Categorieën

Type

SOS Relatie

Wim (49) en Tanja (51) zijn 21 jaar gehuwd en hebben vier kinderen. Het koppel leidt een professioneel heel druk leven, met veel uitdagingen en reizen naar het buitenland. Recent is uitgekomen dat Tanja al een paar jaar een andere relatie heeft, in het buitenland, met een eveneens gehuwde man. Ze ontkende dit gedurende jaren. Wim wil de relatie nog een kans geven, maar onder voorwaarden, Tanja ziet dat anders.

Column voor Libelle

Lees meer

"Tweemaal per week, en u?"

Katja Retsin doet het twee keer per week, zo blijkt uit een ontboezeming op tv. Dat is meer dan het gemiddelde van 1,4 keer. Velen zijn daar innig tevreden mee, anderen worstelen. "In ons land worden enorm veel medicijnen geslikt, zoals antidepressiva. De bijwerkingen in de slaapkamer zijn óók enorm", aldus een therapeute. "Ik zie vaak koppels die niet in keren per week, maar per jaar spreken."

Verschenen op hln.be - Tekst: Nadine Van Der Linden 

Lees meer

Heeft het zin om een vriendschap proberen te redden met therapie? "Steeds vaker zijn vrienden even belangrijk als familie”

“Het verbaasde ons dat er zoveel grote, belangrijke dingen waren die we nooit met elkaar hadden besproken.” Met je beste vriend(in) naar de relatietherapeut. Een stap te ver, of net verhelderend? De Amerikaanse vriendinnen Aminatou en Ann vertellen hoe het hen heeft geholpen, wij schotelden relatietherapeuten Rika Ponnet en Sarah Hertens op deze Dag van de Vriendschap enkele prangende vragen voor. Kiezen vrienden ook in ons land voor therapie? En in hoeverre moeten we vechten voor onze vriendschap? “Hechte vriendschappen lijken sterk op een broer-zusrelatie.”

Verschenen op hln.be. Tekst: Fleur De Backer

Lees meer

SOS Relatie

Elien (44) en Koert (44) zijn 16 jaar gehuwd en hebben drie dochters. Ze wonen sinds vier jaar in Denemarken waar Koert aan een academische carrière timmert. Het koppel ging een paar jaar geleden al eens door een crisis, wat zich nu herhaalt.

Column voor Libelle

Lees meer

Als de toog, de dansvloer en de lijven weer mogen plakken

Na een dik jaar vol huidhonger, wordt er hoopvol uitgekeken naar een sociaal bacchanaal en een hitsige zomer. Het fenomeen heeft zelfs al een naam: ‘Hot vax summer’. Over wat komen gaat heerst nu al collectieve opwinding.

Verschenen in De Standaard - Tekst: Mien De Vriendt

Lees meer

Exen zoeken elkaar vaker op

Na een breuk van bijna twintig jaar zouden de Amerikaanse zangeres Jennifer Lopez en acteur Ben Affleck hun relatie nieuw leven in hebben geblazen. "Dat hoor je vaak", zegt seksuologe en relatiebemiddelaar Rika Ponnet. "Er zijn verschillende factoren die meespelen in een relatiebreuk, maar die factoren kunnen wijzigen. De heropstart van een relatie kan dus zeker slagen, maar er moet wel aan gewerkt worden."

Verschenen op VRT.NWS

Lees meer

De liefde ontleed

De liefde. Misschien wel het meest besproken, maar minst begrepen onderwerp in de geschiedenis van de mensheid. Ambitieus als we zijn, doen wij toch een poging om de geheimen van de liefde te doorgronden, met behulp van ons expertenpanel.

Feeling - Tekst: Ans Vroom 

Lees meer

Slim zijn is niet sexy, maar slim lijken is dat wel

Veel mensen denken dat vrouwen bijzonder veel belang hechten aan de intelligentie van een potentiële partner. Maar dat is toch een veel genuanceerder verhaal, zegt Rika Ponnet in ‘Nieuwe Feiten’. “Het is vooral de indruk van intelligentie die bepalend is bij een eerste contact, en niet zozeer de werkelijke intelligentie van die persoon.”

Lees meer

Jaloezie - de zevende hoofdzonde

Een podcast over jaloezie

De zevende zonde Invidia, wordt wel eens het groene monster genoemd. Met dank aan Shakespeare die Lago in 1603 de jaloerse Othello liet waarschuwen voor het monster met de groene ogen. Helaas, Othello’s jaloezie werd zo allesoverheersend dat het stuk eindigde in een bloedbad.

Kan jaloezie ons zover leiden dat we misdadig gedrag gaan tonen? Voor psychiater Dirk De Wachter wel. Geen liefde zonder haat en geen haat zonder liefde. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille en de prijs voor de ongebreidelde romantiek.

Hoe nestelt jaloezie zich in ons hoofd? 
In de zeventiende schreven geneesheren jaloezie toe aan een teveel aan gal. Vandaar de uitdrukking groen van jaloezie zien. Maar jaloezie is een complexe emotie, een diep in ons wezen ingebedde oeremotie die samenhangt met de angst om buitengesloten te worden van de groep. In de prehistorie betekende het sowieso onze dood, maar ook nu hebben we mensen nodig om te overleven. Jaloezie is zo bekeken een vorm van existentiële angst.

Churchill noemde het de minst productieve aller ondeugden, maar voor seksuologe en relatietherapeute Rika Ponnet zijn er ook positieve kanten aan de vierde hoofdzonde. Hoewel jaloezie een emotie is die we niet controleren, een anticiperend gevoel is, kunnen we leren omgaan met jaloerse gevoelens.

Beluister de podcast over jaloezie hier. 

Lees meer