Artikels over Relaties

Seks verandert alles: het dilemma

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Jasmine komt in paniek bij relatietherapeute Rika: ze is twee maanden zwanger, en ze weet niet zeker of ze nu al een kind wil. Haar partner Olivier wil dat wel, wat Jasmine voor een hartverscheurende keuze stelt. En dan zit ze ook nog met die andere vraag: “Is het een probleem dat ik aan andere mannen denk tijdens de seks?”

Podcast voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Seks verandert alles: bed time stories

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Deze aflevering gaat over Walter, een man op leeftijd met een - zegt hij zelf - stevig libido. Hij heeft ook een vrouw die tegemoetkomt aan zijn behoeften. In bed vertelt ze verhalen over haar vroegere relaties, en dat windt hem op. Alleen... De laatste tijd zijn die verhalen niet zo spannend meer. En dat zet Walter aan het denken: “Is ze bij mij voor wie ik ben? Of voor mijn centen?”

Podcast voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Kamp Waes

Hij heeft het over de groepsreis die hij maakte, afgelopen zomer. Hoe op het eind van de reis niemand nog tegen hem sprak. Hij is zoals Jan uit Kamp Waes. Wie stemt hem weg? Rika ziet vooral het oud zeer, het diepe verdriet.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Sterke vrouw

Wat als … de therapeut het zélf even niet zo goed meer weet? Rika praat met een single seksuologe over hoe ze een hele stoet mannen leerde kennen, maar nog niet de ware vond omdat ze ook altijd meteen de mankementen detecteert.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Grenzen stellen binnen je relatie: zo pak je het goed aan

Woensdagavond riep presentatrice Saartje Vandendriessche De tafel van Gert-kijkers op om grenzen te bepalen in hun relaties. Want een grens die niet wordt getrokken, is er een die mogelijk wordt overschreden. Klinkt simpel in theorie, maar hoe baken je ze af in de praktijk? Relatietherapeuten leggen uit.

Het Nieuwsblad - Tekst: Hanne Vandenweghe

Lees meer

Schuld

Ze vindt zichzelf hopeloos. Een triest geval. Ruggengraatloos. Ze zegt het met een felheid die wijst op veel onderliggende kwaadheid. De hulp van anderen zorgt enkel voor verharding. En op het einde blijft ze eenzaam achter. Rika probeert de cirkel te doorbreken.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Chatbot als therapeut: oplossing voor lange wachttijd bij psycholoog?

Steeds meer mensen gebruiken artificiële intelligentie voor therapie. Chatbots tonen zich dan ook erg begripvol, en scoren zelfs beter op empathie dan sommige zorgprofessionals. Maar is dat wel een goed idee, je diepste roerselen delen met een robot? Steeds meer mensen gebruiken artificiële intelligentie voor therapie. Chatbots tonen zich dan ook erg begripvol, en scoren zelfs beter op empathie dan sommige zorg­professionals. Maar is dat wel een goed idee, je diepste roerselen delen met AI?

Het Nieuwsblad - Tekst: Thibaut Renson

Lees meer

Mannen

Dat het toch echt niet zo moeilijk is, wat mannen willen: respect, eten en seks. Rika kaatst de vraag terug: en is what women want dan zo verschillend? Een koppel loopt voor haar ogen vast op elkaar. Hoe komen ze te weten waar de ander echt nood aan heeft, wat de ander echt wil?

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Dubai

Zij, met haar afgetrainde lichaam en hij, met zijn volle bankrekening. Als ze vrijen, denkt ze aan haar luxeleven en let ze niet zo op zijn buikje en zijn stinkende adem. Er staat tenslotte iets tegenover. Houden we allemaal een beetje een boekhouding bij van onze relatie? Misschien.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Liefde is... het nog een kans geven

In volle valentijnstijden kan het deugd doen om te weten dat niet elke relatie verloopt volgens het Hollywoodstramien van verliefd worden en zonder omwegen nog lang en gelukkig leven.

Feeling - Tekst: Natalie Helsen

Lees meer

Slaapscheiding

Voor hij weduwnaar werd, sliep hij altijd lepeltjesgewijs. Nu heeft hij een nieuwe liefde, die wel de tafel maar niet het bed wil delen. Relatie-expert Rika Ponnet zoekt mee naar nieuwe bedrituelen.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Zwarte piet

Het begint met discussie over de verdeling van het huishouden, evolueert naar verwijten over frigiditeit en narcisme. Wanneer een nieuwe scheldpartij zich op gang trekt, vraagt Rika om een time-out. Haar poging om de reden achter de steeds terugkerende neerwaartse negatieve spiraal te achterhalen, botst op verzet. Zullen ze tot een staakt-het-vuren komen?

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Eindman

Een veilige, harmonieuze relatie wil ze, maar ze kiest onbewust voor extremen: van de man die teveel op haar steunt naar de man die haar naar beneden haalt. Ze groeide op in een gezin dat getekend werd door huiselijke terreur. Ligt daar de oorzaak? Rika ontwart de knoop.

Mijn column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Het is ‘cuffing season’: je bent niet graag alleen.

Veel singles gaan nu, meer dan ooit, op zoek naar een partner. Deze periode wordt daarom ook ‘cuffing season’ genoemd. Waar komt die plotse drang vandaan? Zoeken we gewoon iemand om de koude dagen mee door te brengen, of zit er meer achter? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft uitleg en vertelt hoe je best kunt omgaan met dat gevoel.

Het Laatste Nieuws - Tekst: Marie Pauwels

Lees meer

Een echte 'neen'

Een man heeft het moeilijk met eerlijk antwoorden. Door zijn angst voor afwijzing uit zijn jeugd, vervalt hij al te vaak in pleasen. Wanneer zijn vrouw vraagt of ze die avond naar de film kan, graaft hij in zijn gesprekken met Rika en komt tot het inzicht. Dat haar vraag er niet een is om toestemming. Maar dat ze veeleer polst naar hoe hij zich voelt bij de situatie. En met dat inzicht, komt zijn antwoord vanzelf.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Zo mooi, zo blond

In haar praktijk ziet Rika deze week de andere kant van het jetsetleven: een vrouw die alles heeft, behalve een diepgaande connectie met haar partner. Tot ze hém tegenkomt, hij met wie ze echt kan praten. Maar er zit iets in de weg: haar merken, haar netheid, haar schijn.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Sex education

Rika Ponnet raakt toevallig aan de praat met een twintiger na een boekvoorstelling. Ze ontdekt al snel dat er meer zit achter wat de net afgestudeerde student uitstraalt. Er ontspint zich een gesprek over worstelende jongeren, over inspiratiebronnen en identiteit.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Zelfsabotage

Rika Ponnet krijgt een vrouw van 35 over de vloer. Haar partner, even oud, leeft het leven van een jonge twintiger. Gesprekken over settelen - een huis, een kind - worden afgescheept, keuzes uitgesteld. Wil hij dan geen toekomst met haar? Rika merkt fijntjes op dat de échte vraag die gesteld moet worden misschien wel een andere is.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Samen op de sofa

Het is geen schande (meer) om toe te geven dat je de stap zet naar de relatietherapeut. Maar werkt dat eigenlijk, relatietherapie? “We halen goede resultaten”, klinkt het bij relatietherapeuten. Al moeten wel een aantal voorwaarden vervuld zijn. “Van een dode mus kunnen we geen levende maken.”

Het Nieuwsblad - Tekst: Annelies Rutten

Lees meer

Angst om samen oud te worden vs. angst om alleen te blijven

45 jaar waren ze getrouwd, maar nu zetten Meryl Streep (74) en haar man een punt achter hun huwelijk. Ook in Vlaanderen gaat bijna elke dag een koppel na meer dan 40 jaar uit elkaar. “De angst om met die andere oud te moeten worden, is soms groter dan de angst om alleen te blijven”, zegt Rika Ponnet.

Het Nieuwsblad - Tekst: Kim Clemens

Lees meer

Steeds meer Vlamingen voelen zich beperkt door de klassieke relatie

Google weet het, aan de unief merkt de professor het bij z’n studenten, en zelfs bij Vlaamse notarissen belandt de kwestie al op tafel. De open relatie zet z’n opmars in de samenleving breder dan ooit voort. “Het is een wandeling over een berg­keten, veeleer dan een wandeling in het park.”

Het Nieuwsblad - tekst: Kristof Bohez

Lees meer

Het aanzoek

Ze waren onvoorzichtig. Zo snel raak je toch niet in verwachting? Nadat ze een eerste keer besloten om de zwangerschap af te breken, besliste zij de tweede keer dat ze het kind zou houden: met of zonder hem. Ondertussen zijn ze getrouwd, maar dat voelde als een formaliteit. Daarom ook die twijfel. Of schuilt daar iets anders achter?

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

In ‘Blind getrouwd’ valt Jolien nogal hard van haar roze wolk: hoe zorg je voor een ‘zachtere landing’?

In Blind Getrouwd vielen de mopjes met sexy kwinkslag van Brecht niet in de smaak bij Jolien. Dat zei ze hem ook eerlijk en hij apprecieerde haar openheid, maar zij donderde diezelfde avond nog van zijn ‘roze wolk’. Wat als je stapel bent op iemand, maar hij/zij nog niet zo ver staat in de relatie? En hoe voorkom je dat je heel hard van je ‘wolk’ valt? Relatietherapeuten leggen het uit.

Het Nieuwsblad - Tekst: Hanne Vandenweghe

Lees meer

Vraag het aan Rika: moet ik een vaderschapstest doen of niet?

Wat als je al jaren twijfelt of je wel de échte vader van je kinderen bent? Moet je dan op zoek naar de waarheid? Of gooi je dan te veel levens overhoop? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Denk goed na wat voor jou de definitie van ‘ouderschap’ is.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Verliefd worden op iemand anders dan je partner zoals Martine Jonckheere, hoe ga je daarmee om?

Stel: je bent gelukkig getrouwd, maar plots loop je iemand tegen het lijf die je vlinders in je buik geeft. Net dat gebeurde bij Martine Jonckheere (66). De Vlaamse actrice viel als een blok voor een collega en biechtte dat ook op aan haar man. Is er een stappenplan om verliefdheid binnen een relatie aan te pakken? Doe je er goed aan om je gevoel te delen met je wederhelft? En kan je verliefdheid ook weer in de kiem smoren? Relatietherapeuten bieden eerste hulp bij buitenechtelijke kriebels.

Het Nieuwsblad - Tekst: Hanne Vandenweghe

Lees meer

"Het is belangrijk om dingen te delen in een relatie, maar er is ook een vorm van eigenheid nodig"

'De Wereld van Sofie' had het over ons privéleven. Het belang van een privéleven en van het bewaken van een kamertje voor jezelf. Iemand vroeg zich af of je ook een privéleven mag hebben tegenover je lief, je vaste partner? Of geheimen kunnen bestaan binnen een relatie? Daar hebben we het ooit eens over gehad met relatietherapeute en experte Rika Ponnet. 

