Categorieën

Type

Jaloezie - de zevende hoofdzonde

Een podcast over jaloezie

De zevende zonde Invidia, wordt wel eens het groene monster genoemd. Met dank aan Shakespeare die Lago in 1603 de jaloerse Othello liet waarschuwen voor het monster met de groene ogen. Helaas, Othello’s jaloezie werd zo allesoverheersend dat het stuk eindigde in een bloedbad.

Kan jaloezie ons zover leiden dat we misdadig gedrag gaan tonen? Voor psychiater Dirk De Wachter wel. Geen liefde zonder haat en geen haat zonder liefde. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille en de prijs voor de ongebreidelde romantiek.

Hoe nestelt jaloezie zich in ons hoofd? 
In de zeventiende schreven geneesheren jaloezie toe aan een teveel aan gal. Vandaar de uitdrukking groen van jaloezie zien. Maar jaloezie is een complexe emotie, een diep in ons wezen ingebedde oeremotie die samenhangt met de angst om buitengesloten te worden van de groep. In de prehistorie betekende het sowieso onze dood, maar ook nu hebben we mensen nodig om te overleven. Jaloezie is zo bekeken een vorm van existentiële angst.

Churchill noemde het de minst productieve aller ondeugden, maar voor seksuologe en relatietherapeute Rika Ponnet zijn er ook positieve kanten aan de vierde hoofdzonde. Hoewel jaloezie een emotie is die we niet controleren, een anticiperend gevoel is, kunnen we leren omgaan met jaloerse gevoelens.

Beluister de podcast over jaloezie hier. 

Lees meer

SOS Relatie

Veerle (38) en Pieter (36) zijn 13 jaar gehuwd en hebben 2 kinderen van 10 en 11. Recent is uitgekomen dat beiden het afgelopen jaar een relatie hadden buiten hun huwelijk. Ze willen uitzoeken of een nieuwe start kan.

Lees meer

Waarom keren mensen terug naar exen en heeft dat kans op slagen?

In 2004 was ‘Bennifer’ - een samentrekking van Jennifer Lopez (51) en Ben Affleck (48) - een dingetje. Nu geven ze hun relatie een nieuwe kans. Maar heeft dat zin? En hoe komt het dat gevoelens voor een ex soms nog zo lang blijven nazinderen? Relatietherapeuten Rika Ponnet en Sarah Hertens geven advies. “We zien vaak dat mensen via Facebook oude jeugdliefdes gaan opzoeken, bijvoorbeeld na een echtscheiding, en hun relatie 2.0 wél doen slagen.”

Lees meer

"Een verlangen naar vrijheid en speelsheid"

Sergio Herman is verliefd op de 21 jaar jongeren Chanel, Sean Dhondt gaat voor Maithe, vijftien jaar jonger. Voorbeelden genoeg van oudere mannen die voor een 'groen blaadje' vallen. "Mannen zien graag een vrouw die het meisjesachtige in zichzelf heeft bewaard. Maar dat geldt net zo goed voor vrouwen", nuanceert Rika Ponnet.

Verschenen in Het Laatste Nieuws - Tekst: Lene Kemps 

Lees meer

Is teruggaan naar je ex een goed idee?

Hollywood wacht in spanning af tot acteur Ben Affleck en zangeres Jennifer Lopez weer naar buiten komen als koppel. De ex-verloofden brengen immers weer veel tijd met elkaar door en gingen zelfs samen een weekendje weg. Ook bij onze noorderburen lijkt een oude relatie een herkansing te krijgen. Zanger Marco Borsato is druk aan het daten met zijn ex-vrouw Leontine. Vanwaar die aantrekkingskracht van voormalige partners? En vooral: heeft zo’n liefdesreünie eigenlijk kans op slagen?

Verschenen in Het Nieuwsblad - Tekst: Hanne Vandenweghe

Lees meer

Waarom hebben sommigen een hekel aan romantiek?

De ene smelt weg bij elk romantisch gebaar en kan maar niet genoeg krijgen van liefdesnummers of romcoms. De andere vindt romantiek flauw, wuift het weg als verpakte commerce. De rol die romantiek in je leven speelt, vertelt je evenwel veel over jezelf.

Column voor Billie Magazine 

Lees meer

Wél flirten, maar geen seks, wat is daar nu aan?

Het hoeft voor haar niet meer, al dat verleiden en flirten. Zoveel moeite, voor wat? Alleen maar om een lustobject te zijn, om hém te plezieren? "Het is de belofte, die vaak nog meer bevredigend is."

Column voor Billie Magazine 

Lees meer

Ons gewicht - feiten en fabels

Niets dat zo gevoelig ligt als ons gewicht. Maar er lijkt een kentering aan de gang. Anno 2021 tillen we steeds minder aan dat cijfer op de weegschaal. Wat telt, is hoe we ons voelen in ons lichaam, met of zonder extra kilo's. 

Verschenen in Feeling - Tekst: Ans Vroom 

Lees meer

Liefde is... niet hetzelfde als een koelkast kopen

Bill en Melinda Gates gaan scheiden omdat ze ‘geen groei meer zien’. Waarom voelen we ons ongemakkelijk bij dat zinnetje van het powerkoppel? Liefde is toch geen economisch stelsel? Er is geen controle mogelijk, alleen overgave. Hoe anders dat soms ook lijkt.

De Standaard - Tekst: Valerie Droeven

Lees meer