Menu
example

Kan ik mijn man zomaar in de steek laten?18/09/2010

Je spreekt je twijfel uit over het feit of je je huwelijk zou verbreken of niet en dat is heel begrijpelijk. Iets waarin je 18 jaar hebt geïnvesteerd, blaas je niet zomaar op.
Om achter de waarheid te komen, is het soms beter om te kijken naar wat je dóet, niet naar wat je zegt. Je uit twijfels, maar uit je daden spreekt voor mij dat je eigenlijk al een beslissing hebt genomen. Je wilt dit alleen nog niet aan jezelf toegeven. De vraag die je je kunt stellen is: heb je al concrete stappen ondernomen om een leven uit te bouwen waarvan je partner geen deel uitmaakt?
Het antwoord lijkt me ja te zijn. In je hart heb je al een tijdje geleden afscheid genomen van dit huwelijk, maar het zijn schuldgevoelens die je tegenhouden. Een relatie die daarop gebaseerd is, heeft echter geen kans op slagen. Bovendien heb je, zoals iedereen, het recht om zo een stap te zetten.
Uiteraard is het in het leven belangrijk rekening te houden met het welzijn van anderen, maar jezelf vergeten is geen goed idee. Misschien heb je het ook moeilijk om afscheid te nemen, zoals veel vrouwen die voor zo een beslissing staan. Het leven dat ze leiden, vinden ze in het geheel niet bevredigend meer, maar de stap naar het alleen zijn vinden ze bijzonder beangstigend. Meer dan mannen huldigen ze het principe 'liever één vogel in de hand dan tien in de lucht'.
Hebben ze ongelijk? Vaak wel, soms ook niet.
Ik zie in mijn praktijk heel veel vrouwen die de stap uit een slechtlopend huwelijk heel moeilijk gezet hebben maar achteraf blij zijn dat ze het gedaan hebben. Vaak geven ze ook aan dat ze het eigenlijk al veel vroeger hadden moeten doen. Uiteraard voelen ze zich geregeld 'alleen', is herbeginnen geen sinecure en zeker niet altijd een feest. Maar heel vaak overheerst opluchting en ook een gevoel van voldoening om echt zichzelf te kunnen zijn, om het herwonnen zelfrespect.
Angst voor eenzaamheid is geen goede raadgever. Uiteindelijk is er zeker leven na een echtscheiding.
Maar: garanties dat je opnieuw een partner en de liefde vindt, kan niemand je geven. Bij een aantal vrouwen lukt dat goed, een aantal dames op rijpere leeftijd blijft echter ook alleen. Toch zullen de meesten -- onafhankelijk van dit alles -- je zeggen nooit terug te willen naar de slechte relatie van weleer. Ze leren langzaamaan voor zichzelf een leven uit te bouwen, weten het verleden te verwerken en zich te omringen met mensen die hen lief zijn, en ze proberen vooral die dingen te doen die hen een gelukkig gevoel geven.


→ Terug naar overzicht

Lezingen

Rika Ponnet verzorgt regelmatig lezingen en presentaties binnen het brede vakdomein van de liefde. Op zoek naar een originele en boeiende spreker voor je organisatie?

Boek haar nu