mijn vrienden praten voortdurend over hun kinderen"

Wat als je zelf kinderloos bent en je vrienden telkens willen afspreken met hun kinderen erbij? Wat als die gesprekken dan ook nog eens voortdurend over kinderen gaan? Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Geef gerust aan dat je de vriendschap van het pre-kindertijdperk mist. Ik ben er bijna zeker van dat je er veel koppels een plezier mee doet.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Vraag het aan Rika: “Mijn partner gaat lopen wanneer we ruziemaken"

Elk koppel maakt wel eens ruzie, maar wat als je partner steevast wegloopt midden in een ruzie? Arno (28) heeft het er moeilijk mee. “Je kan als koppel afspraken maken over de manier waarop je ruzie maakt”, zegt relatiedeskundige Rika Ponnet in ‘Vraag het aan Rika’.

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

"Heel wat koppels gaan pas in therapie wanneer het al te laat is"

Al vele jaren helpt matchmaker Rika Ponnet in haar praktijk Duet singles aan een goed lief. Als relatiedeskundige weet ze bovendien hoe je de band met je partner solide maakt én houdt. ‘Probeer écht tijd te maken voor elkaar. Ontstellend hoeveel mensen ik op restaurant naar hun smartphone zie staren.'

De Morgen - Tekst: Stijn De Wandeleer

Lees meer

“Mijn dochter (16) heeft een relatie met een Poolse internetvriend. Ze wil dat hij komt logeren.”

Wat moet je doen als je dochter van 16 je vraagt of haar Poolse internetvriend mag langkomen? Een jongen die je nog nooit gezien hebt. Een jongen die ook je dochter nog nooit gezien heeft. Het zijn vragen waar Radio 1-luisteraar Paula mee worstelt. Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft raad in de podcast 'Vraag het aan Rika'. “Een relatie verbieden? Daar bewijs je je kinderen geen dienst mee.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Ik heb een relatie met een getrouwde man. Ondanks zijn beloftes verlaat hij zijn partner niet voor mij."

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Deze keer buigt ze zich over het probleem van Saskia. Ze heeft kort na haar scheiding een man leren kennen die niet vrij was. Hij is niet gelukkig in zijn relatie en belooft haar al lang dat hij zijn vrouw zal verlaten. Maar hij onderneemt geen concrete stappen. 

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Over geld of je muzieksmaak: is het eigenlijk ooit oké om te liegen in je relatie?

Waarover liegen koppels het meest? Die vraag leidde maandagavond in De allerslimste mens ter wereld tot een lijstje met heel uiteenlopende antwoorden. Uit de juiste oplossing blijkt dat partners elkaar de meeste foefjes wijsmaken wat betreft problemen op het werk, bedrog, geldzaken en drugs- of alcoholgebruik. Is dat erg? Of klopt de leuze ‘wat niet weet, niet deert’? We vroegen relatietherapeute Vanessa Muyldermans om een eerlijk antwoord.

Het Nieuwsblad

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Ik ben de botheid van mijn partner beu"

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Deze keer klopt Jeroen bij haar aan met zijn vraag. De botheid van zijn partner bezorgt hem barstende hoofdpijn. 

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Moet je je partner een kindje 'gunnen' als teken van liefde?

Zij wil graag een derde kindje, eentje van hen samen; hij wil de beperkte maar fantastische tijd die ze met elkaar hebben zo houden, het lot niet tarten nu alles goed loopt. Relatiedeskundige Rika Ponnet herkadert zodat hun nieuw samengestelde puzzel weer in elkaar valt.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Nood aan privacy

Ik heb vier kinderen tussen 20 en 23. Geen van hen heeft een relatie, noch daten ze. Ik maak me daar zorgen over. Bovendien zitten ze vaak thuis, terwijl ik graag meer ruimte voor mezelf en mijn man wil.

Feeling

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Mijn vrouw blowt elke avond marihuana"

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Deze keer buigt ze zich over de zorgen van Peter. Zijn vrouw rookt al jaren marihuana, een hardnekkige verslaving die een enorme impact heeft op de relatie.   