De Wereld van Sofie - Radio 1

Lees meer

Je relatie verbeteren met een Socratische houding doe je zo: “Weet je écht waarom je lief slechtgezind is?”

Kennis is macht, klinkt het gezegde. Maar wat als je verder raakt door eens iets níét te weten? 2 experts belichten de vele voordelen van een vragende houding: volgens hen het recept voor meer verdieping in het leven én (een) betere relatie(s). “We gebruiken maar een heel beperkt percentage van ons vermogen om andere mensen te leren kennen.”

Goed Gevoel - Tekst: Fleur De Backer

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Waarom is een seksloze relatie een taboe?"

Wat als je een fijne relatie hebt, maar als seks voor jou echt niet hoeft? Heeft die relatie dan wel kans op slagen? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': Wat essentieel is in een relatie, is samen een vorm van verbinding hebben.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Needy

De prinses op de erwt. Zo gedroeg ze zich in haar relatie: altijd haar eigen zin doordrijven, tot de ander toegaf. Maar hoe laat ze dat los? Rika geeft raad.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Wat als een ziekte je relatie overhoop gooit?"

Wat als je partner door een ziekte niet meer zichzelf is? Wat als die partner uiteindelijk beslist om de relatie stop te zetten? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Sommige mensen willen bij een ziekte liever met rust gelaten worden. Vraag wat ze wél nodig hebben.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Hoezo, singles houden geen rekening met anderen?

Een van de uitspraken die het voorbije weekend een rimpeling trok door het socialemedialandschap kwam van acteur Tom Van Dyck in De Morgen. Hij had het over singles en hoe zij niet gewoon zijn om rekening te houden met anderen. Voer voor discussie is het.

De Standaard - Lieve Van de Velde

Lees meer

Hoe overleef je de liefde in kwade dagen?

Geen mooiere belofte dan die tussen geliefden: in goede en kwade tijden. Maar wat als de moeilijke dagen aanbreken? Hoe kies je voor elkaar wanneer de liefde even niet vanzelf komt? ‘Het leven is soms worstelen, beseffen dat de ander ook aan het worstelen is en erop vertrouwen: we zullen elkaar wel weer vinden.’

De Standaard - Tekst: Maaike Van Melckebeke

Lees meer

Grenzen

Haar dochter heeft binnenkort een eerste bezoek aan de gynaecoloog gepland. Het brengt de herinnering naar boven aan dat van haar. Een pijnlijke ervaring. Ze had gehuild. Hoe kan ze haar eigen dochter nu het beste bijstaan? Rika Ponnet biedt raad.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Hoe raak je over een relatiebreuk?"

Hoelang mag je blijven hopen dat je stukgelopen relatie weer goed komt? Wanneer worden pogingen om de brokken te lijmen zinloos en zielig? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Als de andere ‘nee’ zegt, aanvaard dat dan. Probeer je leven op een andere manier invulling te geven.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Liefde met een lange adem

‘Tegen mensen met een slechte relatie zeggen dat ze meer moeten praten, is als ‘Word eens vrolijk’ zeggen tegen iemand met een depressie.’ Een gesprek met drie getaande experten over de liefde met de lange adem.

Humo - Tekst: Frederick Vandromme

Lees meer

Nieuw evenwicht

Blijven of weggaan? Hij twijfelt, nu de passie van het begin wegebt. Hij voelt zich overbodig, zij wil dat hij volwassen wordt. De emotionele logica in een relatie verandert als die eenmaal gerealiseerd is, toont Rika hen.

Column over Het Nieuwsblad

Lees meer

Hoe overspel in je relatie te overleven

Een partner die vreemdgaat, kan diepe wonden slaan. Nu we vooral bij elkaar blijven voor de liefde, is verraad op dat vlak overrompelend. Rika Ponnet over het hoe, wat en waarom van overspel.

Het Laatste Nieuws - Tekst: Lene Kemps

Lees meer

Het inzicht: Rika Ponnet te gast bij Joël De Ceulaer

De Morgen-journalist Joël De Ceulaer praat opnieuw met denkers, doeners en andere boeiende mensen aan wie hij vraagt om een fundamenteel inzicht prijs te geven. Wat hebben ze geleerd over de wereld en het leven dat ze graag met ons willen delen?

Het inzicht - podcast van De Morgen

Lees meer

Wat als plusouders uit elkaar gaan?

‘Je pakt ook afscheid van twee mensen hè.' Tv-presentator en zanger Niels Destadsbader vertelde in het tv-programma ‘Viva la feta' over zijn recente relatiebreuk. Plusouders die uit elkaar gaan, rouwen twee keer: een keer om het verlies van de partner, een tweede keer om pluskinderen die uit hun leven verdwijnen. Rechten hebben ze niet. Is er wel advies voor plusouders om op terug te vallen?

De Morgen - Tekst: Pieter Gordts

Lees meer

Perugia

Wanneer ze op een zonovergoten terras in Italië zitten, zijn Rika Ponnet en haar dochters getuige van een eerste ontmoeting tussen twee mensen. Het zet hen luidop aan het denken, én het discussiëren. De dochters geloven er niet in, in de 'overdreven' dienstbaarheid van de eerste date. Een gesprek over grenzen stellen en (on)voorwaardelijke liefde ontspint.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Pijn

Voor het eerst durft zij het hem te zeggen, na 17 jaar. Seks doet pijn, en zelfs bij de gedachte eraan verkrampt ze. Moeten ze het blijven proberen, of er echt mee stoppen? Rika zet hen op de goede weg.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Wat als je druk ervaart om meer seks te hebben met je partner?"

Wat als je verbondenheid en intimiteit mist tijdens het vrijen? Wat als je druk ervaart om meer seks te hebben met je partner, maar je lijf op slot lijkt te gaan? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast ‘Vraag het aan Rika’: “Belangrijk is dat er veel momenten van lichamelijke affectie zijn, zonder dat dat automatisch overgaat naar seksualiteit.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

De regels van de kunst

“Elke relatie, of het nu een monogame, polyamoureuze of een latrelatie is, heeft afspraken. En het bijzondere daaraan is: elke afspraak die een koppel onderling maakt, is valabel. De ene regel is niet beter dan de andere, als het werkt voor het koppel in kwestie. Ik heb bijvoorbeeld vriendinnen die zeggen: mijn man en ik hebben een goed, sterk huwelijk. Onze afspraak is: als hij me bedriegt, wil ik het niet weten. Vindt iedereen dat een goede regel? Zeker niet, maar als dat voor hen werkt, hoeven wij niet te oordelen.”

Feeling

Lees meer

Rode vlaggen

Hoe vaak was het hem niet overkomen: hij gaf té veel liefde, overdonderde, waardoor hij vrouwen afschrikte. De volgende keer probeerde hij het op exact de omgekeerde manier. Maar ook dat is geen basis voor een duurzame relatie, vertelt relatiedeskundige Rika Ponnet hem.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Hoe moet je als koppel verder na overspel?"

Hoe kan je opnieuw gelukkig worden na een affaire? Hoe kan je duiden en aanvaarden dat je (tijdelijk) naar de tweede plaats geschoven werd? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft raad in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Mensen gaan vaak een tweede relatie aan omdat er delen van henzelf worden aangesproken die in de basisrelatie niet aan bod komen. Dit zegt niet dat de basisrelatie slecht is.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

De relaties van 'iconische koppels' ontleed

De relatie tussen Rachel en Ross in Friends was verre van gezond. “Zijn controlerende en beledigende gedrag wordt gezien als vertederend en charmant, in plaats van als een rode vlag”, leerde de Amerikaanse psychologe Nicole LePera onlangs aan bijna een miljoen Twitter-volgers. Hup, een iconisch romcomkoppel van z’n sokkel. Waren zij dan niet perfect? Wij vroegen Vlaamse therapeuten naar hun oordeel over dé oerduo’s op ons scherm. En die blijken een treurig – of hoopvol – rommeltje. “Is ze echt verliefd op hem, of op het idee van hem?”

Het Nieuwsblad - Tekst: Sofie Buekenhoudt

Lees meer

Bevrijding

Hoe een ongeneeslijke ziekte de moeizame relatie tussen dochter en moeder kan veranderen. Rika Ponnet ziet in haar praktijk dat dementie soms ook muren kan afbreken en een vorm van bevrijding en heling met zich meebrengt. Als onze ratio niet langer bepaalt wie we zijn.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Sapioseksueel: vrijen met verstand

Sapioseksueel. Het is het etiket dat de Franse staatssecretaris Marlène Schiappa graag op zichzelf kleeft. Net als menig mens op Tinder. Maar wat moeten we ons daarbij voorstellen? Is slim niet altijd sexy?

De Standaard - Tekst: Lieve Van de Velde

Lees meer

Uit-gelachen

Meisjes plagen is liefde vragen. Maar wat betekent het als je niet meer kan lachen als koppel? Als plezier plaatsmaakt voor irritatie? Rika Ponnet ziet in haar praktijk hoe humor, van de soort die verbindt en ontlaadt, plots weer het ijs tussen partners doet smelten - als ware het magie.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Heeft een latrelatie wel kans op slagen?"

Wat als jij wel wil samenwonen, maar je partner een relatie op afstand best prima vindt? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Een latrelatie over een langere periode goed houden, vergt heel veel praktische afspraken en inspanningen.”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

De grote seksenquête over monogamie en open relaties

Ondanks de toegenomen vrijheid kiezen de meeste mensen in relaties nog altijd voor romantische en seksuele exclusiviteit. Maar is monogamie altijd een bewuste keuze?

Online onderzoek door Kantar voor Knack/Le Vif - Tekst: Han Renard

Lees meer

Jaloers

Wanneer ze op een dag zegt dat ze met een vriend naar ballet gaat, wordt ze iets gewaar bij haar partner. Jaloezie. Het maakt haar kregelig, want ze is zo zeker van hem. Van hen. Rika graaft de centrale vragen achter die jaloezie op en toont haar de weg naar echte autonomie.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Kan een knipperlichtrelatie werken?

De Nederlandse zanger André Hazes jr. (29) heeft weer een vriendin. Geen onbekende, want hij blaast zijn relatie met Monique Westenberg (45) nieuw leven in. Voor de vierde keer maar liefst. “Mijn hart ligt voor altijd bij jou”, schrijft hij op Instagram. Maar kan zo’n knipperlichtrelatie wel werken? Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft advies.

