‘Wéér een relatieboek, hoor ik u denken, en terecht. Is alles over relaties nog niet gezegd? Analyseren we de liefde niet stuk? Ik begrijp die verzuchting: we hebben de laatste decennia op het vlak van relatieboeken ons deel gehad.
We weten nu waarom mannen liegen en niet luisteren en waarom vrouwen slecht kaart lezen en vaak schoenen kopen. We gaan ervan uit dat vrouwen van Venus en mannen van Mars komen. We beseffen intussen allemaal dat liefde een werkwoord is.
Valt er echt nog meer te leren? Ik vind van wel. Want ondanks die veelheid aan boeken, blijven veel belangrijke vragen onbeantwoord. Ook dit boek zal je niet hét definitieve antwoord bieden, maar wel een belangrijk en ongelofelijk boeiend domein in de wetenschap van de liefde onthullen.'
In elke relatie ontstaat op een bepaald moment een strijd om macht. Dat is perfect normaal; na de eerste verliefdheid vallen immers de oogkleppen weg en worden beide partners geconfronteerd met het leven van alledag. Elk weekend wil hij even langsgaan bij zijn moeder, terwijl zij de hare liefst alleen met kerst ziet. Zij draait elke euro tien keer om, terwijl hij vindt dat geld moet rollen. Plots wil hij dingen die zij niet wil, is zij veel minder beschikbaar dan hij had gedacht of heeft hij geen oog voor haar behoeften.
Weinigen beseffen dat deze discussies grotendeels om macht draaien. Beide partners proberen hun grenzen te bewaken en hun individualiteit te bewaren. Veel koppels slagen er na wat gezonde discussies in om een duurzame vrede te sluiten, bij andere verzandt deze machtsstrijd in een langdurige stellingenoorlog.
Blijf bij mij toont aan hoe de kiemen van deze strijd al worden gelegd in het begin van een relatie. Of beter nog: hoe je relatieproblemen beginnen nog voor je een relatie hebt aangeknoopt. Want je hechtingsstijl, en die van je partner, beïnvloedt in belangrijke mate hoe je relaties op volwassen leeftijd zullen lopen.
‘Hechting heeft te maken met ons emotionele programma, met de manier waarop we als kind liefde hebben ervaren, met de wijze waarop we zelf liefhebben, als partner en ouder. Al dat vechten, al die conflicten krijgen plots een andere betekenis. Het gaat in essentie om een strijd om liefde, om intimiteit.'
Op 1 november 2012, op de themadag ‘Levenskracht van boeken' op de Boekenbeurs, werd de Psychologies Boekenprijs uitgereikt aan Rika Ponnet voor Blijf bij mij. Alle genomineerde titels waren non-fictieboeken die het afgelopen jaar gepubliceerd werden in Vlaanderen. De jury oordeelde dat Blijf bij mij (Lannoo) het best aanleunt bij ‘een leven in balans'.
Deze website gebruikt cookies om de werking van de website te kunnen verbeteren. Lees hier meer over in het privacy & cookie statement.
Ok, akkoord