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Ik heb het moeilijk om na een vakantie opnieuw de draad op te pikken van het gewone leven"

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Deze keer buigt ze zich over het probleem van Jim. De arts geniet enorm van vakanties in de natuur, ver weg van alles en iedereen. Elk jaar vindt hij het moeilijker om opnieuw de draad van het gewone leven op te nemen.

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Vraag het aan Rika: “Hoe vertel ik aan mijn man dat hij niet lekker kookt?”

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag buigt ze zich over het probleem van Yvette. Haar man is sinds een jaar verzot op koken, maar die nieuwe passie wordt thuis niet gesmaakt.

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Vraag het aan Rika: ""Ik heb concentratieproblemen omdat mijn buren te vaak en te luid seks hebben"

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Het dilemma vandaag: “Ik heb concentratieproblemen omdat mijn buren te vaak en te luid seks hebben. Hoe ga ik het gesprek met de buren aan?” Ramsey is een jonge IT'er die zijn werkritme en rust plots door de neus ziet geboord door de passionele vrijpartijen van zijn buren. Wat nu? Hoe kan hij hun liefdeskreten intomen? 

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Vraag het aan Rika: “Ik heb ontdekt dat ik 2 halfbroers heb. Moet ik contact met hen zoeken?”

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Ze buigt zich over de vraag van Sylvie: “Bij het opruimen van mijn ouderlijk huis heb ik ontdekt dat ik twee halfbroers heb. Ik worstel daar enorm mee. Zoek ik contact met hen, of doe ik dat beter niet?”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Vraag het aan Rika: “Help, mijn baas bepaalt onze affaire volledig”

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: “Ik heb een affaire met mijn baas. Die loopt nu erg stroef en ik voel me een speelbal van zijn grillen. Hoe geraak ik uit deze benarde situatie?

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Vraag het aan Rika: “Mijn man wordt impotent, maar wil zich niet laten helpen"

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: "Mijn man krijgt al twee jaar geen erectie meer. Hij weigert een oplossing te zoeken. Hoe krijg ik hem toch zover dat hij het probleem onder ogen ziet?"

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Ik wil meer dan straightforward seks"

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: ""Mijn man is tevreden met de straight forward-seks die we nu hebben, maar ik wil meer"

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Planeet Relatie: Schaduwkind

Rika Ponnet is seksuoloog en staat met beide voeten in de praktijk. Wat ze hoort, ziet en voelt binnen de vier muren kadert ze vanuit haar wetenschappelijke achtergrond en jarenlange ervaring. Dit keer: een man die in de schaduw van zijn vrouw staat.

Column voor Psychologies Magazine

Lees meer

Planeet Relatie: (Fe)male gaze

Rika Ponnet is seksuoloog en staat met beide voeten in de praktijk. Wat ze hoort, ziet en voelt binnen de vier muren kadert ze vanuit haar wetenschappelijke achtergrond en jarenlange ervaring. Dit keer: een bijzondere kijk op de male gaze.

Column voor Psychologies Magazine

Lees meer

Planeet Relatie: En hoe behaag jij háár?

Rika Ponnet is seksuoloog en staat met beide voeten in de praktijk. Wat ze hoort, ziet en voelt binnen de vier muren kadert ze vanuit haar wetenschappelijke achtergrond en jarenlange ervaring. Dit keer: een man die van zijn vrouw houdt, maar haar niet langer aantrekkelijk vindt.

Column voor Psychologies Magazine

Lees meer

Waarom je maar beter van de ex of het lief van je vrienden wegblijft

“Het is uit met de vriendschap tussen Elon Musk en Sergey Brin, want de Tesla-tycoon had een affaire met de vrouw van de Google-baas. Nog vóór die twee gescheiden waren.” De romance ging eventjes de wereld rond, tot Elon Musk ze op Twitter afdeed als larie en apekool. Waarom zulk nieuws zoveel stof doet opwaaien? Omdat de impact verpletterend is, als een goede vriend met je lief of je ex aan de haal gaat, zegt relatie-expert Rika Ponnet.

Het Nieuwsblad - Tekst: Hanne Vandenweghe

Lees meer

SOS Relatie: het verhaal van Silvie (41) en Mehmet (38)

Silvie (41) en Mehmet (38) zijn vier jaar samen. Silvie heeft twee puberdochters uit een vorige relatie, samen hebben ze een zoontje van 2, Leon. Sinds zijn komst raakt de relatie tussen Mehmet en zijn pluskinderen almaar meer verzuurd, waardoor ook binnen het koppel er regelmatig ruzies zijn. Ze zoeken naar inzichten en handvaten om hiermee beter om te gaan.