Het Nieuwsblad - Tekst: Hanne Vandenweghe

Lees meer

The law of attraction

‘The law of attraction’, daar vertrouwt hij op: ergens loopt de juiste partner voor je rond, en als je echt je best doet, ontmoet je die ook. Maar hij is het single leven en de afwijzingen moe. Relatiedeskundige Rika Ponnet vraagt hem om met wat meer zelfliefde zijn kans te wagen.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Kloppend hart

Ze vreest dat het onnozel romantisch klinkt. Voor het eerst ooit voelt ze zich écht geborgen bij een partner, op haar 47ste. Gaat ze de adrenalinerush, de achtbaan niet missen? Relatiedeskundige Rika Ponnet toont haar dat ze er net een mooier achtbaanmoment voor in de plaats krijgt.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

“De liefde van je leven? Dat weet je pas op je sterfbed”

Tom Boonen (42) en zijn vriendin Lore Van de Weyer (39) zijn uit elkaar. Voor de voormalige wielrenner, die intussen een nieuw lief heeft, zal zijn ex wel altijd “de vrouw van zijn leven blijven”. Dj en producer Regi Penxten liet op valentijn dan weer weten dat zijn níéuwe vlam de vrouw van zijn leven is. Wat be­tekent het eigenlijk als iemand je zo omschrijft? En hoe voelt het voor de ex die de titel niet krijgt?

Het Nieuwsblad - Tekst: Hanne Vandenweghe

Lees meer

Beertje

Een jonge twintiger met een knuffelbeertje aan zijn tas vastgeklikt. Die zich verliest in fictieseries op Netflix. Die na de scheiding van zijn ouders, na de eenzaamheid van corona even niet meer weet waar hij heen wil. En relatie-experte Rika Ponnet die hem gidst. Naar zichzelf.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Hoe kies ik tussen mijn minnares en mijn gezin?"

Wat als je verzot bent op je minnares, maar tegelijkertijd nog houdt van je vrouw? Volg je die intense gevoelens of blijf je bij de veilige haven van je gezin?  Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': "Niemand is 100 procent de invulling van je dromen en verwachtingen over het leven en de liefde.”  

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Een duurzame relatie: sleur vermijden (of er opnieuw uitraken)

Een druk sociaal leven, een ambitieuze job, het huis leefbaar houden en enkele kinderen opvoeden… We hebben allemaal veel ballen in de lucht te houden. En dan is er nog die partner die we niet uit het oog mogen verliezen. Hoe voorkom je dat je (liefdes)leven gaat voelen als een sleur? Wij vroegen het aan enkele experten.

Libelle.be - Tekst: Goele Tielens

Lees meer

De zoete wraak van de ex: over Shakira's wraaklied

Het wraaklied van Shakira zal haar geen soelaas brengen. Dat zegt relatiedeskundige Rika Ponnet. Shakira heeft een nummer uitgebracht dat gericht is naar haar ex-man Gerard Piqué. Op sociale media krijgt de Colombiaanse zangeres heel wat steunbetuigingen. "Ik denk dat dat voor haar heel betekenisvol is", zegt Ponnet in Laat. "Maar wraak is geen oplossing."

Laat / VRT NWS - Tekst: Jarno Treuttens

Lees meer

China viert Singles Day

In China vieren miljoenen mensen vandaag Singles Day. Het is er een van de grootste commerciële feestdagen, in ons land blijft het vrij onbekend. Toch groeit ook in ons land de groep singles of alleenwonenden alleen maar. "De groep wordt groter en diverser", vertelt relatietherapeute Rika Ponnet.

Radio 1 / VRT NWS - Tekst: Laurens Dekock

Lees meer

Nam Shakira wraak op Piqué met nieuw lied, of zat er iets anders achter?

Met haar nieuwe song ‘BZRP music session #53’ neemt Shakira allesbehalve subtiel wraak op haar ex-vriend, voormalig profvoetballer Gerard Piqué. “Je hebt een Ferrari ingeruild voor een Twingo, een Rolex voor een Casio”, verwees ze naar zijn nieuwe vriendin. Piqué gooide nog wat olie op het vuur door plots in een Twingo te verschijnen en een sponsordeal met Casio af te sluiten. Nochtans is wraak nemen niet meteen goede strategie, vinden onze relatie-experten.

Het Nieuwsblad - Tekst: Lien Lammens

Lees meer

Trauma, verslaving en de cirkel proberen doorbreken

Aan de feesttafel moest ze doorbijten en overleven. Niet door een openlijk conflict, maar door de sluimerende dreiging, die met elk glas erger werd. Zijn probleem oplossen kan ze niet, maar ze snapt de oorzaak nu beter. Met dank aan een schrijver van wie zowel zij als relatiedeskundige Rika Ponnet fan is.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Mijn vriendin gaat nog altijd langs bij haar ex"

Wat als je partner contact blijft hebben met haar ex? Ook als je al vaak aangaf dat je dit niet aangenaam vindt. Wat als je die relatie niet durft verbreken, uit angst om alleen te zijn?  Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast 'Vraag het aan Rika': “Ga het gesprek aan. Want op kruimels leven in een relatie is een dieet dat niemand volhoudt." 

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Is liefde een werkwoord?

Hij fulmineert. Over clichés, achterhaalde uitspraken, “pastoorpraat”. Want aan de feesttafel deed zijn moeder nota bene, de ene persoon waar hij op vertrouwt, na een paar glazen uitspraken die voelden als messteken. Liefde een werkwoord? Nee, zegt relatiedeskundige Rika Ponnet.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Mijn wens voor 2023: dat we elkaar weer echt gaan ontmoeten

What a difference a year makes. Hoe evolueerden onze relaties en onze seks in 2022? Hoe zat het met onze slaap en onze voeding? Welke make-over kreeg de modewereld? En: wat staat er ons, op al die vlakken, binnenkort nog te wachten? We vroegen het aan de experten die we bij Billie het afgelopen jaar het vaakst mochten interviewen. Relatiedeskundige Rika Ponnet laat haar licht schijnen over onze relaties.

Het Nieuwsblad - Tekst: Rien de Mey

Lees meer

Apart slapen: de pro's en contra's

Er bestaat een woord voor: slaapscheiding. Steeds meer koppels brengen de nacht in aparte bedden of kamers door, maar de schaamte om erover te praten is groot. Nochtans is bewezen dat wie alleen slaapt, beter slaapt. Al heeft relatie-expert Rika Ponnet ook haar bedenkingen. “Ik zie de slaapkamer als een ankerpunt in de relatie. Als een veilige haven. Moeten we die laatste ‘liefdeshaven' zomaar schrappen?”

Het Laatste Nieuws - Tekst: Lene Kemp

Lees meer

Een single kerst

Ze vond het vroeger nog zo slecht niet. Wat heeft het feminisme ons gebracht? Ze vraagt het zich af. En wil liefst zelf het antwoord geven. Relatiedeskundige Rika Ponnet zoekt met haar a place to belong, voor alle eenzame dertigers die hoopten op een partner onder de kerstboom.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Je partner die je controleert op een avondje uit: kan dat?

Ik ben die avond ‘gewoon onder de mensen’. De werkknop op mute. Koetjes en kalfjes. Het gaat over het winderige herfstweer. Een vergelijking van de energierekeningen. Onze pubers en hun streken. Haar puber en zijn liefdesleven. Ik voel de bui al hangen. De naadloze overgang richting ‘het liefdesleven’, of beter, de relaties die daarvoor door moeten gaan.

Lees meer

Wanneer een allesoverheersende verliefdheid oud zeer blootlegt

Hij gaat met haar slapen, staat met haar op. Voelt haar in zijn dromen. Ze vult zijn dagen, zijn hoofd, zijn lijf, zijn beleving. Ze is er altijd. Hij omschrijft het als verliefdheid, zoals hij die nooit voorheen ervoer. Allesoverheersend, allesverterend.

Column voor Het Nieuwsblad - Foto: Josh Felise op Unsplash

Lees meer

Dolle Mina

Ze herkent zich in Thilly, het Thuis-personage. Spring-in-’t-veld. Lak aan conventies, moeten, kiezen. Naar haar gevoel is het niet Yolo maar Yodo. Je sterft 1 keer. En de levens ervoor wil ze allemaal leven.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

De nieuwe seksuele revolutie

“Ik zie wat ik zie in mijn praktijk. Jonge koppels gaan massaal uit elkaar”: Rika Ponnet verklaart de nieuwe seksuele revolutie.

Het Nieuwsblad - Tekst: Bert Heyvaert

Lees meer

Vraag het aan Rika: “Mijn partner gaat lopen wanneer we ruziemaken"

Elk koppel maakt wel eens ruzie, maar wat als je partner steevast wegloopt midden in een ruzie? Arno (28) heeft het er moeilijk mee. “Je kan als koppel afspraken maken over de manier waarop je ruzie maakt”, zegt relatiedeskundige Rika Ponnet in ‘Vraag het aan Rika’.

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

"Heel wat koppels gaan pas in therapie wanneer het al te laat is"

Al vele jaren helpt matchmaker Rika Ponnet in haar praktijk Duet singles aan een goed lief. Als relatiedeskundige weet ze bovendien hoe je de band met je partner solide maakt én houdt. ‘Probeer écht tijd te maken voor elkaar. Ontstellend hoeveel mensen ik op restaurant naar hun smartphone zie staren.'

De Morgen - Tekst: Stijn De Wandeleer

Lees meer

Vraag het aan Rika: "Ik heb een relatie met een getrouwde man. Ondanks zijn beloftes verlaat hij zijn partner niet voor mij."

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Deze keer buigt ze zich over het probleem van Saskia. Ze heeft kort na haar scheiding een man leren kennen die niet vrij was. Hij is niet gelukkig in zijn relatie en belooft haar al lang dat hij zijn vrouw zal verlaten. Maar hij onderneemt geen concrete stappen. 

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Latrelaties stranden vaker dan gewone relaties

Na bijna drie jaar heeft Nina Derwael (22) een punt gezet achter haar relatie met Siemen Voet (22). Dat heeft de olympisch kampioene zelf bekendgemaakt. De afstand – Voet is getransfereerd naar Bratislava in Slovakije – werd het koppel uiteindelijk te veel. “Het is niet gemakkelijk om een langeafstandsrelatie te beleven. Voor sommigen werkt het, maar voor nog meer mensen niet”, zegt relatiedeskundige Rika Ponnet.

Het Nieuwsblad - Tekst: Lien Lammens

Lees meer

Online liefde: hoe betrouwbaar is het?

Elke single weet het: ‘t is niet simpel om een goed lief te vinden, ook al zijn er datingsites en apps te over. Deze lezeressen en experts vertellen over die virtuele vonk!

Libelle.be - Tekst: redactie

Lees meer

Moet je je partner een kindje 'gunnen' als teken van liefde?

