Hoe vertel ik mijn man dat hij moet afvallen?

26 februari 2020

“Ik ben een vrouw van 39, 12 jaar samen met mijn partner. Sinds een paar jaar is mijn man nogal wat bijgekomen in gewicht. Ik heb het gevoel dat hij zich laat gaan en eerlijk, ik vind dit absoluut niet aantrekkelijk. Ik kan er niets aan doen, maar een buik, lovehandles, ik haat het. Ik let zelf erg op mijn lijn en weet dat het thema gevoelig ligt, maar hoe vertel je je partner dat je graag wilt dat hij afvalt?”

Column voor Het Nieuwsblad 

Elkaar aantrekkelijk blijven vinden in een duurzame relatie is een uitdaging. Op 20 zien we er anders uit dan op 40 of op 60. Dat proces voltrekt zich dag na dag, bij onszelf en de mensen met wie we samenleven. We aanvaarden het bij de ander vaak in de mate dat we het bij onszelf aanvaarden. Ons lichaam is een spiegel van de relatie met onszelf, onze eigenliefde. Bij jou is die relatie duidelijk voorwaardelijk, leeft de gedachte ‘ik ben liefdeswaardig als ik beantwoord aan het heersende slankheids- en schoonheidsideaal’. Dat controlemechanisme heb je je eigen gemaakt in je leefwijze en bepaalt je beoordeling van anderen, jouw partner incluis. Zijn kilo’s vind je onaantrekkelijk, maar meer nog, ze geven je het gevoel dat hij geen moeite doet om liefdeswaardig te zijn voor jou. Jouw partner weet dat en voelt deze afwijzing. Misschien heeft hij wel vaker het gevoel niet te voldoen, ‘voorwaardelijk’ graag gezien te worden. Met zo’n verwachtingspatroon gaan mensen op twee manieren om. Ze gaan erin mee (jouw strategie) of ze blijven weg uit het spanningsveld, vanuit faalangst, de overtuiging dat het hen toch niet zal lukken.

Kilo’s zijn dan een verdedigingsmechanisme, een schild tegen de pijn van een afwijzing. Dat schild is er heel wat minder of verdwijnt zelfs in relaties waarin we onvoorwaardelijke acceptatie ervaren. Dat wil niet zeggen dat we niet weten wat de ander aantrekkelijk vindt, wel dat we ons ook geaccepteerd voelen op al die momenten dat we daaraan niet beantwoorden. Op al die momenten dat we menselijk zijn. Dat geeft ons zelfvertrouwen, het gevoel graag gezien te worden om wie we zijn, niet omdat we er goed uitzien of succes hebben. In een dergelijke, emotioneel veilige context blijven we gemotiveerd om de beste versie van onszelf te zijn. Heel concreet? Jouw partner ‘weet’ ongetwijfeld dat zijn gewicht een aandachtspunt is, maar zal zijn kilo’s makkelijker kwijtspelen als jij ze omarmt. Niet kritiek, maar liefdevolle acceptie motiveert en geeft de kracht om zorg te dragen voor onszelf en de andere.