SOS Relatie - Column voor Libelle

Lees meer

SOS Relatie: het verhaal van Thierry (44) en Karen (41)

Thierry (44) en Karen (41) zijn 15 jaar gehuwd en hebben twee kinderen. Thierry heeft onlangs bekend dat hij verliefd is geworden op een andere vrouw, een paar jaar geleden, maar er niets mee deed. Hij geeft wel aan dat hun seksleven al jaren niet bevredigend is voor hem. Karen heeft het daar erg moeilijk mee. 

SOS Relatie - Column voor Libelle

Lees meer

Emotionele arbeid zie je niet, maar voel je wel

De melk op het boodschappenlijstje zetten, een afspraak maken met de reparateur van de wasmachine, een berichtje sturen voor schoonmama’s verjaardag, de wie-wat-waar-kalender beheren … Taken die een vrouw vaak op zich neemt. Het is een vorm van onbetaalde arbeid. Het is emotionele arbeid, die vrije tijd ‘steelt’ en weinig wordt opgemerkt. “Het lijkt zelfs vanzelfsprekend of wordt niet gewaardeerd”, weet relatie-experte Rika Ponnet.

S-Magazine - Tekst: Inne Vanden Bremt

Lees meer

Een lieve man, maar ze voelt de klik niet: moet ze een relatie een kans geven?

Iedereen zegt haar dat ze de lat lager moet leggen. Dat ze die lieve man een kans moet geven. Maar eigenlijk vindt ze hem niet aantrekkelijk. Hoeveel kansen moet ze deze relatie geven? Relatie-expert Rika Ponnet deelt verhalen uit haar praktijk. “Kussen had ze altijd zo opwindend gevonden, maar deze keer liet het alle vuur van verlangen letterlijk opdrogen.”

Column voor Het Nieuwsblad 

Lees meer

Als zelfs huilen niet meer lukt: hoe laat je emoties weer toe?

Ze voelt niets meer. Huilen lukt niet meer. Boos zijn wil ze niet. Ze wijt dat afgesneden gevoel aan de mannen in haar leven: haar grootvader, vader, echtgenoot. Hoe kan ze opnieuw emoties voelen? Relatie-expert Rika Ponnet deelt verhalen uit haar praktijk. “Wat ons ergert, leert ons zo veel over onszelf.”

Column voor Het Nieuwsblad 

Lees meer

Houdt een dubbelleven je relatie gezond?

Hij heeft al heel zijn leven een minnares, is fier dat hij nooit betrapt is. Vindt dat meer mensen baat zouden hebben bij zo’n tweede leven. “Twee levens gescheiden houden, dat weegt op een mens”, zegt relatie-expert Rika Ponnet.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

SOS Relatie: het verhaal van Greet (67) en Jan (69)

Greet (67) en Jan (69) zijn 41 jaar gehuwd en hebben drie volwassen kinderen. Hun huwelijk heeft de nodige ups en downs gekend, maar de laatste jaren hadden beiden het gevoel rust gevonden te hebben. Tot een paar maanden geleden een van hun kleinkinderen omkomt in een dramatisch ongeval. Sindsdien heeft Greet het bijzonder moeilijk met de houding van Jan. Er komt opnieuw veel oude pijn naar boven.

Column voor Libelle

Lees meer

Een hevige crush op een bekend figuur, hoe ga je daarmee om?

Het voelt als een obsessie. Ze weet dat het zinloos is, hij onbereikbaar is, maar ze kan die bad boy niet loslaten. Relatie-expert Rika Ponnet deelt verhalen uit haar praktijk. “Deze passionele verliefdheid heeft een bijzonder groot voordeel.”