Zij wil graag een derde kindje, eentje van hen samen; hij wil de beperkte maar fantastische tijd die ze met elkaar hebben zo houden, het lot niet tarten nu alles goed loopt. Relatiedeskundige Rika Ponnet herkadert zodat hun nieuw samengestelde puzzel weer in elkaar valt.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Schuld

Zij had het ervaren als een kaakslag met vlakke hand, haar puberzoon had de verslagenheid die zijn uitspraak had teweeggebracht direct opgepikt. Relatietherapeute Rika Ponnet over de emotionele erfenis na een scheiding.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Hechtingsnood

Zijn relatie was afgesprongen, en daar had hij het moeilijk mee. Hij had zo zijn best gedaan. Maar hij moest zelfs liegen om even te kunnen gaan joggen. Alleen, moest dat echt? Of was er een andere weg? Relatietherapeute Rika Ponnet over oude wonden en verbindende nazorg.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Van vriendschap naar een relatie: twee openhartige getuigenissen

Liefde vinden kan op veel manieren, maar soms hoef je het écht niet ver te zoeken. Zo vonden Martine en Cindy allebei de liefde bij iemand die ze voordien enkel als vriend beschouwden. Lees hier hoe ze van een vriendschap naar een relatie gingen. En ontdek ook het advies van relatie-experte Rika Ponnet, mocht je zelf twijfelen over of je wel een relatie zou beginnen met een vriend.

Libelle.be - Tekst: Nikita Goossens

Lees meer

Veerkracht

Nog voor de scheiding rond was, was ze opnieuw verliefd geworden. Stapelzot, verliefd. Op een man die ook in een liefdeloze relatie zat, maar daar toch geen einde aan wilde maken. Relatietherapeut Rika Ponnet vertelt verhalen uit haar praktijk.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

It ends with us: een tenenkrullend, versuikerd kutverhaal?

It ends with us. Het eindigt hier. Ze kende het niet. Tot de dochter van 16 – anders leest ze nooit – alles van Colleen Hoover verslond. En ineens zag ze de TikTok-sensatie overal. Ze gaf het een kans. “Maar wat een versuikerd kutverhaal”, zegt ze met overtuiging. “Tenenkrullend.”

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Vraag het aan Rika: “Hoe vertel ik aan mijn man dat hij niet lekker kookt?”

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag buigt ze zich over het probleem van Yvette. Haar man is sinds een jaar verzot op koken, maar die nieuwe passie wordt thuis niet gesmaakt.

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Seks verandert alles: "Na elke chemobehandeling hadden we seks. Om het leven te vieren"

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Valerie en Pieter. Ze zijn eind de dertig. Een heel sterk koppel; na 17 jaar zijn ze nog altijd even verliefd. Als Pieter 38 is, wordt er leukemie vastgesteld. Aanvankelijk valt hun seksleven stil, maar hoe zwaarder het wordt, hoe meer ze ontdekken dat intimiteit hen helpt. Dat het hen een enorme kracht geeft, om de ziekte te dragen. 

Podcast voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Seks verandert alles: "Een borstvergroting cadeau, wil niet elke vrouw dat?"

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Stefaan en Aline. "Alstublieft schat! Een borstvergroting!" Stefaan - een macho van eind de veertig - is best trots op het cadeau dat hij aan zijn jongere vriendin Aline gaf. Maar de vraag is: wil zij dat wel? En wat vindt ze eigenlijk van die swingersfeestjes, waar Stefaan haar steeds vaker naar meeneemt? 

Podcast voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Seks verandert alles: "Ik ben 31, en ik heb nog nooit seks gehad"

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Karen. Een knappe, intelligente vrouw met een voortvarende carrière. Maar ze maakt zich zorgen. Want ze is 31 intussen, en ze is nog altijd maagd. Karen is wel al verliefd geweest. Ze heeft ook regelmatig dates, maar ze vindt dat veel mannen enkel uit zijn op seks. Ze wil eigenlijk een man die net zoals zij is. Voor wie het ook zijn echte eerste keer zou zijn… 

Podcast voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Seks verandert alles: "Sinds de kinderen er zijn, hebben we nog drie keer seks gehad"

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Raf en Annelies. Voor mensen met jonge kinderen kan hun verhaal heel herkenbaar zijn. Seks, het is vaak nogal euh... ver van hun bed. Maar bij Raf en Annelies duurt die situatie nu wel al heel lang. Raf is zelfs verbannen naar de logeerkamer. Zijn plaats in het echtelijke bed is nu voor zijn jongste dochter. Raf mist intimiteit, hij zegt dat ook aan zijn vrouw. Annelies vindt dat hij overdrijft. "Zo gaat dat nu eenmaal, als er kinderen zijn", zegt ze. Maar is dat wel zo? 

Podcast voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Seks verandert alles: "We hebben zijn minnaar nodig. Anders valt onze seksdrive weg"

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Arno en Dave. Of beter: van Arno, Dave en Karel. Die laatste is de vaste minnaar van Dave. Arno weet van zijn bestaan, en hoewel hij het niet leuk vindt, leerde hij met de situatie leven. Maar als Karel plots sterft, is heel het evenwicht van de driehoeksrelatie compleet zoek. 

Podcast voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Seks verandert alles: "“Hij zoent veel te wild. Mijn ex was daar veel beter in”

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Lien. Ze is 29, en heeft eindelijk een man gevonden met wie ze zich wil settelen: Bart. Er is maar één klein probleem: tongzoenen met Bart vind ze echt onaangenaam. Te nat. Te heftig. Te overweldigend. 

Podcast voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Seks verandert alles: "Ik raakte mijn baas aan, heel stiekem. Ik kon die affaire niet tegenhouden"

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Tom en Lieselot. Dertigers met een sterke, stabiele relatie. Tot Lieselot halsoverkop verliefd wordt op haar flamboyante baas, een man met een avontuurlijke seksuele appetijt. Tom staat voor de keuze: smijt hij zich ervoor, of laat hij Lieselot begaan? 

Podcast voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Kan een open relatie werken?

Een bekende Nederlander heeft veel noorderburen gechoqueerd: drie weken na zijn huwelijk werd hij op de Amsterdamse Pride tongzoenend ‘betrapt’ met een andere vrouw. Zijn echtgenote stond erop te kijken, was allesbehalve in shock en draaide zelf een andere dame binnen. Buitenechtelijk kussen zit namelijk in hun afsprakenpakket. “We hebben er goed met elkaar over gesproken en het is alleen leuk als we samen zijn.” Kan zo’n relatie werken? Relatietherapeuten geven hun visie.

Het Nieuwsblad - Tekst: Hanne Vandenweghe

Lees meer

Komen knipperlichtrelaties eigenlijk ooit goed op lange termijn?

Arnaud De Bremaeker (29) en Tibby Jonckheere (25) uit het Play 4-programma ‘Personal trainers’ zijn geen koppel meer. Tibby laat via TikTok weten dat het na de 10.000ste poging nu echt voorbij is. Kan zo’n knipperlichtrelatie ooit veranderen in permanent ‘groen licht’ zodat het koppel ervoor kan gaan op lange termijn? We vroegen het aan relatiedeskundige Rika Ponnet van Duet Relatiebemiddeling.

Het Nieuwsblad - Tekst: Hanne Vandenweghe

Lees meer

Planeet Relatie: En hoe behaag jij háár?

Rika Ponnet is seksuoloog en staat met beide voeten in de praktijk. Wat ze hoort, ziet en voelt binnen de vier muren kadert ze vanuit haar wetenschappelijke achtergrond en jarenlange ervaring. Dit keer: een man die van zijn vrouw houdt, maar haar niet langer aantrekkelijk vindt.

Column voor Psychologies Magazine

Lees meer

SOS Relatie: het verhaal van Silvie (41) en Mehmet (38)

Silvie (41) en Mehmet (38) zijn vier jaar samen. Silvie heeft twee puberdochters uit een vorige relatie, samen hebben ze een zoontje van 2, Leon. Sinds zijn komst raakt de relatie tussen Mehmet en zijn pluskinderen almaar meer verzuurd, waardoor ook binnen het koppel er regelmatig ruzies zijn. Ze zoeken naar inzichten en handvaten om hiermee beter om te gaan.

SOS Relatie - Column voor Libelle

Lees meer

SOS Relatie: het verhaal van Thierry (44) en Karen (41)

Thierry (44) en Karen (41) zijn 15 jaar gehuwd en hebben twee kinderen. Thierry heeft onlangs bekend dat hij verliefd is geworden op een andere vrouw, een paar jaar geleden, maar er niets mee deed. Hij geeft wel aan dat hun seksleven al jaren niet bevredigend is voor hem. Karen heeft het daar erg moeilijk mee. 

SOS Relatie - Column voor Libelle

Lees meer

Wat denken relatietherapeuten van 'fexting'?

Als de Amerikaanse president Joe Biden en zijn vrouw, Jill, een meningsverschil hebben, lossen ze dat liever niet op terwijl de Secret Service meeluistert. Daarom doen ze dat op een redelijk atypische manier, ook wel ‘fexting’ genoemd. Maar is het wel een gezonde manier om je ruzies op te lossen? Wij gingen te rade bij relatietherapeuten.

Het Nieuwsblad - Tekst: Hanne Vandenweghe

Lees meer

Depp vs. Heard: "Partnergeweld is een vorm van co-creatie"

"Het gaat altijd over liefde, zelfs tot in de rechtbank": dat zegt Rika Ponnet over de zaak Depp vs. Heard. Part. Eén slachtoffer, één  dader: zo zit het zelden. Partnergeweld maakt deel uit van een relationele dynamiek en is een vorm van co-creatie.

Interview in De Afspraak

Lees meer

"Eén dader, één slachtoffer: zo is het dus bijna nooit"

Een welgemikte speldenprik op de plek waar je weet dat het pijn doet bij je partner, een scheldtirade of vernederende opmerking. Het zijn conflicten die in de beste relaties kunnen voorkomen. Maar het moge duidelijk zijn: de relatieperikelen van beroemdheden Johnny Depp en Amber Heard overstegen die van de gemiddelde Vlaams huiskamer. Een in dit geval extreem toxische relatie heet dat dan.

Het Nieuwsblad - Tekst: Jens Vancaneghem

Lees meer

Vlinders over datum: waarom we aan dat eerste lief blijven denken

Begin een gesprek over de eerste liefde en iedereen, van twintigers tot zestigers, heeft een verhaal. Van de buurvrouw die trouwde met de eerste jongen die ze kuste, tot de vriendin die ondanks een gelukkig huwelijk en drie kinderen met een tikkeltje spijt terugdenkt aan haar eerste lief. Sommige verhalen zijn mooi en vertederend, anderen droevig of zelfs schrijnend. Verhalen over eerste kriebels, eerste zoenen maar ook eerste gebroken harten. Niemand die ik sprak leek zijn of haar eerste liefde helemaal vergeten te zijn. Waarom blijft die eerste zo aan je ribben kleven, vroegen we aan seksuoloog en relatiebemiddelaar Rika Ponnet.

Knack Weekend - Tekst: Annelies Waegemans

Lees meer

Als een verboden relatie plots mag

Ze hadden allebei een zieke partner, en vonden bij elkaar affectie en de ruimte om hun zorgen te vergeten. Nu zijn ze plots weduwe en weduwnaar. Hoe moet het nu verder? Relatie-expert Rika Ponnet deelt verhalen uit haar praktijk. “Hij begrijpt zichzelf, haar niet.”

