Categorieën

Type

SOS Relatie

Lien (35) en Gregory (36) zijn al drie jaar uit elkaar. In die tijd woonden hun dochter en zoon voornamelijk bij Lien. Maar nu wil Gregory zijn kinderen vaker zien. 

Column voor Libelle

Lees meer

Relatietwijfels: wat doe je eraan?

De seven-year itch, twee karakters die uit elkaar gegroeid zijn of gras dat groener lijkt aan de overkant: heel wat zaken kunnen je doen twijfelen over je relatie. Maar wat betekenen die twijfels en vooral: wat vang je ermee aan? 

Verschenen in Flair - Tekst: Elien Geboers

Lees meer

"Als single val ik tijdens de coronacrisis in een zwart gat"

Ik (man van 53) ben een single man, nu twee jaar gescheiden. Ik woon alleen, maar de uren die ik wekelijks spendeer in mijn huurappartement kan je op 1 hand tellen. Ik heb een druk professioneel leven en een nog drukker sociaal leven. Met de huidige gezondheidscrisis schiet er van dit leven niets over. Ik heb het gevoel in een groot zwart gat beland te zijn. Ik slaap niet goed, weet niet hoe ik hiermee moet omgaan.

Column voor Het Nieuwsblad

Lees meer

Is het dit?

Natuurlijk zie je hem of haar nog graag na al die jaren, maar toch mis je af en toe iets. Of twijfel je of hij of zij wel de ware is. Of vraag je je af of de passie van in het begin ooit nog terugkomt. Allemaal rode vlaggen, of zijn het maar onschuldige overpeinzingen? 

Verschenen in Sjiek, magazine van Het Belang van Limburg - Tekst: Manon Kluten 

Lees meer

"Door de crisis maken we de hele tijd ruzie"

 

Ik ben een vrouw van 44 jaar en ben 17 jaar tevreden gehuwd. Door de crisis nu maakten wij al heel vaak ruzie. Hij minimaliseert alles en vindt ook dat ik veel te veel het nieuws volg, terwijl ik het juist belangrijk vind om goed geïnformeerd te zijn, te weten waar ik voorsta. Hij wil er nu al zelfs niet meer over praten, wat toch niet ok is. Ik voel nu spanning in huis, terwijl het omgekeerd zou moeten zijn. Hoe kunnen we de komende tijd zo goed mogelijk doorkomen?

 

In tijden van crisis vallen mensen terug op ingesleten copingstrategieën: dat zijn manieren, deels aangeleerd, deels vanuit onze persoonlijke aanleg, waarop we moeilijke dingen het hoofd bieden. Spoort jouw copingstijl met die van je partner, dan zorgt dat vaak voor een extra verbonden gevoel. De andere ervaart de dingen dan zoals jij en reageert er ook op dezelfde manier op. Spoort die stijl niet, dan brengt dat een gevoel van verwijdering met zich mee, of sterker, zoals bij jullie, het gevoel dat de andere je gevoel niet erkent, je afwijst. Copingstijlen zijn er in drie verschijningsvormen. Zij die overspoeld worden door angst, doemscenario’s, hopeloosheid zelfs, ‘maximaliseren’ hun gevoelens en geven daar uitgesproken uiting aan in de hoop ondersteuning te vinden in hun omgeving. Het vermogen om jezelf te troosten is dan beperkt, de invulling van je behoeftes zoek je dan vooral bij anderen. Een tweede groep doet het omgekeerde. Ze gaan in een soort van overlevingsmodus die je als bevriezen zou kunnen omschrijven. Ze behouden letterlijk hun ‘cool’, relativeren of sterker nog minimaliseren en negeren zelfs de werkelijke situatie. Onderliggend leeft er bij hen net zo goed stress en angst, maar die wordt stil en klein gehouden en al helemaal niet gedeeld, waardoor ze ook in wezen ‘alleen’ gedragen wordt. Een derde groep ervaart angst en stress, draagt die zelf en probeert die ook in een zo goed mogelijk perspectief te plaatsen, maar geeft ook uiting aan die stress en is in staat om hulp, steun constructief te bevragen en te krijgen. Alle drie de copingstijlen leren ons iets over hoe we vandaag binnen onze relatie deze uitzonderlijke crisissituatie het hoofd kunnen bieden. Zoek troost bij jezelf en in jezelf, in dingen die jou individueel een goed gevoel geven, tot rust brengen. Spreek daarnaast je angst en zorgen ook uit en vraag wat je nodig hebt, wat jou kan helpen. Een knuffel, samen (al dan niet) hand in hand een wandeling maken…Ook als je de neiging hebt je terug te trekken, is dat een goed idee. Het helpt je stress te reduceren en zorgt er voor dat je partner het gevoel heeft voor jou van betekenis te kunnen zijn. Maar ook: maak gebruik van alle kanalen die er nu zijn om je contacten met vrienden en familie te onderhouden. Het gevoel in dezelfde boot te zitten, versterkt altijd. Zo gezien komt het er op neer dat we van de andere steun en ondersteuning mogen verwachten en kunnen vragen, we die idealiter ook bieden als de andere er ons om vraagt, maar evengoed de andere onszelf besparen, proberen binnen onze mogelijkheden onze eigen angsten te dragen. Het is een evenwichtsoefening die je relatie, jezelf ten goede komt. Tot slot helpt het te beseffen dat wat we nu meemaken, eindig in tijd is. De natuur, dit seizoen herinnert er ons in alle mogelijke kleuren en geluiden aan: er komt een andere morgen.

Lees meer

Waarom gaan we vreemd?

13 februari is de dag van de minnaar en de minnares. Dan maken de overspeligen onder ons een plekje in hun agenda vrij voor hun niet zo officiële liefde. Maar waarom gaan we vreemd? 'De Wereld van Sofie' vroeg het aan relatie-expert Rika Ponnet (Duet Relatiebemiddeling).

Lees meer

‘Blind Getrouwd’ toont hoe moderne jongens en meisjes zijn opgevoed… en hoe dat kan botsen

En de mannen maar hun best doen, in ‘Blind Getrouwd’. Cadeautjes, complimenten, hoopvol smachten, doch de dames reageren eerder afwachtend, om niet te zeggen: koeltjes. Wat wij als kijkers aanschouwen, is hoe de moderne jongens en meisjes zijn opgevoed, en hoe dat soms botst: “Jongens wordt geleerd om vrouwen op een piëdestal te plaatsen. Meisjes wordt op het hart gedrukt hun eigen boontjes te doppen. En dan krijg je dus zinnen als: ‘Zeg, ge moet voor mij geen cadeau kopen...’”

Verschenen op hln.be - Tekst: Nadine Van Der Linden en Brecht Herman 

Lees meer

Hoe vriendschap het nieuwe huwelijk lijkt te worden

Vrienden knuffelen, gaan cohousen, zijn elkaars contactpersoon bij de dokter en elkaars date voor feesten. En ze sms’en elkaar hartjes en kussen. Ze lijken soms meer te worden dan zomaar vrienden.

Podcast van dsAudio. Journalist: Kaat Schaubroeck - Host: Lise Bonduelle

Lees meer

S.O.S. Relatie

Delphine (42) en Ludo (44) zijn 16 jaar gehuwd en hebben twee kinderen van 10 en 8. Recent heeft Delphine ontdekt dat Ludo twee jaar een andere relatie heeft. Sindsdien gaat hun huwelijk door zwaar water. Ze willen allebei uitzoeken hoe het verder moet.

Lees meer