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Mijn schoonbroer blijft maar geld van ons lenen. Ik vrees dat ik het nooit meer terugzie"

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. De luisteraarsvraag komt deze week van Greet. Zij schrijft: “Mijn schoonbroer is recent nog geld komen vragen bij ons. In totaal leende hij van ons al meer dan 4000 euro waarvan we nog geen cent hebben teruggezien. Hij beweert dat hij het geld nodig heeft om zijn zaak eindelijk echt rendabel te maken en om zo ook de rest van het geld te kunnen terugbetalen. Ik geloof er niets meer van, maar mijn man is opnieuw geneigd om geld te geven. Mijn man is thuis altijd degene geweest die alles rechttrekt en zorgde voor iedereen. Hij klaagt vaak over zijn broer en de situatie maar als ik er iets over zeg is het ruzie. Ik mag me niet moeien, maar het is ook mijn geld. Ik heb mijn twijfels of ik geld ooit terugzie. Hoe stel ik mij het best op?”

Nieuwe Feiten - Radio 1

 

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Wat als je ouders je onder druk zetten over kleinkinderen?

Opvallend nieuws. Een Indisch koppel met een grote kleinkinderwens eist maar liefst 600.000 euro schadevergoeding van hun zoon en schoondochter omdat er zes jaar na hun huwelijk nog geen kleinkinderen zijn. De zaak is gelukkig eerder uitzonderlijk en leidt wereldwijd tot hilariteit. Maar hoe reageer je eigenlijk op (schoon)ouders die te pas en te onpas vragen wanneer ze oma en opa worden? “Het is een aanvallende vraag, waarop soms een aanvallend antwoord nodig is om een duidelijke grens aan te geven”, zegt relatiedeskundige Rika Ponnet.

Het Nieuwsblad - Tekst: Hanne Vandenweghe

Lees meer

Vraag het aan Rika: ”Waarom blijft het bij online praten?"

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: “Ik date al een tijdje online via Tinder en Instagram, waar ik veel nieuwe mensen ontmoet. Waarom is het zo verdomd moeilijk om verder te gaan dan online praten?”

Nieuwe Feiten - Radio 1 

Lees meer

Wat als je schoonouders alomtegenwoordig blijven in je relatie?

Hij wou dat hij het ongedaan kon maken. Dat slippertje op het werk. Hoe hij had gewild dat het geen vechtscheiding werd. Maar dat zij altijd stilzwijgend de mening van haar ouders volgde, heeft een grotere rol gespeeld dan hij besefte. Relatie-expert Rika Ponnet deelt verhalen uit haar praktijk. “Haar uitschuivers zijn voor mij nog altijd geen excuus voor mijn uitschuiver.”

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Moet ik berusten in een seksloos huwelijk?"

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag:  “Sinds we onze twee kinderen kregen, houdt mijn vrouw de boot af op vlak van intimiteit. Het is al elf jaar geleden dat ik nog een poging ondernam om met haar te vrijen. Moet ik berusten in een seksloos huwelijk?”

Nieuwe feiten - Radio 1

Lees meer

We moeten af van de clichés

De man wil een jongere vrouw voor de seks en de vrouw wil een oudere man voor de bescherming? "Mag het wat minder clichématig?", vraagt relatietherapeute Rika Ponnet.

Het Nieuwsblad - Tekst: (ldb)

Lees meer

Psychisch geweld in een relatie: als de ander je doodzwijgt

Meestal zijn het dagen. Maar in de loop der jaren al eens een week. En het ergste, de drie maanden, vijf jaar geleden. Beeld zonder klank. The silent treatment. Relatie-experte Rika Ponnet deelt voorbeelden uit haar praktijk. “Het moment waarop hij weer bestaat, komt altijd als hij het niet verwacht.”

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Waarom een geweldige start van je relatie anders kan uitdraaien: alles over 'lovebombing'

Velen zullen het al meegemaakt hebben. Een relatie die van dag één perfect lijkt. Vlinders in de buik. Een partner die je bombardeert met cadeautjes, bloemen, beloftes en heel veel liefde. Iemand die je meteen het gevoel geeft zijn soulmate te zijn. Alles gaat vanzelf. Tot je op een dag beseft dat je jezelf niet meer bent en helemaal alleen staat in iets wat heel beklemmend aanvoelt. Alles over een nieuw datingfenomeen, lovebombing genaamd. Met dank aan rapper Kanye West en zijn nieuwe vlam Julia Fox.