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Wat doe je als de vriendschap van je partner met zijn ex je relatie verstoort?

Ze is 25 en is gek op haar lief van zes maand. Ze delen het bed en hun dromen. Zij denkt aan een toekomst samen, hij leeft 'in het hier en nu'. Hij houdt van zijn vrijheid en spreekt regelmatig af met zijn ex-vriendinnen. Dat maakt haar onzeker en bang. Wat doe je wanneer de vriendschap van je lief met zijn exen een stoorzender is in je relatie? Relatie-experte Rika Ponnet geeft raad.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Rode vlaggen in een relatie: zo herken je ze en dit kan je eraan doen

De perfecte relatie, bestaat die eigenlijk? Er is altijd wel iets waaraan je je ergert of dat beter kan. Maar merk jij de echte rode vlaggen op in je relatie? Dan kun je je maar beter afvragen of je relatie wel gezond is. Toch is het niet evident om er zomaar een punt achter te zetten. Dit zeggen de experts.

Het Nieuwsblad - tekst: Kizzy van Horne 

Lees meer

Wat als hij een dubbelleven leidt?

Ze hadden aan de Pont Des Arts in Parijs hun love lock bevestigd. Een rood hartje, gegraveerde initialen, de apotheose van een weekend bol van romantiek. Alle ingrediënten waar sprookjes van gemaakt zijn. Toen moest nog het belang van de juiste verhoudingen blijken.

Column voor Het Nieuwsblad 

Lees meer

Het grootste taboe tussen koppels is geld: “Het confronteert je direct met wie de ander is”

Het is moeilijker om over te praten dan over seks, en daarom is het een van de belangrijkste redenen waarom het vaak misloopt in de liefde: geld. Verblind door l’amour pour toujours verdwalen we in een doolhof van gedeelde of aparte rekeningen, wettelijk of feitelijk samenwonen en gemeenschappelijke of gescheiden goederen. Geen grotere domper op de romantiek dan praten over geld, toch? “Totaal niet. Samen de rekeningen doorploegen is net een heel mooi teken van graag zien”, zegt relatietherapeut Rika Ponnet.

Het Nieuwsblad - Tekst: Tom Le Bacq, Laurence Torck en Wim Dehandschutter

Lees meer

Seks verandert alles: “Ik ben stapelverliefd. Maar net bij haar kan ik geen erectie krijgen”

Elke zaterdag neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen. Elk verhaal begint met de vraag: ‘En, hoe is de seks?’ Want seksualiteit is een intrigerende spiegel, van jezelf en van je relaties. Dit is het verhaal van Michaël. Populaire jongeman met een gevarieerd seksleven. Nu is hij nog eens écht verliefd, op Julie. En zij is ook zot van hem. Maar ook al is de liefde intens, tijdens de seks stokt er iets. Net bij haar worstelt Michaël met een dienstweigeraar...

Podcast voor Het Nieuwsblad

Lees meer

De voordelen van verouderen

Eeuwige jeugd? Hoeft niet! Want net als voor wijn, geldt voor vrouwen: ze worden beter met de jaren. We vroegen experts naar de pluspunten van een toenemende teller.

Feeling - Tekst: Ans Vroom 

Lees meer

Wat als je ‘donderdagrelatie’ niet meer werkt?

Ze noemt het haar donderdagrelatie, vier keer per maand. Al drie jaar ondertussen. Eerst werkte het perfect, nu voelt ze vooral leegte. Eigenlijk wil ze wel een volwaardige vaste relatie, maar toch houdt ze er ook van om andere opties te verkennen. Hoe pak je dat aan? Relatie-experte Rika Ponnet deelt verhalen uit haar praktijk. “Je kan onmogelijk aarden met die ene als je zelf niet geaard bent.”

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Al 43 en nog steeds onvrijwillig vrijgezel: hoe pak je dat aan?

Al een volwassen leven lang zoekt hij een vriendin, een relatie, een gezin. Aan zijn inspanningen ligt het niet, wel aan de vrouwen, die zijn volgens hem te veeleisend. Relatie-experte Rika Ponnet deelt verhalen uit haar praktijk. “Op zijn werk praat hij mee met de rest, over veroveringen, neukpartijen, vrouwen vernederen, dingen die er alleen maar in zijn fantasie zijn, maar die hij, door ze zo vaak te vertellen, soms gaat geloven.”

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Altijd ruzie, altijd verwijten: heeft een relatie dan nog zin?

Ze zijn al jaren samen, maar het liep nog nooit zo moeilijk als vandaag. Geen dag ervaart hij als ‘gewoon’, hij heeft het gevoel een hoofdrol te spelen in een dramareeks zonder einde. Relatie-experte Rika Ponnet laat ons binnenkijken in haar praktijk.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

"Ik vind haar nog altijd even mooi. Zelfs met het leeftijdsverschil"

Op de liefde staat geen leeftijd, het is een boutade die het N-VA-stel Els van Doesburg (32) en Peter De Roover (59) sinds deze week officieel belichamen. Toch lijkt iedereen er een mening over te hebben. En als de vrouw de oudste van de twee is, wordt het nog erger. ‘Mensen maken het snel seksueel, alsof het een fetisj is.’

De Standaard - Tekst: Valerie Droeven 

Lees meer

SOS Relatie: het verhaal van Julie (28) en Leon (27)

Julie (28) en Leon (27) wonen drie jaar samen. Leon geeft al enige tijd aan dat er voor hem verdere stappen mogen genomen worden. Uitkijken naar een huis, een eerste kind. Julie stemde daar aanvankelijk mee in, maar Leon heeft het gevoel dat dit niet van harte is. Daarover hebben ze de laatste tijd veel conflicten. Ze willen uitzoeken of hun relatie toekomstkansen heeft.

Column voor Libelle 

Lees meer

Zij mist hem, hij mist zijn vrijheid: hoe los je dat op?

Je eigen ding kunnen doen in een relatie. ‘Los’ van de ander. Want het mag niet verstikkend zijn – en we zijn toch niet allemaal Nicole en Hugo, zeker? Nee, we willen ook ons eigen leven en vaak wil de ene nog wat méér vrijheid dan de andere. Vanwaar die ontsnappingsdrang?

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Waarom hebben sommigen een hekel aan romantiek?

De ene smelt weg bij elk romantisch gebaar en kan maar niet genoeg krijgen van liefdesnummers of romcoms. De andere vindt romantiek flauw, wuift het weg als verpakte commerce. Maar wist je dat de rol die romantiek in je leven speelt, je veel over jezelf vertelt? Relatie-experte Rika Ponnet deelt antwoorden uit haar praktijk.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Waarom lezen mannen minder fictie dan vrouwen?

Toen Rika Ponnet Germanistiek studeerde, kreeg ze te horen dat fictielezers bijna per definitie vrouwen zijn. Als vrouwen zouden stoppen met lezen dan is de fictie voorbij, werd er zelfs gezegd. Hoe komt dat? En kunnen mannen toch voordeel halen uit het lezen van fictie? Seksuologe, relatie-experte én germaniste Rika Ponnet zocht het voor ons uit.

Gesprek tijdens Boekenfeest - Radio 1

Lees meer

Altijd nood aan bevestiging, wat doet dat met je relatie?

Hij vertrouwt haar complimenten niet, maar heeft ze wel voortdurend nodig. En beseft dat dit hun relatie geen deugd doet. Maar hoe krijg je je zelfbeeld opgekrikt? Relatiedeskundige Rika Ponnet deelt verhalen en geeft antwoorden vanuit haar praktijk.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Wat als de smartphone een stoorzender wordt in je relatie?

Die smartphone: wonder der techniek, maar ook zo vaak spelbreker. Voor haar is het een stoorzender, want hij laat er zich zo vaak door afleiden, en is dan niet écht bij haar. Voor hem is het een ontsnappingsroute, omdat hij haar te dwingend, te aanwezig vindt. Hoe vinden ze een middenweg? Rika Ponnet deelt verhalen en geeft antwoorden vanuit haar praktijk.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Vraag het aan Rika: “Ik kan het niet laten om naar mijn vorige partner te zoeken op Instagram”

Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: “Ik kan het niet laten om naar mijn ex te zoeken op sociale media en zag daardoor een romantische foto van mijn hem met iemand nieuw. Nu denk ik dat hij er tijdens onze relatie al een relatie met haar op na hield. Moet ik hem en haar daarmee confronteren?”

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Wat als je partner helemaal anders is dan toen je verliefd werd?

Waarom is onze partner zo anders dan de man of vrouw waar we ooit verliefd op waren? Is verliefdheid misschien een oogziekte, een chemische dolheid van voorbijgaande aard, of heeft deze emotioneel intense periode ook een andere betekenis in onze relatie?

Column voor Het Nieuwsblad 

Lees meer

“Corona heeft laatste taboe rond single zijn doen sneuvelen”

Dat we er met z’n allen geen evident jaar op hebben zitten, is een stevig understatement. Maar wat als je de pandemie als single doormaakte? Wat doen zo’n lockdowns en contactrestricties dan met een mens? We staken ons licht op bij onze expert, seksuologe en relatiebemiddelaar Rika Ponnet. “Ik heb echt al meer dan één iemand in mijn praktijk gehad die zei: Nog zo’n jaar en voor mij moet het niet meer.”

Het Nieuwsblad - Tekst: Kaatje De Coninck 

Lees meer

Als de romantiek intimiteit op commando wordt...

Voor Jill (37) en Robbe (34) ging het al rap van huisje, tuintje, boompje... Ze ontmoetten elkaar in september 2012 op een trouwfeest. Zij als collega van de bruidegom, hij als getuige. Een andere dronken gast had iets te losse handjes, Robbe schoot haar ter hulp. De rest leest als een film. Alleen liet het kindje op zich wachten, en zo ruimde romantiek baan voor seks op commando en teleurstelling na teleurstelling

Nieuwsblad.be - Tekst: Kim Clemens

Lees meer

“Wat ik toen zo fijn vond, zou mijn grootste miserie worden”

Caroline (44) was al eens getrouwd geweest toen ze Hugo (66) leerde kennen. “Toen hij een sms stuurde om samen een koffie te gaan drinken, sloeg mijn hart een tel over.” Hugo was een man van de wereld. Charmant. Grappig. Interessant. Maar eigenlijk had Caroline toen al kunnen weten dat hij niet de man van haar dromen bleek.

Nieuwsblad.be - Tekst: Kim Clemens

Lees meer

“Dit voelt als de fase net vóór een gezinsdrama”

Nele (35) zat jarenlang vast in een relatie die haar stilletjes kapotmaakte. Op papier zag het er goed uit: getrouwd met haar jeugdlief, twee prachtige kinderen. “Ik zie ze doodgraag, maar eigenlijk was het niet slim om kinderen met hem te krijgen”, zegt ze. “Ik dacht dat het geweld zou stoppen door bij hem weg te gaan. Niet dus.”