Het Nieuwsblad - Tekst: Christine De Herdt

Lees meer

Als je last hebt met grenzen aangeven

Hij geeft heel hard – te hard – zijn grenzen aan, zij durft de hare niet te stellen. Het resultaat: een relatie die op is. Vier kinderen en veel thuiswerk verergeren de situatie alleen maar. Hoe raken ze hieruit? Relatie-expert Rika Ponnet deelt verhalen uit haar praktijk. “Ze wordt heel onrustig als ze denkt aan de nee die ze zo vaak voelt, maar binnenhoudt.”

Column voor Het Nieuwsblad 

Lees meer

Vraag het aan Rika: hoe vermijd je discussies aan de feestdis?

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke week langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. “Kunnen antivaxers en gevaccineerden samen kerst vieren?” wil luisteraar Chris weten.

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Vraag het aan Rika: hoe kies ik het goede kerstcadeau?

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: "Hoe kies ik het goede kerstcadeau?”.

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Vraag het aan Rika: van wie is de hond na de scheiding?

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: “Van wie is de hond na een scheiding?”

Radio 1 - Nieuwe Feiten

Lees meer

Vraag het aan Rika: wanneer kan ik iemand officieel vragen om mijn vaste partner te worden?

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: “Ik heb vijf maanden geleden een geweldige man ontmoet. We zien elkaar elke week en alles gaat fantastisch. Maar toch hangt er een donkere schaduw over ons samenzijn. Wanneer kan ik hem officieel vragen om mijn vaste partner te worden?”

Radio 1 - Nieuwe feiten 

Lees meer

Ik zie, ik zie, wat zij niet zien

Je bent smoor-stapel-hoteldebotel verliefd, maar helaas klikt het niet tussen je nieuwe lief en je vrienden of familie. Wat doe je dan, als je omgeving niet ziet wat jij ziet? Relatietherapeute Rika Ponnet weet raad. 

Flair - Tekst: Dorien Ceulemans 

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Mijn collega heeft een vreselijke lichaamsgeur"

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: “Na die vele maanden thuiswerk ben ik blij dat ik terug naar kantoor kan, maar ik kom wel opnieuw terecht naast een collega met een bedenkelijke lichaamsgeur. Hoe kaart ik dat aan?”

Nieuwe feiten - Radio 1

Lees meer

Wat als je een relatie hebt met iemand die hoge en onrealistische verwachtingen heeft?

Hij moet van theater houden, minstens 1 meter 85 zijn, een volle haardos hebben en dokter, ingenieur of piloot zijn. Zij moet ambitieus zijn en een goed gevoel voor humor hebben, geweldig goed kunnen koken, van sport houden en steeds piekfijn voor de dag komen, ook na een work-out. Scheetjes laten in bed of een boertje na de maaltijd is een afknapper en not done. Door de oneindige toestroom van perfecte plaatjes vergeten we soms dat we mensen van vlees en bloed zijn. Erger nog: tegenwoordig denken we dat écht alles maakbaar is. Dat brengt met zich mee dat onze verwachtingen van anderen onrealistisch worden en we een steeds langere wenslijst hebben waaraan ons (potentieel) lief moet voldoen, waardoor de kans reëel is dat je een goede match misloopt. 

Flair 

Lees meer

Vraag het aan Rika: “Ik voel me tweede viool in vergelijking met zijn ex-vrouw”

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: “Ik heb eindelijk een eerste relatie op mijn 45ste. Het gaat prima, maar ik maak mij zorgen om zijn ex-vrouw. Zij zijn 2 jaar geleden na een relatie van 21 jaar uit elkaar gegaan als vrienden, maar toch is zij nog erg aanwezig in zijn leven. Ik voel me tweede viool in vergelijking met zijn ex-vrouw. Hoe doen andere mensen dat?

Nieuwe feiten - Radio 1

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Onze vriendschap staat onder druk omdat ik getrouwd ben en zij nog niet"

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: "Al bijna twintig jaar zijn Tina en Iris mijn beste vriendinnen. Dit jaar worden we alledrie dertig. Ondertussen hebben Iris en ik de ware gevonden. Als we tegen Tina zeggen dat ze nog zeeën van tijd heeft om iemand te vinden, reageert ze: ‘Makkelijk gezegd als je zelf getrouwd bent!’ Hoe kunnen we die vriendschap nog redden?"