Nieuwsblad.be - Tekst: Kim Clemens

Lees meer

“Ze lijken vrije vogels, maar zijn veel minder zelfzeker dan ze eruitzien”

Hij was niet zot van haar. Of wel. Of niet. Het was allemaal niet zo duidelijk. Olivier was een vrije vogel, zij worstelde met haar leven. Hij hield de boot af, zij wou er voor gaan. Tot op een dag alles anders werd. “Ik kan me wel voor de kop slaan. Mocht ze nu voor mijn deur staan, ik zou niet meer twijfelen. Nu zou ik er wél voor gaan.”

Het Nieuwsblad - Tekst: Lotte Debrouwere

Lees meer

Heeft het zin om een vriendschap proberen te redden met therapie?

“Het verbaasde ons dat er zoveel grote, belangrijke dingen waren die we nooit met elkaar hadden besproken.” Met je beste vriend(in) naar de relatietherapeut. Een stap te ver, of net verhelderend? De Amerikaanse vriendinnen Aminatou en Ann vertellen hoe het hen heeft geholpen, wij schotelden relatietherapeuten Rika Ponnet en Sarah Hertens op deze Dag van de Vriendschap enkele prangende vragen voor. Kiezen vrienden ook in ons land voor therapie? En in hoeverre moeten we vechten voor onze vriendschap? “Hechte vriendschappen lijken sterk op een broer-zusrelatie.”

hln.be - Tekst: Fleur De Backer

Lees meer

SOS Relatie: het verhaal van Elien (44) en Koert (44)

Elien (44) en Koert (44) zijn 16 jaar gehuwd en hebben drie dochters. Ze wonen sinds vier jaar in Denemarken waar Koert aan een academische carrière timmert. Het koppel ging een paar jaar geleden al eens door een crisis, wat zich nu herhaalt.

SOS Relatie - Column voor Libelle

Lees meer

Exen zoeken elkaar vaker op

Na een breuk van bijna twintig jaar zouden de Amerikaanse zangeres Jennifer Lopez en acteur Ben Affleck hun relatie nieuw leven in hebben geblazen. "Dat hoor je vaak", zegt seksuologe en relatiebemiddelaar Rika Ponnet. "Er zijn verschillende factoren die meespelen in een relatiebreuk, maar die factoren kunnen wijzigen. De heropstart van een relatie kan dus zeker slagen, maar er moet wel aan gewerkt worden."

VRT.NWS - Tekst: Lina El Bakkali 

Lees meer

SOS Relatie: het verhaal van Veerle (38) en Pieter (36)

Veerle (38) en Pieter (36) zijn 13 jaar gehuwd en hebben 2 kinderen van 10 en 11. Recent is uitgekomen dat beiden het afgelopen jaar een relatie hadden buiten hun huwelijk. Ze willen uitzoeken of een nieuwe start kan.

SOS Relatie - Column voor Libelle

Lees meer

Ons gewicht: feiten en fabels

Niets dat zo gevoelig ligt als ons gewicht. Maar er lijkt een kentering aan de gang. Anno 2021 tillen we steeds minder aan dat cijfer op de weegschaal. Wat telt, is hoe we ons voelen in ons lichaam, met of zonder extra kilo's. 

Feeling - Tekst: Ans Vroom 

Lees meer

Waarom lijkt het met twee toch altijd leuker?

Ze kan perfect alleen zijn, zegt ze stellig. Ze heeft een aantal 'foute' relaties achter de rug, ze is nu al een paar jaar single en eigenlijk is dat beter dan tevoren. Waarom lijkt het dan met twee toch altijd leuker? 

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Waarom zouden tranen een teken van zwakte zijn?

"Je moet er nu ook weer niet te veel eieren onder leggen!" Wie heeft het hier nog niet gezegd, of gedacht, als het gaat om onze kinderen? En bij uitbreiding ook wel om onze partners? Maar waarom eigen, zou dat nu niet mogen, wat is dat met die slappeling-fixatie? 

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

“Het wordt nooit meer zoals het was. En dat is niet per se slecht”

In ‘Kat zonder grenzen’ spreekt Allison Scott woensdag vrijuit over de pijnlijke vertrouwensbreuk na de uitgelekte sexting van haar partner. Afgaande op het aantal mensen dat Rika Ponnet in haar praktijk ontvangt voor soortgelijke kwesties, zal het verhaal van Sean Dhondt en zijn vrouw voor velen herkenbaar zijn. “Het is een harde confrontatie om de persoon die je graag ziet elk detail te vertellen over zoiets, Sean was er niet echt goed in”, aldus Allison. Maar voor wie verder wil met elkaar, is het vaak ook géén goed idee om alle details te ontbloten, aldus Rika Ponnet.

Het Nieuwsblad - Tekst: Kristof Bohez 

Lees meer

Waarom we relaties aangaan (ook al worden we soms gekwetst)

Van de band tussen baby en ouders, over vriendschappen tot intieme koppelrelaties en alle variaties daartussen… mensen willen zich met anderen verbinden. Ook al worden we onvermijdelijk af en toe gekwetst, we blijven relaties aangaan. “We hebben anderen nodig. Relaties zijn de kern van ons bestaan”, zegt relatiedeskundige Rika Ponnet.

De Bond - blad van de Gezinsbond - Tekst: An Candaele 

Lees meer

Geld: een heikel thema binnen relaties?

De twee meest voorkomende thema's waar conflicten over ontstaan in relaties zijn kinderen en geld. Iedereen houdt er immers een andere visie op na over hoe je met geld omgaat. Ook binnen koppels kan daar een andere mening over zijn. Het gaat er dan altijd over om een compromis te vinden, een systeem dat werkbaar is voor iedereen.

Gesprek met Karolien Debecker - Radio 2

Lees meer

Naar een positievere kijk op diverse relatietrajecten

Ik sprak met Karolien Debecker over het feit dat er positiever mag worden gekeken naar verschillende relatietrajecten. Het is immers niet iedereen gegeven om op jonge leeftijd de ware tegen te komen en daar je hele leven mee te spenderen. Verschillende opeenvolgende relaties hebben is helemaal ok. Elke partner leert je immers iets over wat je nodig hebt om graag te zien en graag gezien te worden. Ervaring die je dan weer meeneemt naar volgende relaties. Beluister het gesprek hieronder!

Gesprek met Karolien Debecker - Radio 2

Lees meer

Hoe ga ik om met mijn overdreven jaloerse man?

Ik ben een rustige vrouw, flirt niet, ben hondstrouw. Toch is mijn man jaloers. Ik mag me enkel voor hem mooi maken, thuis. Als ik ga werken, let hij op wat ik draag. Een mooie bloes of trui kan niet, ook mag ik mijn haar niet los dragen. Ik ben al vaak mijn kleren gaan wisselen om geen ruzie te hebben. Ik heb me altijd aangepast, maar dat voelt niet goed meer. Ik vind het erg dat hij me niet vertrouwt en heb het gevoel dat ik mezelf niet mag zijn. Hoe ga ik hiermee om?

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Microcheating met macrogevolgen: wanneer iets liken niet zo onschuldig is

Het nieuwste buzzword in het relatielexicon is microcheating. Denk aan alles wat ruikt naar ongepast flirten, maar zonder de grens van fysiek contact te overschrijden. Een nieuw woord voor eeuwenoud gedrag dat vandaag wel heel erg gefaciliteerd wordt. Met 'dank' aan sociale media en de coronacrisis. “Pas op voor het hellend vlak van het online flirten." 

Het Nieuwsblad - Tekst: Kaatje De Coninck

Lees meer

Bestaat liefde op het eerste gezicht écht?

Hoe verklaar je ‘liefde op het eerste gezicht’? Is dat niet iets dat alleen in romantische komedies écht werkt? En waarom vallen sommige mensen op het verkeerde type? Seksuologe en relatiedeskundige Rika Ponnet beantwoordt veelgestelde liefdesvragen in ‘De Wereld van Sofie’.

De Wereld van Sofie - Radio 1

Lees meer

"Relatie is overlevingsstrategie"

Tijdens deze coronacrisis zijn veel koppels dankbaar voor de tijd die ze hebben met hun gezin, maar ze kijken stiekem ook uit naar opnieuw meer tijd voor zichzelf. Wie alleen is, had deze periode het liefste doorgemaakt in het gezelschap van iemand anders. Waarom verlangen we naar de andere? Relatie-expert Rika Ponnet legt uit.

Leef - CM Gezondheidsmagazine

Lees meer

Kan deze relatie gered worden?

Van de honderden koppels die al in hun sofa plaatsnamen, moet er vast ééntje zijn waar relatietherapeuten Filip, Rika en Chloé met een warm hart aan terugdenken. En nee, dat blijkt niet altijd de relatie te zijn die het uiteindelijk gehaald heeft.

Libelle - Tekst: Annelies Dyck

Lees meer

"Corona werkt als brandversneller voor relaties"

Almaar meer mensen scheiden, en daar zit de huidige crisis zeker voor iets tussen. “Corona veroorzaakt veel stress, en dat kan nefast zijn voor je relatie”, vertelt seksuologe en relatiedeskundige Rika Ponnet.

De Wereld van Sofie - Radio 1

Lees meer

Wat singles ons kunnen leren...

Dit jaar leerden we een paar dingen die ervaren singles allang weten: dat alleen zijn zwaar kan wegen. Of dat je behoorlijk creatief moet zijn om het leven anders in te richten als de geijkte paden wegvallen. En dus hebben ze misschien wijze lessen voor wie dit jaar voor het eerst niét van de ene naar de andere kant van de familie zal rennen.

De Standaard - Tekst: Kaat Schaubroeck

Lees meer

Hoe vind je als gescheiden vrouw je plaats naast een weduwnaar?

Ik ben een gescheiden vrouw (52) en heb twee jaar een relatie met een weduwnaar. Een ingewikkeld gegeven, vind ik. Het lijkt makkelijker en meer verbindend om ‘samen’ boos te zijn op die lastige exen. Als de overleden partner echter zo’n grote leegte achterlaat (ook bij de kinderen), is het een flinke uitdaging om een ‘plaats’ te vinden/krijgen. Een weduwe/weduwnaar lijkt ook meer sympathie te oogsten dan een gescheiden man/vrouw. Ik worstel hier erg mee. Hoe ga je ermee om?

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Liefde anno 2020: van monogamie naar polyamorie en open relaties?

Van twarrels (of ‘twijfelscharrels’) tot friends with benefits, een open relatie of regelrechte polyamorie: steeds meer mensen lijken vandaag geïnteresseerd in iets anders dan klassieke monogamie. Vooral relaties waarin seks of liefde gezocht kan worden bij meerdere partners tegelijkertijd, lijken in de lift te zitten. “Dat klopt”, zo klinkt het bij seksuologe en relatietherapeut Rika Ponnet. “Mensen kiezen vandaag voor een grote diversiteit aan relatiemodellen en dat is goed. Seriële monogamie ligt aan het ene uiterste van dat spectrum, open relaties en polyamorie aan de andere.