Nieuwe feiten - Radio 1 

Lees meer

Moet hij kiezen tussen zijn moeder of zijn partner?

Zij ervaart zijn moeder als een te duchten concurrente. En heeft er een hekel aan dat hij haar bemoeienissen accepteert. Hij ziet het probleem niet, en vraagt zich af of hij de relatie moet beëindigen. Of valt er een evenwicht te vinden? Relatie-experte Rika Ponnet deelt antwoorden uit haar praktijk.

Column voor Het Nieuwsblad 

Lees meer

Ieder zijn deel van het huishouden: hoe krijg je dat geregeld?

De klassieke rollenpatronen zijn nog niet doorbroken, zo bleek maandag uit nieuw onderzoek van Statbel. Hoewel de man gemiddeld vier uur per dag langer thuis was tijdens de lockdown, liet hij het leeuwendeel van de huishoudelijke taakjes toch nog altijd over aan de vrouw. Wij vroegen aan experts wat je kan doen om toch tot een gelijke verdeling van het werk te komen.

Het Nieuwsblad

Lees meer

Vraag het aan Rika: “Mijn man wil geen hond, maar ik wel”

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: “Mijn man was destijds tegen een hond in huis, maar ik kocht er toch stiekem een. Er kwam een grote ruzie van, en we gingen bijna scheiden. Nu is de hond overleden, en ik wil een nieuwe. Wat doe ik?”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

SOS Relatie: het verhaal van Wim (49) en Tanja (51)

Wim (49) en Tanja (51) zijn 21 jaar gehuwd en hebben vier kinderen. Het koppel leidt een professioneel heel druk leven, met veel uitdagingen en reizen naar het buitenland. Recent is uitgekomen dat Tanja al een paar jaar een andere relatie heeft, in het buitenland, met een eveneens gehuwde man. Ze ontkende dit gedurende jaren. Wim wil de relatie nog een kans geven, maar onder voorwaarden, Tanja ziet dat anders.

SOS Relatie - Column voor Libelle

Lees meer

Planeet Relatie: Wu-wei

Rika Ponnet is seksuoloog en staat met beide voeten in de praktijk. Wat ze hoort, ziet en voelt binnen de vier muren kadert ze vanuit haar wetenschappelijke achtergrond en jarenlange ervaring. Dit keer: wu-wei.

Column voor Psychologies Magazine

Lees meer

“Moet ik breken met mijn vriend met aspergersyndroom?”

“Mijn vriend en ik zitten qua wereld- en levensvisie op dezelfde golflengte, op het vlak van relaties ook. Maar hij heeft het aspergersyndroom en voelt sociale situaties slecht aan. Hij kan luid zijn in groep, onophoudelijk ‘grapjes’ maken of voortdurend over één ding praten. Dat stoort me enorm, en ik twijfel of we niet beter uit elkaar gaan. Toch ben ik bang dat ik nooit meer iemand zal ontmoeten waarbij het zo goed klikt en die me zo’n vrij en gerespecteerd gevoel geeft.”

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Hoe overleef je als koppel de ultieme relatietest: een baby?

“Voor een koppel is het krijgen van een kind eigenlijk een crisissituatie.” Relatietherapeute Rika Ponnet windt er in deze podcast geen doekjes om: baby’s zijn de relatietest der relatietesten. In deze podcast geeft ze enkele duidelijke tips om je als koppel aan te passen aan de nieuwe situatie. En er uiteindelijk – geef het wel een tijdje – sterker uit te komen.

Podcast van Het Nieuwsblad

Lees meer

“Ik heb alle redenen om gelukkig te zijn en toch is dat niet zo. Ik voel me eenzaam in mijn relatie”

“Ik, een 45-jarige mama, heb een betrouwbare man die een goede papa is, met een goed inkomen, en zijn deel doet. Ons gezin heeft veel doorstaan. Nu alles goed loopt, heb ik alle redenen om gelukkig te zijn en toch is dat niet zo. Ik voel me vaak eenzaam, vooral als we met zijn tweeën alleen zijn. We praten wel, knuffelen, maar ik vóél mijn man niet. Ik wil weten wat hij voelt, hij weigert dat te delen, zegt dat hij zo niet is. Therapie wijst hij af. Ik word er hopeloos van.”

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Hoe maak ik van mijn partner een betere luisteraar?

Ik, een vrouw van 42, ben gevallen voor een man omdat hij boeiend is, heel belezen. Nu heb ik een zware job in het ziekenhuis en nood om daarover te vertellen, maar hij luistert niet. Terwijl ik vertel, lijkt hij alleen bezig met wat hij daarna zal zeggen. Toen ik daar iets over zei, gaf hij aan dat hij die ziekenhuisverhalen maar saai vindt. Dat kwetste me. Sindsdien zwijg ik erover en is er meer afstand tussen ons. Hoe breng ik hier verandering in?

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Hoe vind je als gescheiden vrouw je plaats naast een weduwnaar?

Ik ben een gescheiden vrouw (52) en heb twee jaar een relatie met een weduwnaar. Een ingewikkeld gegeven, vind ik. Het lijkt makkelijker en meer verbindend om ‘samen’ boos te zijn op die lastige exen. Als de overleden partner echter zo’n grote leegte achterlaat (ook bij de kinderen), is het een flinke uitdaging om een ‘plaats’ te vinden/krijgen. Een weduwe/weduwnaar lijkt ook meer sympathie te oogsten dan een gescheiden man/vrouw. Ik worstel hier erg mee. Hoe ga je ermee om?

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

“Het thuiszitten valt mijn vriendin en onze relatie zwaar”

“Ik, een man van 29, ben 5 jaar samen met mijn partner. Zij is muzikante, ik ben leraar. Sinds de coronacrisis zit mijn vriendin thuis, zonder werk, en dat valt haar zwaar. Nu, met de tweede golf, is ze nog meer down dan voorheen. Ze is altijd al zwaarmoedig van aard geweest, ik heb haar altijd ondersteund. Maar ik voel dat dat begint te wegen. Wat ik ook doe, het helpt niet echt. Ze staat zuchtend op en gaat zuchtend slapen. Hoe kan ik haar helpen? Want ik zie haar graag en zou zo graag willen dat ze zich beter voelt.”

Column voor Het Nieuwsblad 

Lees meer

“Hoe kan ik ‘gewoon vrienden blijven’ met mijn minnaar?”

“Ik ben een vrouw van 35, tien jaar getrouwd, koningswens vervuld: alles in mijn leven zit goed. En toch werd ik verliefd op een ander en dat blijkt wederzijds. Het is echt een feest van herkenning. We halen het beste in elkaar naar boven, delen heel veel dingen, ook vanuit onze geschiedenis. Alleen is er niets mis met mijn huwelijk en wil en kan ik niet leven met een affaire. Ik zou graag het goede van deze relatie behouden, verdergaan als vrienden, maar voel ook veel verdriet om alles wat niet kan. Hoe pak je zoiets aan?”

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

“Mijn buitenlandse vriend wil toch niet hierheen verhuizen”

“Ik, een vrouw van 54, heb sinds twee jaar een passionele en fijne relatie met een Nederlandse man van 56. Wij wonen erg ver van elkaar, meer dan 400 km. Het plan was dat hij zou verhuizen naar België, maar dat werd almaar uitgesteld en vorige week gaf hij aan dat hij de risico’s niet kan nemen. We hebben nu een week geen contact meer, ik ben er kapot van. Ik weet dat het bij hem ook zo is. Hoe kunnen we dit redden?” Relatietherapeute Rika Ponnet geeft advies.

Column voor Het Nieuwsblad 

Lees meer

Mijn liefde voor 'Van de koele meren des doods' van Frederik van Eeden

In 2015 maakte de KANTL een eerste editie van deze literaire canon bekend. Vijf jaar later krijgt de lijst zoals beloofd een eerste update. De lijst die op deze website gepresenteerd wordt, bevat drie volstrekte nieuwkomers: Van de koele meren des doods (Frederik van Eeden), Pallieter (Felix Timmermans) en Turks fruit (Jan Wolkers). In dit filmpje vertel ik over waarom ik zo houd van 'Van de koele meren des doods' van Frederik van Eden.

Filmpje voor de KANTL

Lees meer

Help, mijn man is een snurker!