Feeling.be - Tekst: Hanne Vlogaert

Lees meer

Hoe is het gesteld met de huishoudkloof? (deel 3)

Vrouwen doen nog steeds vaak veel meer in het huishouden dan mannen, ook als ze voltijds werken. Hoe erg is het gesteld met de huishoudkloof? En wat kan u zelf doen om de kloof te dichten? Relatie-expert Rika Ponnet beantwoordde uw vragen. 

Live chat voor De Morgen

 

Lees meer

Hoe is het gesteld met de huishoudkloof? (deel 2)

Vrouwen doen nog steeds vaak veel meer in het huishouden dan mannen, ook als ze voltijds werken. Hoe erg is het gesteld met de huishoudkloof? En wat kan u zelf doen om de kloof te dichten? Relatie-expert Rika Ponnet beantwoordde uw vragen.

Live chat voor De Morgen

 

Lees meer

Hoe is het gesteld met de huishoudkloof? (deel 1)

Vrouwen doen nog steeds vaak veel meer in het huishouden dan mannen, ook als ze voltijds werken. Hoe erg is het gesteld met de huishoudkloof? En wat kan u zelf doen om de kloof te dichten? Relatie-expert Rika Ponnet beantwoordde uw vragen.

Live chat voor De Morgen

Lees meer

Nieuwe liefde, nieuw leven

Dat de liefde veel kan losmaken, weten we allemaal. Voor deze drie mensen bracht een nieuwe vlam niet alleen fladderende vlinders, maar ook een heel nieuw leven met zich mee.

Libelle - Tekst: Lies Van Kelst

Lees meer

"Het is confronterend om te merken dat je je partner niks meer te zeggen hebt en compleet naast elkaar leeft"

Het coronavirus wil van geen wijken weten: als de besmettingscijfers nog harder stijgen, dreigt een nieuwe lockdown, waar werkelijk niemand naar uitkijkt. Maar hoe groot is de ravage van de eerste lockdown, of valt die best mee? Humo polste bij experts naar gouden raad om de coronawinter door te komen. Vandaag: relaties. ‘Het is tijd dat we uit de overlevingsmodus komen, want dit houden we geen jaar vol.’

Humo - Tekst: Annemie Bulté

Lees meer

"Gelotofobie is de angst om uitgelachen te worden"

Heb je al van gelotofobie gehoord? Nee, dat is geen angst voor gele auto's, zoals Lieven Vandenhaute dacht. Gelotofobie is de angst om uitgelachen te worden. En voor gelotofoben is de liefde een gigantisch mijnenveld, blijkt nu uit onderzoek.

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

Hoe micromomentjes en samsonseks je relatie kunnen redden

Je werkt allebei voltijds, hebt eigen hobby’s en een eigen vriendenkring. En dan is er nog het huishouden natuurlijk, dat een groot deel van de dag in beslag neemt. Kortom: het is vaak moeilijk om nog tijd te vinden voor elkaar in een relatie. En dat is een probleem, want relaties moeten “gevoed” worden, benadrukken experts. Gelukkig hoeven de oplossingen geen uren in beslag te nemen.

Het Nieuwsblad - Tekst: Michaël Temmerman

Lees meer

Samen, maar toch apart: waarom latrelaties steeds populairder werden

‘We’d rather have someone to go out with than someone to come home to.’ Dat was het antwoord dat de Amerikaanse socioloog Eric Klinenberg kreeg toen hij vrouwen vroeg waarom ze ervoor kozen om alleen te wonen in plaats van te trouwen. In onze maatschappij, die steeds meer gericht is op individuele vrijheid, kiezen almaar meer koppels voor een LAT-relatie. Living apart together is een manier om samen te zijn, maar toch genoeg tijd voor jezelf te hebben, zonder daarbij aan verbondenheid in te boeten.

Feeling - Tekst: Ans Vroom 

Lees meer

SOS Relatie: het verhaal van Katrin (37) en Wesley (35)

Katrin (37) en Wesley (35) zijn 12 jaar samen waarvan 8 gehuwd. Ze hebben twee dochters van 6 en 5. Een paar jaar geleden zijn ze samen gestart met een horecazaak, waarin ook de papa van Wesley, Peter, werkt. De relatie tussen Katrin en Peter verloopt erg moeizaam en dat zorgt voor conflicten binnen het huwelijk van het koppel.

Column voor Libelle

Lees meer

Zijn stem is wat haar het meeste ergert

Zijn stem is wat haar vandaag het meest ergert. Telkens als hij wat zegt, het dwingende gevoel zo snel als mogelijk de kamer uit te willen. Op mijn eerste afspraak met haar verschijnt ze met hem. Ze wil het over haar zieltogend huwelijk hebben, worstelt met blijven of weg gaan. Hij is mee gekomen op haar vraag, zit er onbewogen bij. Omdat het ook zijn huwelijk is.

Column voor Psychologies Magazine

Lees meer

Relatiedeskundige Rika Ponnet over liefde in tijden van corona

Na de lockdown is het aantal echtscheidingen opvallend gestegen. Als je relatie vóór de coronacrisis al niet goed zat, dan kan wekenlang op elkaars lip leven de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Al zijn er ook genoeg koppels die hun relatie net zagen floreren, weet relatiedeskundige Rika Ponnet.

libelle.be - Tekst: Diny Thomas 

Lees meer

Hoe kan het dat zij (nog steeds) single zijn?

Ze zijn aantrekkelijk, succesvol en al jarenlang alleenstaand. Maar dat laatste laten ze niet aan hun hart komen. Ondanks hun looks, hun diploma’s en hun stralende karakter blijven hoogopgeleide vrouwen van boven de veertig vaker alleen dan hun mannelijke collega’s. Behoorlijk frustrerend als je het ons vraagt, maar deze twee inspirerende singles blijven niet bij de pakken neerzitten.

Feeling - Tekst: Ans Vroom 

Lees meer

SOS Relatie: het verhaal van Dina (35) en Sidar (42)

Dina (35) en Sidar (42) zijn 13 gehuwd en hebben drie kinderen. Dina voelt zich al langere tijd ongelukkig in haar huwelijk en vraagt zich af of ze niet beter kunnen scheiden. Ze twijfelt en wil via therapie uitzoeken hoe het verder moet.

Column voor Libelle

 

Lees meer

SOS Relatie: het verhaal van Hilde (53) en Peter (57)

Hilde (53) en Peter (57) zijn 24 jaar gehuwd en hebben twee jongvolwassen kinderen die op kot zitten. Het koppel heeft al jaren een moeizaam lopend seksleven, iets wat vooral Peter hoe langer hoe moeilijker vindt. Hij stelt zich vragen bij het voortbestaan van hun huwelijk.

Column voor Libelle

Lees meer

Is emotioneel bedrog ook vreemdgaan?

Ja, je mag vriendschappen hebben naast je relatie, dat is zelfs gezond. Maar wanneer gaat het te ver en ga je van just friends naar meer? En is het ook vreemdgaan als je geen seks hebt? (Spoileralert: ja, dat kan!)

Flair - Tekst: Kaatje De Coninck

Lees meer

SOS Relatie: het verhaal van Isabel (43) en Steven (45)

Isabel (43) en Steven (45) zijn 16 jaar gehuwd en hebben twee tienerdochters. Steven heeft een jaar geleden een kortstondige relatie gehad met iemand op het werk. Isabel kan dit niet verwerken, maar stelt zich ook veel vragen bij hun huwelijk.

Column voor Libelle 

Lees meer

Liefde in tijden van corona

Voor sommigen betekent corona een bevestiging van wat ze al wisten: onze relatie kan alles aan. Voor anderen betekent het de doodsteek. Dit is ‘houden van’ in uitzonderlijke omstandigheden.

Libelle - Tekst: Karolien Joniaux en Els De Ridder

Lees meer

Komt er een echtscheidingsgolf op ons af?

Voor het eerst zijn er cijfers over het aantal echtscheidingen sinds corona toesloeg in ons land. In de tweede helft van mei werden er een kwart meer akten ondertekend bij de notarissen, en die vrezen dat ze nu nog maar aankijken tegen het begin van een heuse echtscheidingsgolf. In landen waar COVID-19 eerder toesloeg, zitten ze nu al middenin die golf. 

De Morgen - Tekst: Tine Peeters

Lees meer

Na de scheve schaats

De ontrouw van je partner ontdekken, het slaat alle vertrouwen onverbiddelijk aan diggelen. Maar er is hoop. Want ook al lijkt het einde daarmee ingezet, mits vergeving is het mogelijk een nieuw begin.

Feeling - Tekst: Evelien Rutten 

Lees meer

'Plus': over nieuw samengestelde gezinnen

'Plus' is een positief woord, maar hoe positief je het ook benadert: is een plus-mama of plus-papa anders dan een stiefmama of -papa? En waarin zit de plus? Ik vroeg het aan relatietherapeute en seksuologe Rika Ponnet die een paar maanden terug het erg succesvolle boek 'Alleen met jou' uitbracht', een ode aan de romantische liefde, en eerder al meer dan 45 000 ex verkocht van 'Blijf bij mij', hét bewijs dat we met z'n allen zoekende zijn naar hoe het moet, liefde scheiden en opnieuw beginnen. Samen met haar 6 collega's ziet ze in haar praktijk in Gent het hele scala aan nieuwe vormen van samenleven dagelijks passeren, met alle voor- én nadelen, de kleine menselijke kantjes, groothartigheid maar ook grote ego's, groot verdriet én grote liefde, en daar allemaal tussenin: de kinderen.

Gesprek met Sabien De Vos

 

 

 

Lees meer

SOS Relatie: het verhaal van Magali (33) en Serge (37)

Magali (33) en Serge (37) kennen elkaar een jaar en zijn door de coronacrisis sneller dan voorzien gaan samenwonen. Dat heeft hun gevoel bij hun relatie op korte termijn helemaal veranderd, iets waarover beiden zich zorgen maken. Ze hebben schrik dat de snelle stap een tijdbom onder hun relatie is.

Column voor Libelle

Lees meer

Seksuele nostalgie: delicaat onderwerp, maar geen bedreiging

Met warme gevoelens terugdenken aan seks met vroegere partners: het is een delicaat onderwerp. “Ik denk dat we het misschien wel allemaal doen, maar niet durven toegeven” zegt relatiedeskundige Rika Ponnet. "En het hoeft ook helemaal geen bedreiging te zijn."

Nieuwe Feiten - Radio 1

Lees meer

"Ik ga ervan uit dat veel relaties zullen sneuvelen"

Singles willen meer dan ooit daten. Koppels weten meer dan ooit hoe het echt zit in hun relatie en zelfs in de beste gezinnen is alleen maar contact met huisgenoten niet genoeg. Ziedaar de opvallendste conclusies van onze relatie-experte Rika Ponnet na negen weken quarantaine. “Voor therapeuten en psychologen breken intense tijden aan.”