Heeft u al van de Onbekende Artiest gehoord? Nee? Prijs u gelukkig. Zijn nummers zijn heftig. En luid. Ik kan het weten, want ik heb wat van zijn muziek zelf opgenomen. In mijn slaapkamer. Dat ging zo: als je een geluidsfragment opneemt met je gsm, dan krijgt de uitvoerder automatisch de naam “Onbekende Artiest”. Toepasselijk, want snurken blijft een gevoelig onderwerp – zeg maar taboe. Hier ga ik, in zeven stappen en drie hoofdstukken, uitleggen hoe ik De Onbekende Artiest Die Me Elke Nacht Wakker Snurkt deed verstommen.

Het Nieuwsblad - Tekst: De vrouw van de onbekende artiest

Lees meer

Troostboom

Opgroeien in een omgeving die emotioneel oorlogsgebied is. Hilde Van Mieghem maakte er met 'Als je eens wist' een beklijvende reeks over. En net zoals in dit verhaal, uit mijn praktijk, lag het accent, naast de pijn en gruwel, vooral op de oneindige veerkracht van de mens. Een appel aan ons allen. 

Column voor Psychologies Magazine

Lees meer

"Als single val ik tijdens de coronacrisis in een zwart gat"

Ik (man van 53) ben een single man, nu twee jaar gescheiden. Ik woon alleen, maar de uren die ik wekelijks spendeer in mijn huurappartement kan je op 1 hand tellen. Ik heb een druk professioneel leven en een nog drukker sociaal leven. Met de huidige gezondheidscrisis schiet er van dit leven niets over. Ik heb het gevoel in een groot zwart gat beland te zijn. Ik slaap niet goed, weet niet hoe ik hiermee moet omgaan.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Daten in tijden van ... Een aantal bedenkingen (1/3)

Bij Duet zijn we altijd grote pleitbezorgers geweest van het echte ontmoeten: je kan iemand maar ten volle leren kennen, ten volle inschatten wat de andere met jou doet en of het al dan niet klikt, vanuit het volledige ervaren van die andere. De huidige crisis stelt ons dan ook voor een dilemma. Hoe traag en ervaringsgericht daten in een tijd dat het echte ontmoeten even niet kan of slechts in heel beperkte mate?

Lees meer

"Wind je nu vooral niet op over de kleine irritaties"

“Mogelijk stijgt het aantal echtscheidingen door deze crisis.” Je bent gewaarschuwd, door relatiedeskundige Rika Ponnet dan nog wel. “Probeer je nu vooral niet te veel te focussen op de kleine irritaties.”

Het Nieuwsblad 

Lees meer

Feelings ideale regering

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Voor de gelegenheid was de Feeling-redactie formateur van een denkbeeldige regering die uit alleen vrouwen bestaat.

Feeling - Tekst: Cara Brems (met medewerking van de Feeling-redactie) - Illustraties: Leen Van Hulst

Lees meer

Hoe vertel ik mijn man dat hij moet afvallen?

“Ik ben een vrouw van 39, 12 jaar samen met mijn partner. Sinds een paar jaar is mijn man nogal wat bijgekomen in gewicht. Ik heb het gevoel dat hij zich laat gaan en eerlijk, ik vind dit absoluut niet aantrekkelijk. Ik kan er niets aan doen, maar een buik, lovehandles, ik haat het. Ik let zelf erg op mijn lijn en weet dat het thema gevoelig ligt, maar hoe vertel je je partner dat je graag wilt dat hij afvalt?”

Column voor Het Nieuwsblad 

Lees meer

Meer oog voor je relatie na kinderen?

Jonge kinderen in huis én ook genoeg tijd maken voor je partner en relatie. Bij sommigen draait het helemaal in de soep, terwijl anderen de combinatie prima voor elkaar lijken te hebben. Hoe komt dat, en vooral, wat zijn de ultieme tips? Wij vroegen aan het aan relatietherapeute Rika Ponnet.

Libelle Mama - Tekst: Leila Kandil

Lees meer

Een pleidooi voor lui ouderschap

Relatie-expert Rika Ponnet vindt dat ouders niet te veel mogen verwachten van het ouderschap: “Het zorgt alleen maar voor teleurstellingen.” 

Het Belang van Limburg - Tekst: Jo Smeets

Lees meer