Het Nieuwsblad - Tekst: Annelies Rutten - Foto's: Kaat Pype 

Lees meer

Hoe heeft de coronacrisis onze relaties beïnvloed?

De coronacrisis is tegen wil en dank bijna een sociaal experiment voor onze relatie geworden. Er zijn koppels die in een nieuwe flow zijn terechtgekomen. Bij anderen nemen de conflicten toe en rijzen er twijfels over het voortbestaan van de relatie. Singles voelen zich geïsoleerd en hunkeren naar echt contact. 

StuBru - Interview: Fien Germijns

Lees meer

Relatietwijfels: wat doe je eraan?

De seven-year itch, twee karakters die uit elkaar gegroeid zijn of gras dat groener lijkt aan de overkant: heel wat zaken kunnen je doen twijfelen over je relatie. Maar wat betekenen die twijfels en vooral: wat vang je ermee aan? 

Flair - Tekst: Elien Geboers

Lees meer

Is het dit?

Natuurlijk zie je hem of haar nog graag na al die jaren, maar toch mis je af en toe iets. Of twijfel je of hij of zij wel de ware is. Of vraag je je af of de passie van in het begin ooit nog terugkomt. Allemaal rode vlaggen, of zijn het maar onschuldige overpeinzingen? 

Het Belang van Limburg - Tekst: Manon Kluten 

Lees meer

"Door de crisis maken we de hele tijd ruzie"

Ik ben een vrouw van 44 jaar en ben 17 jaar tevreden gehuwd. Door de crisis nu maakten wij al heel vaak ruzie. Hij minimaliseert alles en vindt ook dat ik veel te veel het nieuws volg, terwijl ik het juist belangrijk vind om goed geïnformeerd te zijn, te weten waar ik voorsta. Hij wil er nu al zelfs niet meer over praten, wat toch niet ok is. Ik voel nu spanning in huis, terwijl het omgekeerd zou moeten zijn. Hoe kunnen we de komende tijd zo goed mogelijk doorkomen?

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Waarom gaan we vreemd?

13 februari is de dag van de minnaar en de minnares. Dan maken de overspeligen onder ons een plekje in hun agenda vrij voor hun niet zo officiële liefde. Maar waarom gaan we vreemd? 'De Wereld van Sofie' vroeg het aan relatie-expert Rika Ponnet (Duet Relatiebemiddeling).

De Wereld van Sofie - Radio 1

Lees meer

Hoe vriendschap het nieuwe huwelijk lijkt te worden

Vrienden knuffelen, gaan cohousen, zijn elkaars contactpersoon bij de dokter en elkaars date voor feesten. En ze sms’en elkaar hartjes en kussen. Ze lijken soms meer te worden dan zomaar vrienden.

Podcast van dsAudio. Journalist: Kaat Schaubroeck - Host: Lise Bonduelle

Lees meer

S.O.S. Relatie: het verhaal van Delphine (42) en Ludo (44)

Delphine (42) en Ludo (44) zijn 16 jaar gehuwd en hebben twee kinderen van 10 en 8. Recent heeft Delphine ontdekt dat Ludo twee jaar een andere relatie heeft. Sindsdien gaat hun huwelijk door zwaar water. Ze willen allebei uitzoeken hoe het verder moet.

Column voor Libelle

Lees meer

Ik zie je graag (wat minder vaak)

Samen onder één dak, gezellig. En dan de geactualiseerde versie: samen wekenlang onder één dak, zonder afleiding, zonder vrienden die op bezoek komen, zonder uitjes. Het valt niet te voorspellen wat quarantaine met een koppel doet. Of toch wel?

De Standaard - Tekst: Sofie Peeters

Lees meer

Wat doet de coronacrisis met onze relaties?

Ik was te gast bij Danira in Vandaag om te praten over de impact van de coronacrisis op onze relaties. Zo'n crisis kan een brandversneller zijn voor relaties waar het niet zo goed loopt, maar kan mensen dichter bij elkaar brengen. We hadden het ook over de singles, voor wie het leven verre van evident is in deze tijden...

Vandaag - Eén

Lees meer

"Zoek ruimte en zorg voor een bepaalde structuur"

We moeten zoveel mogelijk thuiswerken, de kinderen gaan niet naar school en op restaurant gaan kan ook niet meer. Wat doet dat met je relatie? In China zijn er nu al meer aanvragen voor echtscheidingen, las relatietherapeute Rika Ponnet. Maar: we kunnen dit ook positief aanwenden!

De Wereld Vandaag - Radio 1 

Lees meer

Samenleven in tijden van corona

Samenleven in tijden van corona: hoe moet dat nu? De druk op onze relaties wordt groter, maar we mogen ook niet vergeten dat we over heel wat mentale veerkracht beschikken.

De Zevende Dag - Eén

Lees meer

"Jullie kracht als koppel zal duidelijk worden"

In coronatijden zijn we verplicht om samen te hokken met onze geliefde en de rest van het gezin. Dat kan een goede zaak zijn voor jullie relatie, maar ook extra druk leggen op koppels waarbij de verbondenheid zoek is. Twee relatiedeskundigen, Rika Ponnet en Sybille Van Weehaeghe, werpen hun licht op de zaak. “Pijnpunten zullen aan de oppervlakte komen”, klinkt het unaniem.

Het Nieuwsblad - Tekst: Hanne Vandenweghe

Lees meer

Geld verandert alles

Seks is belangrijk in een relatie. Maar centen zijn dat evenzeer. Wie wat verdient, wie wat spendeert: het heeft al meer dan één koppel doen splitten. Om over ontrouw nog te zwijgen. Financiële ontrouw, welteverstaan. 

 Knack - Tekst: Stefanie Van den Broeck

Lees meer

Het coronavirus als relatietest

Voor geliefden die door de quarantainemaatregelen plots voortdurend moeten samenzitten, is corona een relatietest. Voor geliefden die dat nu een hele tijd net niet kunnen, ook. ‘Wees mild’, adviseert relatietherapeute Rika Ponnet.

Podcast van dsAudio - Journalist: Sarah Vankersschaever - Host: Niels De Keukelaere.

 

Lees meer

"Het coronavirus is een uitdaging voor je relatie"

Het coronavirus is een uitdaging voor onze medische sector, onze zorgsector, de economie, de maatschappij etc. Maar zeker ook voor je relatie! Houdt je relatie stand als je meerdere weken enkel elkaar kan zien? Of omgekeerd, misschien spreken we over negen maanden van een babyboom? Seksuologe en relatiebemiddelaar Rika Ponnet geeft het antwoord.

Radio2.be

Lees meer

S.O.S. Relatie: het verhaal van Katie (33) en Jo (46)

Katie (33) en Jo (46) zijn twee jaar samen en hebben elk twee kinderen uit een vorige relatie. Ze wonen sinds 6 maanden samen, maar dat geeft veel moeilijkheden met de kinderen. Katie heeft het vooral lastig met Helena, de oudste dochter van Jo. 

Column voor Libelle

Lees meer

Valentijnsverlangens: het geheim van levenslange liefde

Volgens één onderzoek is de mens biologisch ongeschikt voor langdurige relaties, volgens een ander maakt de moderne maatschappij het ons steeds moeilijker om samen oud te worden. Is er voor ons, boeren in de liefde, überhaupt nog hoop, nu zelfs Koen Wauters en Marco Borsato hun muze hebben verlaten? Met Valentijn, Saint Amour en de seizoenspremière van 'Blind getrouwd' in aantocht sprak Humo met drie getaande experten over de liefde met de lange adem. 'Tegen mensen met een slechte relatie zeggen dat ze meer moeten praten is als 'Word eens vrolijk' zeggen tegen iemand met een depressie.'

Humo - Tekst: Frederick Vandromme 

Lees meer

Gebrek aan seks en intimiteit reden voor echtscheiding

Hoe groot de liefde na jaren huwelijk ook nog is, de kans dat het tussen de lakens nog altijd even hard knettert als in het begin, is klein. Als het goed is, krijgt seks een andere invulling als je ouder wordt. Maar als dat niet zo is, is seksualiteit of het gebrek daaraan een voorname reden voor een echtscheiding. “Sommige relaties verbeteren juist na een slippertje, omdat partners nu realistischere verwachtingen hebben van elkaar.”

Het Laatste Nieuws - Tekst: Inge Stiers

Lees meer

Komst van kinderen leidt vaak tot echtscheiding

Ze horen de ultieme bekroning van de huwelijkse liefde te zijn, maar feit is dat de komst van kinderen nogal eens het einde van die liefde betekent. Samen met seks en geld is de opvoeding van onze kroost immers het grootste struikelblok in een relatie. “Niet iedereen kan de verschillende rollen van partner én ouder even goed combineren.” 

Het Laatste Nieuws - Tekst: Inge Stiers 

Lees meer

Geld is voornaamste reden waarom een huwelijk strandt: zo trap je niet in die valkuil

Er worden moorden voor gepleegd en huwelijken lopen er op stuk: geld is thema nummer één waarover geruzied wordt binnen een relatie. “Zelfs nog meer dan over de kinderen”, weet relatie-experte Rika Ponnet. “Geld hangt samen met macht en verbondenheid. Degene die veel verdient, zal geneigd zijn te domineren en zijn wil door te duwen.” 

Het Laatste Nieuws - Tekst: Inge Stiers

Lees meer

Januari: de maand van de meeste echtscheidingen (en waarom dat zo is)

Iets minder dan één op twee huwelijken loopt in ons land op de klippen en dat cijfer blijft al een tijd stabiel. Maar concluderen dat het goed gaat met ons huwelijksleven, is voorbarig. In januari pieken de echtscheidingsstatistieken elk jaar. Hoe komt het dat we uit elkaar gaan en wat zijn de voornaamste redenen? We onderzoeken het in deze vierdelige reeks. “Twintig jaar ellende uitzitten met het idee: als we zeventig zijn, zullen we weer gelukkig zijn, is voorbij.”

Het Laatste Nieuws - Tekst: Inge Stiers 

Lees meer

Waarom we soms willen geloven in sprookjes

Jennifer Aniston en Brad Pitt. Koen Wauters en Valerie De Booser. Waarom zijn we zo geobsedeerd door relaties van sommige celebrity’s, terwijl anderen ons koud laten?

De Morgen - Tekst: Katrin Swartenbroux

Lees meer

Ook zij trouwden met hun jeugdliefde, net als Mathieu Terryn: experts over de kracht en valkuilen van zo’n relatie

Hij bezong haar als het allermooiste meisje van zijn klas toen hij in 2005 deelnam aan Eurosong for kids, 15 jaar later heeft Bazart-zanger Mathieu Terryn (26) zich verloofd met zijn vriendin, fotografe Marie Wynants (26). Eerste liefde roest niet. Verschillende bekende Vlamingen en internationale grootheden bevestigen dat cliché.

Het Nieuwsblad - Tekst: Tommy Huyghebaert

Lees meer